Golf je sport, který může být zábavnou společnou aktivitou pro partnery. Na první pohled se zdá, že procházka po krásně udržovaném hřišti, příjemný klid a sem tam nějaký úder do míčku, by měly být ideálním způsobem, jak trávit čas se svým drahým protějškem. Realita však může být o něco pestřejší, plná nečekaných výzev, zábavy a občas i lehkých konfliktů. Pojďme se společně podívat na některé klady a zápory golfu mezi partnery – s úsměvem na rtech.

Klady​

  1. Golf nabízí ideální příležitost, jak společně strávit čas na čerstvém vzduchu. Zatímco se procházíte od jamky k jamce, máte dostatek prostoru k rozhovorům o všem možném, od plánování dovolené po debaty o tom, kdo doma vynese odpadky nebo vyzvedne děti ve škole, což, pravda... není zrovna romantické, ale život témata někdy nevybírá. Ale co může být celkově romantičtějšího než sdílení nádherného výhledu na golfové hřiště, sdílení radosti z hezky zahrané jamky při západu slunce nebo společně se tulit pod společným deštníkem, kdy vás déšť přepadne v polovině hřiště?
  2. Partneři, kteří se vzájemně podporují, mohou v golfu objevit další způsob, jak si být vzájemně oporou. Jeden z vás se může ocitnout v písečné překážce nebo uvíznout v těžké situaci, ale druhý partner vždy může přijít s povzbuzujícími slovy: „Neboj, já to mám taky často na stromě/v křoví/ve vodě!“ nebo „Neboj se toho, to umíš, vzpomeň si, jak to říkal trenér...“ Tento typ podpory je neocenitelný a pomáhá překonat těžké chvílky při snaze hezky trefit toho bílého pooďobance.
  3. Golf je hra, která vyžaduje klid a trpělivost. A co může být lepšího pro vztah než trénink v komunikaci? U golfu můžete spolupracovat na strategii, konzultovat nejlepší postup a vyjednávat, kdo z nás půjde do rizikového úderu jako první. Naučíme se tak lépe naslouchat, respektovat názory druhého a možná i klidněji přijímat nevyhnutelné chyby.

Zápory​

  1. Pokud jeden z partnerů hraje golf na vyšší úrovni než druhý, může to být občas (často) výzva. Zatímco jeden zvládá hrát nudné "birdie, par, birdie, par občas bogey" druhý se možná trápí s tím, aby míček vůbec zasáhl. A to může být trochu frustrující. Když po pátém pokusu o úder míček stále leží nehybně, ten zkušenější partner možná v hlavě slyší větu: „Neříkej nic. Opravdu neříkej nic.“ A ta minuta ticha, pokud se poslechne, je pak delší než celá golfová hra. No a nebo se neposlechne a pak... pak je z toho úplně jiná vytuněná písnička.
  2. Golf je hra techniky a soustředění. Nicméně, pokud váš partner začne rozdávat rady v okamžiku, kdy se právě chystáte na klíčový úder, může to skončit mírně řečeno… výměnou názorů. S radami opatrně – někdy je lepší jen povzbudit a počkat, až se situace sama zlepší. A někdy je nejlepší profláknuté mluviti stříbro, mlčeti zlato. Znám to sám... k tomu zlatu se zpravidla nedostanu včas.
  3. Golf může být zábavnou soutěží mezi partnery, ale někdy může soutěživost zajít trochu dál. „Vsadíme se, kdo zahraje líp?“ může být nevinná otázka, ale jakmile začne hra, promění se v bitvu o čest. A pokud jeden z partnerů začne vyhrávat, ten druhý může začít hledat výmluvy typu „Víš, že jsem unavený, že jsem v noci moc nespal.“ Je to všechno o balancování – soutěžit můžete, ale klíčem je udržet to zábavné a nezapomenout, že doma jsme stále partneři, ne rivalové. A každopádně, nezapomenout, že případná výhra, ať jakkoli výrazná, se neomlacuje druhému o hrb!
  4. Golf je hra, která může trvat celé hodiny, a to může být občas na vztah zkouška. Pokud jeden z partnerů potřebuje více času na každý úder, druhý se může začít cítit netrpělivě. Tady je to o tom, jak zvládnout dlouhou hru bez nervů – a bez toho, aby se čekání proměnilo v tiché frustrace.

Závěr​

Golf mezi partnery může být skvělou příležitostí, jak se spolu bavit, užít si krásný den na hřišti a posílit svůj vztah. Ale stejně jako v životě i zde platí, že je důležité umět si udržet smysl pro humor. Každý úder kohokoli z partnerů (ať už dobrý nebo špatný) je jen další malou částí vaší společné životní hry. Na konci hry je nejdůležitější, že jste byly krásný čas na krásném místě spolu – a jedno, jestli s birdie nebo pár míčky v jezeře. Ten společný čas a hru vám jako krásnou vzpomínku, budete-li chtít, už nikdy nikdo nevezme. ⛳