Poslední
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Bolest rotátorové manžety

NaBednu

Guru fóra
Už třetí den a noc mě trápí bolest pravého ramene (jsem levák).
Nejde o důsledek úrazu a tak musí jít o potíže z přetížení. Hybnost se zdá zachovaná. Rameno nevypadá oteklé, není zarudlé.
Co mě překvapilo byl ve velice krátké době nástup bolesti z nuly do skutečně krutých potíží (přes noc).
Podle potíží jde asi o nadhřebenový sval.
1) Měl někdo z vás tyto potíže?
2) Jak dlouho trvaly a jak vás léčili?
3) Jakou volíte konkrétní prevenci?
pozn.: prosím neztrácejte čas doporučováním návštěvy lékaře, RTG apod.
Děkuji.
R
ještě doplním, že příčina je v rameni nikoli v krční páteři

Chování bolesti
  • příčina v rameni - bolest je ve většině případů vyvolána pohybem ramene a paže - předpažením, zvednutím paže nad horizontálu, problémy při oblékání kabátu, zapínání podprsenky, česání, čištění zubů apod.
  • příčina v krční páteři - bolest v rameni ovlivněna pozicí nebo pohybem krku a hlavy.

Upraveno:
No dovolím si ztratit minutu svého času abych skutečně doporučil návštěvu lékaře... Na zbytečné dohady okolo diagnostiky pomocí křišťálové koule fungují skvěle již zavedené weby jako emimino.cz apod...

Je to dost podobný jako s tenisovým loktem. Příčinou je velkou pravděpodobností přetížení opakovanou zátěží, zanedbání stretchingu před a po výkonu. Ale jistotu budeš mít až po návštěvě lékaře a dobré diagnostice. Co pomůže, je jedině klid v řádech týdnů, minimálně 5 sezení rázové vlny a po 2 měsících začít s postupnou zátěží. K plné zátěži jsem se vrátil za půl roku. Prevence je jediná, důsledně protahovat a snažit se omezit nebo technicky zlepšit pohyb který vyvolal celý problém tak, aby co nejméně zatěžoval rameno. To je z mojí vlastní zkušenosti. A funguje to.

Upraveno:
Vyzkoušel bych baňkování v místě bolesti, lze zjistí tlakem bříškem palce ruky, to poznáš, kde je. Akorát tam potom bude , tzv cucflekový flek, toho se neboj zmizne , používám takovou tu domácí sadu s podtlakovou pumpičkou .
Jinak to tady asi nezaznělo čím vyšší věk = delší přestávka mezi zátěží= důkladnější prevence.

[
Vyzkoušel bych baňkování v místě bolesti, lze zjistí tlakem bříškem palce ruky, to poznáš, kde je. Akorát tam potom bude , tzv cucflekový flek, toho se neboj zmizne , používám takovou tu domácí sadu s podtlakovou pumpičkou .
Jinak to tady asi nezaznělo čím vyšší věk = delší přestávka mezi zátěží= důkladnější prevence.
díky moc za podporu - v tuhle chvíli nechám rameno v klidu,
mě nejvíc zarazilo, že v pátek jsem byla úplně v poho a zničehonic takový ukrutný potíže 😒
kloubem hýbat naštěstí můžu, od krční páteře to není, takže nezbývá moc variant
probrala jsem to i s doktorkou, stav k nějaké operaci by vypadal jinak, takže teď klid
počítám po zmírnění bolesti s rehabilitací až do úplného uzdravení
co bude konkrétně s golfem, nechávám otevřené, když bych nemohla hrát, mám v záloze rozhodčího...

Zatímco jí bude sosat baňka, mohlo by ještě pomoci šlehání se pytlíkem čaje přes levou oční bulvu... 😁

Ne vážně, pokud jde někomu o jeho vlastní zdraví, je základním pravidlem navštívit příslušného lékaře, který provede náležitá vyšetření(RTG, MR,..) Po stanovení diagnozy je možné řešit léčbu, rehabilitaci a až naposled návrat do běžného stavu... To rameno se může léčit pouhou jednoduchou fixací nebo klidovým režimem, nebo taky abdukčáky, nebo taky artroskopickým zákrokem, nebo taky totálkou... A všechno vezme jiný čas jen na jednom stejném člověku, nemluvě o tom, že každé tělo reaguje jinak...

Zatímco jí bude sosat baňka, mohlo by ještě pomoci šlehání se pytlíkem čaje přes levou oční bulvu... 😁

Ne vážně, pokud jde někomu o jeho vlastní zdraví, je základním pravidlem navštívit příslušného lékaře, který provede náležitá vyšetření(RTG, MR,..) Po stanovení diagnozy je možné řešit léčbu, rehabilitaci a až naposled návrat do běžného stavu... To rameno se může léčit pouhou jednoduchou fixací nebo klidovým režimem, nebo taky abdukčáky, nebo taky artroskopickým zákrokem, nebo taky totálkou... A všechno vezme jiný čas jen na jednom stejném člověku, nemluvě o tom, že každé tělo reaguje jinak...
já chápu, že tu píšeš to, co považuješ za v danou chvíli nejužitečnější :up:
a oceňuji to, že tomu věnuješ čas :up:
nicméně jsem se ptala na něco jiného 🤔
pozn.: prosím neztrácejte čas doporučováním návštěvy lékaře, RTG apod.

Zatímco jí bude sosat baňka, mohlo by ještě pomoci šlehání se pytlíkem čaje přes levou oční bulvu...
A co třeba takový to vykuřování ušní těma ušníma svíčkama, nebo jak se tomu nadává ??? 😂 😂 😂

S rorátorovou manžetou mám dost
nemilé zkušenosti. Po úrazu na lyžích
a dlouhodobém rozcvičování mě po
ultrazvuku lékař oznámil, že je manažera utržená. A to se nerozcvičí.
Další postup, operace, plastika. Když
jsem se probral z narkózy bylo mi sděleno, že plasika nešla provést. Rozcvičováním tam vznikla moc velká mezera.Tak mi poopravovali co šlo a já jsem zvedal ruku alespoň k pasu. Pak následovali měsíční lázně a hlavně plavání. Není to sice stopro, ale ruku nad hlavu zvednu.Když jsem začínal s golfem, měl jsem obavy co tomu bude to levé rameno říkat, jsem pravák ale je to celkem v pohodě.
Chápu, jak Tě to musí štvát po tom co jsi tomu dala přes zimu,ale pomůže tomu jedině klid. Hlavně nedělej nic přes bolest.

Mně už se stav po natažení stehna začíná lepšit. Doma už chodím bez
fr. hodí. Dnes jsem je vyměnil za Péčko a dutý plastový míček, který
odpaluji do záclony. Alespoň něco.

S rorátorovou manžetou mám dost
nemilé zkušenosti. Po úrazu na lyžích
a dlouhodobém rozcvičování mě po
ultrazvuku lékař oznámil, že je manažera utržená. A to se nerozcvičí.
Další postup, operace, plastika. Když
jsem se probral z narkózy bylo mi sděleno, že plasika nešla provést. Rozcvičováním tam vznikla moc velká mezera.Tak mi poopravovali co šlo a já jsem zvedal ruku alespoň k pasu. Pak následovali měsíční lázně a hlavně plavání. Není to sice stopro, ale ruku nad hlavu zvednu.Když jsem začínal s golfem, měl jsem obavy co tomu bude to levé rameno říkat, jsem pravák ale je to celkem v pohodě.
Chápu, jak Tě to musí štvát po tom co jsi tomu dala přes zimu,ale pomůže tomu jedině klid. Hlavně nedělej nic přes bolest.

Mně už se stav po natažení stehna začíná lepšit. Doma už chodím bez
fr. hodí. Dnes jsem je vyměnil za Péčko a dutý plastový míček, který
odpaluji do záclony. Alespoň něco.
moc díky za super příspěvek a podporu 😇
je to paradox, že ve chvíli, kdy se to zlomilo, tak mě rameno zastavilo a ne na pár dnů
pozitivní je, že to přišlo až ve chvíli, kdy jsem švih pochopila a dokázala... to se počítá
ale současně se možná ukázalo, že na hraní golfu nemám, že to nedávám, že v hraní nebudu moci pokračovat
neštve mě to, mrzí mě to (a to tak, že velmi)
trochu mě utěšuje, že to není skutečný poúrazový stav, a jak jsi potvrdil, operace ramene není samospasitelná
ultrazvuk je dobrý nápad! až se trochu vzpamatuju, tak si o něj řeknu
ještě jednou díky, povzbudil jsi mě :)
držím palce, ať jsi brzy fit! :up::up:

Já. Mám artrozu na skloubení klíční kosti s ramenem. Rotátor jde přesně přes to skloubení. Takže když mi to trochu oteče, tak je rotátor přetížen, protože má zúžený prostor.
Mám dvě recidivy.
Poprvé jsem si to urval při hodu oštěpem. Zvednout ruku nad 90° byl dost výkon, jednou jsem si odkládal hrnek s kafem a vypadl mi, prostě se ta ruka v určitý poloze vypnula. Postupná rehabilitace cca 3 měsíce.
Podruhé jsem sletěl v Hořehledech z dřevěných schodů na dvojce a dopadl na prdel a na ruce. Statečně jsem náčelníkovi @mkopcak nic neřekl a dokončil, byť blbě, devítku. při odjezdu jsem si levou rukou zvedl pravou na volant a pak už to šlo. Rehabilitace stejně dlouhá.
V rámci rehabilitace
  • oddalovat ramena "od uší", bránit přizdvihávání ramen, uvolňovat trapéz, prostě tam udělat místo, lopatky dolů a k sobě, nech si to zkontrolovat, nebo ukázat,
  • postupně rotace /plavání znak/, číšník https://www.petrruzicka.com/blog/cisnik/, aktivní vis
Chvíli to trvá.

moc díky za super příspěvek a podporu 😇
je to paradox, že ve chvíli, kdy se to zlomilo, tak mě rameno zastavilo a ne na pár dnů
pozitivní je, že to přišlo až ve chvíli, kdy jsem švih pochopila a dokázala... to se počítá
ale současně se možná ukázalo, že na hraní golfu nemám, že to nedávám, že v hraní nebudu moci pokračovat
neštve mě to, mrzí mě to (a to tak, že velmi)
trochu mě utěšuje, že to není skutečný poúrazový stav, a jak jsi potvrdil, operace ramene není samospasitelná
ultrazvuk je dobrý nápad! až se trochu vzpamatuju, tak si o něj řeknu
ještě jednou díky, povzbudil jsi mě :)
držím palce, ať jsi brzy fit! :up::up:

Sežeň si někoho, kdo tě pošle na m. rezonanci. Vedle toho je ultrazvuk dětská kresba pastelkama.

Já. Mám artrozu na skloubení klíční kosti s ramenem. Rotátor jde přesně přes to skloubení. Takže když mi to trochu oteče, tak je rotátor přetížen, protože má zúžený prostor.
Mám dvě recidivy.
Poprvé jsem si to urval při hodu oštěpem. Zvednout ruku nad 90° byl dost výkon, jednou jsem si odkládal hrnek s kafem a vypadl mi, prostě se ta ruka v určitý poloze vypnula. Postupná rehabilitace cca 3 měsíce.
Podruhé jsem sletěl v Hořehledech z dřevěných schodů na dvojce a dopadl na prdel a na ruce. Statečně jsem náčelníkovi @mkopcak nic neřekl a dokončil, byť blbě, devítku. při odjezdu jsem si levou rukou zvedl pravou na volant a pak už to šlo. Rehabilitace stejně dlouhá.
V rámci rehabilitace
  • oddalovat ramena "od uší", bránit přizdvihávání ramen, uvolňovat trapéz, prostě tam udělat místo, lopatky dolů a k sobě, nech si to zkontrolovat, nebo ukázat,
  • postupně rotace /plavání znak/, číšník https://www.petrruzicka.com/blog/cisnik/, aktivní vis
Chvíli to trvá.
díky za příspěvek!
souhlas s délkou reha
podle mě mám minimálně po polovině sezóny
díky za tip na "oddalovat ramena "od uší", bránit přizdvihávání ramen, uvolňovat trapéz, prostě tam udělat místo" :up:

Tak pokud jsi pouze chtěla vlákno, kde se dozvíš něčí délku rehabilitace po zranění, které třeba nemáš, a která ti tedy neřekne vlastně vůbec nic, fajn, ztrácel jsem čas... Pokud se chceš postavit problému jako normální člověk, vyhledej pořádného lékaře a trvej na pořádném vyšetření... Pomůže to víc, než virtuální foukání bolístek povídáním si o nich... Ale každému dle jeho libosti...

A co třeba takový to vykuřování ušní těma ušníma svíčkama, nebo jak se tomu nadává ??? 😂 😂 😂
Jo, tak tyhle udělátka mají ORL lékaři úplně nejraději... To horko zázračně vysává ušní maz, zatímco ten tekutej vosk ti naprosto obyčejně ucpe zvukovod... Nic neudělá doktorovi větší potěšení, než v sobotu v noci vyškrábat ten vosk z napuchlýho ucha.... A pacoš si to taky užívá plnými doušky...:-D

Tak pokud jsi pouze chtěla vlákno, kde se dozvíš něčí délku rehabilitace po zranění, které třeba nemáš, a která ti tedy neřekne vlastně vůbec nic, fajn, ztrácel jsem čas... Pokud se chceš postavit problému jako normální člověk, vyhledej pořádného lékaře a trvej na pořádném vyšetření... Pomůže to víc, než virtuální foukání bolístek povídáním si o nich... Ale každému dle jeho libosti...
opakuješ se a jsi zbytečně osobní = co máš za problém? ;)

Jo, tak tyhle udělátka mají ORL lékaři úplně nejraději... To horko zázračně vysává ušní maz, zatímco ten tekutej vosk ti naprosto obyčejně ucpe zvukovod... Nic neudělá doktorovi větší potěšení, než v sobotu v noci vyškrábat ten vosk z napuchlýho ucha.... A pacoš si to taky užívá plnými doušky...:-D
Omlouvám se , taky jsem chtěl doporučit na odstranění usazených/dlouhodobých problěmů s ramenem, doporučit vysvíčkovat ramenní oblast , kolega mne předběhl, ano v knížkách/skriptech o tom nic není uvedeno. To není svíčka, ale tzv svíce( je jich vícero druhů) , jen pro info, žádný vosk z ní nevytéká.
Shodný problém jsem měl taky( pád u hokeje na rameno- neschopen zvednou ruku na saltr páku) rozmasíroval jsem to akupresurou a rozplaval v teplém bazénu , trvání cca 2měsíce, teď pobolívá občas pomoc baňky)
Ta vznikla bolest v ramenní oblasti byla posledni “sms” varování/zabránění větším problémům s ramenem, aby si dala trochu odraz a popřemýšlela jak se postavit k výuce/výcviku golfu.

Uzila jsem si s ramenem svoje, takze mi prijde opravdu zvlastni, ze chces poradit neco a nevis vlastne, co ti je. Nejdriv si zjisti, jaky konkretni problem v rameni je a pak muzes diskutovat o vhodnosti ruznych zpusobu reseni. Ale takhle ?????

Uzila jsem si s ramenem svoje, takze mi prijde opravdu zvlastni, ze chces poradit neco a nevis vlastne, co ti je. Nejdriv si zjisti, jaky konkretni problem v rameni je a pak muzes diskutovat o vhodnosti ruznych zpusobu reseni. Ale takhle ?????
díky
napsala jsem, že jde o poškození nadhřebenového svalu popř zánět šlachy bicepsu
nechtěla jsem přeci žádné rady, ptala jsem se:
Myslela jsem, že se k tomu vyjádří jen ti, co budou psát k věci... (k poškození nadhřebenového svalu popř zánětu šlachy bicepsu) 🤔

VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Ders - software jednoduše DG TIP - reklamní předměty Hezká Hra Golf59 - Custom fitting & building Golf Resort Hořehledy GolfGear - víc než golfový eshop Česká Golfová Asociace Maršálů Obchůdek Vendula - originální barevné veselé obrázky od Venduly Hegerové Samolepky nejen na auto!
Back
Nahoru Bottom