Poslední
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

GolfDigest.cz Grýny v regulaci, nejdůležitější prvek golfového skóre

Jamka R. Reader

Robot
19.jamka
Robot 19.jamky
Grýny v regulaci, nejdůležitější prvek golfového skóre (GolfDigest.cz)

GLOSY > Který prvek golfové hry je pro výsledek určující? Obvykle se uvádí, že patování. Z celkového počtu ran je patů na kolo asi 40%. Ve skutečnosti je ale pro výsledek důležitější jiné číslo: počet grýnů zasažených v regulaci, neboli Greens in regulation (GIR). To znamená být na paru 3 první ranou, na paru 4 druhou a na paru 5 třetí ranou.

Pokračovat ve čtení...

Tohle je z článku Halady zajímavé pro mě:

---
Takže kdo chce hrát lepší golf, musí prostě zlepšit svoji hru v poli. Musí se naučit trefovat grýny z větší vzdálenosti, mít je v regulaci. Jenže: výše vyřčené platí pro hráče hrající výsledky pod 95 ran. V případě, že hráč hraje 100 ran a více, je nejlepší cestou k dobrým výsledkům soustředit se na patování. Tento hráč nemá většinou šanci zasáhnout ani jeden grýn v regulaci, je mimo uvedenou statistiku. Hraje-li přitom 105 a z toho má 41 patů, stačí mu snížit počet patů o pět na 36 a je rázem na 100. Nemusí přitom vůbec chodit na driving – stačí trénovat doma na koberci.
---

Ještě bych za sebe doplnil, hra v poli je pro mě prostě zábavnější, než na grýnu. Ok, i grýn je součást hry, ale povedená příhra, případně krásná rána delší holí... to srdce pak radostí zaplesá.

Něco na tom bude, když se podívám do statistik, tak letos nejlepší kolo za 82 sem měl při 50% GIR a paty přitom přesně 2 na jamku.

Jinak na posledním turnaji mi tam spadli dva více než 10m paty na poslední otočku, vždy do paru, to dokáže potěšit možná více než drive 240m + :)

Zkušenost ze seniorských turnajů a z druhé ligy - hodně hráčů a ještě víc hráček grýn v regulaci nehrají (jamka je pro ně dlouhá) a končí kousek před grýnem. Ale pak si nahrávají tak přesně, že mají spoustu jednopatů, nebo klidných dvojpatů. Pokud tedy mám dobrou krátkou hru (=přesné rány kratší než nějakých 50 metrů), tak to v pohodě doženu i bez GIR.

Takže kdo chce hrát lepší golf, musí prostě zlepšit svoji hru v poli. Musí se naučit trefovat grýny z větší vzdálenosti, mít je v regulaci. Jenže: výše vyřčené platí pro hráče hrající výsledky pod 95 ran. V případě, že hráč hraje 100 ran a více, je nejlepší cestou k dobrým výsledkům soustředit se na patování. Tento hráč nemá většinou šanci zasáhnout ani jeden grýn v regulaci, je mimo uvedenou statistiku. Hraje-li přitom 105 a z toho má 41 patů, stačí mu snížit počet patů o pět na 36 a je rázem na 100. Nemusí přitom vůbec chodit na driving – stačí trénovat doma na koberci.

Pan Halada tímto tvrzením popírá desítky let statistik a zkušeností z USA a ostatních zemí, kde má golf takto dlouhou tradici. Stejně jako moji vlastní zkušenost. Na 99% hřišť vám na lepší bogie golf (80 - 85 ran) stačí 120 m rána, která trefí čtverec 20 x 20 m a tu má potenciál zvládnout většina golfové populace. Prodloužit a nebo zlepšit tyto rány, aby ubyla na každé jamce jedna z těchto ran, má naopak šanci udělat naprosto mizivé procento.

Když však k té jisté 120 m ráně přidají precizní hru v okolí greenu (<50m) a puttování, tak se bez problému na zmíněné score 85 ran dostanou snadno. A tuhle krátkou hru a puttování je velmi snadné zlepšovat, protože ve většině případů stačí to prostě pravidelně trénovat.

Upraveno:
Je třeba si uvědomit, že je rozdíl být v GIR na velkém grýnu a mít před sebou třeba 20m pat či minout malý grýn, kde k jamce hraji např. 10m čip.
Na mém domovském hřišti je díky „velikosti” grýnů na většině jamek GIR spíše zázrak, takže pro dobré číslo je třeba hrát čip + 1(max.2) pat.
Ale hlavně - dobrý golfista musí být komplexní golfista a musí zvládat všechny aspekty hry. Stačí, aby přestala fungovat jedna část a člověk donese „šrot”.
Dle mého názoru - čím lepší HCP, tím je důležitější zejména trénink krátké hry (vč. hry z bankrů) a patování. Začátečníci a vyšší HCP potřebují hlavně pilovat trefování míčů a jeho odehrání správným směrem.

Tenhle článek mne donutil se podívat do statistik mých letošních her, kdy jsem uhrál 90 nebo méně ran
uvádím počet ran / GIR / paty
88 / 6 / 35
86 / 5 / 34
86 / 12 / 39
83 / 9 / 34
86 / 8 / 36
88 / 11 / 40
Nemohu si pomoct, ale když mám více GIR, mám více patů - zasahuji green z větší vzdálenosti a nejsem tak přesný, abych to dal na jednopat a mám i nejvíce tropatů.
Když mám méně GIR, mám méně patů, protože se občas povede jednopat.
Naprostá většina "bogie" golfistů - tedy těch co hrají kolem 90 ran, nedávají GIR, protože tam zkrátka nedohrají. Pro ně je pak nejdůležitější krátká hra pod 50m, aby si vytvořili šance na PAR pomocí jednopatu a když to nevyjde, odejdou s jistým bogie :)
Pro mne je tedy mnohem důležitější statistika počet patů a scrambling než-li GIR
Pro singlistu a lovce birdie to budou GIRy a počet patů 🙃

Na 99% hřišť vám na lepší bogie golf (80 - 85 ran) stačí 120 m rána
Už jsem to tu zmiňoval že není 80-85 jako 80-85 ve vztahu k páru hřiště (60-76/par). A to ještě nesmí být hřiště dlouhé a členité ve vztahu k HCP a barvy /délky odpaliště, protože mnohde bys druhou hrál z výživného rafu a nebo skončil ve vodě. Jinak máš pravdu, protože co jsem uvedl může být skryto v tom 1% hřišt´.
.........
Nevím, kdo začínajícím může doporučovat “Začátečníci a vyšší HCP potřebují hlavně pilovat trefování míčů a jeho odehrání správným směrem”, když všichni ví, že číslo dělají čip a pat. Co mi je platné 250m drive, když budu mít 3/4 paty??

.........
Nevím, kdo začínajícím může doporučovat “Začátečníci a vyšší HCP potřebují hlavně pilovat trefování míčů a jeho odehrání správným směrem”, když všichni ví, že číslo dělají čip a pat. Co mi je platné 250m drive, když budu mít 3/4 paty??
Doporučuji jim to já, protože pro začátečníky a vysoké HCP je daleko důležitější trefovat ferveje a hrát z nich další ránu, mají větší šanci ji zahrát dobře.
A důvody?
1) nemají úplně představu o délce svých ran a tak míčky tak často v rafu ani nenajdou, neboť hledají jinde, než by měli
2) neumí z rafu rány zahrát, jsou zvyklí odpalovat z rohožek nebo nízko střižených travnatých odpališt’.
Pokud pak hrají z rafu tak většinou nasbírají mnohem více ran a pak je ani čip a pat (či dva) od vysokého čísla nezachrání. V tom má autor članku pravdu.

Zase tu podsunuješ něco, co napsáno nebylo, nebo snad jsem psal něco o 250m drivu?
Ale překrucování je tvoje specialita.

Ano číslo dělají čip a pat - ale ne primárně u začátečníků a vysokých HCP.

Už jsem to tu zmiňoval že není 80-85 jako 80-85 ve vztahu k páru hřiště (60-76/par). A to ještě nesmí být hřiště dlouhé a členité ve vztahu k HCP a barvy /délky odpaliště, protože mnohde bys druhou hrál z výživného rafu a nebo skončil ve vodě. Jinak máš pravdu, protože co jsem uvedl může být skryto v tom 1% hřišt´.
.........
jednoduchá odpověď:

1) začátečník, co hrál 10 let minigolf a teď přešel na golf. Hraje jeden putt skoro na každé jamce, ale na green se dostane 10. ranou.

2) tenista, baseballista (sporty připomínající golfový švih) dá sice 3-4 putty, ale na green se dostane 3. ranou (bavíme-li se o čtyřparu)

Co z toho vyplývá?

ŽE KAŽDÝ HRÁČ JE INDIVIDUÁL A MĚL BY PŘEDEVŠÍM TRÉNOVAT TO, CO MU JDE NEJMÉNĚ....

A Ano, úplný začátečník, co to drží poprvé-druhé v ruce musí drilovat především kontakt s míčem.

ŽE KAŽDÝ HRÁČ JE INDIVIDUÁL A MĚL BY PŘEDEVŠÍM TRÉNOVAT TO, CO MU JDE NEJMÉNĚ....

Přesně proto tluču půlku času na rangi dogu, protože pak na hřišti to hodím dvakrát do autu a runda v řiti :)

Když někdo někoho přivede k golfu , tak ho i berte sebou na hřiště a vžité je odpalujeme dle HCP a samozřejmě ten novic má sebevědomí z drivingu a tam mu Tošovský/ jeho pohled/ a tady to napálím abych se vyrovnal, světě div se 1 max 3/10 fw. Proto , když jdu s horším nebo nejistým dám mu přednost, není pod tlakem a vždy ho usměrním , podle toho jak vidím na co má, aby ho golf bavil a po hře jdeme vždy na pating hra do 10-ti.
..........
Příměr, že 250m drive, je jako neproměněný 0,5m pat je pravda. Raději budu hrát 120m jistě a přeměňovat paty na max dva, než na max na fw nebodo rafu a tři pat min, ono to vyjde nastejno jen ten první to má jistější,”OSEKORA”.

Když někdo někoho přivede k golfu , tak ho i berte sebou na hřiště a vžité je odpalujeme dle HCP a samozřejmě ten novic má sebevědomí z drivingu a tam mu Tošovský/ jeho pohled/ a tady to napálím abych se vyrovnal, světě div se 1 max 3/10 fw. Proto , když jdu s horším nebo nejistým dám mu přednost, není pod tlakem a vždy ho usměrním , podle toho jak vidím na co má, aby ho golf bavil a po hře jdeme vždy na pating hra do 10-ti.
..........
Příměr, že 250m drive, je jako neproměněný 0,5m pat je pravda. Raději budu hrát 120m jistě a přeměňovat paty na max dva, než na max na fw nebodo rafu a tři pat min, ono to vyjde nastejno jen ten první to má jistější,”OSEKORA”.
Nejsem si jistý, jestli rozumím řeči tvého kmene. Vůbec nechápu souvislost prvního odstavce s diskuzí a v druhém mi utekla pointa.

Nejsem si jistý, jestli rozumím řeči tvého kmene. Vůbec nechápu souvislost prvního odstavce s diskuzí a v druhém mi utekla pointa.
Mě přijde, že Bohouš občas pro změnu nerozumí řeči našeho kmene. Většinou je to diskuze ve stylu „já o voze, on o koze”

Nicméně k diskuzi - v tom článku jsou jak pravdivé věci, tak i trochu zavádějící (či spíše paušalizované) s ohledem na konkrétní schopnosti toho kterého golfisty atd. (jak už bylo výše diskutujícími napsáno).

Mě přijde, že Bohouš občas pro změnu nerozumí řeči našeho kmene
Myslíš” kmen Havranů”, aneb , “kdo chce s vlky žíti musí s nimi výti”.

.......
Jinak včera jsem si byl zahrát a sledoval jsem fw a dir.
#1 5i- fw, aw52- 65m dir- 2m
#3 3w fw, 8i -125m- dir - 3,5m
#4 D fw- 9i-115m - dir- 3m
#5 5W 185m-dir- 12m
#8. 5i. 165m -dir- 3,5m
#9D 236m b- Pw - 45m- dir- 9m

Copak to asi je ten „dir” 🤔

Že by «ďůlek v regulaci»? 🤭

ŽE KAŽDÝ HRÁČ JE INDIVIDUÁL A MĚL BY PŘEDEVŠÍM TRÉNOVAT TO, CO MU JDE NEJMÉNĚ

Do jaké chvíle má smysl trénovat slabiny na úkor specializace? Myšleno - mám hůl, se kterou mi to nejde, mám to zlomit (cvičit tak dlouho), anebo spíše se věnovat posilování jiných stránek mé hry? Je mi vcelku jasné, že nejlepší je umět všechno, aby si člověk uměl poradit s každou situací... abych to tak nějak shrnul, skorekarta není videozáznam (jak se tak říká), důležitý je výsledek, jedno, jak ho člověk dosáhne?

Do jaké chvíle má smysl trénovat slabiny na úkor specializace? Myšleno - mám hůl, se kterou mi to nejde, mám to zlomit (cvičit tak dlouho), anebo spíše se věnovat posilování jiných stránek mé hry? Je mi vcelku jasné, že nejlepší je umět všechno, aby si člověk uměl poradit s každou situací... abych to tak nějak shrnul, skorekarta není videozáznam (jak se tak říká), důležitý je výsledek, jedno, jak ho člověk dosáhne?
Bylo to myšleno pro začátečníka jen co se týče patování a dlouhé hry. Samozřejmě je úplně jedno, jestli si z 20 metrů od tyče přihraješ na jednopat flopem nebo čipem. Když v tom máš jistotu a víš, že se ti to povede aspoň 7x z 10, čipuj klidně trojkou dřevem. Cesty míčku jsou nevyzpytatelné :D - tohle je jen podkategorie krátké hry, tam si můžeš vybrat, co ti vyhovuje nejvíc a s tím hraj cokoliv. Pokud ti ovšem nepůjde všeobecně krátká hra, že nebudeš schopen zahrát žádný styl přihrávky, pak už je potřeba se specializovat VÝHRADNĚ na trénink té dané kategorie hry na úkor ostatních (né ovšem trénink složený ze 100% z jedné oblasti, ale dát tomu větší váhu) např.: nejde mi krátká hra - 20% pating 50% krátká hra a 30%dlouhá hra.

Snad jsem ti odpověděl ;)

Tak jsem si precetl diskuzi a nevim kde delam porad chyby .... Vzdyt staci se drzet rad a clovek by mel stabilne hrat kolem 80. Proc to nejde porad????

Priste teda beru jen 9, wedge 60 nebo 56 a putter. Cili budu hrat presne po fairwayi na budu tesne pres 80??? K cemu je mi pak dalsi nacini - uz vim k delani chyb :)
Jsou i jednodušší cesty, jak zahrát lepší skóre :D

Přílohy

• golf.webp
    golf.webp
    137 KB · Zobrazení: 340
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Ders - software jednoduše DG TIP - reklamní předměty Hezká Hra Golf59 - Custom fitting & building Golf Resort Hořehledy GolfGear - víc než golfový eshop Česká Golfová Asociace Maršálů Obchůdek Vendula - originální barevné veselé obrázky od Venduly Hegerové Samolepky nejen na auto!
Back
Nahoru Bottom