Nic z toho nepomůže, protože většina toho zdržení je generována na drivovatelných 4parech a na 5parech s druhou ranou do greenu, kdy předešlý flight neumožní ránu vyklizením greenu stejně tak jako to nebylo umožněno hrajícímu flightu flightem předešlým. Jediné kdy se tak děje (uvolnění greenu pro drivy nebo dřevy je na pokyn rozhodčího při televizních flightech - cca 3-4). Jako dobrovolník na jamce č2 na letošním Hero Clasic v Dubai mi to přišlo jako uplně neuvěřitelné, někdy i 2 flighty čekajíci na teečku a třetí si kráčí ke greenu. Téměř každy flight čekal na drive cca 7-10min minimálně + se čekání kumulovalo. Standartně na 2 jamku přicházeli z j.1 a na 2 se čekalo protože předeslý hráči nebyli ani ma greenu. Ihned odpalovat šli pouze flighty úvodní z rundy. Takže asi tak.
S tím bych tak úplně nesouhlasil. Problém drivovatelných 4PARů a 5PARů s útoky do grýnu 2 ranou je spíše nevhodným designem takových jamek a v tom případě by měl být na takové jamky přidělen rozhodčí, který bude usměrňovat hru do grýnu. A už vůbec to neospravedlňuje, v článku zmíněné finálové kolo, které trvalo 6 hodin. Pokud by na takové jamce byl hned první flajt na stopkách, tak ke „špuntu" dojde zcela vyjímečně.
Jestliže mám časový limit (obvykle cca 4,5 hodiny), tak mám na každou jamku v průměru 15 minut.
A za tu dobu MUSÍ být profík takovou jamku schopen odehrát (10 minut 3PAR, 15 minut 4PAR, 20 minut 5PAR). A rozdíl startovních časů mezi flajty (obvykle 8-10 minut) je dostatečný na přesun k další ráně a odehrání ran v limitu.
Ostatně, to že golf lze hrát rychle dokládá i aktuálně probíhající TGL, kde hráči 15 jamek odehrají za méně než 2 hodiny. Ano - v tomto případě se nemusí přesunovat k míči (nebo jen kousek do čipovací oblasti a na grýn), ale pohyb po hřišti není problém profíků (opravdu chodí rychle a pohybují se velmi efektivně), tam ke zdržení nedochází.
Problém je časová náročnost jejich přípravy k úderu a případná řešení pravidlových situací, kdy dnes volají rozhodčího prakticky ke všemu jen trošku nestandardnímu a i takový drop od trestné oblasti si obvykle vyžádá několik minut.
Ve mnou zmíněné TGL je vidět, že limit 40 sekund je nakonec dostatečný (ano Tiger to jednou přepískl
) nejen k provedení úderu z ferveje, rafu či bankru, ale i k přečtení a úspěšnému odehrání patu.