Jaký je následující správný postup - odkud mohu hrát nový míč, když se ve flajtu neshodneme, kudy míček do vody vletel? Jen z původního místa? Co když mi takhle bude chtít spoluhráč na turnaji škodit, ze schválně nebude koukat a souhlasit? Jaké pak mám možnosti?
Pokud jde o kamarádskou hru, věřím že se vždy domluvíte na nějakém kompromisu. Pokud ne, už bych s takovým "kamarádem" hrát nechodil.
V turnaji by se v případě nedohody mělo ideálně postupovat takto:
1. Pokusit se sehnat rozhodčího. Pokud se to podaří, popsat mu svoji verzi co se stalo a dát prostor spoluhráčům, aby učinili totéž. Rozhodčí by měl mít dostatečnou znalost hřiště, aby Vaše výpovědi posoudil, případně se pokusil sehnat další důkazy od okolních flightů, kolemjdoucích, maršálů, diváků,...a poté by měl co nejspravedlněji rozhodnout.
2. Pokud rozhodčího neseženeš, ideálně dohrát jamku se dvěma míči dle pravidla 3-3. Jeden z míčů podle své varianty výkladu situace a druhý podle spoluhráče ve flightu. A poté to celé reportovat rozhodčímu nebo soutěžnímu výboru, který by měl situaci řešit jako v bodě 1 a rozhodnout, který z míčů byl správně.
Najít skutečnou pravdu je mnohdy dost náročné a někdy i neproveditelné, jak například popisují rozhodnutí 34 - 3/9.
Pokud ti někdo bude škodit schválně (dělám rozhodčího už docela dlouho a nikdy jsem tohle nezažil), zkusil bych na to upozornit rozhodčího. Ten může např. k tvému flightu postavit maršála, aby "sledoval dění".