Poslední
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

GolfExtra.cz Kolik puttů nasbírá na greenech průměrný golfista za 18 jamek?

Jamka R. Reader

Robot
19.jamka
Robot 19.jamky
Kolik puttů nasbírá na greenech průměrný golfista za 18 jamek? (GolfExtra.cz)

Většina golfistů už někdy určitě slyšela okřídlené golfové rčení "you drive for show and putt for dough", což by se hodně volně dalo vyložit tak, že nezáleží na tom, jak dobře odpálíte míček z týčka, dokud ho nedostanete do jamky. A nezřídka se o konečném skóre na jamce rozhoduje právě až na greenu. Otázka tedy zní, kolik puttů zahraje průměrný golfista během kola na 18 jamek?

Pokračovat ve čtení...

počet patů na kolo vypovídá o tom, jak dobře patujete a zároveň jak dobře si při tom přihráváte,

pro mě je daleko důležitější statistika počet (procento) patů při trefeném grýnu v regulaci, to o patování vypovídá daleko lépe

Je vtipné, že článek operuje s pojmem průměrný golfista a jako takového bere hráče s HCP 15. Přestože víme, že valná většina hráčů golfu se nedostane pod 100 ran a tudíž průměrný golfista bude mít HCP spíše v rozmezí 25 - 35. A takové golfisty krátká hra zajímá mnohem méně a jejich statistika bude se dle mého odhadu bude motat nad 36ti putty na 18 jamek...

@mkopcak: V tom článku na golfextra.cz, který je převzatý z GolfMonthly se s tím formulačně dle mého ale operuje jinak: "A teď už k otázce, kolik zahraje průměrný golfista puttů na 18 jamkách? Podle Shot Scope, společnosti, která se zabývá sběrem golfových dat, a pokud za průměrného golfistu považujeme hráče s handicapem 15, vychází průměrný počet puttů na kolo na 32,1." Pro mě je to mnohem měkčeji řečeno, dle zpracovateli dostupných statistik, nikoli že průměrný golfista má HI 15, tečka. Je to pěkná ukázka toho, že surové statistiky bez kontextu můžou velmi výrazně zkreslovat realitu. 😃 Tzn. chápu z toho, že ten vzorek dat prostě není reprezentativní, protože se jedná o sesbíraná data ShotScope - která omezuje poměrně vzorek "respondentů" na spíše ti výkonnostně/sportovněji zaměřené hráči, co si měří svá čísla - tzn vzorek hráčů, kteří aktivně trackují svou hru.

Ono to asi taky bude dost rozdílné v USA a u nás, bych řekl, což by mohlo být docela zajímavé, kde jsou v jednotlivých státech/lokalitách nějaké rozumné průměry/mediány. Jinak to bude určitě v USA, jinak ve Skotsku, jinak u nás... hm, zajímavé :-D Takhle přes palec bych (fakt naprosto neodborně) tipnul, že např:
  • USA – velké množství rekreačních hráčů, kteří často hrají jen párkrát ročně. Průměrný HCP bude pravděpodobně vyšší.
  • Skotsko – kolébka golfu, kde je vysoký podíl zkušených hráčů, čili průměrný HCP by mohl být nižší.
  • Česko – menší golfová základna a hodně nových hráčů, což může znamenat vyšší průměrný HCP než třeba v Británii.

Na konci článku je pak trochu lepší (rozsáhlejší) tabulka, první sloupec HI, druhý "putty na kolo 18j., třetí pak "počet grýnů v regulaci procentuálně" (hm taky rovnou mohli dát číslo :)
  • 0 - 29,9 - 59
  • 5 - 30,3 - 41
  • 10 - 31,2 - 32
  • 15 - 32,1 - 21
  • 20 - 33,4 - 14
  • 25 - 34,3 - 9

Líbí se mi hodně to, co píše @Klok. :up:
pro mě je daleko důležitější statistika počet (procento) patů při trefeném grýnu v regulaci, to o patování vypovídá daleko lépe

Upraveno:
Počet patů při GIR je super statistika, ale funguje jen pro profíky nebo nulové hendikepy.

HCP 25 trefí 1,62 GIR, tzn. jedno kolo jeden a druhé kolo dva. Z jednoho nebo dvou případů moc relevantní informace nevylezou :) Navíc kolikrát se stane, že samou radostí z GIR dáme parádní třípat?? :D

Osobně dávám prioritu scramblingu (zahraný par bez GIR). https://www.cbssports.com/golf/stats/pga-tour/scrambling/

Počet patů při GIR je super statistika, ale funguje jen pro profíky nebo nulové hendikepy.

HCP 25 trefí 1,62 GIR, tzn. jedno kolo jeden a druhé kolo dva. Z jednoho nebo dvou případů moc relevantní informace nevylezou :) Navíc kolikrát se stane, že samou radostí z GIR dáme parádní třípat?? :D

Osobně dávám prioritu scramblingu (zahraný par bez GIR). https://www.cbssports.com/golf/stats/pga-tour/scrambling/
GIR je fajn statistika, ale ... záleží i na velikosti grýnů, protože velký grýn je sice lehčí trefit, ale pokud ti zbyde 20m pat, tak je asi lepší netrefit menší grýn a čipovat z 10m. 😉
Takže ano - scrambling je ukazatel kvality krátké hry při špatném výsledku GIR. A dále pro dobré kolo záleží na tom, na kolik ran jsem schopen dostat do jamky míček ze vzdálenosti cca <100m. Každý výsledek 4 a více ran je špatně.

Třeba já mám posledních pár let průměrně 30-32 patů na 18 jamek, GIR cca 2-3 na kolo při hcp 15 a 90 ran.
Co to tedy o mé hře vypovídá. Hraju všude možně po hřišti :D , ale mohu se spolehnout na krátkou hru a patování ;)
Samozřejmě to umím bez trénování na cvičných plochách :D Jsem talent od narození ;)

Asi bych měl více trénovat patování 😂 Můj dlouhodobý průměr je cca 34 patů na 18 jamek při výsledku 80-85 ran. Extrémní případy: 37 patů při výsledku +10/82 a 39 patů na +13/85 ran...

Výsledek bude ovlivněn faktem, že každou hru hraji na jiném hřišti s jinak kvalitními, velkými a rychlými grýny. Bez detailnější znalosti modelace grýnů a pinpozic, většina přihrávek do grýnu je tedy "naslepo".

A jak píše Mirek, tak záleží na velikosti grýnů. Na malých grýnech není problém uhrát dobrý výsledek bez GIR. Na velkých grýnech je naopak jednoduché při vysokém procentu GIR vykouzlit několik trojpatů za kolo.

Asi bych měl více trénovat patování 😂 Můj dlouhodobý průměr je cca 34 patů na 18 jamek při výsledku 80-85 ran. Extrémní případy: 37 patů při výsledku +10/82 a 39 patů na +13/85 ran...

Výsledek bude ovlivněn faktem, že každou hru hraji na jiném hřišti s jinak kvalitními, velkými a rychlými grýny. Bez detailnější znalosti modelace grýnů a pinpozic, většina přihrávek do grýnu je tedy "naslepo".

A jak píše Mirek, tak záleží na velikosti grýnů. Na malých grýnech není problém uhrát dobrý výsledek bez GIR. Na velkých grýnech je naopak jednoduché při vysokém procentu GIR vykouzlit několik trojpatů za kolo.
Tomáši @Tom512 moje nejlepší turnajová hra, co jsem kdy zahrál je 3.9.2022 v České Lípě.
82 ran, 27 patů, 12 GIR s triplem na 18 jamce ;)

VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Ders - software jednoduše DG TIP - reklamní předměty Hezká Hra Golf59 - Custom fitting & building Golf Resort Hořehledy GolfGear - víc než golfový eshop Česká Golfová Asociace Maršálů Obchůdek Vendula - originální barevné veselé obrázky od Venduly Hegerové Samolepky nejen na auto!
Back
Nahoru Bottom