Poslední
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

GolfDigest.cz Máme o ty nováčky zájem? Vážně?

Jamka R. Reader

Robot
19.jamka
Robot 19.jamky
Máme o ty nováčky zájem? Vážně? (GolfDigest.cz)

NOVÉ ČÍSLO > V POSLEDNÍ DOBĚ se nám s těmi kampaněmi, jak ke golfu přilákat nové hráče, nějak roztrhl marketingový pytel. Pominu fakt, že přišly s ročním zpožděním – velkou šanci jsme všichni propásli už loni –, a pomýlenou představu, že až epidemická opatření skončí, lidé se na golf pohrnou. Je to omyl a efekt bude, alespoň podle mne, spíše opačný. Po rozvolnění bude nabídka venkovních sportů širší a o golf přestane být takový zájem. Příležitost tu byla, ale už je pryč. Kdo si dnes vzpomene, že golf se dal na rozdíl od jiných sportů provozovat celý rok? Byl pro rodiny přístupný v podstatě bez omezení a hrát se dal i při těch nejpřísnějších restrikcích ve čtyřech. Jen v klubovně jsme si nemohli po hře posedět. Doba pokročila, zareagovali jsme pozdě, smůla.

Pokračovat ve čtení...

Je pravda, že tohle řeším v provozu pomalu každý den - lidé co hrají golf delší čas poměrně snadno zapomínají, jaké to bylo, když začínali. A bez větší sebereflexe okamžitě vyžadují, aby nováček hrál bleskově, nehledal, znal pravidla a etiku s etiketou a pokud možno na tom hřišti vlastně vůbec nebyl...

Je pravda, že tohle řeším v provozu pomalu každý den - lidé co hrají golf delší čas poměrně snadno zapomínají, jaké to bylo, když začínali. A bez větší sebereflexe okamžitě vyžadují, aby nováček hrál bleskově, nehledal, znal pravidla a etiku s etiketou a pokud možno na tom hřišti vlastně vůbec nebyl...
Bohužel u většiny začátečníků platí to, že extrémně pomalu CHODÍ... a to se nedá omluvit ani u nich. Co se týče ostatních věcí, tak to přijde samo časem, ale tempo přechodů je občas tritní.

Bohužel u většiny začátečníků platí to, že extrémně pomalu CHODÍ... a to se nedá omluvit ani u nich. Co se týče ostatních věcí, tak to přijde samo časem, ale tempo přechodů je občas tritní.
Přesně tohle nám říkal p.Seifert z Poděbrad při zkoušce na ZK......."Že ze začátku zahrajete občas na nějaké jamce dvouciferné skóre není žádná ostuda.......ale když už se to stane, tak musíte sebou mezi ranama pořádně pohnout".

Přesně tak + nechávají vozík před greenem atd. Pamatuju si, jak při zelené kartě ve Staré Boleslavi jsem měl pocit, že jsem celou devítku běžel a golf jsem vůbec nestihl vnímat. Teď když jdu sám a je prázdné hřiště dávám celkem běžně osmnáctku za 2 hodiny.

Vnímám to podobně. Větší než malé počty ran mě nechávají klidným, trpčeji nesu když na greenu po dohrání si vyprávějí jak jim to "šlo", divokou gestikulací si přehrávají rány aby to sečetli a pak se loudavým krokem vydají k bagům rozesetým kolem greenu, kde ještě někteří pečlivkové vydrhnou hole.
Už asi úplně OT je fakt, že se z hřišť a kluboven vytratilo obyčejné "dobrý den".

Nám na kurzu říkali jednu větu, kterou mám v hlavě do teď: "Choď rychle, ale hraj pomalu."

(doplním, že to "pomalu" bylo myšleno, aby si člověk dal na každé ráně záležet, aby to nebylo vyloženo špatně :D )

Osobně jsem tolik problémů s "nováčky" nezažil...2 kamarády jsem předloni přivedl ke golfu a na začátku se strašně divili, proč je furt buzeruju ohledně pozice bagu, přípravy na ránu, vykecávání se po odehrání rány, zápisu skóre apod. Ale velmi rychle pochopili a dnes až na výjimky úplně v pohodě...myslím, že je to hodně individuální, neřekl bych, že co nováček = pomalá hra...letos jsem 2x málem vytekl v Benátkách a to šli dva šneci s HI 18 a jestli se nepletu 26 a byli úžasně pomalí (ale třeba to byli nováčci)...když jdu ve flajtu s "nováčkem", v drtivé většině případů je spíš nervozní a pospíchá, aby nezdržoval, omlouvá se za nepovedené rány apod. mám spíš špatnou zkušenost s nízkými HI, se zeměměřiči, kteří před každou ranou dělají sedm Tibeťanů, 12 cvičných švihů, hazí si trávu, greeny čtou zezadu, ze předu, ze stran a někdy i zespodu...vícekrát jsem se setkal s extrémně pomalým singlistou než s extrémně pomalým "nováčkem"...ale je pravda, že s nováčky chodím méně...

Ono to těm lidem můžete opakovat klidně 10x, stejně na to nemám univerzální řešení. Já všem začínajícím golfistům (individuální lekce kurzů na ZK, Kokšíňáci, děti na trénincích,...) opakuji stále dokola jediná 3 pravidla, co musí na hřišti dodržovat:

1. Dbát na svoji i cizí bezpečnost = FORE
2. Pečovat o hřiště (řízky, pitchmarky, bunkery)
3. Nezdržovat - před každou svou ranou se ohlédnu a pokud za mnou někdo čeká v po sobě jdoucích 3 ohlédnutích a zároveň já nečekám stejně, tak ho pouštím.

Jenže jakmile vyběhnou na hřiště, tak je ten svět pohltí. Příliš mnoho vjemů způsobuje, že si to neuvědomí - zapomínají týčka, hole, bagy, hrábě,...A pak k tomu přidáte jednoho nervózního dlouhočlena, co musel 3 minuty počkat a malér je na světě. On neprávem nasranej, protože už zapomněl, že to dělal před 5ti lety uplně stejně a nováček vystresovanej/ uraženej/ zklamanej, že na něj někdo huláká přes půl FW.

Ano, ti co hrají často a ideálně turnaje, tak se brzy otrkají (pokud je nějaký takový zážitek neodradí uplně) a zlepší se. Ale jsou tací, co chodí hrát prostě 1x za měsíc = max 5-7 her za rok a tam prostě není šance, aby se to zlepšilo.

Proto jsme letos přišli s nápadem, že těmto hráčům pomůžeme a vytvořili jsme s kolegy trenéry herní tréninky pro členy zdarma, kdy s trenérem jdou 3 lidi po hřišti a on je opakovaně upozorňuje na chyby, co dělají. Pomáhá s tempem, course managementem, pohybem, pravidly, etikou,...Zájem však projevilo naprosté minimum lidí, takže ten efekt se prostě nedostaví.

Maršál v tomto směru určitě může zapůsobit, ale sami dobře víte, jaká je většinová realita provozu. 1 člověk na 18ti jamkové plné hřiště, co tak asi zmůže...

Vypozorovano, že nejpomaleji chodí lidé s elektrickými vozíky na dálkové ovládání, ti přeci můžou jít vlažné, když vlastně vozík ovládají na dálku, druzí v pořadí jsou jezdci buginy , jeden nesesedne aby šel ke svému míči jezdí jak mimikry od mícě k míči, tlačící a tahající s nosiči jsou na tom cca stejně.
A jestli chodí noví pomalu, nechodí jen se ještě neumí pohybovat v “ golfovém” prostředí a než by něco zanedbali/ pokazili raději si to dvakrát rozmyslí/ přehodnotí. (etika/pravidla) ono se to vždy poddá.
Nejpomaleji hrají hokejisté, asi si zapomněli vyzout brusle a ambiciózní, ti měří , kontrolují a o všem se dohadují, myslíc, že ma jí vždy pravdu jen oni a v neposlední řadě musí mít vždy poslední slovo nebo příspěvek.

no, ono je v pořádku meřit, počítat, kalkulovat a prohlížet. Dělám to také, ale jakmile přijdu na řadu, stačí mi na ránu 10 vteřin, protože jsem si vše "zdokumentoval" a připravil ještě před tím, než na mě přijde řada. Takže nejde o to CO, kdo dělá, ale KDY to dělá. Na druhou stranu je mi jasný, že nováček tyhle věci nemá zažitý a nemůže hned po odpalu vědět, jak a čím bude hrát další ránu, ale je třeba se připravovat, když mám prostor, to znamená nekoukat co dělají ostatní když jsou na řadě, ale soustředit se na sebe a v okamžiku kdy na mě přijde řada, tak nečumět a kalkulovat, ale hrát. Tohle je naprostý základ, který učím své klienty.

… mám spíš špatnou zkušenost s nízkými HI, se zeměměřiči, kteří před každou ranou dělají sedm Tibeťanů, 12 cvičných švihů, hazí si trávu, greeny čtou zezadu, ze předu, ze stran a někdy i zespodu...
Ano jsou extrémně pomalí „single” stejně jako extrémně pomalí „bogie” hráči.
Jenže … většina těch „single” se rychle přesunují mezi ránami; nezačnou se připravovat na svou ránu až po odehrání spoluhráče; jdou ke svému míči (pokud je to bezpečné) i napřed (čili žádné čekání v lajně za spoluhráčem); znají svou obvyklou délku ran, takže hledají míč v blízkosti předpokládaného dopadu (ne o 20m dál); bag nechávají za grýnem ve směru odchodu k další jamce a při průchodu kolem grýnu už ho „čtou”.
A 12 tréninkových švihů? Trošku přehnaná nadsázka - vědí, že je to zbytečné a připravuje to o energii. Navíc mají svůj švih poměrně zvládnutý, takže stačí 1-2 na „nastartování” těla.
Ano - na grýnu si pak obvykle dají víc času na pat. Jenže - je třeba si uvědomit, že musí na většině jamek hrát par a za double už mají „velký kulový” a v připadě STB turnaje vlastně pro ně turnaj končí.
A pak tu jsou, kromě „single”, bum bác rána leží hráči „myslíc, že ma jí vždy pravdu jen oni a v neposlední řadě musí mít vždy poslední slovo nebo příspěvek”.
Takže - zkusme se občas vžít do pozice toho druhého a pochopit jeho počínání na hřišti.

Nakonec jen ukázká, že i „single” nemusí být úplný šnek
D4872520-F324-4E4A-BEFA-C70488BB3ABC.jpeg

Otázka zněla, jestli máme o nováčky zájem. Předpokládám, že majitelé hřišť by zájem mít měli. Kdyby ne, tak by to byl asi hodně zvláštní postoj.
Za sebe můžu klidně říct, že nějak zvlášť velký zájem o nováčky nemám. Ne, že by mi nějak překáželi, když si uvědomím, že ty nešvary, které se tady popisují, nejsou ani náhodou podmíněné faktem, že je dělají jenom nováčci! Je mi jedno, když na nějakém hřišti zaregistrují třeba 1000 nových hráčů a jinde třeba 0. Rozhodně bych ale uvítal, kdyby se objevili nováčci v mém okolí, které znám a se kterými bych mohl eventuálně chodit hrát. Protože moc golfových kamarádů nemám nebo bydlí daleko a sejdeme se při hře jen párkrát do roka. Když jsem začínal, samota mi nevadila. Vlastně ani teď mi nevadí, ale hrát ve společnosti stejně naladěných golfistů je mnohem větší zábava! Příliv nováčků by mě zajímal a přivítal bych ho v případě, kdyby měl vliv například na snížení hracích poplatků.
Nesetkal jsem se s tím, že by mě jako nováčka někdo přehlížel nebo nějak omezoval nebo dokonce šikanoval. Možná jsem měl jenom štěstí nebo jsem svým chováním nedal nikomu důvod, aby se tak ke mně choval. Naopak jsem cítil, že mi ti zkušenější chtějí pomáhat a radit. Nováčkům bych jejich cestu ke golfu rozhodně nijak viditelně neulehčoval. Lákání na "nějaké" výhody nebo úlevy na znalosti pravidel, myslím nic dobrého nepřinesou a domnívám se, že takto zrození hráči, by stejně u golfu dlouho nevydrželi a začali by brzo hledat nějakou jinou činnost, kterou jim zase "někdo" usnadní.
Když se chovám pokorně a snažím se dodržovat pravidla, abych se mohl včlenit do nějaké společnosti, která se těmito pravidly řídí, tak budu mít o to větší radost, že se mi to podařilo! Ano, můžu očekávat pomoc, radu, ale nesmím to brát jako samozřejmost. Golf a jeho historie si takový přístup zaslouží.

VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Ders - software jednoduše DG TIP - reklamní předměty Hezká Hra Golf59 - Custom fitting & building Golf Resort Hořehledy GolfGear - víc než golfový eshop Česká Golfová Asociace Maršálů Obchůdek Vendula - originální barevné veselé obrázky od Venduly Hegerové Samolepky nejen na auto!
Back
Nahoru Bottom