poprvé vychází ze samého dna pyramidy, od golfových hřišť a klubů
Moc pěkné téma, ale dovolím si nesouhlasit hned s touto tezí. Dno pyramidy nejsou golfová hřiště, ale my hráči. Proč to vypichuji? Protože každé patro pyramidy má jinou motivaci a jiné potřeby. Ano, vzájemně se pro golf potřebujeme, my hráči musíme mít kde hrát (zatím to nejde ještě úplně všude na jakémkoli povrchu), ale když to nepůjde... holt blbý, půjdeme jinam, přinejhorším začneme chodit po horách, jezdit na kole atp. Odepíšeme nějaké hole, členství a tak. Hřiště a kluby (alespoň ty běžně provozované) to bude bolet mnohem více, když bude méně hráčů.
No a tím se volně dostávám k tvým dvěma otázkám:
1. Jaká je podle vás ta nejlepší cesta, jak přesvědčit negolfistu, aby si golf zkusil? A jak nejlépe této cesty dosáhnout?
Starat se o současné golfisty, aby z toho, co golf jako celek slibuje, nebyla Potěmkinova vesnice. Nalákat někoho, aby produkt koupil, je myslím jednodušší v porovnání s tím, aby zůstal věrným zákazníkem. Někdy to jde skoro samo, někdy obtížně. Proč bych měl chtít, aby bylo více golfistů v současném prostředí? Co mě (a tady je místo pro mnou poupravenou tezi o dnu pyramidy) to přinese? Plnější hřiště? Dražší nebo levnější fee? Více spoluhráčů, kteří neznají nějaké principy pohybu na hřišti? Nebo to bude znamenat větší počet hřišť - to v nějakém střednědobém horizontu asi ne (přeci jen hřiště není fitko, které se dá udělat skoro v každém sklepě). Takže tím zbývá ty první možnosti - a to mi nezní úplně lákavě. Pokud se budu soustředit na to, aby i ti současní golfisti všech úrovní, i méně častí hráči jezdili na golf rádi, a cítili se na každém hřišti dobře, pohodlně a že tam "patří", tak pak dlouhodobě bude fungovat šeptanda a přivedou s sebou časem i své přátele, rodinu. Jak toho dosáhout? No, to je těžký - komunikovat, naslouchat, vytrvat (léta), experimentovat, nesedět na mnoha židlích zároveň, neustále hledat cesty, nehledat přednostně chyby v "chybujících zákaznících", nedělat z nich blbce, co si měli něco sami zjistit a vědět, tedy hlavně nezapomínat na to "co mám" myšleno jaké aktuálně mám zákazníky a věnovat jim minimálně stejnou péči a laskavou tvář, jako těm novým, co lákám do své golfové "pasti". Je to hrozně těžké, zvlášť někdy a dlouhodobě. Na mnoha místech, kde jsem byl, jsem bohužel tento pocit neměl (bohužel někdy ani při první návštěvě). Možná je to tím, ale že jako ostýchavý začátečník má člověk růžové brýle a mnoha věcí si nevšimne. Proč toto považuji za důležité? Protože mně jako hobby hráče zajímá to nejbližší nadřazené patro pyramidy - klub/hřiště. To co je výš, je sice zajímavé taky, ale v mém životě je to až kabát oproti nátělníku.
A co se týče horizontální komunikace ve svém patře pyramidy: nebát se sdílet své know how, ono je to docela v pohodě, od myšlenky k realizaci a udržení téhož je dost dlouhá cesta. Na druhou stranu, může se klidně stát, že ho někdo rozvine díky svým schopnostem do netušených kvalit - no, blbej život. Ale z toho zase může být pěkná zpětná vazba i pro mě: Ta konkurence je svinstvo, oni mi to ukradli....!!! (když/až to bude fungovat, ukradnou to dříve nebo později stejně a udělají to pravděpodobně už mnohem lépe, takže no stress
.
Pro mě dává největší smysl věnovat péči současným golfistům - tím se ten zbytek dostaví sám a přirozeně. Potřebám jak sportovním, tak ale i těm méně častým návštěvníkům. Vytvářet produkty na míru např: ceny reflektující aktuální stav hřiště, nejenom roční členství, ale třeba i zvýhodněné permice na počet vstupů. Informovat dopředu a včas, pokud je nějaké omezení na hřišti všemi možnými kanály (např. aerifikace grýnů, předemnou pomalý turnaj, nebo jiná omezení a ne to zjistit až po příjezdu, případně v půlce hřiště). Pak mě napadá - nabízet cenově dostupné tréninkové lekce nejenom pro nováčky, ale třeba i pokročilé. Vytvářet svojí komunitu - která se uvidí ráda a nejenom na turnajích. A pak milion dalších více či méně obtížných nápadů.
No, a pokud jde o ten sportovní golf a dlouhodobé vize: jednoznačně přes mládež. Větší členská základna umožňuje větší šanci mít úspěšné sportovní vzory, které budou/mohou lákat dál. Pro tu hobby úroveň: důraz na pidi hřiště, dostupné tréninkové areály aká hospody a tak podobně (to jsme tu mnohokrát řešili, i proč to jde/nejde atp).
A druhá otázka:
2. Co aktuálně vy (a každý aktivní golfista v ČR) můžete a chcete pro rozvoj golfu udělat? A jak nejlépe docílit toho, aby to skutečně každý chtěl udělat?
Jako osoba aktivního golfisty - pro které je golf koníček? A víš že ani nevím? Viz odpověď k prvnímu bodu. Pravděpodobně za sebe dlouhodobě řeším potřebu cítit se v golfu dobře, tzn. mít kolem sebe přátele, a k tomu plus minus nějak slušně hrát. Ale myslím, že nepotřebuji k tomu svému koníčku nutně přibalovat nové hráče, kteří ke golfu zatím nepronikli - můj čas a volné kapacity jsou omezené. Mé patro pyramidy je jiné. Snažím se být všeobecně vstřícný, tam kde je zájem, vysvětlovat, bořit mýty a bariéry, mluvit o golfu ve svém okolí (pokud ho to zajímá) a když se mě zeptají, tak jim rád odpovědět, co nejlépe, jak umím, poradit s ohledem na jejich situaci. A držet jim palce, aby jim to vydrželo.
A co konkrétně pro to mohu udělat? Snažit se, abych byl dobrý golfista. A v maximální možné míře šel co nejvíce to jde příkladem. Takže, minimálně si myslím, že každý můžeme začít u sebe tezemi geniálně sepsanými
@jan v tomto textu tu na Jamce:
"Jak být "dobrým" golfistou/golfistkou"
PS: Trochu jsem to své plkání tímto odkazem možná zazdil, ale co, pokud si to přečte alespoň jeden či dva další, co to ještě nečetli, bude na golfovém světě o kousíček zase lépe.