Poslední
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Pravidlo 21.2 Maximální skóre

Mirek_62

Guru fóra
Klub
GCCEL
HI (HCP)
6.3
RTM Západ B od letošního roku zavádí novinku - aplikaci pravidla 21.2 Maximální skóre (v tomto případě 11 ran)
Jedná se o oficiální mládežnické turnaje ČGF.

Co vy na to? Myslím, že dobrá inspirace i pro klubové a komerční turnaje.
Pořadí na předních místech to asi nijak zvlášť neovlivní a celkově to sníží možnost "záseku" na jamce a rychlejší dohrání hry.

za mě na komerčních turnajích hraných na STB by to mělo být "skoro povinné". (sami používáme ekvivalent - pokud nedohraješ 5 rannou nad par jamky, tak zvedej)

u turnajů na rány bude asi těžké rozumně stanovit hranici, kdy ještě použít a kdy ne. nevím jak mládež postupuje mezi úrovněmi soutěží, ale pokud bych to vztáhl na dospělé soutěže, kde i sestupuješ, tak si dovedu představit, že to neovlivní čelní umístění, jak píšeš, ale mohlo by to ovlivnit sestupové příčky.... nemusí to být úplně špatně, ale je to větší zásah do idei hry na rány než se na první pohled může zdát..

za mě na komerčních turnajích hraných na STB by to mělo být "skoro povinné". (sami používáme ekvivalent - pokud nedohraješ 5 rannou nad par jamky, tak zvedej)

u turnajů na rány bude asi těžké rozumně stanovit hranici, kdy ještě použít a kdy ne. nevím jak mládež postupuje mezi úrovněmi soutěží, ale pokud bych to vztáhl na dospělé soutěže, kde i sestupuješ, tak si dovedu představit, že to neovlivní čelní umístění, jak píšeš, ale mohlo by to ovlivnit sestupové příčky.... nemusí to být úplně špatně, ale je to větší zásah do idei hry na rány než se na první pohled může zdát..
Tak ano - u ligových soutěží a (obecně u týmových soutěží) by to asi zkreslovalo hlavně výsledky "na sestup" (i když ze III. ligy není kam sestoupit). Ale zase - pokud tým nastoupí v plné sestavě, tak se stejně nejhorší hráč "škrtá". Ke stejnému zkreslení by mohlo docházet u vícekolových turnajů.
Nicméně u jednokolových turnajů určitě OK. Navíc to stejně nijak neovlivňuje výpočet HI.

21.2 Maximální skóre (v tomto případě 11 ran)

Uvítal bych to v podstatě kdykoli a kdekoli při soutěžním golfu. Pak by se to volně přenášelo i do běžné hry. 11 ran na jamku je dobře zapamatovatelné, jasné.

ale je to větší zásah do idei hry na rány než se na první pohled může zdát..

V tomto s tebou taky souhlasím, na druhou stranu - pokud jsou to definovaná pravidla dopředu, tak se domnívám, že ideu hry to nenarušuje. Funguješ v předem nastavených mantinelech a pravidlech. Já v tom třeba vidím vlastně pomoc - nebudu frustrovaný, když v půlce zvednu a mám čas se vydýchat a koncentrovat na další jamku. ale uznávám, tohle může být prvek, který pak rozhodne, že nakonec se úplně nesesypu a ještě mohu slušně zahrát. Ale furt bych se přikláněl k tomu toto či něco podobné aplikovat co nejvíce. (Btw. víc se mi líbí jedno jasně obecné uchopitelné číslo - pro mě asi 12, než jak máme par+5. Je to jednodušší. )

Upraveno:
RTM Západ B od letošního roku zavádí novinku - aplikaci pravidla 21.2 Maximální skóre (v tomto případě 11 ran)
Jedná se o oficiální mládežnické turnaje ČGF.

Co vy na to? Myslím, že dobrá inspirace i pro klubové a komerční turnaje.
Pořadí na předních místech to asi nijak zvlášť neovlivní a celkově to sníží možnost "záseku" na jamce a rychlejší dohrání hry.

V Hořehledech jsme loni okamžitě nasadili na veškeré turnaje hrané na rány krom jediného - mistrovství klubu.

Funguješ v předem nastavených mantinelech a pravidlech.
to vůbec nerozporuji, že jsou to pravidla pro všechny stejná a nemyslel jsem to tak, že by to nebylo korektní soutěžení mezi jednotlivými týmy/hráči.

Narážel jsem na to, že po dvou ranách do vody nebo chybně zvoleného vyhrávání se z křoví nebo heváče může být někdy zapsaná 11 mentálně milosrdná oproti tomu, když si to musíš vyžrat až do konce 10 ranou se vyhrát a na 13 to doklepat do jamky. Je tam jistá odlišnost v mentální náročnosti a tím měníš historickou podstatu - dohrát. Ale uznávám protiargument argument - pokud to není striktní pravidlo pro všechny turnaje na rány, tak je to tak malý zásah do golfového světa, že nemá smysl nad tím moc uvažovat. A v mojí výkonnostní kategorii to 100% dává smysl :)

Je tam jistá odlišnost v mentální náročnosti a tím měníš historickou podstatu - dohrát.

Tomu rozumím a tak jsem to taky myslel. Ale nemyslím, že je to něco, než čeho by se golfový svět neobešel. Raději dosáhnout pěkných výsledků a jít dál, než útrpně sledovat, jak se někdo trápí. Prostě obětování jamky. A jde se dál. :)

VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Ders - software jednoduše DG TIP - reklamní předměty Hezká Hra Golf59 - Custom fitting & building Golf Resort Hořehledy GolfGear - víc než golfový eshop Česká Golfová Asociace Maršálů Obchůdek Vendula - originální barevné veselé obrázky od Venduly Hegerové Samolepky nejen na auto!
Back
Nahoru Bottom