Poslední
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Scottish Open - MacIntyre na 16jamce?

Daniel Zeman

Aktivní člen
Stále mi leží v hlavě poslední kolo, 16 jamka a druhá rána Roba MacIntyra...
Přišlo mi, že tam zahrál ránu navíc, kterou s caddym nepřiznali... 🤔
Byl tam reklamní blok, hned po něm záběr na hráče jak stojí v trávě, zahraje ránu, vysekne řízek trávy jako krava a nic. Chytne se za hlavu chvilku kouká, zavolá caddyho a začne se resit, že na něčem stál a freedrop.... Za mně to byla ostrá rána, která se měla počítat, ale vůbec nebylo jasné jestli se dotkl míčku. Všiml jste si toho také někdo? Já si to několikrát vracel a myslím si, že mělo být playoff. Jeho výraz, když zahrál eagle tomu také napovídá...

Ale na druhou stranu tam muselo u toho být hromada diváků a dobrovolníků... tak nevím. Máte někdo podobné pocity?

Podle mě to byl cvičný švih, protože caddy stojí vedle něho. Pokud by chtěl zahrát ránu, caddy by odstoupil dál.

Bral úlevu od sprinkleru na kterém stál, jinak jsem nikde nezaregistroval, že by se to vůbec nějak řešilo, takže asi ok.

Taky jsem si v prvnim okamžiku myslel, že to prostě promáchnul, ale nikdo nic neřešil.
Pravda je, že cvičnej švich pár centimetrů od míče s takovym kusem vyseklé trávy je divnej.

Asi radši budu věřit v cvičný úder. Nechci si ho dávat do škatulky po bok Reeda... 😂
Ale stejně mi to vrtá hlavou. Zahraje eagle, diváci řvou a on je z toho úplně opařenej, vždyť se zrovna vrátil do boje o titul... 🤔

Ty úlevy, dropy a jejich využívání jsou určitě zajímavou součástí golfu, ale mám dojem, že už toho je poslední roky nějak moc, kdy se to využívá za hranicí původně zamýšlené golfové etiky - kdysi tuším Garcia někde v kamenech zkoušel přesvědčit a myslím, že i přesvědčil rozhodčího, že by určitě hrál zpět a že mu tam něco ve švihu vadí, pak Reed s tím míčkem, který v roughu po metrovém odrazu nahoru zcela jistě spadnul do přesně toho důlku, který předtím tenhle míč udělal a byl jistě zabořený :-) .... Mickelson byl svým hledáním kabelů v jeho šílených pozicích někde u plotu v křoví pověstný, teď zase McIntyre jistě stojí na sprinkleru v půlmetrové trávě .... té skotské angličtině není až tak při mé nedostatečné znalosti rozumět, ale přijde mi, že vysvětloval rozhodčímu, že ten sprinkler objevil až po tom cvičném švihu a že předtím nevěděl, že tam je a zjistil to, až po vyseknutí té trávy po cvičném švihu. A nepřijde mi OK vyseknout trávu v heavy roughu při cvičném švihu ve směru mého postoje k míči, tím si přeci vylepšil když ne postoj, tak určitě výhled na ráno/míč - což pak nakonec přiznal tím, že díky tomu našel v tom směru ten sprinkler. Nejspíš pak viděl i líp míč (který tedy nakonec ale nehrál díky dropu). Myslím, že tím vyseknutím trávy prostě získal výhodu a i pokud by to nebyl opravdový pokus o ránu, tak za tohle měla možná přijít trestná.
Reakce po tom "cvičném" švihu byla dost jasná - jako že míč měl letět a přitom neletěl, přišlo mi to jako zklamaná reakce od hráče i od caddyho - ale trochu jsem zkoumal, kde švihal a tady je třeba uznat, že podle trsů trávy to vypadá mírně vpravo od skutečné polohy míče (takže snad skutečný cvičný švih).
Ta touha po vítězství doma ve Skotsku byla asi větší než fér přístup.
Jestli by nebylo lepší ty úlevy mimo fairway omezit - prostě, když hráč zahraje špatně, tak to, že tam náhodou něco je, je prostě součást té jeho špatné pozice, kam by se nedostal, kdyby zahrál ránu na fairway.

teď zase McIntyre jistě stojí na sprinkleru v půlmetrové trávě ...
Tak na hristi jako je Rennaissance club jsou sprinklery i v roughu, aby nevyschnul treba pred takovymhle turnajem. Jestli jsou golfova pravidla po x letech takhle nedokonala neni Macintyrova chyba. Bohuzel se zatim neprislo na nic lepsiho nez pridavat odstavce, paragrafy a souveti na ctyri radky pri snaze obsahnout konkretni situace. Pokud veskery jeho pocinani posvetil na hristi rozhodci, zpochybnujes kvality jeho rozhodnuti, ne Macintyra. A potazmo pravidla R&A.

Jediny s cim mam trosku problem je, ze pred dropem nemel sanci posunout mic o vic jak 50m a po dropu mel slusnou sanci hrat na green. Ze jeho lie byla o hodne lepsi. Ale pokud je to v ramci pravidel ok, asi se s tim pri psani pocitalo, ze tim pujde ziskat nefer vyhoda. Kdyz si jdes zahrat a skoncis v podobny situaci, kdy stojis na necem na cem nemas, tak si ten micek posunes o tech 10cm, asi do podobnyho bordelu, podle tvyho svedomi a hrajes dal. Na Tour jsou schopny se vydropovat dle pravidel pomalu az na fairway…

Prvním rozhodčím při posuzování konkrétní situace na hřišti je v první řadě hráč sám.
Ano, a dle rozhodciho jeho posuzovani bylo spravne, nebot mu neudelil zadny trest a souhlasil s dropem a na vse dohledl aby bylo provedeno dle pravidel. Vzdyt mohl rict, ne practise swing byl spatne, ne za tohle drop neni, hraj dal. Nebo se pletu?

OK, pokud rozhodčí už dohlížel i na cvičný švih, pak souhlas.
Ale pokud napřed udělám pár prošvihů (a třeba vyrvu pořádný chumáč trávy) a až pak do toho vstoupí rozhodčí, což bývá častější, tak už si musí nechat popsat původní situaci v první řadě od hráče - proto jsem připomínal, že se kvalita finálního rozhodnutí netýká jen rozhodčího.

Z rozhovoru je slyset, ze rozhodci posuzoval jen to, jestli tam sprinkler je nebo neni a jestli na nem McI stoji.... to uz bylo urcite OK podle pravidel, i drop do lepsi pozice je proste soucasti golfu a taktiky, s tim problem nemam (proste to tak ted v pravidlech je). Pro me je nejvetsi otazkou ferovost toho cvicneho svihu, kdy si vysekne spoustu travy v postoji smerem k mici a az pak zjisti, ze je tam sprinkler, takze si evidentne ulevil, co se tyka vyhledu na to misto. A to rozhodci neresil, on mu McI rekl, ze delal cvicny svih, ale tohle nebylo v tu chvili tema na posuzovani - ani by to rozhodci posoudit nemohl, nevi, jak vypadala situace predtim. Treba Mickelson se pred par lety priznal - utrhnul ve smeru rany nejakou travu a pak si to uvedomil, zavolal rozhodciho a priznal se, dostal trest. Tohle ale nebylo ve smeru rany (a rozhodci u te cvicne rany nebyl), ale ta vyseknuta trava byla ve smeru postoje a vyhledu na mic a nevim, jestli je tohle povolene.

Byl to posledni flight takze rozhodci pravdepodobne sel s nim. Z toho co ctu tak behem cvicnyho svihu zjistil ze stoji na sprinkleru, ne ze by vyseknul travu a zjistil ze tam je pod tim sprinkler. Takze postup podle me v poradku, ale taky nevim jak pravidla definuji kolik travy je mozny vyseknout behem cvicnyho svihu.

Tohle jsem nasel na golfwrx bez puvodniho vlakna, nahore cvicny svih, leva zluta cara bude linie mice, zakrouzkovanej je predpokladam sprinkler.

Přílohy

• IMG_1654.webp
    IMG_1654.webp
    27,9 KB · Zobrazení: 60
Pekny obrazky. Tak budeme verit, ze to bylo OK a proste mel teda poradny stesti, protoze bez te nahody u sprinkleru by to eagle rozhodne nebyl. I to ke golfu patri. Samozrejme zaver eagle + birdie na domacim turnaji je zazitek na cely zivot (+ ten jeho zazitek pri vitezstvi na PGA, kdy mu caddieho delal zrovna vyjimecne tata, takze si toho uzil uz ted docela dost).

Pekny obrazky. Tak budeme verit, ze to bylo OK a proste mel teda poradny stesti, protoze bez te nahody u sprinkleru by to eagle rozhodne nebyl. I to ke golfu patri. Samozrejme zaver eagle + birdie na domacim turnaji je zazitek na cely zivot (+ ten jeho zazitek pri vitezstvi na PGA, kdy mu caddieho delal zrovna vyjimecne tata, takze si toho uzil uz ted docela dost).
A vcera vydrenej cut po zkazeny prvni devitce

VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Ders - software jednoduše DG TIP - reklamní předměty Hezká Hra Golf59 - Custom fitting & building Golf Resort Hořehledy GolfGear - víc než golfový eshop Česká Golfová Asociace Maršálů Obchůdek Vendula - originální barevné veselé obrázky od Venduly Hegerové Samolepky nejen na auto!
Back
Nahoru Bottom