Poslední
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Český golf stárne

mkopcak

Guru fóra
Klub
Hořehledy
HI (HCP)
7,4
Dva celkem zajímavé slidy z dnešního regionálního setkání ČGF…

IMG_8421.webp
IMG_8422.webp

Byly Martine z toho nějaké závěry? Počet nových dětí v golfu sice drží nějakou úroveň poměrně slušnoi, ale vozový park.... tedy průměrný věk hráčů stále roste a to skoro dle tabulky o rok každé dva roky. A ten hlavní problém – trend prvočlenů vs. odchodů z registru vypadá ještě hůř. Od roku 2023 víc lidí z golfu odchází, než přichází. To těžko ukazuje na nějakou pozitivní "budoucnost".

Čím to je? Konec covidového boomu? Vysoké náklady na hru? Málo atraktivní vstup do golfu? Je golf nuda, nebo moc těžký - náročný na čas, zdroje, zážitky? Tohle je blbá spirála, která nemá úplně dobrý konec... ...vedoucí k postupnému zániku "méně atraktivních" golfových hřišť a tím dalšímu snížení odlovu nováčků a dětí v regionu.

Na druhou stranu, prostě možná je někde přirozená hranice na úrovni 30k golfistů a ne 50k golfistů a růst to prostě u nás nebude. Nevím, co by se muselo změnit a kudy do toho.

Podle mě je to tím, že pomalu končí ta silná generace, která začínala s golfem po roce 2000.

Na druhou stranu, prostě možná je někde přirozená hranice na úrovni 30k golfistů a ne 50k golfistů a růst to prostě u nás nebude. Nevím, co by se muselo změnit a kudy do toho.
Třeba je tu i určitá nechuť lidí být někde organizován.

V USA je také registrováno méně golfistů (zejména ti, kteří chtějí mít přehled o své výkonnosti na základě HI), než hráčů golfu. Ale tam je daleko více „veřejných" hřišť, kde si může zahrát každý a na kterých není ani vyžadováno „golfové" oblečení.

Na nějaké plošné či obecné závěry je asi brzo. Já vnímám jako velmi pozitivní to, že se tím ČGF vůbec začala zabývat. Zároveň si uvědomují, že jejich schopnost důkladně data rozebrat má svá omezení, takže až se to celé vyzobe a poskládá (je to v procesu), tak se patrně osloví nějaký statistický odborník, který by k tomu mohl zpracovat nějakou důvodovou zprávu a ideálně i nějaká doporučení či nápady. Zároveň jsou tato data cenná i pro marketing, kluby samotné atd.

Rovněž je to zajímavý podklad k tomu, že možná se až příliš soustředíme na výrobu golfistů a opomíjíme ty, co už golfisty jsou. Proč nám odchází, když věnovali nemalé prostředky (čas, peníze) k tomu, aby se ne zrovna snadný sport naučili?

Mne zároveň těší, že v ČR máme zcela určitě více než 100 000 osob, které se golf v nějaké době naučili hrát natolik, aby měli registraci v nějakém klubu. Takže potenciál tu dozajista je.

Čím to je? Konec covidového boomu? Vysoké náklady na hru? Málo atraktivní vstup do golfu? Je golf nuda, nebo moc těžký - náročný na čas, zdroje, zážitky? Tohle je blbá spirála, která nemá úplně dobrý konec... ...vedoucí k postupnému zániku "méně atraktivních" golfových hřišť a tím dalšímu snížení odlovu nováčků a dětí v regionu.

Určitě má minimálně částečnou pravdu @Mirek_62 - existuje určitá (z mého pohledu i rostoucí) skupina, která nechce registraci, ale golf nárazově hraje.

Za mne ten drobný propad odhaduji na konec covidu + ukončení marketingu ČGF - konference v té době rozhodla o stopce a z rozpočtu zmizeli necelé 3 mil Kč na propagaci golfu.

A dovolím si odhadnout, že je to dáno i určitým generačním přerodem jak zmiňuje @Klok a to nejen u hráčů, ale i ve vedení resortů. Drtivá většina z nich byla založena před cca 20-30 lety a jejich majitelé a provozovatelé pomalu končí - předávají otěže dál a tak nějaký provozní propad, změna cílové skupiny, marketingový restart,...mají určitě vliv na schopnost daných hřišť lákat nové zájemce.

Ja v tom za sebe se svojí "praxí" a věkem vidím jako ten největší problém - časová/technická náročnost v možnosti efektivně a finančně to skloubit s prací/rodinou - časem a dlouhodobou snahou nabídnout co největší rozdílné spektrum aktivit vlastním dětem jako vstup do života.

S golfem jsem začal někdy po 35 letech, teď mi je skoro už o deset let víc... Prostě golf v tomto "produktivním" věku žere mraky času, který musím někde brát - den není nafukovací. Zvlášť když je rodina a chci i ten čas věnovat jí. Jasně, je nás tady x, kteří si tu svou cestu k tomu našli, myslím, ale, že jsme výjimky potvrzující pravidlo. Tzn. ne každá práce to umožní se tomuto koníčku věnovat dostatečně na plno v adekvátní výkonností kvalitě, kterou bych samozřejmě jako soutěživý chlap chtěl. Narozdíl od třeba "kola", kdy i po roční pauze nějak nasednu a dostatečně kvalitně se mohu projet.

Když sem dítě = času mám dost. Když jsem 50+... tak už mám taky buď priority nějak seskládané, třeba i na pozicích v práci, kde je to v pohodě..děti vlastní už mě nepotřebují... prostě jak tak časově náročného koníčku setrvat. A to nemluvím o situaci, kdy to další členy rodiny prostě nechytne (někde to může být výhodou, ale myslím, že rodina by měla hodně trávit čas spolu a jen sem tam si někdy od sebe odpočinout). To samozřejmě neplatí univerzálně, jen se snažím stručně a nepřesně (není cílem nikoho urazit ani zbytečně zjednodušovat) svoji brainstormingovou myšlenku k tématu.

Upraveno:
Bylo by zajímavý vidět to rozložení věku mezi hráči, kde je většina.
Jedním ze zmíněných bodů na včerejším setkání byla myšlenka právě v tomto smyslu - najít věkovou skupinu, která nám do golfu proudí nejvíce (více méně sama od sebe) a ještě více se na ni zaměřit...

Vsadím se že většina bude 40-50
Také si to myslím (ale spíš bych řekl, že 35-45).

Většina aktivních sportovců v jiných sportech už prostě ten svůj sport „neudýchá“ na výkonnostní úrovni, tak si jsou „odpočinout“ do golfu, kde mají šanci (i díky STB systému) zase jít po „bedně". 😉

kolem sebe vidím stejný vzorec,
golfista, pokud má děti, tak na golf začne mít čas až v okamžiku, kdy mu děti odrostou (myslím děti 15+)

Tak to se vyřeší samo časem, porodnost už klesá a více lidí žije teď single. Takže jim nic nebude bránit věnovat se golfu 😀
Já jsem zářným příkladem. Neplodný singlista :D

Já to vztáhnu k jiným třem sportům, kterým jsem se dříve na soutěžní úrovni víceméně věnoval, aby jste si porovnali ten "úbytek" hráčů lze vidět i jinak.

1) Softball - plno lidí v mém okolí s ním skončilo právě kvůli rodině, nikdo nemáme čas na tréninky 2x týdně a pak o víkendech jezdit po zápasech, v Praze dokonce v rámci týdne po práci. Jakmile jsme začali zakládat rodiny tak se to víceméně rozpadlo. Jenže to je sport kam se už v 40+ nevrátíte, ta energie a dynamičnost už prostě chybí. Mladé to ale táhne stále i když v omezenějším množství než dříve. U nás ve městě je ale v podstaě už mrtvo. Přitom hřiště na nějaké úrovni máme.

2) Šipky - strašně mě to a mnoho lidí kolem mě bavilo, ale souviselo to s návštěvou hospod. Jakmile začaly partnerské vztahy a rodina tak nastal také útlum. Dnes bych si i na pivo a zahrát zašel, ale z nějakého důvodu všude kde to znám a kam jsem ochotný jít zmizely šipkařšké automaty. Ten sport má jen několik základen v česku a jinak je mrtvo. A doma mě házení do terče nebaví. Potřebuju tu soutěživost. Takže zde je podle mě úbytek hráčů enormní kvůli nedostatku míst kde hrát, nechápu proč automaty z hospod zmizely.

3) Kuželky - myslím klasické 9tkové kuželky, ne bowling. Ten mě taky baví a občas někam zajdu zahrát, ale o tom psát nechci. Dlouhé roky jsem hrál na amatérské úrovni. Pak jsem potkal golf a nechal kuželek. Po přestěhování se zpět do rodného města, kde je kuželna kde jsem začínal, jsem se vrátil na místní kuželnu, kde přes zimu máme městskou ligu. Když jsem tam hrával dřív, tak tam byly dvě soutěže, každá pro 16 týmů a zápasy probíhaly 4 dny v týdnu 4x. Takže 16 zápásů za týden. O víkendu tam bylo narváno veřejností a o volné místo v souteži se sváděli s nováčky turnaje. Dnes jako kuželkáři stárneme. V soutěži máme v každé lize 11 týmů, když vznikne nový tým tak je to sláva. Spíš nám postupně odpadají týmy jak kuželkáři umíraji, Podle mě je věkový průměr tak 60+. V podstaě se blížíme stavu kd za pár let nebude mít kdo hrát. Prostě mladé to netáhne. Jinde je to podobné , přitom každé větší město kuželnu má, nebo mívalo.

4) Golf - ač to máme z Vlašimi na golf blízko, Kácov 15 kiláků, Konopistě 22. Tak jako na potvoru všude kolem jsou jen drahá hřiště. Nejbližší normální low price hřiště je do hodiny jízdy. Ve městě vím jen o pár lidech co golf hrajou a jsou tudíž ochotní se přizpůsobit. Příjemné hřiště ve Štěpánově (10 km) bylo před asi 10 lety zrušeno kvůli sousedovi co si na poli postavil FVE a míčky začaly ničit panely. Směrem na východ je nejblíže hřistě u Havlíčkova brodu (50 km) na letišti a něco je u Jihlavy, ale to už je 70 km. Jak já závidim všem co to mají pár kiláků, nebo chatu u Hořehled. Takže bohužel u nás je golf brán jako nedostupný sport. Přeci jen soutěžit s fotbalistama kde maji hřiště v každé vesnici, s hokejistama nebo atletama kde je to ve větším městě je docela problém. A ti co po tom tožili, což je většina z nás co už to hraje novou registraci neudělá.

Takže ve výsledku pokud je v golfu takovýto přírůstek mládeže tak buďme rádi. Jsou sporty kde je mnohem hůř.

A jak to zlepšit? Já o tom mohu maximálně kecat. Nemám kapitál na to to změnit.

Podle mě by pomohlo více rozšířit tréninkové plochy i do míst, kde nejsou golfová hřiště, to samé podpořit budování malých public akademií, kde by se veřejnost více ke golfu dostala nebo třeba i indorů a využít popularity TGL. Když se pak podchytí zájem, lidi budou ochotní dojet i dál na hřiště. Takže podle mě pokud někdo chce řešit přilákání více lidí ke golfu tak potenciál tu je, ale golf musí jít za lidma a ne doufat, že lidi půjdou za golfem.

Chápu že je to asi složitě popsáno, ale golf je u nás stále příliš zaměřný přímo na hřiště a tudíž pro nadšence co jsou ochotní dojíždět. Dokud se lidi nedostanou aspoň na driving v rozumné vzdálenosti, tak to bude těžké.
Teď tím myslím provozovat jen driving někde ve městě na louce kde rozumné hřiště není v dosahu a nikdy ani nebude. To by pak mohlo přitáhnout více mladých.
Si vemte jen ten projekt golf do škol co provozuje i Martin. Teď je to postaveno, že o to musí stát golfový resort poblíž a když to je komerční areál co o to nemá zájem, tak se to k těm dětem co maji hřiště dál než 5-10 kiláků prostě nedostane.
Pokud teda nemají rodiče co už to hrají.

@Kal_Kal: Super srovnání, které mi smysluplně dává do kontextu, že úbytek hráčů není jen problém golfu, ale obecný trend a prostě život u spousty sportů. A taky ukazuje, že důvody odlivu hráčů se často liší – někde je to věk a rodina, jinde nedostatek míst k hraní, jinde prostě změna životního stylu.

Golf má ale podle mě oproti jiným sportům jednu ohromnou výhodu: může a je to sport na celý život. Softball už ve 40+ nedáte, ale golf hrát můžete. Zmíněné kuželky "umírají" s generací hráčů, jsou vázány zpravidla s nějakým konkrétním místem, ale golf má i nyní díky podpoře jak čgf tak i mnohých klubu aspoň nějaký přísun mladých a celorodinný potencionál. A je díky různým hřištím a poměrně slušně "koncentraci" hřišť u nás rozdílné velikosti, úrovně, náročnosti i přenositelný - můžu dobře pohodlně a adekvátně kvalitně hrát často jinde. Neříkám že všude, ale alespoň v některých regionech to je počet a výběr hřišť v rozumné vzdálenosti docela slušný. Takže není to úplně černé.

Jsem ale naprosto všemi dvaceti pro myšlenku přiblížení golfu lidem – malé akademie, tréninkové plochy, indoor centra ve městech. Golf je podle mě pořád moc vázaný na velká hřiště, což je pro nové hráče velká bariéra. A přitom třeba golfové simulátory rostou, jen se to pořád nebere jako "skutečný golf". Třeba v Koreji je většina golfistů indoorová a hřiště si zahrají párkrát do roka. Nebo golfové hospody s grýnem? Kam se dá jít po práci sednout? A dát si pár patů? A za hodinu se dá jít dom? :)

Možná je řešení právě v tomhle – víc přístupných forem golfu nebo jeho částí a neohrnovat nad tím nos a nečekat, že lidi začnou jezdit 50 km na hřiště, když golf nikdy nezkusili.

Možná je řešení právě v tomhle – víc přístupných forem golfu nebo jeho částí a neohrnovat nad tím nos a nečekat, že lidi začnou jezdit 50 km na hřiště, když golf nikdy nezkusili.
Ja doplnim uhel pohledu tykajici se podpory a s tim souvisejiciho rozvoje. Jsem vsema deseti pro minizarizeni, indoory a drivingy, ale - golf se hraje na hristi a dokud nebudou mistrovstvi sveta a olympiady v odpalech, simulatorech nebo puttovani (coz se samozrejme muze zmenit), vzdy bude hlavni focus na hru na hristi. Podpora se mimo jine odviji od uspesnosti sportovcu na vrcholovych akcich. I ja v tech skolach rikam - privezl jsem vam kus golfu, ale ten opravdovy ceka venku na hristi. A tam ty deti chci a potrebuju dostat.

úplně by stačilo, kdyby naši politici zrušili nutnost vyjmout ze zemědělského půdního fondu plochy na hraní golfu, pak by přibývaly i menší, třeba 6ti, 9ti jamkové resorty, případně drivingy,

v současné době se musí! vyjmout také i veškeré hrací plochy jako odpaliště, ferveje, grýny a tuším že i bankry ... což je pro nové resorty likvidační již dopředu, ... dle mě dostupných informací jsou to vyšší jednotky milionů korun na devítku,

a současně chápu, proč proti tomu nic nemají resorty, které byly postaveny (a většinou z nějakých dotací) v době, kdy tato povinnost ještě neplatila 🤬🤬🤬, neroste jim konkurence například!

jestli něco brzdí rozvoj našeho sportu, tak i toto

VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Ders - software jednoduše DG TIP - reklamní předměty Hezká Hra Golf59 - Custom fitting & building Golf Resort Hořehledy GolfGear - víc než golfový eshop Česká Golfová Asociace Maršálů Obchůdek Vendula - originální barevné veselé obrázky od Venduly Hegerové Samolepky nejen na auto!
Back
Nahoru Bottom