Poslední
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Český golf stárne

Tady bych za sebe laicky doplnil, že pár rozdílu Skotsku (5,5 mil/obyv, 78.782 m2) přeci jen oproti ČR (10 mil/obyv 78.780 m2) má. Rozloha je dle Wiki skoro stejná, počet obyvatel dvojnásobný, a ten půdní profil je přeci jen dramaticky jiný. Přeci jen... až nejsem žádný odborník, ale jestli se nepletu, tak Skotsko prostě nemá žádné ideální podmínky pro intenzivní zemědělství. Přeci jen, na pobřeží i dále všudypřítomná lehká písčitá půda - blbě se v tom cokoli pěstuje, ale skvěle to odvádí vodu, pro golf jak dělaný. Tráva tam taky roste v podstatě přirozeně a leckde celoročně. A těch stromů (východ, sever) tam taky moc není. Takže ta nákladovost na "přirozené" golfové louky ve Skotsku jsou podle mě neporovnatelné s tím, co je potřeba investovat do jakékoli slušné golfové hrací plochy v ČR. Tzn. musí se to alespoň trochu vyplatit, tomu kdo to dělá. Ale budu rád vyveden z omylu.

Jasně, pomíjím v tomhle kompletně historii a tradici golfovou tradici ve Skotsku - což značně určuje priority směřování společnosti. Ale v ČR to šlo jiným směrem a vyčlenit v dnešní době plochu pro golfové hřiště v dnešních podmínkách (výrazně vyšší procento hustoty zalidnění) prakticky mnohem náročnější, než vyčlenit menší plácek - ale fotbalové hřiště. Tím neříkám, že se mi líbí, že se musí platit za golfové hřiště a vyjmutí celého půdy. Předchozí úprava (grýny, odpaliště) mi přišlo mnohem smysluplnější. Zvlášť, když když hřiště necháte ladem, tak za pár let nepoznáte vůbec nic... narozdíl od těch hromad betonových hal, co vznikají pořád kolem dálnic.

úplně by stačilo, kdyby naši politici zrušili nutnost vyjmout ze zemědělského půdního fondu plochy na hraní golfu, pak by přibývaly i menší, třeba 6ti, 9ti jamkové resorty, případně drivingy,

v současné době se musí! vyjmout také i veškeré hrací plochy jako odpaliště, ferveje, grýny a tuším že i bankry ... což je pro nové resorty likvidační již dopředu, ... dle mě dostupných informací jsou to vyšší jednotky milionů korun na devítku,

a současně chápu, proč proti tomu nic nemají resorty, které byly postaveny (a většinou z nějakých dotací) v době, kdy tato povinnost ještě neplatila 🤬🤬🤬, neroste jim konkurence například!

jestli něco brzdí rozvoj našeho sportu, tak i toto
Ono to není tak jednoduché - jakmile něco vyjmeš ze zemědělského půdního fondu, tak změníš notičky pro využití té půdy. A je naprosto jasné, že orná půda se z toho už nikdy zpátky nestane. Protože i kdyby nakrásně to sportoviště přestalo existovat, tak bude mnohem lukrativnější ho předělat na parcely pro baráky než na pole pro kukuřici. Nehledě na chytráky, co by to takhle udělali rovnou - vyjmuli by něco na fiktivní hřiště a za pár let by tam stáli domy. Takže on má ten problém 2 strany, ne-li víc:-).

Ono to není tak jednoduché - jakmile něco vyjmeš ze zemědělského půdního fondu, tak změníš notičky pro využití té půdy. A je naprosto jasné, že orná půda se z toho už nikdy zpátky nestane. Protože i kdyby nakrásně to sportoviště přestalo existovat, tak bude mnohem lukrativnější ho předělat na parcely pro baráky než na pole pro kukuřici. Nehledě na chytráky, co by to takhle udělali rovnou - vyjmuli by něco na fiktivní hřiště a za pár let by tam stáli domy. Takže on má ten problém 2 strany, ne-li víc:-).
Myslím, že nic nebrání vyjímat až před povolením těch baráků ....

Já si tedy nemyslím, že řešením ke snížení věku golfistů je stavba nových hřišť. Vždyť jich je tady doslova mraky. A s výstavbou na orné půdě už vůbec. Ať je to hala nebo golfové hřiště.

Třeba tady v MB se pro nábor nových hráčů nedělá vůbec nic. Do dětských kroužků chodí téměř bezvýhradně děti rodičů golfistů. Na akademii vyvrtali ďoury pro footgolf a tam chodí snad víc lidí, než na normální golf.

Já si tedy nemyslím, že řešením ke snížení věku golfistů je stavba nových hřišť. Vždyť jich je tady doslova mraky. A s výstavbou na orné půdě už vůbec. Ať je to hala nebo golfové hřiště.

Třeba tady v MB se pro nábor nových hráčů nedělá vůbec nic. Do dětských kroužků chodí téměř bezvýhradně děti rodičů golfistů. Na akademii vyvrtali ďoury pro footgolf a tam chodí snad víc lidí, než na normální golf.
Hřišť je sice na první pohled dost, ale dost nerovnoměrně

Otázka je, proč nikdo ještě nepostavil hřiště třeba v Domažlicích nebo u Bruntálu? Neměl by tam konkurenci a nebo hráče?

Otázka je, proč nikdo ještě nepostavil hřiště třeba v Domažlicích nebo u Bruntálu? Neměl by tam konkurenci a nebo hráče?
Myslím, že by tam neměl oboje ;)

Podle mě platí především u dětí a mládeže, že dělají sport, který je poblíž. Vemu míč a jdu kopat, vemu kolo a jedu, i ten tenis jsme hráli tak, že jsme na silnici natahli síť mezi lampu a popelnici, namalovali čáry a hrálo se. Pokud budu mít poblíž plac, kde mohu trénovat a hrát, tak je šance, že mě to začne bavit a budu se tomu věnovat víc.
Podle mě by stačil obyčejný placek, nic luxusniho. Hřiště jsou až na výjimky mimo město. Takže ideálně by mělo mít hřiště treninkovou plochu v nejbližším městě. Zde dělat kroužky apod.
Věk 20 až 30 je podle mě o náhodě, že přijde ke golfu.
U starších je důvodů víc a už to tu bylo popsané.

Opět se vrátím k onomu setkání ČGF. Mimo jiné nám tam ukazovali filtrování dat dle krajů a klubů. A vyjma Phy a středočeského kraje jsou ta čísla překvapivě vyrovnaná a vlastně dost smutná. Každý region má cca 9 000 golfistů, každý kraj pak cca 2 - 3 000 golfistů. Když se na to pak podíváš podrobně, tak zjistíš, že např. v Plzeňském kraji jsou 4 golfistky ve věku 15 let. A to je dost k pláči...

Takže ano, plnohodnotné 9ti jamkové hřiště u Domažlic nemá ve stávajících společensko-ekonomických kulisách šanci na úspěch. Protože mimo jiné právě za vyjmutí ze ZPF zaplatíš desítky milionů a tos vlastně ještě nezačal...

VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Ders - software jednoduše DG TIP - reklamní předměty Hezká Hra Golf59 - Custom fitting & building Golf Resort Hořehledy GolfGear - víc než golfový eshop Česká Golfová Asociace Maršálů Obchůdek Vendula - originální barevné veselé obrázky od Venduly Hegerové Samolepky nejen na auto!
Back
Nahoru Bottom