Tady bych za sebe laicky doplnil, že pár rozdílu Skotsku (5,5 mil/obyv, 78.782 m2) přeci jen oproti ČR (10 mil/obyv 78.780 m2) má. Rozloha je dle Wiki skoro stejná, počet obyvatel dvojnásobný, a ten půdní profil je přeci jen dramaticky jiný. Přeci jen... až nejsem žádný odborník, ale jestli se nepletu, tak Skotsko prostě nemá žádné ideální podmínky pro intenzivní zemědělství. Přeci jen, na pobřeží i dále všudypřítomná lehká písčitá půda - blbě se v tom cokoli pěstuje, ale skvěle to odvádí vodu, pro golf jak dělaný. Tráva tam taky roste v podstatě přirozeně a leckde celoročně. A těch stromů (východ, sever) tam taky moc není. Takže ta nákladovost na "přirozené" golfové louky ve Skotsku jsou podle mě neporovnatelné s tím, co je potřeba investovat do jakékoli slušné golfové hrací plochy v ČR. Tzn. musí se to alespoň trochu vyplatit, tomu kdo to dělá. Ale budu rád vyveden z omylu.
Jasně, pomíjím v tomhle kompletně historii a tradici golfovou tradici ve Skotsku - což značně určuje priority směřování společnosti. Ale v ČR to šlo jiným směrem a vyčlenit v dnešní době plochu pro golfové hřiště v dnešních podmínkách (výrazně vyšší procento hustoty zalidnění) prakticky mnohem náročnější, než vyčlenit menší plácek - ale fotbalové hřiště. Tím neříkám, že se mi líbí, že se musí platit za golfové hřiště a vyjmutí celého půdy. Předchozí úprava (grýny, odpaliště) mi přišlo mnohem smysluplnější. Zvlášť, když když hřiště necháte ladem, tak za pár let nepoznáte vůbec nic... narozdíl od těch hromad betonových hal, co vznikají pořád kolem dálnic.
Jasně, pomíjím v tomhle kompletně historii a tradici golfovou tradici ve Skotsku - což značně určuje priority směřování společnosti. Ale v ČR to šlo jiným směrem a vyčlenit v dnešní době plochu pro golfové hřiště v dnešních podmínkách (výrazně vyšší procento hustoty zalidnění) prakticky mnohem náročnější, než vyčlenit menší plácek - ale fotbalové hřiště. Tím neříkám, že se mi líbí, že se musí platit za golfové hřiště a vyjmutí celého půdy. Předchozí úprava (grýny, odpaliště) mi přišlo mnohem smysluplnější. Zvlášť, když když hřiště necháte ladem, tak za pár let nepoznáte vůbec nic... narozdíl od těch hromad betonových hal, co vznikají pořád kolem dálnic.