Poslední
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Chytré hodinky, náramky (i/nejen pro golf)

Tohle je hodně krátkozraké prohlášení.
Ano - jedna věc je „otevření" alternativních obchodů s aplikacemi a možností stahovat aplikace odkudkoliv - v tom dávám Apple za pravdu, že je to ohrožení bezpečnosti.

Ale omezení možnosti používání zařízení třetích stran (typicky právě hodinky) a neumožnit obousměrnou komunikaci zařízení mi nepřijde správné a tam je třeba na Apple zatlačit. Proč sice mohu přijmou SMS z telefonu na hodinky, ale nemohu z hodinek odpovědět přes telefon, proč si mohu na hodinkách přečíst email, ale nemohu na něj odpovědět, proč se mi zobrazí na hodinkách událost z kalendáře, ale nemohu si žádnou z hodinek poslat do telefonu atd.
Jasně, je to hodně subjektivní. Používal jsem Android, teď mám iOS. Jako uživatel počítám s tím, že z hodinek Garmin nepošlu SMS nebo neodpovím na e-mail. Pro mě osobně je uzavřenost (se všemi plusy i minusy) důležitější.
Nevidím důvod, proč jakékoliv společnosti určovat, koho by měla pustit do svého systému. Za mě by to mělo být na rozhodnutí firmy. Apple nemá monopol a já jako zákazník mám na výběr.

Tohle je hodně krátkozraké prohlášení.
Ano - jedna věc je „otevření" alternativních obchodů s aplikacemi a možností stahovat aplikace odkudkoliv - v tom dávám Apple za pravdu, že je to ohrožení bezpečnosti.

Ale omezení možnosti používání zařízení třetích stran (typicky právě hodinky) a neumožnit obousměrnou komunikaci zařízení mi nepřijde správné a tam je třeba na Apple zatlačit. Proč sice mohu přijmou SMS z telefonu na hodinky, ale nemohu z hodinek odpovědět přes telefon, proč si mohu na hodinkách přečíst email, ale nemohu na něj odpovědět, proč se mi zobrazí na hodinkách událost z kalendáře, ale nemohu si žádnou z hodinek poslat do telefonu atd.
Z apple hodinek jde odpovedet na sms i ne email. Jako uzivatel applu nechci zadny otevreni, chci zustat v bezpecnem ekosystemu, kterej funguje.

Z apple hodinek jde odpovedet na sms i ne email. Jako uzivatel applu nechci zadny otevreni, chci zustat v bezpecnem ekosystemu, kterej funguje.
To, že to jde z AW je jasné.
V čem spočívá to nebezpečí, že budu moci odpovědět na SMS nebo email i z jiných hodinek?

To, že to jde z AW je jasné.
V čem spočívá to nebezpečí, že budu moci odpovědět na SMS nebo email i z jiných hodinek?
aah to jsem spatne pochopil v tom nebezpeci zadne neni prepdokladam, nicmene bohuzel EU je tlaci do uplne jine situace a ta je spatne aspon za me. Nejsem si jistej Garminy uz nemam, ale z nich nejde odpoved na sms kdyz jsou pripojeny s iPhonem?

aah to jsem spatne pochopil v tom nebezpeci zadne neni prepdokladam, nicmene bohuzel EU je tlaci do uplne jine situace a ta je spatne aspon za me. Nejsem si jistej Garminy uz nemam, ale z nich nejde odpoved na sms kdyz jsou pripojeny s iPhonem?
To otevření systému ve směru možnosti stahovat a instalovat aplikace z jiných obchodů s aplikacemi se mi také nelíbí, tam je to nebezpečí velké.
JInak odpovídat na SMS, vytočit kontakt nebo odpovědět na email jde u iPhone pouze ve spojení s AW.

Výcuc z tiskové zprávy EK: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_25_816

---
Připojená zařízení

První sada opatření se týká devíti funkcí konektivity iOS, které se používají převážně pro připojená zařízení, jako jsou chytré hodinky, sluchátka nebo televizory . Opatření zajistí výrobcům zařízení a vývojářům aplikací lepší přístup k funkcím iPhonu, které s takovými zařízeními komunikují (např. zobrazování notifikací na chytrých hodinkách), rychlejší datové přenosy (např. peer-to-peer Wi-Fi připojení a komunikaci na blízkém poli) a snadnější nastavení zařízení (např. párování).

Díky tomu budou na iPhonech lépe fungovat připojená zařízení všech značek. Výrobci zařízení budou mít nové příležitosti, jak uvést na trh inovativní produkty, a zlepšit tak uživatelskou zkušenost pro spotřebitele v Evropě. Opatření zajišťují, že tato inovace probíhá při plném respektování soukromí a bezpečnosti uživatelů a také integrity operačních systémů společnosti Apple.

Efektivní proces pro požadavky na interoperabilitu

Druhá sada opatření zlepšuje transparentnost a efektivitu procesu , který Apple vymyslel pro vývojáře se zájmem o interoperabilitu s funkcemi iPhonu a iPadu. Zahrnuje zlepšený přístup k technické dokumentaci o funkcích, které zatím nejsou dostupné třetím stranám, včasnou komunikaci a aktualizace a předvídatelnější časový plán pro přezkoumání požadavků na interoperabilitu.

Vývojáři budou mít prospěch z rychlého a spravedlivého vyřizování jejich požadavků na interoperabilitu. Opatření urychlí jejich schopnost nabízet evropským spotřebitelům širší výběr inovativních služeb a hardwaru, které spolupracují s iPhony a iPady.

Konečná opatření stanovená ve dvou rozhodnutích o specifikacích následují po rozsáhlé spolupráci se společností Apple a po informacích poskytnutých třetími stranami v rámci veřejné konzultace zahájené dne 18. prosince 2024.

---

Z toho se tedy, pravda, dá poměrně obtížně "laicky" vyvodit, o co přesně jde a obě strany budou kolem toho dělat "vlny a interpretovat to dle svého".

Nicméně, myslím, že každý, kdo přestoupil k Applu, zažil určitě rozčarování z toho, jak prostě tu a tam jsou omezení přístupu jinak plně funkčních zařízení třetích stran k Applu, která by asi mít dnes už nemusela a je to myslim škoda. Sám jsem poměrně spokojený applista v mnoha ohledech... Ale to párování s jinými sluchátkámi v některých případech, s jinými hodinkami, nebo třeba projektory které různé používam nebo jsou v rodině... Když tam je riziko přes ty protokoly v podstate nulové, mě zlobí a považuji to v dnešní době technicky za překonané.

"Jednoznačkový" konektor lightning mě taky štval a jsem za sebe rád za univerzální usb-c. I když ani tam to není úplně jednoduché. Ale jako příklad je to myslím principiálně obdobné.

Upraveno:
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Ders - software jednoduše DG TIP - reklamní předměty Hezká Hra Golf59 - Custom fitting & building Golf Resort Hořehledy GolfGear - víc než golfový eshop Česká Golfová Asociace Maršálů Obchůdek Vendula - originální barevné veselé obrázky od Venduly Hegerové Samolepky nejen na auto!
Back
Nahoru Bottom