Poslední
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Course Management

requo

Guru fóra
19.jamka
Jméno
Michal
Přijmení
Šatal
Klub
Hořehledy
HI (HCP)
+- 17
Course management je způsob rozhodování hráče při hře. Dá se říct, že course management může být dobrý a může být špatný.
  • dobrý znamená, že hráč hraje hlavou a správně se rozhoduje o tom jak a čím hrát každou jamku, váží rizika a vyhýbá se problémům.
  • špatný CM znamená, že hráč se rozhoduje špatně, příliš riskuje a přeceňuje své schopnosti, nehraje strategicky
Zdroj: Mírně upravena definice z golfovezpravy.cz z roku 2010.

Co my a náš Course Management? Máme ho zmáknutý, nebo hrajeme na riziko?

Zatim jsem nepátrala jak se k tomu dobrat. Existuje návod jak na správný Course Management? Předpokládám, že asi ano. Nebude to vědět @Mirek_62 ? Naše golfopedie? ;) Sama jsem se před 2 lety nad tím zamýšlela. Nad výsledky na mém domácím hřišti, kde jsem hrála tenkrát hodně často a zdálo se mi, že na to, že to hřiště znám téměř nazpaměť, tomu výsledky neodpovídají. Že tu znalost nejsem schopná využít. Tenkrát jsem si udělala přehled ze všech dostupných výsledků mých her na jednotlivých jamkách a pokoušela se z toho něco vyvodit. Zdálo se, že jo, kde zbytečně riskuju, kde by mělo být snazší něco ubrat... Jenže další rok jsem tam hrála celkem sporadicky a navíc mi překopali dvě jamky, přidali rybníky.... :oops:. Jinak, abych tak neodborně řekla, okamžitý Course Management při hře provozuju minimálně podvědomě, s kolísavou dávkou sebevědomí a laserem v ruce. 😎

Osobně Course management určitě zmáknutý nemám, ale zase z osobní zkušenosti vím, že je to na hřišti a výsledku hodně znát.
Zatím stále hraji nesmyslně a každá i málopravěpodobná výzva na hřišti je přijata, ať to stojí co to stojí.

Své oblíbené hřiště (Ypsilonka) jsem chodíval tímto stylem a mlátil do toho co to šlo a hrál vše na max riziko. Až v polovině loňského roku jsem ho šel s kolegou, který mi na několika jamkách vysvětlil, jak tu jamku hrát. Proč nebrat na č.12 driver a pokud mi náhodou neuletí do prava do lesa, tak budu zbytečně stát do kopce, ale vzít železo a dát to na rovinu před překážku a pak druhou ránou na green. Na č. 14 opět nebrat driver a nehledat míč, kde ho nevidím a s největší pravděpodobností v biozoně, ale opět jen železem na rovnou plochu a pak hybrid atd. Byl to velký rozdíl a to i ve výsledku.

Zatim jsem nepátrala jak se k tomu dobrat. Existuje návod jak na správný Course Management? Předpokládám, že asi ano. Nebude to vědět @Mirek_62 ? Naše golfopedie? ;) Sama jsem se před 2 lety nad tím zamýšlela. Nad výsledky na mém domácím hřišti, kde jsem hrála tenkrát hodně často a zdálo se mi, že na to, že to hřiště znám téměř nazpaměť, tomu výsledky neodpovídají. Že tu znalost nejsem schopná využít. Tenkrát jsem si udělala přehled ze všech dostupných výsledků mých her na jednotlivých jamkách a pokoušela se z toho něco vyvodit. Zdálo se, že jo, kde zbytečně riskuju, kde by mělo být snazší něco ubrat... Jenže další rok jsem tam hrála celkem sporadicky a navíc mi překopali dvě jamky, přidali rybníky.... :oops:. Jinak, abych tak neodborně řekla, okamžitý Course Management při hře provozuju minimálně podvědomě, s kolísavou dávkou sebevědomí a laserem v ruce. 😎
Tak určitě existují obecné postupy pro CM. Nejsem si jist, zda jsem ten povolaný. Myslím, že CM musí mít dobře zmáknutý @JanKostalCZE jinak by nebyl schopen mít svůj HI tak nízko.
Nicméně jeden z postupů je tento (snažím se ho používat):
1. CM pro jamku se vždy určuje od grýnu, ne od odpaliště. Jakou mám nejpřesnější hůl a kolik s ní hraju? Podle toho si určím, kde musím mít míček před grýnem. Když mám naučenou wedge na 80m, nebudu se cpát ke grýnu na 30m, pokud pro tu vzdálenost nemám „odpovídající úder”
2. Jak se na mou oblíbenou vzdálenost dostanu z odpaliště? Jednou, dvěma nebo třemi (či více) ranami? Podle toho si rozpočítám vzdálenosti od tohoto místa k odpališti (opět se snažím vybírat hole, které „umím”.
3. Pokud mi některá hůl vychází „do překážky”, tak se musím rozhodnout, zda mám hůl, kterou bezpečně překážku přestřelím. Pokud takovou nemám, volím hůl, kterou se do překážky nemohu dostat. A takhle pokračuji až na týčko. Pak Vám třeba vyjde, že driver vytáhnete na jedné nebo dvou jamkách, ale to je v pořádku - takto jste si stanovili svou „bezpečnou” cestu z týčka na grýn.
Nicméně pro dobrý CM je třeba znát své carry vzdálenosti pro jednotlivé hole a podle aktuálních podmínek odhadnout doběhy po fervejích.
A pokud pošlete míček někam do kopru, tak nezačít zmatkovat a „tahat z bagu kouzelné rány”.
Prostě se jen snažit dostat míč zpět na fervej co nejkratší cestou a pokud možno do pozice tak, abych dál mohl pokračovat dle určeného CM.

Ano „srabi hrají jen po fervejích”, ale nosí obvykle lepší čísla a navíc „dlouhých drivů jsou plné lesy” ;)

CM, obecně dobře popsal @Mirek_62 , ale pro každého bude jiné, protože má jinak jisté dlouhé/krátké údery. Proto má někdo HI 2 a jiný 20, protože má jiný počet úderů mezi prvním z odpaliště a posledním do grýnu no a na grýnu tam už je to jen o patování , nejlépe max 2 paty.

Osobně Course management určitě zmáknutý nemám, ale zase z osobní zkušenosti vím, že je to na hřišti a výsledku hodně znát.
Zatím stále hraji nesmyslně a každá i málopravěpodobná výzva na hřišti je přijata, ať to stojí co to stojí.

Své oblíbené hřiště (Ypsilonka) jsem chodíval tímto stylem a mlátil do toho co to šlo a hrál vše na max riziko. Až v polovině loňského roku jsem ho šel s kolegou, který mi na několika jamkách vysvětlil, jak tu jamku hrát. Proč nebrat na č.12 driver a pokud mi náhodou neuletí do prava do lesa, tak budu zbytečně stát do kopce, ale vzít železo a dát to na rovinu před překážku a pak druhou ránou na green. Na č. 14 opět nebrat driver a nehledat míč, kde ho nevidím a s největší pravděpodobností v biozoně, ale opět jen železem na rovnou plochu a pak hybrid atd. Byl to velký rozdíl a to i ve výsledku.
Jak píšu jinde, musím znát bezpečně své carry vzdálenosti. A pak je tu ještě položka „přijatelného” rizika.
Zrovna Y 12. pokud mám dostatečně dlouhé rány driverem a ten mi obvykle létá rovně nebo lehce vlevo a nefouká proti, tak není důvod ho nebrat. V opačném případě je třeba si přihrát před „vodu”. Zde pak je nutno odhadnout, kde bude míč dopadat a jak daleko bude rolovat, což je u takto výškově „extrémní” jamky docela těžké. V tomto případě je pak lepší volit i výrazně kratší ránu.
Obdobné je to i s příhrou na 14.

Možná už sem to tu psal ale perfektní kanál na CM je golfsidekick na youtube.

Tak určitě existují obecné postupy pro CM. Nejsem si jist, zda jsem ten povolaný. Myslím, že CM musí mít dobře zmáknutý @JanKostalCZE jinak by nebyl schopen mít svůj HI tak nízko.
Nicméně jeden z postupů je tento (snažím se ho používat):
1. CM pro jamku se vždy určuje od grýnu, ne od odpaliště. Jakou mám nejpřesnější hůl a kolik s ní hraju? Podle toho si určím, kde musím mít míček před grýnem. Když mám naučenou wedge na 80m, nebudu se cpát ke grýnu na 30m, pokud pro tu vzdálenost nemám „odpovídající úder”
2. Jak se na mou oblíbenou vzdálenost dostanu z odpaliště? Jednou, dvěma nebo třemi (či více) ranami? Podle toho si rozpočítám vzdálenosti od tohoto místa k odpališti (opět se snažím vybírat hole, které „umím”.
3. Pokud mi některá hůl vychází „do překážky”, tak se musím rozhodnout, zda mám hůl, kterou bezpečně překážku přestřelím. Pokud takovou nemám, volím hůl, kterou se do překážky nemohu dostat. A takhle pokračuji až na týčko. Pak Vám třeba vyjde, že driver vytáhnete na jedné nebo dvou jamkách, ale to je v pořádku - takto jste si stanovili svou „bezpečnou” cestu z týčka na grýn.
Nicméně pro dobrý CM je třeba znát své carry vzdálenosti pro jednotlivé hole a podle aktuálních podmínek odhadnout doběhy po fervejích.
A pokud pošlete míček někam do kopru, tak nezačít zmatkovat a „tahat z bagu kouzelné rány”.
Prostě se jen snažit dostat míč zpět na fervej co nejkratší cestou a pokud možno do pozice tak, abych dál mohl pokračovat dle určeného CM.

Ano „srabi hrají jen po fervejích”, ale nosí obvykle lepší čísla a navíc „dlouhých drivů jsou plné lesy” ;)
popsal jsi to velmi dobre, jen doplnim par veci, podle kterych premyslim ja:

Na odpalisti se snazim premyslet uz podle pinpozice, ne vzdy je cilem narvat driver co nejdal, pokud je pinpozice nevhodna na kratkou prihru, skvelym prikladem je jamak c.9 na Kacove-River, tam jsem schopen narvat driver pres roh cca 20-40m pred green, ale pokud je pin do 5m od kraje na vyvysenem greenu, je to nesmysl, hraju teda do rohu, abych mohl hrat ranu s dostatesnym spinem.

Kdyz se nejedna o pripad jako na Kacove, premyslim, co za hul chci hrat do greenu, podle toho volim ranu z tycka, ale zaroven za cenu nejmensiho rizika, na lesni jamce budu hrat radsi 4kov z teecka a pak 7kov do greenu nez driver a wedge, podobny postup volim i ohledne vodnich prekazek a bunkeru, posledni dobou jsem zjistil, ze mi je jedno, zda jdu do greenu 9kov nebo 7kov, pokud mi to zajisti lepsi polohu mice a vyhnuti prekazek.

Pri rane do greenu z kratsich vzdalenosti (pod 140m) se snazim jit po tyci, pokud neni napr navrtana metr od vody, u delsich ran hledam nejvhodnejsi misto pro dopad a nasledne dva putty. Lepsi puttovat prvni putt 10m nez jit po tyci a riskovat vodu/bunker.

Pri rane do greenu z kratsich vzdalenosti (pod 140m) se snazim jit po tyci, pokud neni napr navrtana metr od vody, u delsich ran hledam nejvhodnejsi misto pro dopad a nasledne dva putty. Lepsi puttovat prvni putt 10m nez jit po tyci a riskovat vodu/bunker.
A při delších vzdáleností než 140 do grýnu se nesnažíš jít po tyči, divná rada nebo CM, s takovým nízkým HI jsem si myslel , že kadžá do grýnu jde po tyči pokud to její umístění dovoluje.

Upraveno moderátorem:
A při delších vzdáleností než 140 do grýnu se nesnažíš jít po tyči, divná rada nebo CM, s takovým nízkým HI jsem si myslel , že kadžá do grýnu jde po tyči pokud to její umístění dovoluje.
jit po tyci u me znamena, neresit co je kolem a jit do toho hlava nehlava, nehlede na prekazky, z delsich vzdalenosti uz nad tim zacinam premyslet, kde je nejmensi riziko, jak to muze odrollovat nebo odskocit, pripadne na mekkych greenech vyspinovat

Můj CM je naprosto jasný když beru v potaz domácí hřiště.. Na všech jamkách obou osmnáctek, samozřejmě kromě tříparů, a pěiparu 4Radecký, beru driver.. Ten někam dopadne a rozhoduji co dál, když je v kopru snažím se vyhrát na přijatelnou pozici s co nejmenším rizikem, když je OK snažím se to dostat kamkoli na green.. A to je vlastně fšechno.. Na 400m čtyřparech prakticky jinou možnost nemám, samozřejmě se dá hrát třeba 3h, 5i, PW, ale to mě jako neba... :D

Bohušu, pokud občas koukneš na profíky v TV, tak ani oni, kteří jsou ještě o nějaký ten level výš než @JanKostalCZE (nic ve zlém), nejdou vždy po tyči. Prostě záleží na míře rizika (jak už psal Honza) a pozici pro následný pat. Oni totiž přemýšlí o „ránu dopředu”.
Přirovnal bych to ke snookeru (kulečník), kde nejde jen o to potopit jednu konkrétní kouli, ale i si přihrát na další do výhodné pozice.

Tak chlapci nic ve zlém, ale běžte za svým trenérem ať vám vrátí peníze. Proč? Asi vám kontinuálně nevysvětlili CM útoku na grýn s klesajícím HI. Mne t o bylo řečeno asi takto do 25 střed, 18 polovina , 12 osmina 5 šestnáctina níže vlajka( částí se myslí tam kde je poloha vlajky). Útok na vlajku s klesajícím HI je samo sebou veden daným typem úderu, měnící se podle okolností( vítr, teplota, svažujíci/stoupající terén, tvrdost dopadovéplochy,...) . Proto volím při útoku k vlajce typ úderu bum bác leží a nehne se Cca do 160m, nějaké rolování na grýnu minimálně.

Sice je to mimo téma, ale ránu „bum bác leží 160m nehne se” si z řízkem max. velikosti pětikoruny nedokážu představit - asi nějaký kouzlo nebo co.
Opravdu tu není nikdo z Lipin a okolí, který by mohl potvrdit, od jak skvělého hráče tu máme inspirativní příspěvky?

Dám na radu Bohouše a hned zítra zajdu za svým bývalým trenérem panem Němečkem, ať mi vrátí peníze, jelikož mi za 5 let tréninku tuto neocenitelnou radu nedal. Kdybych to věděl, tak už určitě dávno hraju alespoň ET!

Tak chlapci nic ve zlém, ale běžte za svým trenérem ať vám vrátí peníze. Proč? Asi vám kontinuálně nevysvětlili CM útoku na grýn s klesajícím HI. Mne t o bylo řečeno asi takto do 25 střed, 18 polovina , 12 osmina 5 šestnáctina níže vlajka( částí se myslí tam kde je poloha vlajky). Útok na vlajku s klesajícím HI je samo sebou veden daným typem úderu, měnící se podle okolností( vítr, teplota, svažujíci/stoupající terén, tvrdost dopadovéplochy,...) . Proto volím při útoku k vlajce typ úderu bum bác leží a nehne se Cca do 160m, nějaké rolování na grýnu minimálně.
1. course management jsem s trenerem nikdy neresil, takze ni nema co kdo vracet :(
2. zalezi co hrajes za hriste, obcas ti podminky proste nedovoli hrat bum bac lezi a nehne se
3. jiz 2 roky delam caddyho na ChT a ET, jit primo po tyci neni vzdy jedina cesta, dvuj CM cerpam hodne z techto zkusenosti, ktere si troufnu rict, Ty, nemas, podle toho co pises, hrajes prevazne jedno hriste, zkus si udelat vylet na nejaky poradny links, St. Andrews, Falsterbo, Portmarnock a poznas, ze tam opravdu na dopad hrat nejde

Sice je to mimo téma, ale ránu „bum bác leží 160m nehne se” si z řízkem max. velikosti pětikoruny nedokážu představit - asi nějaký kouzlo nebo co.
Opravdu tu není nikdo z Lipin a okolí, který by mohl potvrdit, od jak skvělého hráče tu máme inspirativní příspěvky?
@bohumil.koval nam slibil to video svihu a porad nic :(

Tak to jsem asi měl a nejen já ale i ostatní co prošli tzv minutového trenéra rukama a vzali si k srdci jeho rady a porady štěstí. Právě od něj mám ten CM útoku na grýn, ano ptal jsem se ho na to. Ostatní jsem musel okoukat zTV golf chanel co by se mi hodilo a nebo co mi šlo jsem zařadil do svého CM.
.

VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Ders - software jednoduše DG TIP - reklamní předměty Hezká Hra Golf59 - Custom fitting & building Golf Resort Hořehledy GolfGear - víc než golfový eshop Česká Golfová Asociace Maršálů Obchůdek Vendula - originální barevné veselé obrázky od Venduly Hegerové Samolepky nejen na auto!
Back
Nahoru Bottom