Golf má tři problémy - čas, peníze, složitost:
Peníze -ty jsou až na prvním místě. Ano, golf je drahý sport. Počítejme spolu, nejprve třeba Hořehledy. Jedu hrát s kamarádem, platíme každý svoje. Ráno driving, dva košíky. Ok, na driving chodí jen zbabělci, ale co kdyby tam byla nějaká dobrá rána, co zvedne náladu
Pak recepce - fee, kafe, plzeň. První rána k ČEL na zahradu, čert vem ProV1, je čas na TopFlite
. Druhá jamka, třetí a další ok, na osmě jeden do rokle, devítka. Uf. Plzeň, polívka (hru nezdržujem klidně ty nedočkavce pustíme) a druhá runda. Teď pro změnu 4ka na driving a jedno nepřepálený odpaliště, protože jsem čuměl, kde co lítá. Na rány jsem v tom za 100, dáme štamprli, oběd a jsem v tom za tisíc a trochu. Nepočítám benzín. Díky, na Dýšině by to bylo tak 3 500.
Čas - i rychlé kolo v CZ trvá kolem 4 hodin, o víkendu spíš 6. Tady je prostor pro inovace. Žiju poslední 4 roky ve Švédsku (aktuálně Goteborg), tady mají úžasný model. Na hřiště se dá dojet MHD (je nejen v Goteborgu, ale i ve Stockholmu, Kalmar, nebo Kobenhaven - vím, sorry, to je Dánsko.) U většiny hřišť je obdoba "akademie" - pár jamek (většinou 6 až 10), délka 60 až 100 metrů, sem chodí lidi cestou z práce, místo oběda, ráno před prací. Na obejití stačí cca hodina, wedge, devítka a putter. Fee stojí jako dvě piva (mají drahý pivo). HCP nikdo neřeší, hřišťátko má pod palce marshal, plynulost a bezpečnost zvládá většinou s bravurou. Na "velké" hřiště se dá objednat čas kdykoliv. V létě nejraději hraju od 6:00. Říkáme tomu prostatik golf, oficiálně ultra early bird. Objednáte, zaplatíte dopředu, scorku buď máte "pod kamenem" na recepci, v moderních areálech dostanete e-mailem kód na závoru, karty se tisknou u prvního odpaliště u kiosku,.. V devět jsem doma i se zastávkou v pekárně, takže rodina vstává, já nesu čerstvé pečivo a jsem slavný, jak se starám o rodinu.
Složitost - pravidla být musí, ale zdravý rozum chybí. Synovi je šest, trénuje třetí rok, ale logicky HCP nemá (neumí číst). Ve SWE přijdeme na hřiště, zaplatíme a jdem hrát. Zodpovědnost je na rodiči, když hřiště neznáme, udělají nám do scorky značku, kde má odpalovat mladý. Teď v CZ. Vrchol "inteligence" považuju Dýšinu, kam na akademii pro změnu nesmí rodič, pokud není s trenérem,... Takže tady si mladým nezahraju, na velký hřiště ho nepoustí, protože nemá HCP a na malý hřiště nepustí mne. Výjimkou z této logiky jsou třeba Kestřany, kde mají "fér odpaliště" pro děti, nebo třeba Osyčina. Hořehledy nepíšu, tím, jak jsou hore dole kopcom, tak by je neušel, ale máme v plánu je ještě letos zkusit.
Resumé - dospělí - kdo chtěl začít, ten už začal dávno. Jediná šance jsou děti. Nebo rodiče s dětma (to zní skoro jako spartakiáda) Cena fee je v celkovém účtu téměř nepodstatná, jde o celkový dojem (parkování, vzdálenosti přechodů, kvalita jídla, dětské menu, občerstvení cestou po hřišti, personál) a dojem z hřiště - podpořený číslem ze scorky.
V Hořehledech Vám držím palce s dalším rozvojem, před hodně lety jsem tam začínal a rád se párkrát za sezónu vracím,