Poslední
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

19.jamka 🩸 Daruj krev, zachráníš život. S 19.jamkou.

Výstřižek.JPG

Daruj krev, zachráníš život. S 19.jamkou.

Včera 4.11.2021 jsem byl na Staroměstské radnici v Praze převzít Zlatou medaili Prof. MUDr. Jana Janského, za 40 odběrů, v mém případě převážně plné krve. Byl jsem tam mezi odhadem cca několika desítkami dalšími obdobně oceněnými bezpříspěvkovými dárci krve určitě ze všech koutů Prahy a okolí. Získaná medaile (a obrovský klobouček všem, co dosáhnou Zlatých křížů za ještě více odběrů krve či jejích složek (80,120,160), lépe řečeno však nezištné, dlouhodobé a pravidelné pomoci, prostě vau!) mě potěšila, ale ještě víc mě potěšilo, že i včera na slavnostním ceremoniálu a i kdykoli na transfúzní stanici vidím kolem sebe různé lidi z různých oborů, věku, zálib, kteří neváhají a sem tam zajdou věnovat část sebe těm okolo nás. A nikdo z nás neví, komu naše krev pomůže, jestli malému, velkému, něčí mámě, tátovi, dítěti... Ale je nás bohužel málo.

krev.png 1e333afd-00ab-4187-b116-976ffcad7a32.jpg

V ČR v posledních letech nestačí počet nových dárců krve vyrovnat jejich úbytek daný věkem či nemocemi - např. v roce 2018 tak ubylo 15 tisíc dárců. Aby bylo dost krve pro naše nemocné, je třeba každoročně získávat 33.000 nových dárců krve! (více). S rozvojem dalších léčebných metod roste stále i potřeba krve získávané od dárců. V průměru dostane každý občan za svůj život 4x krevní transfúzi a 12x preparát vyrobený z krve.

Užitečné odkazy:

A proto tedy - 19.jamku, české golfové fórum, přihlašuji k podpoře Českého červeného kříže a k aktivní propagaci k bezpříspěvkovému darování krve.

Umí i Tvoje ruce odpálit míček z týčka daleko? Umí zahrát birdie, vyhrát se z rafu, zahrát desetimetrový jednopat? Umí se radovat a umí se i vztekat a házet holemi? Pak jistojistě umí i pravidelně jednou za několik měsíců zachraňovat životy. Je to jednodušší, než zahrát rovnou ránu. :up: Protože... třeba protože ani ty nikdy nevíš, kdy ji sám budeš potřebovat, až jednou ty nebo někdo z tvých blízkých... Ale hlavně protože, protože takto pomáhat, pokud alespoň trochu můžu a nebrání mi v tom věk, prodělané nemoci atp. i přes to chvilkové občasné nepohodlí a drobnou bolest, je A MUSÍ ZŮSTAT POŘÁD PROSTĚ NORMÁLNÍ. Vím, že je mnoho váhajících, kterým chybí ten první impuls, začít. Stejně jako u golfu. U Darování krve je to mnohem snažší. A dobrý pocit mnohem častější, než dobrý pocit ze své golfové hry. :)

Pro začátek, komu je to blízké a pokud chodíte darovat bezpříspěvkově krev kdekoli - přihlaš se a dej o sobě vědět i tu do vlákna. Budeme určitě motivací i ostatním, kteří třeba doposud váhají, nebo kteří si dali darovací pauzu a pořád mají spoustu výmluv - proč ne a že až za rok a tak... No a obráceně kdokoli kdo už dlouho váhá a úplně se necítí, oslovte kohokoli z nás - dodáme vám napoprvé odvahu, slovem, podporou, zkušenostmi a případně i doprovodem - přinejhorším se nás bude bát na jednom místě o trošku víc a sdíleně. :)

A co za to? Dobrý pocit a stoprocentně o 3 rány méně při každé naší golfové hře! 🏌️‍♂️⛳

Díky!

Aktivní bezpříspěvkoví dárci krve z řad golfistů 19.jamky (nebojte se nás oslovit, pokud napoprvé s dárcovstvím váháte! Dodáme odvahu!):

Dříve krev darovali (díky) a už nemohou:

Upraveno:
Chodil jsem, ale pak u mý krevní skupiny začali psát periodicky tohle, tak jsem přestal, aby to nemuseli lejt do kanálu.

1730822507141.webp

Na škole jsem ještě chodil "darovat" plazmu, když to šlo ještě každý týden. Po nějakém čase už jsem vypadal jak smažka. Ale co by student pro 400 korun neudělal, že? Takže tam už mám řekl bych splněno.

Každopádně palec nahoru všem, co chodí. Kdyby se náhodou v budoucnu u mojí krevní skupiny rozsvítil nedostatek, přidám se zase do party.

VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Ders - software jednoduše DG TIP - reklamní předměty Hezká Hra Golf59 - Custom fitting & building Golf Resort Hořehledy GolfGear - víc než golfový eshop Česká Golfová Asociace Maršálů Obchůdek Vendula - originální barevné veselé obrázky od Venduly Hegerové Samolepky nejen na auto!
Back
Nahoru Bottom