Poslední
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Anketa Dýchání při puttování – jak na to jdete vy?

Jak pracujete s dechem při puttování?

• Nadechuji se před samotným úderem, abych zklidnil/a svůj nervový systém.

Hlasy: 0 0,0%
  • Jiný přístup (napište nám svůj vlastní postup!)

Hlasy: 0 0,0%

• Hlasovalo
    31

requo

Guru fóra
19.jamka
Jméno
Michal
Přijmení
Šatal
Klub
Hořehledy
HI (HCP)
+- 17
911458c0-ed8b-4232-9ffd-9bf7b8e5d1fd.webp

Puttování je chvíle soustředění a klidu, kdy každý detail hraje roli. Ať už jde o techniku držení, vizualizaci trajektorie míčku nebo správné dýchání, každý má své vlastní postupy. Puttování je moment, kdy dokážeme své tělo zpomalit, aby nás vedlo k přesnému úderu. Jak na to jdete vy? Dýcháte volně, zadržujete dech, nebo snad měníte svůj rytmus těsně před samotným úderem?

Zapojte se do naší ankety a podělte se o svůj přístup!

U puttování jsem u toho asi nikdy nepřemýšlel. U klasické rány vždy s nápřahem vydechuji, což mi pomáhá v klidnějším švihu. Možná by to u puttování také pomohlo :)

U puttování jsem u toho asi nikdy nepřemýšlel. U klasické rány vždy s nápřahem vydechuji, což mi pomáhá v klidnějším švihu. Možná by to u puttování také pomohlo :)

To mám přesně opačně, stejně jako při silovém cvičení - do záběru výdech, to samé do impaktu. Zkoušel jsem to schválně obráceně a je to strašně nepřirozené.

Snažím se u putování dýchat přirozené. Do patu výdech. Svého času jsem zadržoval dech bych více vnímal hůl, ale přišlo mi, že pak se více rozstřesu a jsem z toho více "nervózní", než se snažit hýbat s holí stylem odtažení nádech, rána výdech. U klasické rány se o to snažím taky, ale tam bohužel u rány zpravidla dech zadržím, nebo spíše vydechnu až těsně po kontaktu s míčkem. Teda myslím. :)

Nejlepší je si to začít uvědomovat - netrefíte chvilku vůbec nic. :-D

Před zahráním patu se hluboce nadechnu, vydechnu a zahraji úder ještě před dalším nadechnutím. Pokud si nejsem jistý, tak vložím další nádech a výdech a pak patuji. Paty mam 1,65 patu na jamku, při GIR pod 1,9 patu. 😀

Snažím se u putování dýchat přirozené. Do patu výdech. Svého času jsem zadržoval dech bych více vnímal hůl, ale přišlo mi, že pak se více rozstřesu a jsem z toho více "nervózní", než se snažit hýbat s holí stylem odtažení nádech, rána výdech. U klasické rány se o to snažím taky, ale tam bohužel u rány zpravidla dech zadržím, nebo spíše vydechnu až těsně po kontaktu s míčkem. Teda myslím. :)

Nejlepší je si to začít uvědomovat - netrefíte chvilku vůbec nic. :-D
Dýchání je pro tělo - a hlavně MOZEK - zcela automatická podvědomá činnost. Snaha jakkoliv jej ovlivňovat jen zatěžuje mozek a ten pak nemá kapacitu na činnosti, které musí vykonávat vědomě.
Takže se fakt nesoustřeďte na to, jak dýcháte, ale věnujte svou mozkovou kapacitu jen tomu, po jaké dráze a jakou silou chcete míček do jamky poslat.
Pokud jste nervózní nebo máte nějaké pochybnosti nebo jste nesoustředění, tak si udělejte dechové cvičení na zklidnění mysli, poté svou předúderovou rutinu a pak už jen mechanicky udeřte do míčku. Pokud celou dobu předúderové rutiny a následného úderu udržíte v mysli cíl (jamka nebo místo, kam chci hrát), tak budete mít daleko větší šanci na úspěch. Mozek totiž na základě zkušeností z předešlých dobrých úderů pak má šanci lépe řídit vešketý pohyb.

Upraveno:
Dýchání většinou řeším tak, že před nápřahem vydechnu a pak jsem v kyslíkovém dluhu a po ráně se nadechnu.
Mám to tak přirozené.
Většinou když topnu, tak je to jeden z důvpdů, že jsem se v nápřahu nadechnul.

To mám přesně opačně, stejně jako při silovém cvičení - do záběru výdech, to samé do impaktu. Zkoušel jsem to schválně obráceně a je to strašně nepřirozené.
Dřív jsem to měl stejně, ale na doporučení trenéra jsem to změnil. Nějakou dobu mi to přišlo taky nepřirozené, ale za chvíli jsem si zvykl a je to za mě lepší. S nádechem do nápřahu jsem měl tendenci to víc rvát

VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Ders - software jednoduše DG TIP - reklamní předměty Hezká Hra Golf59 - Custom fitting & building Golf Resort Hořehledy GolfGear - víc než golfový eshop Česká Golfová Asociace Maršálů Obchůdek Vendula - originální barevné veselé obrázky od Venduly Hegerové Samolepky nejen na auto!
Back
Nahoru Bottom