Poslední
  Omezený přístup PRO NEPŘIHLÁŠENÉ uživatele
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Evropa Francie a Švýcarsko

PJay

Nováček
Klub
Y
HI (HCP)
13.4
V rámci závodu ve francouzském Morzinu jsem čas čekáním zaplnil návštěvou lokalit kolem Ženevského jezera, kde se nachází plno golfových hřišť. Obecně, Ženeva patří mezi TOP 10 nejdražších měst na světe a to se promítá i do ceny a dostupnosti golfových her (bohužel, poměr cena vs. kvalita tím pádem je nejhorší, co jsem zažil). Zkrátka za 2-4x dražší fee než v ČR nedostanete o tolik lepší hřiště. Tady bych podotknul, važme si péče, kvality a hřišť, které máme. V zahraničí není tráva zelenější, míček nelétá dál a na jejich greenech vám ten 50 cm putt nepadne stejně, jako doma :)

Vraťme se ale zpět do kantonu Ženeva, kde je většina hřišť čistě soukromých, která upřednostňují primárně domácí členy. I tak je možno si na hřištích zahrát, má to však pár úskalí. Pro návštěvy jsou vyhrazené určité dny, většinou pracovní. Dále jsem se na každém hřišti setkal s HCP omezením (do HCP 30) Nikde tento požadavek nekontrolovali, ale vždy se na to při rezervaci ptali. Absence rezervačních systémů. Hra se bookuje většinou telefonicky, 1-3 dny předem je hřištěm nabídnut hrací čas. Některá hřiště pak mají i různá další omezení, např. pro nečlena max. 3 hry v roce.

Celkem jsem navštívil 5 hřišť a můj pocit sdílím níže.

CLUB DE MONMONT - Švýcarsko

PAR 71

Délka: 5645 m ze žlutých

Cena Fee: 180 franků

V prostředí cisterciáckého opatství z 12. století vás přivítá hřiště v parkovém prostředí s úchvatným výhledem na Ženevské jezero a francouzské Alpy. Vzhledem k nadmořské výšce 550 metrů a místnímu podnebí je hřiště otevřené po celý rok. Hřiště je plné stromů, rostlin, keřů, udržovaných zákoutí, zkrátka rovinné, parkové, prostředí. Golfové zázemí je v místním klášteře, který kompletně v rámci odehraných 18 jamek, obejdete. Hřiště plné doglegů. Odpaliště průměrné, greeny konzistentní, layup mě moc nebavil. Střídají se jamky technické, tak i pro delší hráče s větším rozptylem :) Co zklamalo, byly bunkery, které jsou plné kamenů, namísto jemného písku. Ale závěrečný drink na terase s výhledem na Mt. Blanc zanechal celkový pozitivní dojem.

IMG_2647.webp

IMG_0219.webp

IMG_0248.webp

IMG_0236.webp

IMG_0240.webp

IMG_0245.webp

CLUB DU DOMAINE - Francie

PAR 70

Délka: 5450 m ze žlutých

Cena Fee: 90 Euro

Jen 30 minut od Ženevy, pár set metrů za hranicí se Švýcarskem, se nachází toto parkové hřiště. Nenabízí tak pěkné scenérie na Ženevské jezero a hory. Šel jsem prvních 9 jamek s místním členem a doprovodil nás jeho kamarád, který si chtěl golf vyzkoušet a pozoroval naší hru. Hřiště má zvláštní rozložení jamek, 6x PAR3, 6x PAR4 a 6x PAR5. Není nikterak dlouhé, ale místy je úzké a roli hraje i převýšení a zvlněné fairwaye. Je tu klid, bohaté lesy, zpěv ptáků, měl jsem štěstí na ochotný a příjemný personál a usměvavého a zvídavého místního člena. Kvalita greenů, fairwaye v době mojí hry lepší než na Bonmontu.

IMG_2746.webp

IMG_0252.webp

IMG_2754.webp

IMG_2774.webp

CLUB DE BOSSEY - Francie

https://www.golfbossey.com/

PAR 71

Délka: 5524 m ze žlutých

Cena Fee: 140 Euro

Klubovna se nachází v místním zámku. Ty výhledy! Na jedné straně výhled na celou Ženevu, na straně druhé na skalní pohoří. Hřiště vyžaduje přesnost, koncentraci a nedá vám vydechnout. Doslova. Vřele doporučuji buggy, ušetříte dost sil, přesuny jsou středně dlouhé, ale kopcovitá náročnost díky členění hřiště, je značná. Hřiště vyžaduje velkou přesnost. Bestiální jamka č. 13, kde v nejužším místě je fairway v doglegu jen 5 metrů široká. Vše v dokonalé kvalitě, obrovské greeny, krásné fairwaye, bunkery. Jednu výtku bych měl, ale to se týkalo všech hřišť, špatné značení na další jamky. I zde jsem šel prvních 9 jamek s místním členem, který s navigací pomohl a poradil, jak jamky hrát. Velice sportovní a fyzicky náročné hřiště, pro mě velké překvapení, úžasný zážitek a za mě jedno z TOP 5 hřišť, které jsem v životě hrál. Magnifique!

IMG_2870.webp

IMG_2925.webp

IMG_2945.webp

IMG_2985.webp

IMG_3011.webp

IMG_3028.webp

CLUB DU CHAMONIX - Francie

https://www.golfdechamonix.com/fr

PAR 72

Délka: 5441 m ze žlutých

Cena Fee: 110 Euro

Hřiště se nachází v údolí, které navíc rozděluje místní řeka Arve. Hřiště není příliš technické, je rovinaté, obtížnost zvedají až greeny, které jsou vyvýšené, malé, členité a chráněné velkými bunkery, nebo vodními překážkami. Fairwaye jsou blízko u sebe, je tu prostor hrát „od vedle“ Dominantu tvoří pohoří Brevent a alpské vrcholy, kterým dominuje Mt. Blanc. Jestli budete chtít lovit míček z místní ledovcové řeky, rozmyslete si to 🥶. Hřiště mi nepřišlo nijak zajímavé svým designem, ale ty scenérie jsou nezapomenutelný zážitek 😎 Restaurace byla otevřena až od 12:00 hodin (a to se šel od 9:00 hodin turnaj). Zklamáním byly odpaliště, hledat místo pro zaujetí postoje na trávě jsem na takovémto hřišti nečekal. Taktéž málo parkovacích míst a absence nabíječky pro elektromobil. Ale ty scenerie, ty za tu návštěvu a pocit ze hry stojí 😊

IMG_3353.webp

IMG_3238.webp

IMG_3252.webp

IMG_3303.webp

IMG_3320.webp

IMG_3337.webp

Krasny fotky. Ve Francii je hodne hrist na aplikaci mygreenfee, na mapce to ukazuje tu nejlevnejsi cenu za 9j, sunset nebo i akademii, takze je pak potreba to proklikat a dostat se k plny cene za fee. V Chamonix jsem se vzdycky chtel na hriste aspon podivat, kdyz jsme tam meli zapas, ale pres zimu bylo zavreno, tak aspon takhle:)

Přílohy

• IMG_1566.webp
    IMG_1566.webp
    102,5 KB · Zobrazení: 91
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Ders - software jednoduše DG TIP - reklamní předměty Hezká Hra Golf59 - Custom fitting & building Golf Resort Hořehledy GolfGear - víc než golfový eshop Česká Golfová Asociace Maršálů Obchůdek Vendula - originální barevné veselé obrázky od Venduly Hegerové Samolepky nejen na auto!
Back
Nahoru Bottom