------
PS: A takhle nějak to vzniklo - aneb moderně příběh ze vzniku k datu 24.3.2020:
GolfJamky - moje vratka nádhernému světu golfu (24.3.2020)
Přes 200 dní to nosím v hlavě. Co já. Moje rodina dennodenně se mnou po celou tu dobu řeší můj sen, kdy @kristyna a děti (František i malý Honzík) se mnou musí hrát každý den po večeři alespoň jednu partii - vždy trochu pozměněná pravidla, jiný počet karet, ale dali to! A pár přátel mělo se mnou tu svatou trpělivost, že když jsem jim ukazoval různé verze prototypu, tak mi říkali milosrdnou lež, že je to dobrý (a tiše doufali, že už jim dám s tím pokoj). Ale já se nedal... vytvořil jsem novou verzi a museli to odsedět se mnou znovu. Kluci a holky - díky! Dostat na světlo světa karetní hru inspirovanou golfem v takovém stavu, abych se za ní nemusel alespoň sám před sebou stydět. Někteří z vás ji hráli chvilku na víkendu Jamky v Hořehledech...
----
Michal Tazatel (dále jen MT): Proč zrovna karetní hra?
Michal Odpovídač (dále jen MO): Protože je to jednoduchý udělat - říkal jsem si. Nepotřebujete k tomu figurky, kostky, karty strčíte do kapsy nebo do bagu a hotovo. Nic složitého. Taky je to docela malý, všude se to vejde. No a konečně, dá se to dobře různě modifikovat a rychle upravit. A doma vytisknout. Takže když tohle uvědomění bylo na světě, už to vlastně byla brnkačka. Prdlajs. Teď teprve začaly ty nervy, jak pořádně karty udělat. Nakonec to vyhrál WORD. Grafický nástroj hodný PPGD - Pravých Punkerů Grafiky a Designu! Bylo to po ruce, udělat v tom tabulku je za chvilku, a velmi rychle se různé karty dají měnit, tak jak se hra vyvíjí. Takže na tuhle fázi optimální - shodou okolností, to i tak nakonec zůstalo. Jen ty domácí tiskárny jsou prostě brak. Hlavně když si kvůli tomu koupíte novou za třetinu platu a zjistíte, že je to stejný šunt, jako ta předchozí třikrát levnější. A když dva měsíce kupujete různé formáty a gramáže papíru, laminovačky atd a zkoušíte pak různé profitiskárny, o problémech s formáty dat ani nemluvim... čert to vem.
MT: Jak moc je to golfová hra?
MO: Trochu. Je to hodně inspirované golfem, principy a některá pravidla jsou do hry volně přenesená, stejně jako některé používané výrazy. Ale v jednoduchosti a punku je síla, takže je to hodně přibližné. Tak, aby hru mohla hrát celá rodina, pokud možno i nepostižena golfem - ano, i tací mezi námi místními golfovými pacienty jsou. Cílem hry je vyhrát co nejvíce jamek. Každá jamka má svoji vzdálenost. Pomocí vašich karet ran se musíte na tuto vzdálenost dostat - tím jste na grýnu. A na grýnu je potřeba dohrát jamku na 2 paty, případně exkluzivním jednopatem. Pokud se vám podaří dostat míček do jamky dříve, než soupeři, jamka je vaše a přecházíte na další. Kdo vyhraje víc jamek z hřiště - vyhrál. Cestu za jamku komplikují karty zákeřných překážek a samozřejmě je potřeba i štěstí - musíte mít ty vhodné karty v ruce.
MT: Pro koho hra je?
MO: Chtělo by se mi říct - pro všechny. Ale ne, vážně. Znalost golfového prostředí je jak výhodou tak i nevýhodou. Výhodou v tom, že vám některé výrazy budou důvěrně známé, nevýhodou v tom, že to vlastně je jen inspirované golfem a může chvilku trvat, než si uvědomíte, že vám tady váš dokonalý švih nijak nepomůže. Hrát může golfista i negolfista, na věku nezáleží. Běžně jsme ji hráli doma s našim pětiletým synem. Pavda, pro mladší jak pět to moc nebude. Pravidla nejsou nijak obtížná - když si zkusíte první hru zahrát s otevřenými kartami a návodem, nebo s někým, kdo jí už zná, tak za 20 minut znáte vlastně všechno, co potřebujete.
MT: Co grafika hřišť a proč jsou tam jen devítky?
MO: Áááááá, di do... víš jak dlouho jsem pedantsky ladil každý detail kartiček, přemýšlel, jak udělat, aby to na nich bylo vidět, všechno co mělo? A pral se s možnostmi Wordu? Víš, jak debilně se sháněly nějaký rozumný podklady, které i ve zmenšené podobě byly použitelné? Víš jak dlouho jsem zkoušel reálné fotky, plánky hřišť nějak napasovat a furt to nebylo ono. Až přes vánoce na chatě jsem vzal synovi pastelky na omalovánky. A nakonec to nějak nakreslil sám - představa, že bych kamarády grafiky prudil s tím, že se mi tam tohle nezdá... no asi bych je už jako kamarády neměl. A jak jen devítky? Copak devítka není taky hřiště? Je. A pro ty, kterým devítka nestačí, tak pro ty jsou tam devítky 4. Tzn. 18tku si seskládá každý sám, jak uzná za vhodné. Ale devět jamek ukázalo, že je to tak akorát časové optimum na jednu hru.
MT: A to je jako všechno? Nic interaktivního? A jak jsou rychlý grýny?
MO: AAAAARGGGGHHHH!!! FFFFIIIIGGGGHHHHHTTTT! JSOU TO KARTY, VOE!
---
GolfJamky jsou můj splněný a alespoň do částečného konce dotažený sen. Je to herní systém, pro který už teď je připraveno více her. Vyjma zveřejněných "hlavních" GolfJamek i herně kratší RapidGolf, inspirovaný Prším a konečně i hra pro jednoho zvaná Singl. A doma s kartami hrajeme třeba i Kvarteto. Pravidla ke všem dalším hrám a snad i videa, jak je hrát, zveřejním postupně. Dlouho jsem se trápil (doma mohou vyprávět), jak s tím ven, aby z toho něco bylo - prodávat? Mám na to? Chci se trápit licencemi, prodejem, výrobou atd? Co když je to brak? Je potřeba přemýšlet nad tím, jestli se mi někdy vrátí a kolik na tom vydělám? Vždyť už je to vlastně hotový a může to fungovat i bez toho. Tímto se omlouvám všem těm z vás, kteří mi radily, jak to udělat jinak, profesionálněji a proniknout do světa, s kým a jak spolupracovat a tak. Vážím si vašich rad. Ale nakonec to dám každému zadarmo ke stažení. Ať si to ten, kdo chce, stáhne, hru vytiskne a zahraje - a třeba i upraví. A když bude pak zájem, tak udělám zájemcům verzi i s krabičkou, kde budou karty v profi podobě. Ale teď ne. Hra, aby měla šanci žít a vyvíjet se, musí ven. A pokud ji někdo vylepší? Paráda! A pokud někdo na ní vydělá? Budiž mu to přáno. Snad mě pozve alespoň na pivo a zmíní někde na obálce. A když ne, tak si holt budu pak trhat zbytky vlasů a budu se asi chvilku tiše litovat. Ale prostě... dost, dost už- TADY TO PROSTĚ JE. Díky za uvědomění, trochu mi to trvalo viď, moje @kristyna! Máš se mnou zlatou trpělivost.
Tohle povídání zakončím větou, kterou jsem původně chtěl začínat: "Pokud nějakému NEgolfistovi přiblíží tato hra alespoň kousek z úžasného světa golfu, budu nadšený. Golf je krásný. A když vás chytne, už vás nikdy do konce života nepustí."
Takže podívej se na GOLFJAMKY.CZ, stáhni si karty a pravidla,
vytiskni, zahraj a dej vědět. Hezkou hru!
Zdraví a mnoho sil všem přeje
Michal Šatal
---
Pár fotek z vývoje (různé fáze)
Přílohy
Upraveno: