Poslední
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Článek Golfový dálkoměr: Když mám hodinky, k čemu mi je dálkoměr?

requo

Guru fóra
19.jamka
Jméno
Michal
Přijmení
Šatal
Klub
Hořehledy
HI (HCP)
+- 17
Právě jsem publikoval článek: Golfový dálkoměr: Když mám hodinky, k čemu mi je dálkoměr?

Golfový dálkoměr: Když mám hodinky, k čemu mi je dálkoměr?

Článek  Golfový dálkoměr: Když mám hodinky, k čemu mi je dálkoměr?

„Hele, k čemu vlastně používáš dálkoměr, když máš i hodinky?“ Tahle otázka od jednoho golfového kamaráda mě nedávno zastihla poměrně nepřipraveného. Ne že bych si ji sám nikdy nepoložil a mnohokrát dřív nezodpovídal – ale když to člověk slyší nahlas, po nějaké době, najednou znejistí. Fakt ho...

Diskuse a komentáře k článku vítány.

Hezky napsáno, doplnil bych jen 2 "praktické" pro/proti, které by mohly pomoct:
- pro hodinky - občas není vidět přes horizont a tam nelze dálkoměr rozumně využít
- pro dálkoměr - pokud nevidím na blízko (dalekozrakost), tak na hodinky nevidím a nasazovat si během hry brýle je otravné (v dešti složité o to víc), na dálkoměru lze nastavit korekci na okuláru a nic během hry neřeším

Pěkný článek. Taky používám obojí. Hodinky pořád, laser tak 2x za kolo - bunker nebo voda, to v hodinkách nemám.
Ke zdržování - kdo zdržuje s dálkoměrem, bude zdržovat i bez něj.

Jaký dálkoměr používáte? Že bych si pořídil další hračku:) Co taky s prachama, že jo 😂

Jaký dálkoměr používáte? Že bych si pořídil další hračku:) Co taky s prachama, že jo 😂
Tak pokud si chceš pořídit dálkoměr, tak doporučuji aby splňoval alespoň následující podmínky:
zvětšení min. 6X (zajistí lepší viditelnost i za zhoršených podmínek,
funkci „Pinseeker" (označení u Bushnell), která usnadní zaměření vlajky a indikuje její zaměření, pokud je doplněno o lehké zavibrování, tak je to jedině plus
co nejširší rozsah měření - alespoň 500m (i když je to spíš papírový údaj), je pak větší šance, že laser je dostatečně výkonný, aby spolehlivě zachytil objekty ve vzdálenosti min. 200m
stabilizaci - každému se nakonec občas klepe ruka a změřit vzdálenější cíl je pak problém

Pokud ti to finance dovolí, tak bych přemýšlel i o dálkoměru s vypínatelnou tzv. „Slope" funkcí, která umí přepočítat i vzdálenost, kterou je třeba zahrát s ohledem na sklon mezi místem měření a cílem. Tato funkce sice nelze použít při turnajové hře, ale dobře poslouží při tréninku, kdy se člověk naučí lépe odhadnout vliv převýšení na potřebnou délku rány.
No a pokud fakt nevíš, co s penězi, tak jsou některé dálkoměry, které umí pracovat při výpočtu potřebné délky ran i s aktuální nadmořskou výškou (tlakem vzduchu) a aktuální teplotou vzduchu (opět nelze použít při turnajové hře).

Primárně používám dálkoměr. Hodinky pak hlavně pro statistiku a případně rychlou kontrolu, zda jsem nezměřil něco jiného, než vlajku. Stejně tak si porovnám, jak „hluboko“ v grýnu je vlastně vlajka umístěna a kolik místa mám na grýnu před a za vlajkou, abych mohl zvolit správný tvar rány.
Mohu si pak doma (díky zaznamenání ran) v klidu v aplikaci zpětně rozebrat svou hru a kouknout, jak mi to ten den vlastně lítalo. 😉
Jinak hodinky přijdou vhod, když hraji z místa odkud není vidět na vlajku, pak holt přijde za vděk i méně přesné číslo než žádné.
Dále se hodinky hodí, když je zhoršená viditelnost (hustý déšť, mlhavo) a laser není schopen vzdálenost změřit.

Co mam rad na hodinkach:
- Hodinky dnes umi i slusne doporucovat hole nebo kombinace holi.
- Zohlednit pocasi a teren
- Upozornit na prekazku za horizontem
- Pocitat score a delat statistiky
- Pomahaji pri hledani micku -> vim kde zhruba hledat
- jsou na ruce, vzdy k dispozici

Co naopak ne:
- Zasadni nevyhoda je, kdyz chybi nebo je spatne datovy podklad. Pak meri jen delky ran ci vubec nic.
- informace tesne kolem greenu ci delku dlouheho puttu
- vzdalenost dostrelu predchoziho flightu :)

Z hlediska vyse komentu:
- Garmin u nekterych modelu umoznuje zvetsit font zakladnich udaju
- Nektere gps meraky umi vzdalenost na kraj/stred/konec greenu sdelit u hlasove

IMG_9564.webp

Kvůli tobě jsem si MUSEL dát pivo, aby si měl to správné měřítko velikosti. :)

Mám Nikon Coolshot Lite Stabilized (specifikace třeba tady). Nebyl úplně nejlevnější (měl jsem velmi příznivou nabídku na něj), ale chtěl jsem ty cca tři roky zpátky co nejmenší, nejlehčí a se zmínění stabilizací. Ale myslím, že je i spousta levnějších plnící už vše podstatné obdobně.

Zobrazit přílohu 49623

Kvůli tobě jsem si MUSEL dát pivo, aby si měl to správné měřítko velikosti. :)

Mám Nikon Coolshot Lite Stabilized (specifikace třeba tady). Nebyl úplně nejlevnější (měl jsem velmi příznivou nabídku na něj), ale chtěl jsem ty cca tři roky zpátky co nejmenší, nejlehčí a se zmínění stabilizací. Ale myslím, že je i spousta levnějších plnící už vše podstatné obdobně.
Hanba mi, takhle tě týrat, za trest si nedám po obědě viržinko. Neplač, sám sis to způsobil.

Ja mam taky ten decathlon a naprostá spokojenost. Předtím jsem měl nějaký od Mileseey, ale vyměnil jsem ho protože na tom z decathlonu jde vypínat slope pro turnaje, což na tom od Mileseey tenkrát nešlo.

VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Ders - software jednoduše DG TIP - reklamní předměty Hezká Hra Golf59 - Custom fitting & building Golf Resort Hořehledy GolfGear - víc než golfový eshop Česká Golfová Asociace Maršálů Obchůdek Vendula - originální barevné veselé obrázky od Venduly Hegerové Samolepky nejen na auto!
Back
Nahoru Bottom