Poslední
  Omezený přístup PRO NEPŘIHLÁŠENÉ uživatele
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Týčko Harry Scott: Ohlédnutí za mou českou golfovou cestou

Jamka R. Reader

Robot
19.jamka
Robot 19.jamky
Harry Scott: Ohlédnutí za mou českou golfovou cestou (Blog.Týčko.cz)

Harry Scott: Ohlédnutí za mou českou golfovou cestou

Pokud jde o sportovní výkony, je v Anglii Česká republika vnímána jako země, která dosahuje větších úspěchů, než by se od země její velikosti očekávalo. To byl bezesporu jeden z hlavních důvodů, proč jsem se ucházel o pozici hlavního trenéra ČGF.

Na vlastní oči jsem viděl výsledky, které české týmy podávaly na evropské scéně na mistrovstvích družstev chlapců a dívek, a chtěl jsem se na tom podílet. Jsem vděčný za příležitost, kterou mi Petr Šavrda a Aleš Libecajt nabídli. Konkrétně Petr měl velký podíl na tom, že jsem si práci pro ČGF tak užíval. Byl inovativní, sdílel stejné hodnoty a přesvědčení jako já a myslím, že jsme tvořili skvělý tým. Jsem rád, že mi dal příležitost a umožnil mi zavést struktury, o kterých jsem si myslel, že by mohly přinést lepší výsledky. Společně jsme se zaměřili na aspekty, které hráči potřebovali k dalšímu zvyšování výkonnosti.

Když se nad tím zamyslím, jsem hrdý na výsledky, kterých jsme dosáhli během mého působení ve federaci. Dívám se zpět na mistrovství Evropy ženských družstev v roce 2021 v Irsku s opravdu příjemnými vzpomínkami. Bylo to první vystoupení Češek ve flightu A, a navíc nečekaně zrovna na linksovém hřišti. Mrzela nás tehdy prohra s pozdějšími vítězkami z Anglie, ale vítězství následující den proti silnému španělskému týmu bylo opravdu vzrušující. Bylo skvělé zopakovat tento výkon o dva roky později ve Finsku s úplně jiným družstvem, což podtrhlo hloubku hráčů, zejména v ženském golfu.

IMG_3183

Skutečně výrazné momenty z týmového hlediska přišly nejprve v roce 2022 na WATC ve Francii s ženami, kdy jsme dosáhli prvního umístění v první desítce. Na to jsme navázali o rok později v parném Abú Dhabí v roce 2023 s muži s neuvěřitelným týmem ve složení Jakubčík, Hrubý a Klein. I když to byl skvělý výsledek, dovedu si představit, že za pár let se mu lidé nebudou divit. Jsem přesvědčen, že o těchto hráčích uslyšíme ještě mnohokrát a těším se, jakých met se jim podaří dosáhnout.

K dalším skvělým výsledkům patřilo 2. místo na Mistrovství Evropy národů v Sotogrande v roce 2021 s týmem žen a po sobě jdoucí umístění v první desítce na mistrovství Evropy amatérů jednotlivců. A samozřejmě nemohu vynechat události, na kterých jsem nebyl osobně účasten – šlo především o vítězství na European Young Masters v roce 2022 a bronzovou medaili ve Světovém poháru juniorek v roce 2023.

Bylo také opravdu skvělé vidět hráčky, které v době, kdy jsem s nimi začínal pracovat, byly na vysoké škole, a když jsem odcházel, měly uhrané karty na různých profesionálních tůrách. Tyto hráčky a hráče samozřejmě není třeba představovat. Víte sami, jaký fantastický start do profesionálního života mají za sebou Sára, Jana, Patricie, Tereza, Jiří a Petr.

IMG_3176

Na profesionální úrovni by pro mě mezi vrcholy patřila akce LETAS v Čechách, kde se pravidelně v závěrečném dni utkával mix českých amatérek a profesionálek. Neuvěřitelné bylo i první vítězství Jany Melichové jako amatérky na turnaji LET v Berouně.

Mimo výsledky jsem hrdý na program Regionálního Tréninkového Systému a na to, jak byl strukturován. Je nyní úžasné vidět řadu dobrých hráček a hráčů, které procházejí systémem a podávají výborné výkony ve své věkové skupině.

O golfu v České republice nemohu říci jedno špatné slovo. Od zázemí, které umožňuje rozvoj mladých talentů, až po systémy zavedené prostřednictvím ČGF, jako je extraliga. Myslím, že systém je fundamentálně dobře zavedený a nastavený, což dokládá, kolik hráčů je umístěno na světovém amatérském žebříčku WAGR na počet golfistů v zemi.

IMG_3175

Jak jsem poznal osobně Češky a Čechy, jsou velmi soutěživí, což je jeden z kulturních rysů, který máme společný. Práce samozřejmě nebyla vždy snadná. Jako v každé federaci mají lidé různé názory na to, jak by měl systém fungovat. Po odchodu Petra Šavrdy z pozice sportovního ředitele ČGF to byl pro mě těžký boj. On byl pro mě spojovacím článkem mezi tím, jak jsem chtěl fungovat, a širší českou golfovou komunitou. S Petrem jsme od začátku mého působení sdíleli stejný cíl a cestu, jak jsme jej chtěli dosáhnout.

Mám opravdu jasnou trenérskou filozofii a jsem na sebe hrdý, že i pod drobnohledem jsem zůstal věrný tomu, čemu jsem věřil, že bude mít největší přidanou hodnotu pro rozvoj hráčů v České republice. Je snadné dát hráčům to, co oni chtějí. Já jsem se ale vždy snažil, abych byl přesvědčen, že jim dávám to, co jsem si myslel, že potřebují. Ne vždy to bylo snadné, ale doufám, že jim tento můj přístup v konečném důsledku pomohl. Snažil jsem se, aby byli samostatní ve svém rozhodování, aby byli flexibilní a otevření – a to jak v tréninku, tak i na hřišti.

Jako trenér nejste švédský stůl, ze kterého si každý vybere to, co si myslí, že potřebuje, na co má chuť. Pokud se snažíte vyhovět všem, jen rozmělníte své vlastní hodnoty. Vaším úkolem jako trenéra je získat hráče pro svou filozofii a předat jim poselství, proč děláte to, co děláte. Mám pocit, že čeští hráči vidí roli trenéra v tom, aby jim dával výhradně technické rady. I když je to samozřejmě důležité, pro mě role federace a práce s elitními hráči jde mnohem dál.

Osobně doufám, že trenéři budou i nadále dávat hráčům to, co potřebují k tomu, aby se zlepšili, a ne jen to, co chtějí. Můj převažující pocit, když jsem přišel do programu, byl, že čeští golfisté mají silné technické základy. Chyběla jim ale schopnost přenést tyto dovednosti do soutěžního kontextu, a to je brzdilo v mezinárodních týmových soutěžích.

Pevně věřím, že blokový trénink má své hodnoty, ale čeští hráči potřebovali pochopit, jak uspět na hřišti – jak zahrát požadované skóre pro daný den, úměrně jejich formě a podmínkám. Potřebovali přenést trénink do prostředí, které je blíže tomu, co prožívají a řeší v soutěžích.

Dále jsem přesvědčen, že zvýšení variability švihů při současném dosažení stejných výsledků je zásadní, což podle mého názoru někdy šlo proti přání trenérů a hráčů. Ti měli od mala snahu a mantru o zdokonalování jednoho perfektního švihu. Toto je téma na samostatný článek nebo na celý golfový život, jelikož neexistuje jedna cesta, jeden švih, ale jen mnoho různých řešení a odpovědí.

DSC00811

Jedním z našich hlavních trenérských témat bylo vnášení myšlenek do klíčových oblastí skórování. Otázka zněla: „Pokud české týmy chtějí získávat medaile v soutěžích, co vlastně musí dělat v jednotlivých oblastech skórování? Jaká je jejich současná výkonnost a kde se potřebují zlepšit?“

Toto téma pak bylo propojeno do všech tréninkových kempů, rozvojových plánů a tréninkových plánů – aby hráči směřovali k pochopení, kde jsou, kde potřebují být a jak se tam dostat. Aplikace Bryson toto umožnila a já jsem si užíval spolupráci s Jiřím Novosadem při utváření standardů toho, jak by měli hráči a trenéři pracovat s daty ze hry, ale i z tréninků. Bryson je skvělý systém, kterého si zjevně začínají všímat i ostatní federace nejen po celé Evropě.

Pro mě není pochyb o tom, že golf v Česku je silný. Mohu vypsat jména tolika hráčů, kteří mají potenciál dokázat velké věci. Mám na ně krásné vzpomínky. Na kempy a turnaje, které jsem s nimi absolvoval. Nemohu si vynachválit trenéry, se kterými jsem se setkal a se kterými jsem spolupracoval. Každý z nich byl zapálený a chtěl dosáhnout výsledků a pokroku v českém golfu.

Těším se, až budu v příštích letech sledovat pokrok českého golfu, a jsem nadšený, že Adéla Koukalová má příležitost vtisknout tomuto vývoji vedle trenérského týmu svou vlastní pečeť.

Pokračovat ve čtení...

VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Ders - software jednoduše DG TIP - reklamní předměty Hezká Hra Golf59 - Custom fitting & building Golf Resort Hořehledy GolfGear - víc než golfový eshop Česká Golfová Asociace Maršálů Obchůdek Vendula - originální barevné veselé obrázky od Venduly Hegerové Samolepky nejen na auto!
Back
Nahoru Bottom