Já mám z turnajů zkušenost takovou, že pokud je sprinkler v dráze patu, tak se normálně aplikuje beztrestná úleva.
Nicméně jak píšete, AM a PRO golf mají dost často rozdílná pravidla. Nicméně tribuna je nepohyblivá závada a ne půda v abnormálním stavu a má od ní úlevu i amatér. Například dřív měl PRO úlevu od zabořeného míče po dopadu (fw) a amatér ne - nikdy jsem to nepochopil. Tak to může být i u tohohle jinak...
Pro mě, jako amatéra (a tak trochu rozhodčího), je zatím směroplatné to, co se píše v aktuálně platných pravidlech. Tedy:
16.1 Abnormální stav hřiště (včetně nepohyblivých závad)
Toto Pravidlo řeší beztrestnou úlevu, která je možná při překážení [UWSL]zvířecích děr[/UWSL], [UWSL]půdy v opravě[/UWSL], [UWSL]nepohyblivých závad[/UWSL] a [UWSL]náhodné vody[/UWSL].
Kdy je úleva možná, jsem psal výše - Překážení existuje, když platí libovolná z následujících podmínek:
- Hráčův míč se dotýká [UWSL]abnormálního stavu hřiště[/UWSL], nebo je v něm nebo na něm,
- [UWSL]Abnormální stav hřiště[/UWSL] hráči fyzicky překáží v prostoru zamýšleného [UWSL]postoje[/UWSL] nebo švihu, nebo
- Pouze když je míč na [UWSL]jamkovišti[/UWSL], překáží [UWSL]abnormální stav hřiště[/UWSL], ať už na [UWSL]jamkovišti[/UWSL] nebo mimo něj, také když překáží ve [UWSL]směru hry[/UWSL].
Tedy, podle mého skromného názoru, pokud vycházím pouze z aktuálně platných pravidel golfu a neberu v úvahu místní pravidla, případně pravidla "tůry", tak úleva od tribuny (pokud překáží v letu míčku) není. Jiná situace samozřejmě je, pokud tribuna překáží v postoji nebo švihu.