31... zajímalo by mě, kolik si čekala
HCP není hold rozhodující... Dneska pokud má někdo trochu talent na pohyb a čas na hru, tak během první sezony spadne k HCP 10 jak nic... Ale pokud se trošku intenzivněji nevěnuje pravidlům, tak mu prostě ty zkušenosti z herních situací chybí. Mnohdy hráči vědí, jak vyřešit složití situace, ale neznají základy... Znám i + HCP hráče, kteří mají základní nedostatky... Stejně tak znám HCP mezi 20-30, kteří by zfleku mohli mít I. třídu a pískat federační akce (ikdyž aktuálně vůbec rozhodčí nejsou).
Přesně tak. Člověk si ale musí najít svou cestu, jak to dát najevo. Ať už jako spoluhráč nebo jako rozhodčí, vždy se snažím hráčům pomoci a v okamžiku kdy přichází trest, tak to vysvětlit takovou formou, aby si prohřešek uvědomili a vzali ho pozitivně. Samozřejmě ne vždy to lze a naštvanost hráče zastíní jeho zdravý úsudek... Vždy se pak ale zklidní a po hře situaci prodiskutujeme znovu a v klidu.
Jeden z mých posledních příkladů z praxe - finále PGA 2016 na Kaskádě. Velmi dobrý amatérský hráč, který měl možnost startu mezi profíky hledal svůj míč. Vím, že je to golfista tělem i duší, který pravidla maximálně respektuje. Bohužel jeho míč jsme nenašli v intervalu 5 minut. Logicky jako každý zkušenější rozhodčí používám stopky. Tzn. v okamžiku kdy uplynulo 5 min na stopkách (a to sem přesně nechytl začátek hledání, měl asi 20 sekund navrch), tak jsem hráči oznámil, že je míč ztracen - standardní situace. On to přijal v klidu, ušel 10 metrů a v ten okamžik svůj míč nalezl... Čekal, že řeknu ať ten míč hraje, ale to prostě již nelze - bohužel, to je život a taková jsou pravidla... Nervově to nezvládl a začal být velmi nepříjemný... Řekl jsem mu že to tak bohužel je, že stopky nemám proto abych jej nachytal, ale proto abych jim pomohl dodržovat pravidla, aby nezdržovali a aby všichni hráči měli totožné podmínky... atd. Nemělo smysl se s ním moc dál vybavovat, prostě jsem ho už jen slušně požádal ať pokračuje provizí (kterou měl) a že to můžeme případně probrat po hře. Po hře jsem jej neviděl a on mě nevyhledal. Na galavečeru si mne však našel a omluvil se, že to zná a ví a že kdyby se tak zachoval jeho syn, kterého vede jako správného golfistu, tak že by ho namístě proplesknul a že oceňuje můj profesionální přístup. Bylo to příjemné a myslím, že i obohacující pro oba
.
Rodiče a dětské turnaje to je kapitola sama pro sebe... To si necháme na jindy