Poslední
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Netrestejme náhodu

Jerry

Guru fóra
Klub
ČGK, GC Bítozeves
HI (HCP)
15 +-
Už dlouhá léta zpět, když jsem si ještě myslel, že golf je snobárna pro bohatý, ale strašně mě bavilo se na něj koukat v televizi, mě drásala má vnitřní neschopnost vyrovnat se v pravidlech golfu s jednou velikou nespravedlností. Trefíš parádní rovnou dlouhou ránu a míček ti zapadne do neopraveného řízku nebo na úplně vyschlou holou skvrnu na fairway. To to fakt nikomu ze zodpovědných nevadí? V nových pravidlech zmizelo spoustu omezení hry v trestném území nebo tresty za náhodné trefení sebe nebo své výstroje. Za svou neschopnost jsem tedy trestán méně ale jediná opravdová a do očí bijící nespravedlnost v pravidlech zůstala neošetřena. Já vím, že to tak úplně není pravda, že soutěžní výbor může povolit "stavění" ale proč to není řečeno jasně v pravidlech. Míček z vlastního ďůlku můžu dle pravidel golfu beztrestně vyndat, ale z cizího po 200m dirvu na fairway ne. Přijde vám to normální?

Upraveno:
Už dlouhá léta zpět, když jsem si ještě myslel, že golf je snobárna pro bohatý, ale strašně mě bavilo se na něj koukat v televizi, mě drásala má vnitřní neschopnost vyrovnat se v pravidlech golfu s jednou velikou nespravedlností. Trefíš parádní rovnou dlouhou ránu a míček ti zapadne do neopraveného řízku nebo na úplně vyschlou holou skvrnu na fairway. To to fakt nikomu ze zodpovědných nevadí? V nových pravidlech zmizelo spoustu omezení hry v trestných území, tresty za náhodné trefení sebe nebo své výstroje. Za svou neschopnost jsem tedy trestán méně ale jediná opravdová a do očí byjící nespravedlnost v pravidlech zůstala neošetřena. Já vím, že to tak úplně není pravda, že soutěžní výbor může povolit "stavění" ale proč to není řečeno jasně v pravidlech. Míček z vlastního ďůlku můžu dle pravidel golfu beztrestně vyndat, ale z cizího po 200m dirvu na fairway ne. Přijde vám to normální?

Řešili jsme to na školení rozhodčích a všichni jsme se shodli na tom, že tohle skutečně nechápeme:-). Doufám, že ti to pomůže:-).

A myslím si kurňa, že je třeba s tím něco dělat. Co kdybychom třeba vyhlásili hladovku za změnu v pravidlech. Hlásí se někdo dobrovolně? 😜

• Pobavilo, díky!
Reactions: jan
Řešili jsme to na školení rozhodčích a všichni jsme se shodli na tom, že tohle skutečně nechápeme:). Doufám, že ti to pomůže:).
No tak asi by bylo lepší, kdyby to naši zástupci řešili v rámci R&A.
No možná to i řeší, ale jsou sami. I když tomu, že jsou s tímto názorem sami moc nevěřím.

Ale třeba si to jen R&A a USGA nechalo "v záloze", aby mělo s čím ohromovat v příštím vydání pravidel (tedy kromě dropování od kotníku a zóně pro drop na délku scorecard) 😇

A myslím si kurňa, že je třeba s tím něco dělat. Co kdybychom třeba vyhlásili hladovku za změnu v pravidlech. Hlásí se někdo dobrovolně? 😜
Kdybys vyhlásil "žravovku", tak se hlásím. :p

No tak asi by bylo lepší, kdyby to naši zástupci řešili v rámci R&A.
No možná to i řeší, ale jsou sami. I když tomu, že jsou s tímto názorem sami moc nevěřím.

Ale třeba si to jen R&A a USGA nechalo "v záloze", aby mělo s čím ohromovat v příštím vydání pravidel (tedy kromě dropování od kotníku a zóně pro drop na délku scorecard) 😇

Nedělám si iluze, že tyto instituce fungují jinak než ostatní jim podobné. Tzn. systém a logiku v tom netřeba hledat a často můžeme být asi rádi, že něco vůbec funguje. On kdyby ten řízek na FW bylo to nejhorší, tak se zase hov*o děje.

Kdybys vyhlásil "žravovku", tak se hlásím. :p
Je to varianta, jen vyjde výrazně dráž ... :D:D:D Potřebovali bychom k tomu i sponzora ... co třeba @mkopcak ?😜

Je to varianta, jen vyjde výrazně dráž ... :D:D:D Potřebovali bychom k tomu i sponzora ... co třeba @mkopcak ?😜

Jasně, já zaplatim všechno všem!

Jen maličko odbočím, uprostřed ferveje je dejme tomu malá prohlubeň 1x 0,5 m kam nedosáhne vřetenová sekačka a je tam tráva o dost vyšší, mám právo na beztrestnou úlevu..? Na PGA si ji myslím Poulter bral..

Jen maličko odbočím, uprostřed ferveje je dejme tomu malá prohlubeň 1x 0,5 m kam nedosáhne vřetenová sekačka a je tam tráva o dost vyšší, mám právo na beztrestnou úlevu..? Na PGA si ji myslím Poulter bral..
nejsem rozhodci, ale stat se mi to na turnaji, tak bych hral jak mic lezi, nevidim duvod pro ulevu

Taky bych to hrál jak leží ale fér to není. Někdo namítne, že život obecně často nebývá fér, tak co fňukám. Od toho jsou ale přeci ve sportu pravidla aby se hrálo fér. Taky vím, že ve výsledku jde v naší výkonnostní kategorii o prd. Ale jde o pricip, který navíc třebas na PGA může být kvantifikován klidně i šestimístnou sumou v dolarech.

Tohle ale BIJE do očí víc než ta nespravedlnost ;):eek::D:D:D
Opraveno ... ale doufám, že budu mít brzo příležitost si na tobě pořádně smlsnout :devil::mad:;):p
Už jsem zapoměl gdeco gdegde ale tebe si uložim na svůj HD do VIP sektoru 😎

Když to tak pročítám, tak jasně, stavění by mohlo být povoleno všude, asi by se mi to po sportovní nebo hobby hře taky líbilo. Popravdě, mnoho lidí jsem viděl, že v hobby nesoutěžní hře se jim z vyschlého místa prostě hrát nechce, tak si to posunou vedle na trávník a zkusí si zahrát odtamtud, nevidím v tom problém, pokud to není soutěž. A v soutěži? Asi to tak časem dopadne, ale nevím jestli by to bylo dobře.

Dovolím si úvahu a přemýšlím nahlas, jestli zrovna tenhle prvek náhody a nedokonalosti je jedna z věcí, která golf odlišuje od jiných sportů a dokonale připravených povrchů? Prostě takový ten střípek náhody, nespravedlnosti, který umožňuje občas zázračné rány, budí emoce hráčů i diváků? A umožňuje hrát sem tam zázračné rány, které utkví v paměti? Když budou dokonalé povrchy, resp. globální úlevy od nezpravedlností, nepřipraví se golf o tuhle emoční stránku? Podle mě je rozdíl koukat na vyhlazené F1 a závody rally na šotolině (asi blbý příměr, ale nic lepšího mě nenapadlo).

Když to tak pročítám, tak jasně, stavění by mohlo být povoleno všude, asi by se mi to po sportovní nebo hobby hře taky líbilo. Popravdě, mnoho lidí jsem viděl, že v hobby nesoutěžní hře se jim z vyschlého místa prostě hrát nechce, tak si to posunou vedle na trávník a zkusí si zahrát odtamtud, nevidím v tom problém, pokud to není soutěž. A v soutěži? Asi to tak časem dopadne, ale nevím jestli by to bylo dobře.

Dovolím si úvahu a přemýšlím nahlas, jestli zrovna tenhle prvek náhody a nedokonalosti je jedna z věcí, která golf odlišuje od jiných sportů a dokonale připravených povrchů? Prostě takový ten střípek náhody, nespravedlnosti, který umožňuje občas zázračné rány, budí emoce hráčů i diváků? A umožňuje hrát sem tam zázračné rány, které utkví v paměti? Když budou dokonalé povrchy, resp. globální úlevy od nezpravedlností, nepřipraví se golf o tuhle emoční stránku? Podle mě je rozdíl koukat na vyhlazené F1 a závody rally na šotolině (asi blbý příměr, ale nic lepšího mě nenapadlo).
Nesouhlasím. Podle mě je to třeba rozlišovat. To čemu říkáš nedokonalost, říkám já rozmanitost, variabilnost a ta je opravdu nenahraditelná , nekonečná a tím přitažlivá. Rozhodně ale do toho nedokážu zařadit vyseknutý řízek na fairway. Např. včera v Beřovicích. Foukal vítr, v jakym jsem tady v Čechách ještě nehrál. Dopředu vím, že to jen velmi těžko odhadnu, zvlášť když jsou poryvy. Na tříparu hraju přímo proti větru 170 driverem, protože bez větru hraju kolem 200. Jako na potvoru přišel antiporyv a já přehrál jamku o 20m. Řeknu si smůla a jde se dál. Ale když zahraju 220 m krásný rovný drive na fairway a najdu míček v řízku, popadá mě vztek a zmar. Proč jsem proboha pravidlama potrestanej za krásnou ránu?
Kontrolní otázka : Kdybych skončil na fairway v rigólu od divokýho prasete, mám beztrestný drop, či ne?

Nesouhlasím. Podle mě je to třeba rozlišovat. To čemu říkáš nedokonalost, říkám já rozmanitost, variabilnost a ta je opravdu nenahraditelná , nekonečná a tím přitažlivá. Rozhodně ale do toho nedokážu zařadit vyseknutý řízek na fairway. Např. včera v Beřovicích. Foukal vítr, v jakym jsem tady v Čechách ještě nehrál. Dopředu vím, že to jen velmi těžko odhadnu, zvlášť když jsou poryvy. Na tříparu hraju přímo proti větru 170 driverem, protože bez větru hraju kolem 200. Jako na potvoru přišel antiporyv a já přehrál jamku o 20m. Řeknu si smůla a jde se dál. Ale když zahraju 220 m krásný rovný drive na fairway a najdu míček v řízku, popadá mě vztek a zmar. Proč jsem proboha pravidlama potrestanej za krásnou ránu?
Kontrolní otázka : Kdybych skončil na fairway v rigólu od divokýho prasete, mám beztrestný drop, či ne?

Chapu tvuj vztek a frustraci, a rozumim i tomu pozadavku. Ja to osobne tak nevidim, resp nevnimam to jako krivdu, proste to tak je. Jak definuji rizek od jineho poskozeni, holiny v trave? Ze nekde nevrzrostla trava a je tam suche pidimistecko? Nicim se to pro me nelisi. U sjezdoveho lyzovani napr maji taky borci na konci vyjete koleje od tech, co startovali drive. A nemusi to byt vzdy ku prospechu.

Souhlasim s tebou, ze to v golfu je obcas na pytel, a radost z krasne rany to pokazi urcite, ale nevim, jestli by me potesilo si to zvednout a dat deset cm vedle na dokonale mistecko. Proste jedno ze zakladnich pravidel golfu je... hraj jak lezi a porad si s tim. Golf neni preci o jedne rane, jamce, ale o desitkach ran na celem hristi.

Pri nesoutezni hre si to klidne dej vedle a mas klid.

( A prip. v jamkovce si se souperem povolte. Btw me tak napada, ze asi by to mohlo jit, si takto to v jamkovce individualne domluvit, nebo? )

Upraveno:
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Ders - software jednoduše DG TIP - reklamní předměty Hezká Hra Golf59 - Custom fitting & building Golf Resort Hořehledy GolfGear - víc než golfový eshop Česká Golfová Asociace Maršálů Obchůdek Vendula - originální barevné veselé obrázky od Venduly Hegerové Samolepky nejen na auto!
Back
Nahoru Bottom