Odpovědi na otázky Podzim 2018
2.část (celkem 3)
"Podvádím, podvádíš, podvádíme?!"
V minulém týdnu jsme se podívali na první dvě otázky - výsledky letošního podzimního dotazníku nám ukázaly, jak vypadá typický český golfista a jaký by byl náš ideální golfový den. Pro druhou část miniseriálu přitvrdíme a podíváme se na 3. a 4. otázku, ohledně podvádění na golfu:
- Jak vypadá a jaké vlastnosti má typický český golfista?
- Zkuste se zasnít. Jak by podle vás měl vypadat váš dokonalý golfový den? Kdy, kde, s kým...
- Viděli jste někdy někoho při golfu podvádět? O co šlo?
- A teď trochu na tělo. Podváděli jste někdy při golfu vy? Jak?
- Zamyslete se. Táák. Co byste dělali s tou hromadou času, kdybyste nehráli golf? Dokážete si to představit?
- A poslední... co je podle vás největší nesmysl, který má nějakou souvislost s českým golfem?
3. Viděli jste někdy někoho při golfu podvádět? O co šlo?
- Ne
- Ano. Vylepšování polohy míče. Občas hlášení nižšího čísla ale to se dá brát jen jako omyl, pokud to neni 5x za 18-ku.
- Ano, více ran z bankru než dotyčný přiznal
- Ano, hlášení nižšího počtu ran, přemisťování míčku do lepší polohy.
- Ano, buď ubírání ran (což může být i neúmyslné špatné počítání) nebo neznalost pravidel a díky tomu vlastně "podvádění", např. pánovi vadil v nápřahu bílý kolík, tak se zeptal, zda si ho může dát pryč. Upozornila jsem ho, že ten bílý kolík je out, a on je v outu a z toho hrát nemůže. Byl zaskočený.
- Běžně a pořad - upsané rány, “nalezený” mič apod.
- Mnohokrát... zejména počítání score na turnajích nebo podivně odehrané míče z mist, kde to buď nešlo či byl out.
- Snaha o zapsání menšího počtu ran, než ve skutečnosti hrál. Přepsání karty před odevzdáním.
- Ne, ale hrajeme jen pro zábavu a potěšení
- Ano. Nalezení balónů, vylepšování si pozic, špatné počítáni.
- Ano. "Nalezení" ztraceného míčku, nepočítání promachů, dotek písku v překážce.
- Začátečník si špatně spočítal rány
- Ano,zlepšení pozice míče,udání nesprávného skóre...
- Neviděl
- Ne......a když tak neúmyslně (senioři kolem 75 let si občas nepamatují počet ran a je potřeba je hlídat)
- Nejčastěji v rafu, ušlapávání před míčem.
- Vylepšovani pozice míče a nezapočitáváni ran. A to i na turnaji.
- Bohužel jo a ne jednou. Asi to přitahuju. Nepočítané rány, jiné míče, špatné místo na drop - je otázka, co z toho je neznalost a co úmysl. A pak je "vtipné", když při vyhlašování výsledků turnaje zazní jiné pořadí a ceny dostanou jiní, než kteří se druhý den najdou ve výsledcích (to jsme taky už zažili)
- Neustále se špatně dropuje.
- Nevybavuji si, že bych viděl někdy někoho vědomě podvádět.
- Ano, víckrát. Upravování prostoru švihu, odečítání ran, “děravá kapsa kalhot”.
- Ano, hození míčku na federačním turnaji.
- Nalezení cizího míče a s ním dohrání jamky.
- Ano, většinou šlo o počet odehraných ran na jamce, jen si nejsem jist zda šlo o úmysl nebo omyl
- Samozřejmě. “Jeee, hele, tady ten míč leží ! A to jsme tolikrát šli při hledání okolo” a “Sedm? Fakt? Ne..počkej.. do roughu, na fairway, bunker, green..no jo vlastně, a tři putty. No ještě žes mě upozornil, díky” ... to jsou asi ty nejčastější ((
- Několikrát...podvádějí ti co si neustále honí HCP...nejhorší jsou děti,které to už od mládí učí jejich rodiče... je to nešvar kterého se nezbavíme....upisování ran,úprava polohy míče atd
- Ano, v rámci komerčních turnajů.. dohrávání jiným balónem, úpravy polohy míče, score....
- Pohybuji se ve skupině, kde hrajeme fair... maximálně se zapomene přičíst rána za hru do vody atd. Ale není v tom umysl... Vzdyt to hrajeme pro sebe!!!
- Poloha míče, nalezení nenalezitelného míče, hod markovátkem. Počet ran. Napsání mého podpisu na skórkartu, kterou jsem nepodepsal.....
- Dost často.
- Jasně, počítání ran, staveni balonku na greenu blíže jamce.
- Bohužel. Úmyslně špatné počítání ran.
- Ano, ale věřím, ze to nebylo schválně. Založení hole v písku nebo vodě, popřípadě hra na hranici outu.
- Osobně přímo ne. Bohudík.
4. A teď trochu na tělo. Podváděli jste někdy při golfu vy? Jak?
- Ne
- Ano, v nesoutěžním kole. Byl jsem hodně hodně frustrovaný, že mi už x-tá relativně povedená rána někam nesmyslně odskočila a měl jsem potřebu hřiště potrestat tím, že jsem si vylepšil polohu míče. Stydím se.
- Ne, resp. neznatelný pohyb míče -obvykle si trestnou nedávám... pokud nemá vliv na hru.
- Ne.
- Jak jsem psala o tom špatném počítání - myslím si, že jsem si na jednom turnaji zapsala do skórkarty číslo o jednu nižší, než to opravdu bylo. Ale vzhledem k tomu, že jsem zapisovala myslím 9 místo 10, tak jsem za to aspoň stejně žádné body neměla. Ale nejsem si tím jistá, bylo to prostě hodně ran a už je to dávno .
- Ano ale nevědomky při psaní počtu ran.
- Na jednom ze svých prvních turnajů jsem nepřiznal dotyk s míčem při založení. Věděl jsem, ze to je špatně, ale příliš nevěděl jak to řešit a co komu říci. Beztak jsem skončil hluboko v poli poražených.
- Nepřiznané pohnutí míče při založení na hraně oscilace.
- Podvádět jsem nemusel, nehrál jsem nikdy oficiální turnaj. Při přátelské hře si ulevujeme, např. používáme mulligan při zkaženém odpalu bez započítání původní rány. Ale samozřejmě, vždy po domluvě všech zúčastněných.
- Ano. Vylepšení si špatné pozice
- Upravil jsem si okolí míče v rafu, asi před sedmi lety
- Jen když jsem hrál sám se sebou...
- Ne, nikdy!
- Ano, jednou jsem opomněl dva údery z bunkru, započítal jsem jeden.
- Nikdy hraju to pro sebe. Na co je mi lepší výsledek když vím, že jsem si ho nezasloužil.
- Myslím, že ne. Několikrát jsem se nechal radši disknout, protože jsme po odevzdání skórky zjistili, že tam něco bylo špatně
- To souvisí s tím dropováním - lenost
- Myslíš jako podváděli přítelkyni / manželku ? Já bych byl asi dost nervózní a určitě bych se hned prozradil
- Neudělal jsem oficiálně zk podle pravidel. Nevědomky jsem zapsal nižší číslo. Zjistil jsem to po hře doma....
- Ne.
- Asi by se některé hledání míče dalo posoudit jako vylepšení pozice.
- Ano, při přátelských rundách se při ztraceném míčku nebo nečekaném outu nevracím na původní místo, nicméně vždy po dohodě ve flajtu a platí pro všechny
- Jo. Zahrál jsem cizí balon. Z místa kde jsem byl přesvědčenej, že je můj ale byl to nalezenec. Nepřiznal jsem se, i když jsem ten svůj po odehrání našel o deset metrů blíž jamce jinde v roughu... Na Zbraslavi na 13tce... už je to dost dlouho, ale stejně si to pamatuju ((
- ne a proč ???...šel bych proti sobě...hraju na co právě mám a víc neřeším....hlavně si to užít pokud možno s pohodovými spoluhráči
- Ne... podvedl bych sam sebe!!!
- Očistil jsem míč....
- Ne úmyslně
- Když hraju s kamarady, mam micek na zemi, posouvám si ho aby ležel na trávě. V písku si dělám čáru holí 5 cm před balon.
- Nikdy. Alespoň ne úmyslně
- Ano, byl jsem na turnaji na Konopišti, který pořadatel absolutně nezvládl. První devítka nám trvala asi 3,5 hodiny a výsledek (hektar) tomu zcela odpovídal. Proto jsme druhou devítku (další 3,5 hodiny) pojali ve stylem “píši výsledek, se kterým bych byl spokojeny”. Vzhledem k číslům na první devítce ta dobrá čísla na druhé nemohla žádným způsobem ovlivnit výsledky v naši kategorii, takže jsme to vůbec neřešili. Nejsem na to hrdy, nicméně jsem to použil jako duševní očistu, neb ten den, ačkoli strávený na golfu, nemel s golfem nic společného.
- Ne, proboha proč?!
---
PS: Odpovědi jsou vloženy, tak jak byly respondenty napsány, sem tam je opravena jen čeština, příp. zjevné překlepy.