Poslední
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Pověry na golfu

HonxaG

Člen fóra
Jméno
Honza
Klub
GCB
HI (HCP)
prý 21 :-)
Jen tak z nedostatku serioznějších témat, mě napadlo - máte v rámci golfu nějaké pověry? Co je (bude) špatně ... co se stane ... když .. atd? Přidám na úvod pár svých:

Nové oblečení - kdykoliv mám na sobě něco nového, tak budu hrát blbě. Ale fakt blbě, ne jen tak "normálně blbě" jak jsem zvyklý ;) Tohle sice neplatí pro drobnosti jako jsou slipy, ponožky, rukavice* ... ale už i nová kšiltovka, nedejbože tričko, kalhoty (slovo boty se bojím i vyslovit) znamenají, že mám být připravený na nejhorší. Kolikrát si ty nové věci chystám dopředu a pak je beru všechny najednou**, abych to měl za sebou v jedné hrůze ... jakmile je "ochodím byť jen jednou devítkou", tak se stávají bezpečnými a je možné si je vzít i na hru, na které mi aspoň trochu záleží :)

* tou rukavicí si nejsem 100% jistý. Existují náznaky, že za jedno děsivé číslo, co jsem ze hřiště v nedávné době přinesl, mohla být zodpovědná právě nová, běloučká, voňavá rukavice. Vlastně když to teď píšu, začíná mi to připadat jako velmi pravděpodobný ;)

** to "najednou" ovšem někdy znamená, že se navleču do věcí, které se k sobě vysloveně nehodí .. třeba barevně či vzorem. Onehdá mi žena říkala - tohle si dohromady neber, budeš vypadat jak kašpar ... nebohá vůbec netušila, že důvodem nebyla absence vkusu, ale snaha mít tu hrůzu za sebou co nejdřív a při jednom ..

Spadlý cover na odpališti - pokud na odpališti sundám cover (driver, dřeva, hybrid) snažím se ho položit někam na vozík co nejbezpečněji. Protože pokud mi spadne na zem, jsem v řiti .. jakože od toho odpalu mám čekat jen to nejhorší ;)

Orientace vozíku u odpaliště - cca před týdnem jsem přišel na to, že když vozík u odpaliště zaparkuju opačně (proti směru "jízdy") tak drajvuju líp, než když by byl "po směru". Drobný detail, ale důležitý !! :) Teď mě právě napadlo, že jsem ho ještě nezkusil dát kolmo (??? a možná tam je klíč k mému dokonalému golfu ?)

Bílý .vs. Žlutý - na hru si většinou beru do kapsy z bagu dva míčky. Jeden bílý, druhý žlutý. Na odpališti jedničky se můžu libovolně (a beztrestně) rozhodnout, která barva bude pro dnešek ta hlavní - budu s ní hrát jako první a který bude záložní (jde do zadní kapsy). Pak z každého odpaliště musím hrát vždy stejnou barvou. Pokud dnes hraju třeba bílým, je naprosto nepřípustné (z hlediska pověry) na nějakém odpališti natýčkovat žluťáka. Zrovna dnes jsem zanedbal a pochopitelně následoval trest v podobě 2x voda na Dřevěné osmičce na Kaskádě (psal jsem 9 na 4paru). Bylo by hloupé z tohoto incidentu vinit můj jinak perfektní švih - když na vině jsou pouze temné síly :-)

Neumývat míč na jamce, kde hrozí voda - "umyvačky míčků" co jsou na jamkách jsou fajn věc, ale před jejich použitím je potřeba nejdřív pozorně prostudovat layout následující jamky. Pokud někde po cestě k ďůlku hrozí (byť i sebemenším způsobem) voda, je třeba se umyvačce vyhnout širokým obloukem ... jakmile totiž míč při umývání namočíte, vytvoříte (nebo alespoň můžete vytvořit) u něj zálibu ve vodě ... tato kletba z umývačky naštěstí končí na dalším odpališti :)

To mi připomíná známého, který zásadně odmítal nalezence z vodních překážek. Tvrdil, že takové míče jsou něco jako lidožravá šelma (jakmile ochutná lidské maso, již jí není možno důvěřovat - už se té touhy nezbaví). Takže míč co jednou skončil ve vodě, tam bude chtít při nejbližší příležitosti skončit znova - tzn. stejně o něj přijdete a ještě vám zku*ví skóre.

"Socket" prokletí - je třeba pozorně sledovat případné spoluhráče ve flightu, hlavně při krátké hře. Pokud některý z nich zahraje "socket", je třeba se před ním mít po zbytek hry na pozoru. Ideálně se od postiženého držet dál jak 2 metry (bo kletba se dokáže šířit vzduchem). V žádném případě se nakaženého jedince nedotýkat a dbát, aby jste se nedotknuli ničeho, čeho se dotknul předtím on. Pozor speciálně na záludné věci jako jsou praporková tyč nebo hrábě z bunkeru :)

Míč číslo 3 - podotýkám, že tohle není moje pověra - ale někde jsem četl, že nějaký profík odmítá míče, co mají "trojku" - že mu to navozuje vizi " trojpatu", kterému se chce za každou cenu vyhnout. Já osobně nevím - mně to zas tak hrozivý nepřijde. Zažil jsem jamky, kde bych za trojpat byl rád.

To je asi vše .. pro teď ... určitě to není všechno (já si na něco ještě vzpomenu). Když to tak po sobě čtu, vybavuje si mi výrok mého synátora, když se mnou ještě chodil na golf: "... Otče, ty jsi regulérní magor. Ty nepotřebujes trenéra, ty potřebuješ psychologa ..." :)

Jen tak z nedostatku serioznějších témat, mě napadlo - máte v rámci golfu nějaké pověry? Co je (bude) špatně ... co se stane ... když .. atd? Přidám na úvod pár svých:

Nové oblečení - kdykoliv mám na sobě něco nového, tak budu hrát blbě. Ale fakt blbě, ne jen tak "normálně blbě" jak jsem zvyklý ;) Tohle sice neplatí pro drobnosti jako jsou slipy, ponožky, rukavice* ... ale už i nová kšiltovka, nedejbože tričko, kalhoty (slovo boty se bojím i vyslovit) znamenají, že mám být připravený na nejhorší. Kolikrát si ty nové věci chystám dopředu a pak je beru všechny najednou**, abych to měl za sebou v jedné hrůze ... jakmile je "ochodím byť jen jednou devítkou", tak se stávají bezpečnými a je možné si je vzít i na hru, na které mi aspoň trochu záleží :)

* tou rukavicí si nejsem 100% jistý. Existují náznaky, že za jedno děsivé číslo, co jsem ze hřiště v nedávné době přinesl, mohla být zodpovědná právě nová, běloučká, voňavá rukavice. Vlastně když to teď píšu, začíná mi to připadat jako velmi pravděpodobný ;)

** to "najednou" ovšem někdy znamená, že se navleču do věcí, které se k sobě vysloveně nehodí .. třeba barevně či vzorem. Onehdá mi žena říkala - tohle si dohromady neber, budeš vypadat jak kašpar ... nebohá vůbec netušila, že důvodem nebyla absence vkusu, ale snaha mít tu hrůzu za sebou co nejdřív a při jednom ..

Spadlý cover na odpališti - pokud na odpališti sundám cover (driver, dřeva, hybrid) snažím se ho položit někam na vozík co nejbezpečněji. Protože pokud mi spadne na zem, jsem v řiti .. jakože od toho odpalu mám čekat jen to nejhorší ;)

Orientace vozíku u odpaliště - cca před týdnem jsem přišel na to, že když vozík u odpaliště zaparkuju opačně (proti směru "jízdy") tak drajvuju líp, než když by byl "po směru". Drobný detail, ale důležitý !! :) Teď mě právě napadlo, že jsem ho ještě nezkusil dát kolmo (??? a možná tam je klíč k mému dokonalému golfu ?)

Bílý .vs. Žlutý - na hru si většinou beru do kapsy z bagu dva míčky. Jeden bílý, druhý žlutý. Na odpališti jedničky se můžu libovolně (a beztrestně) rozhodnout, která barva bude pro dnešek ta hlavní - budu s ní hrát jako první a který bude záložní (jde do zadní kapsy). Pak z každého odpaliště musím hrát vždy stejnou barvou. Pokud dnes hraju třeba bílým, je naprosto nepřípustné (z hlediska pověry) na nějakém odpališti natýčkovat žluťáka. Zrovna dnes jsem zanedbal a pochopitelně následoval trest v podobě 2x voda na Dřevěné osmičce na Kaskádě (psal jsem 9 na 4paru). Bylo by hloupé z tohoto incidentu vinit můj jinak perfektní švih - když na vině jsou pouze temné síly :)

Neumývat míč na jamce, kde hrozí voda - "umyvačky míčků" co jsou na jamkách jsou fajn věc, ale před jejich použitím je potřeba nejdřív pozorně prostudovat layout následující jamky. Pokud někde po cestě k ďůlku hrozí (byť i sebemenším způsobem) voda, je třeba se umyvačce vyhnout širokým obloukem ... jakmile totiž míč při umývání namočíte, vytvoříte (nebo alespoň můžete vytvořit) u něj zálibu ve vodě ... tato kletba z umývačky naštěstí končí na dalším odpališti :)

To mi připomíná známého, který zásadně odmítal nalezence z vodních překážek. Tvrdil, že takové míče jsou něco jako lidožravá šelma (jakmile ochutná lidské maso, již jí není možno důvěřovat - už se té touhy nezbaví). Takže míč co jednou skončil ve vodě, tam bude chtít při nejbližší příležitosti skončit znova - tzn. stejně o něj přijdete a ještě vám zku*ví skóre.

"Socket" prokletí - je třeba pozorně sledovat případné spoluhráče ve flightu, hlavně při krátké hře. Pokud některý z nich zahraje "socket", je třeba se před ním mít po zbytek hry na pozoru. Ideálně se od postiženého držet dál jak 2 metry (bo kletba se dokáže šířit vzduchem). V žádném případě se nakaženého jedince nedotýkat a dbát, aby jste se nedotknuli ničeho, čeho se dotknul předtím on. Pozor speciálně na záludné věci jako jsou praporková tyč nebo hrábě z bunkeru :)

Míč číslo 3 - podotýkám, že tohle není moje pověra - ale někde jsem četl, že nějaký profík odmítá míče, co mají "trojku" - že mu to navozuje vizi " trojpatu", kterému se chce za každou cenu vyhnout. Já osobně nevím - mně to zas tak hrozivý nepřijde. Zažil jsem jamky, kde bych za trojpat byl rád.

To je asi vše .. pro teď ... určitě to není všechno (já si na něco ještě vzpomenu). Když to tak po sobě čtu, vybavuje si mi výrok mého synátora, když se mnou ještě chodil na golf: "... Otče, ty jsi regulérní magor. Ty nepotřebujes trenéra, ty potřebuješ psychologa ..." :)
Nejlepší je ten konec 😁😁😁

Tak vážení kolegové, musím přiznat, že jste mě zklamali. Nadhodil jsem zde téma, které by mělo stačit na minimálně týdný plodné diskuze, ale zatím stále nic. Nikdo nic. Ticho. Snažil jsem se zanalyzovat důvod, proč se tak děje a napadly mě tři možnosti:
  1. skutečně tu není nikdo, kdo by v souvislosti s golfem měl nějakou pověru. Tomu se mi ale nechce věřit. Jakákoliv složitější činnost, jejíž výsledek není založený pouze na jednoduchých, neměnných a exaktně měřitelných vstupech (kdy výsledek je tudíž předem daný a známý na 100%), totiž k sobě pověry logicky přitahuje. Musí. Takže absence pověr by byla možná snad pouze v případě, že by vám na vaší hře a výsledku vůbec, ale VŮBEC, nezáleželo. Čemuž ale nevěřím už ani náhodou :)

2. Pověry pochopitelně máte, ale bojíte se o nich mluvit. Protože jejich vyslovením nahlas je přivoláváme. Proto je lepší o nich mlčet s nadějí, že si nás třeba nevšimnou. Netřeba na sebe zbytečně upozorňovat. Čemuž rozumím .. ostatně je to taky pověra :)

3. Pověry pochopitelně máte, ale stydíte se o nich mluvit, abyste mezi lidmi nevypadali jako "total trotl" (blázen). Nemusíte se bát, takové nebezpečí vám zde pravděpodobně nehrozí ... já jsem nastavil laťku hodně vysoko :cool:
Tak do toho. Nebojte se. Nebuďte slušní .. ehmm stydliví ... a řekněte to jméno .. pověru teda

P.S. Ještě mě napadlo čtvrté vysvětlení - že mě nemáte rádi a proto mě prostě jen ignorujete. Což by bylo pochopitelné a děje se mi to často, ale že by i zde ? :rolleyes:
:)

Ahoj,
s mytím míče plně souhlasím, ale naštěsti jsou dávno pryč tyhle myšlenky. Když je míček krásně umytý, tak se lépe hledá ve vyšší trávě.

Mě napadá jen jedno, protože to je snad u mne vždy. KAŽDÉ BIRDIE JE NA DALŠÍ JAMCE POTŘESTÁNO o_O
A ano, při turnaji hůř než při hře "jen tak" :confused:

Bílý .vs. Žlutý - na hru si většinou beru do kapsy z bagu dva míčky. Jeden bílý, druhý žlutý. Na odpališti jedničky se můžu libovolně (a beztrestně) rozhodnout, která barva bude pro dnešek ta hlavní - budu s ní hrát jako první a který bude záložní (jde do zadní kapsy). Pak z každého odpaliště musím hrát vždy stejnou barvou. Pokud dnes hraju třeba bílým, je naprosto nepřípustné (z hlediska pověry) na nějakém odpališti natýčkovat žluťáka. Zrovna dnes jsem zanedbal a pochopitelně následoval trest v podobě 2x voda na Dřevěné osmičce na Kaskádě (psal jsem 9 na 4paru). Bylo by hloupé z tohoto incidentu vinit můj jinak perfektní švih - když na vině jsou pouze temné síly :)

Vidíš, s tím vozíkem bych to čekal obráceně. Nasměrovat ho tam, kam potom chceš jet by mi přijde ideální a jakmile mi směřuje jinam, tak to na FW neletí 😂

Vidíš, s tím vozíkem bych to čekal obráceně. ...
ano, zdá se to být logické .. souhlasím ... ale v tom je právě ta záludnost ... :cool:
Na logiku prostě nelze vždy spoléhat - je to jak vařením vajec. Taky bys řekl, čím dýl vařím, tím to bude měkčí .. logicky .. a ono nene :) Takže vozík prostě opačně .. svět je prostě kruté místo, plné nástrah :)

Turnaj dvojic, poslední pat cca 50 cm - kolega řekne když to dáš tak vyhrajeme - výsledek je min. Dva paty
navíc. Takže držet hubu.🤭

mě napadají 3 věci/pověry, které sám aplikuju:
- pokud chci minout bankr, tak na něj mířím
- vždy jdu hrát až po proměněném patu na puttingu, nikdy nejdu po netrefeném, končím metrovými paty, takže nehrozí - že bych tam byl do večera a nestihl hru
- před tím na drivingu končím driverem, pokud se mi rána podaří, dalších třeba 5 míčků nechám ležet ladem, chci si přenést pocit přesně trefeného drajvu na první týčko

- pokud chci minout bankr, tak na něj mířím
mi pripomina jedno Ytb video co jsem nedavno videl .. chlapik se chystal na cca 50m prihru a jeho kolega stal uz na greenu a hned primo za vlajkou. Na volani hrajiciho "...at si da pozor" jen utrousil, ze bez obav, ze stoji na aktualne nejbezpecnejsim miste na hristi :)

Dobrej driving pred hrou neznaci nic dobryho. Po birdie prichazi prusvih. Pokud se na mapce jamky podivam kde je voda a out, velmi pravdepodobne se tam pak podivam i osobne. Cim vic putt zkoumam, tim spis bude uplne mimo, smerem i vzdalenosti. To samy v poli.

Mám snad jen jedno. Pokud to jen trošku je reálný, vozík si nechávám zásadně za zády, tak, abych o něm při odpalu ani netušila. Pokud to z geografickogeologickýho hlediska není reálný, je zle. 🤷

Za mě jen asi otázka markovátek. Mám jich hodně. Většinou jsou to různé mince různých hodnot, taky samozřejmě speciální markovátka z různých hřišť, pamětní mince - žetony ( například hrady, zámky, ZOO, takže různá zvířata), několik stříbrných z nedaleké České mincovny atd., atd.. Některá markovátka nevydrží ani jedno kolo, stačí jeden, dva trojputty a odchod na párek. No a mám vypozorováno, že když se k tomu vyřazenému po čase vrátím, tak si toho většinou neváží a hodně rychle se odvděčí za svoje dlouhé čekání opět minimálně trojputtem.🤪

Tak beru zpět, že po každém birdie je další jamka potrestána.
Pokaždém Eaglu je potrestán zbytek hry :D
IMG_6995.webp

S tym umyvanim lopticky to mam rovnako.
Okrem toho si nikdy nenechavam vypichovatko vo vrecku, vzdy musi ist naspat do suplicku na voziku, inak ta rana z odpaliska bude stat za prd (nebude, ak zabudnem na to, ze ho vo vrecku mam).
A tiez su jamky, ktore s rovnakymi palicami vzdy rovnako pokaslem, takze ak nevymenim palicu, mozem mierit, kam chcem, dopadne to rovnako (napr. Pysely som na prvej jamke druhou vzdy v tom bankri vpravo, ak nevymenim palicu a nehram to proste na kratku pred green + chip), proste to mam v hlave...

Svět se v pr** obrací a tak už ani ty pověry nejsou co bývaly ....
Včera jsem nasadil nové kraťasy a připraven na nejhorší vyrazil na ranní devítku. A vrátil se s nejlepším výsledkem co si pamatuju .. 45 ran .. jako tuším, že pro některé by to byla doslova Voodoo kletba nejhoršího řádu, ale já osobně jsem naprosto happy :-)
Jen teď nějak nevím jak tuhle informaci uchopit ... jediné co mě napadá, že ty kaťata jsou nějaký neznačkový ze Sportisima za pár stovek .. takže by se to prokletí možná vztahovalo jen na echt golfové značky s patřičně vysokou cenovkou ?? :)

Pověry jsou k ničemu: já ve středu 27 a včera se stejným markovátkem 38 puttů!😭 Dám mu šanci ještě zítra🤔. Ve středu to vypadalo, že mu pauza od září prospěla, ale včera 4 trojputty, když se nepolepší, půjde nadobro do krabice.😤

VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Ders - software jednoduše DG TIP - reklamní předměty Hezká Hra Golf59 - Custom fitting & building Golf Resort Hořehledy GolfGear - víc než golfový eshop Česká Golfová Asociace Maršálů Obchůdek Vendula - originální barevné veselé obrázky od Venduly Hegerové Samolepky nejen na auto!
Back
Nahoru Bottom