Ehm...
. Tak já se do toho taky trochu vnořím, oproti většině z vás mám i pohled ze strany zaměstnance (nemalou část z vás jsem již mnohokrát obsluhoval v roli recepční i číšníka). Celé by se to dal shrnout do věty, že lidi jsou různé
. A to na obou stranách barikády.
U zaměstnanců vidím (zcela subjektivně) problém v motivovatelnosti. Jsou ti, co se pro služby narodili a nemusíte je chování k zákazníkovi učit. Ale těch je minimum a já mám to štěstí, že mi na recepci sedí jeden z nich (Hanička). Ale jsou tací, co nechápou princip usměvavý a vlídný personál = spokojený a vracející se host. A prozatím jsem nenašel způsob, jak jim tuhle rovnici přetlumočit a vím, že peníze na výplatnici k tomu nepomáhají. Už přes 4 roky se peru s tím, že nejsem schopen sehnat personál, který by plnil alespoň základní principy slušné práce (jde především o číšníky) a je to rok od roku horší. Lidem chybí zodpovědnost a spolehlivost. Velmi obtížně přebírají zodpovědnost za vlastní osud a hledají, na koho nebo na co by to hodili. Jistě, určitě je část problému i na mé straně, možná většina, ale situace kdy si s někým plácnete na konkrétní podmínky a on je během hodin/ dnů porušuje, ta je naprosto běžná.
U zákazníků je to velmi obdobné. Chápu, že se hra nepovedla nebo manželka prudila, ale když já se usmívám a snažím, očekávám odpovídající reakci. Ale obecně musí být personál vždy usměvavý, ať je zákazník jakýkoli. Ale co mne osobně absolutně vytáčí je nedodržování pracovní doby v restauraci. Nevím, kde tenhle nešvar vzniknul, ale nejsem schopen ani ochoten přistoupit na to, že mne tu oproti mé pracovní době bude někdo ze zákazníků nutit být déle. Pokud sám chci, rád zůstanu. Ale pokud už hodinu předem oznámím, že za hoďku zavírám, tak prostě zavírám. A vykládání o tom, že si dají jen jedno další, že mi nedají dýško nebo naopak dají velké dýško, mne nezajímá. Já mám svoje právo na odpočinek/ svoji rodinu/ jede mi autobus/... a to, že se mi někdo snaží toto právo upřít a ještě je nepříjemný a uražený, když mu nevyhovím, to mne skutečně šokuje.( btw mám tuhle čerstvou zkušenost z víkendu, takže to mám živě před očima).