V průběhu roku 2023 jsem navštívil tři golfová hřiště v německém Sasku v okolí Drážďan. Všechna hřiště mám v dojezdové vzdálenost cca hodinu od domova, zatím jsem na nich ovšem nehrál.

Golf Club Dresden Elbflorenz (192)
Web: https://www.golfclub-dresden.de/
Jako první jsem si v květnu vybral hřiště Possendorf Elbflorenz. Toto hřiště je mezi českými golfisty celkem oblíbené. Hřiště mě překvapilo svou délkou a kopcovitým terénem. Jamky jsou nenásilně zakomponované do zvlněné krajiny. Střídají se zde velmi dlouhé jamky, kratší technické jamky vyžadující přesnost a jamky s výrazným výškovým převýšením. Skladba jamek je pestrá, celkově tvoří zajímavý atraktivní celek. Úvodní jamky jsou lehčí, ideální na rozehrání. Zapamatovatelná je jamka č.8 PAR 3 135 metrů hraný do prudkého kopce. Před grýnem se nachází bankr s velmi vysokou čelní stěnou. Výzvou je druhá rána na jamce č. 10, která se hraje na polostrovní grýn z výše položené ferveje. Na druhé devítce se nachází série 4 technicky náročnějších jamek. Jamky jsou tvarované, užší lemované vysokými stromy. Konkrétně se jedná o dlouhý PAR 4, mírný levý dogleg. Následuje náročná jamka č. 13 PAR 5 dvojitý dogleg s několika stromy uprostřed ferveje a výrazným údolím uprostřed délky jamky. Čtrnáctá jamka je opět mírný levý dogleg a PAR 4, další jamka je delší třípar. Před samotným závěrem jsou opět dvě kratší otevřenější jamky. Závěr hřiště vyžaduje přesnou ránu na ostrovní grýn 18. jamky, který se nachází přímo před terasou klubovny. Hřiště vyniká příjemným prostředím a nadstandardní kvalitou.

IMG_2951.JPG

Jamka č.8 s obtížným bankrem před grýnem

IMG_2979.JPG

Druhá rána na poloostrovní grýn na jamce č. 10

IMG_2904.JPG

Příhra do grýnu na pětiparu č.5

IMG_6718.JPG

Fervej 13. jamky

IMG_6719.JPG

Grýn pětiparové jamky č.13

IMG_6743.JPG

Pohled z odpaliště na tříparovou jamku 15

IMG_6751.JPG

Jamka č.16, krátký par 4 z mírného kopce

IMG_6762.JPG

Závěrečná 18. jamka s ostrovním grýnem před klubovnou

IMG_6682.JPG

Klubovna, foceno směrem od parkoviště

Golf club Herzogswalde (219, 220)
Web: https://www.golfclub-herzogswalde.de/
V září jsem navštívil hřiště Herzogswalde, které se nachází západně od Drážďan. Po příjezdu na parkoviště zaujme samotná budova klubovny. Jedná se o moderní stavbu s ostrými liniemi, která se velkými prosklenými plochami otevírá směrem do hřiště. Při pohledu z 9. a 18. grýnu se jedná o velmi výraznou stavbu. Při pohledu ze vzdálenějších jamek splývá s okolním prostředím díky svému tvaru a zelené střeše. Samotné hřiště je rozděleno na 2 devítky s velmi odlišným charakterem. První devítka Links je novější, esteticky zajímavější a poskytuje lepší herní zážitek. Jamky jsou členité, terén je zvlněný a v dopadových zónách a kolem grýnů je řada nebezpečných bankrů. Hra vyžaduje přesnost a strategii. Zapamatovatelné je první a poslední jamka první devítky, kratší technické čtyřpary umožňující více herních variant. Jamka č. 6 je čtyřpar hraný do kopce s velkou roklí po pravé straně ferveje. Osmá jamka je dlouhý pětipar s výrazným převýšením směrem dolů. Druhá devítka Parkland je přesný opak první devítky. Jamky jsou široké, ploché, bez výraznějších zásahů do terénu. Zklamáním pro mě byla sekvence jamek 10-12. Tyto jamky svým charakterem vůbec zapadají do celkového designu hřiště. Závěrečné jamky naštěstí celkový dojem ze hřiště opět zachraňují. Sedmnáctá jamka je PAR 3 na ostrovní grýn a hřiště je zakončeno dlouhým pětiparem vedoucím zpět ke klubovně. Na této jamce se už opět nacházejí linksové prvky typické pro první devítku. Tréninkové plochy jsem na tomto hřišti nenavštívil. Hřiště bylo téměř plně obsazené.

IMG_6867.JPG

Grýn 9. jamky, technický čtyřpar, v pozadí klubovna

IMG_6879.JPG

Pohled od klubovny na 18. grýn

IMG_6835.JPG

Tříparová jamka č.2, první devítka hřiště s výraznými linksovými prvky

IMG_6853.JPG

Pohled z odpaliště 6. jamky, rokle po pravé straně

IMG_6861.JPG

Obtížně přístupný grýn pětiparové jamky č.8

IMG_6864.JPG

Odpaliště jamky č.9

IMG_4925.JPG

Pohled z ferveje 18. jamky na grýn a klubovnu

IMG_4898.JPG

Ostrovní grýn tříparu č.17, u každé vodní plochy na hřišti byl umístěn záchranný kruh

IMG_4904.JPG

Grýn 17. jamky, v pozadí závěrečný pětipar

Ke hřišti Herzogswalde přísluší i 9jamková akademie. Toto hřiště PAR 27 splňuje nejvyšší očekávání. Vzhledově akademie připomíná první devítku mistrovského hřiště. Jedná se o linksové hřiště s výraznou modelací terénu a mnoha bankry. Grýny jsou svou kvalitou srovnatelné s hlavním hřištěm. Na každém odpališti se nachází velká umělá podložka vysoké kvality. Hřiště bych doporučil spíše pokročilým hráčům, protože vyžaduje přesné rány. Zkažené rány mohou skončit ve vysokém rafu, kde je velmi obtížné míček vůbec najít, natož vyhrát ven. Akademii jsem měl jako rozcvičku před mistrovským hřištěm a hra byla zdarma v ceně hlavního green fee.

IMG_4790.JPG

Grýn jamky č.4

IMG_6814.JPG

Linksový charakter akademie

IMG_4783.JPG

Odpaliště jamky č.4, grýn chráněný několika bankry

IMG_6806.JPG

Pohled na jamku č. 1 z ferveje

IMG_6818.JPG

Závěrečná jamka č.9 z odpaliště

Golf club Dresden Ullersdorf (236, 237)
Web: https://www.golfanlage-ullersdorf.de/
Posledním odehraným hřištěm v Německu letos byl Ullersdorf. Hřiště jsem navštívil na koci října. Nachází se severovýchodně od Drážďan v malé vesničce. Několik jamek hřiště sousedí s městskou zástavbou. Velmi kvalitní 18 jamkové hřiště parkového typu. Na konci sezóny nadprůměrná kvalita hracích ploch. Hřiště není náročné, všechny jamky jsou přehledné, dopadové zóny a překážky jsou vždy z odpaliště viditelné. Hřiště je delší, na některých jamkách je GIR velmi obtížný. Většina jamek vyžaduje přesně umístěný drive do pozice odkud je možné atakovat grýn. Na hřišti se nachází velký počet doglegů, rovných jamek je minimum. Zapamatovatelný je dlouhý třípar č. 7 s ostrovním grýnem. Pětipar č. 13 vyžaduje 3 velmi přesné rány. Větší vodní plocha ovlivňuje hru na jamkách 15 a 17. Jedná se o čtyřpary, kde se druhá rána hraje na polostrovní a ostrovní grýn, orientaci ztěžuje vzrostlé rákosí, přes které je nutné hrát. Všechny jamky tvoří jednotný celek, jak herně tak vizuálně.

IMG_9350.JPG

Grýn jamky č.3, výrazný dogleg par 4

IMG_9397.JPG

Jamka č.9, pohled od grýnu zpět na odpaliště

IMG_9407.JPG

Grýn jamky č.10

IMG_9383.JPG

Pohled z ferveje na grýn jamky č.8

2-hřiště12.PNG

Tříparová jamka č.12

IMG_9462.JPG

Grýn jamky č.17 chráněný vodními překážkami


V areálů se nachází i akademie AIS golf area. Krátké devítijamkové hřiště PAR 28. 8x PAR 3 s délkou 60-120 metrů a 1x PAR 4 230 metrů. Vynikající kvalita hracích ploch. Perfektní, ale malé grýny, které vyžadují přesné rány z odpaliště. Na odpalištích velké umělé rohožky, ze kterých nebyl problém hrát. U každé jamky přehledná infocedule, tak jako na mistrovských hřištích. Překvapily mě velké sítě u odpališť, které zabraňují ohrožení ostatních hráčů na hřišti nebo poničení přilehlých rodinných domů nepovedeným odpalem. Akademie je vhodné pro začátečníky i pokročilé hráče k tréninku krátké hry.

IMG_9486.JPG

Pohled z odpaliště na jamku č.2

IMG_9284.JPG

Grýn jamky č.4, v pozadí jamka č.3 mistrovského hřiště

IMG_9327.JPG

Grýn závěrečné jamky č.9, v pozadí klubovna

IMG_9308.JPG

Odpaliště jamky č.8 s ochrannou sítí

IMG_9329.JPG

Grýn 9. jamky s rodinnými domy, které sousedí s několika jamkami akademie

V dalším dílu série se můžete těšit na rakouská golfová hřiště.
Další článek v seriálu 'Kde jsem hrál golf v roce 2023 a hřiště, která mohu doporučit ke hře': 4. část: Golf na sjezdovce v Rakousku
Předchozí článek v seriálu 'Kde jsem hrál golf v roce 2023 a hřiště, která mohu doporučit ke hře': 2. část: Začátek sezóny v Rakousku a na Slovensku