Začátkem června jsem se vydal na prodloužený víkend do Alp. Během 4 dnů jsme navštívili Orlí hnízdo v Berchtesgadenu na jihu Německa, v Rakousku jsme zdolali vrchol Wildkogel, prohlédli si Krimmlské vodopády, projeli vysokohorskou silnici Grossglocknerstrasse se zastávkou na Edelweissspitze (2572 m n.m.) a absolvovali pěší okruh kolem ledovce Pasterze pod nejvyšší horou Rakouska Grossglocknerem. Ani na tomto výletě nesměla v autě chybět golfová výbava. Času na golf nebylo mnoho, ale i tak jsem přidal další 2 hřiště do seznamu odehraných.

IMG_7483.JPG

Orlí hnízdo s výhledy na okolní vrcholy a Salzburk. Posledních 100 výškových metrů vozí turisty zlatý výtah umístěný ve skále přímo pod budovou.

IMG_7635.JPG

Vysoko horská silnice Grossglocknerstrasse v národním parku Vysoké Taury. S délkou téměř 50 km nabízí mnoho vyhlídek do horské krajiny. Jednou z vyhlídek je Edelweissspitze ve výšce 2572 m n. m.

IMG_7799.JPG
IMG_7871.JPG

Národní park Vysoké Taury a turistický okruh přes vyhlídku Franz-Josefs-Höhe, ledovec Pasterze a Glocknerhaus s výhledem na Grossglockner. Délka 9 km, celkové převýšení 450 metrů.

IMG_8121.JPG

Pohled do údolí řeky Salzach z vrcholu Wildkogel 2224 m n. m.

IMG_E7450.JPG
IMG_8276.JPG

Krimmlské vodopády patří k největším v Evropě. Jedná se o kaskádovitý vodopád se třemi stupni a celkovou výškou téměř 400 metrů. Až na vrchol vede zpevněná turistická stezka s několika vyhlídkovými místy. Vodopády patří mezi turisty velmi vyhledávaný cíl.

Golf & country club Rasmushof (193)
Web: https://www.rasmushof.at/en/active/golf-country-club-rasmushof.html
Prvním z nich bylo hřiště Rasmushof v Kitzbühelu. Toto hřiště se nachází přímo na černé sjezdovce Streif, kde se každoročně jezdí světový pohár ve sjezdu na lyžích. Jedná se o 9 jamkové hřiště, které se nachází v prudkém kopci. všechny jamky jsou PAR 3 s délkou 100-200 metrů. Některé jamky vedou po vrstevnici, jiné vedou kolmo na ně, buď do prudkého kopce nebo z něj. První 4 jamky jsou spíše na rozehrání, jsou umístěné v blízkosti klubovny, přilehlého hotelu a spodní stanice lanové dráhy. Jamky č. 5 a 6 vedou souběžně s lyžařským vlekem směrem nahoru. Jamky 7 a 8 se nacházejí v nejvýše položené části hřiště v místech, kde se nachází cílová fotobuňka lyžařského sjezdu. Z těchto míst je nádherný výhled do údolí na město Kitzbühel. Poslední jamka padá směrem dolů ke klubovně. Vzhledem k nadmořské výšce a využití prostoru v zimním období byla kvalita jak odpališť, ferevejí i grýnů velmi dobrá. Na hřišti jsem byl úplně sám. Za odpolední neomezené green fee 25 EUR mohu jednoznačně doporučit.

IMG_8392.JPG

Grýn 1. jamky, pohled zpět směrem na odpaliště, v pozadí klubovna

IMG_8390.JPG

Odpaliště druhé jamky s níže položeným grýnem

IMG_8421.JPG

5. jamka, pohled z odpaliště

IMG_8433.JPG

Grýn jamky č.5 hrané do výrazného kopce, v pozadí černá sjezdovka Streif

IMG_8455.JPG

Grýn 6. jamky

IMG_8469.JPG

Pohled na hřiště a klubovnu z odpaliště jamky č.7

IMG_8484.JPG

Odpaliště 8. jamky a výhled na horské město Kitzbühel

IMG_8438.JPG

Odpaliště jamky č.6, v pozadí klubovna

IMG_8520.JPG

Grýn 9. jamky, pohled směrem k odpališti, v zimním období je v těchto místech dojezd sjezdovky Streif


Golf club Rif Salzburg (194)
Web: https://www.golfclub-rif.at/
Druhým odehraným hřištěm bylo krátké hřiště nedaleko Salzburku po cestě zpět. Hřiště Rif Salzburg se skládá z tříparových jamek s délkou 85-125 metrů. Ideální pro krátkou zastávku při delší cestě směrem na jih. Pěkně upravené hřiště s velmi kvalitními grýny. Grýny jsou na téměř všech jamkách chráněny bankry nebo vodní překážkou. Hra na tomto hřišti vyžaduje především přesnost. Hřiště není úplně jednoduché, ale zahraje si na něm úplně každý. Překvapila mě vytíženost hřiště. Byl problém sehnat volný teetime, o víkendu hřiště bylo zcela obsazené flighty po 4 hráčích. Součástí areálů je velký driving range a kvalitní tréninkové plochy. Cena 19 EUR za 9 jamek.

IMG_8572.JPG

Rozlehlý driving range

IMG_8611.JPG

Grýn jamky č.6 chráněný hlubokou vodní překážkou

IMG_8587.JPG

Jamka č.2

IMG_8640.JPG

Pohled na grýn 9. jamky směrem k odpališti

IMG_8583.JPG

Jamka č.1

IMG_8623.JPG

Jamka č.8 vyžadující přesnou první ránu

Golf club Herrensee Litschau (195)
Web: www.herrensee.at
Toto hřiště jsem odehrál během své další návštěvy Rakouska v polovině června. Nachází se kousek od známějšího areálu Haugschlag, kde jsou dvě 18jamková hřiště oblíbená i mezi českými hráči. Jedná se o netradiční 18jamkové hřiště s parem pouze 54. Všechny jamky na hřišti jsou tříparové. Délka jamek je 80-110 metrů. nejkratší má 65 metrů, nejdelší 120 metrů. Na všech odpalištích jsou umělé podložky průměrné kvality. Kvalita grýnů byla průměrná, na první pohled překvapí jejich velikost. Každý grýn byl téměř kruhový s průměrem maximálně 6-8 metrů. Areál působí rodinnou přátelskou atmosférou. Klub bude mít silnou členskou základnu. Během mé návštěvy se konal turnaj s početným obsazením. Hřiště je určeno především pro nové zájemce o golf a začátečníky. Jamky se nacházejí ve zvlněném terénu s pěknými výhledy do krajiny. Pár jamek je lesních, většina hřiště je otevřenější. Na některých jamkách se hraje přes potok nebo vodní plochu. Všechny jamky vyžadují velmi přesnou ránu z odpaliště. V okolí grýnů se nachází vyšší tráva, která komplikuje případné přihrávky. Pěkná je jamka č.8 79 metrů z prudkého kopce na malý grýn chráněný potokem před ním a stromy za.Toto hřiště je zajímavou alternativou mezi plnohodnotným hřištěm a akademií. Součástí je i driving range a tréninkové grýny.

IMG_8676.JPG

Grýn jamky č.1

IMG_8739.JPG

Jamka č.7

IMG_8755.JPG

Jamka č.8, pohled z odpaliště na malý grýn v údolí

IMG_8851.JPG

Pohled z odpaliště 14. jamky na grýn č.13

IMG_8886.JPG

Grýn jamky č.16

V pátém pokračování se vrátíme na hřiště do České republiky.
Další článek v seriálu 'Kde jsem hrál golf v roce 2023 a hřiště, která mohu doporučit ke hře': 5. část: Kde jsem hrál poprvé v České republice?
Předchozí článek v seriálu 'Kde jsem hrál golf v roce 2023 a hřiště, která mohu doporučit ke hře': 3. část: Německo, kvalitní hřiště kousek za hranicemi