Vítejte u prvního dílu našeho nového seriálu, ve kterém každý měsíc odhalíme pět fascinujících příběhů, zajímavostí a nevšedních faktů ze světa golfu. Tento tradiční sport je plný historie, osobností a chvilek, které často zůstávají ukryty mimo reflektorů velkých turnajů. Připravte se na putování golfem, které vám ukáže, že je mnohem více než jen hrou s míčkem a holí. Pojďme se společně ponořit do prvních pěti perliček, které golfový svět nabízí.

1. Golfový balónek, který obletěl svět

Když astronaut Alan Shepard v roce 1971 v rámci mise Apollo 14 vzal na Měsíc golfovou hůl a několik míčků, nikdo nečekal, že udělá z golfu mimozemskou aktivitu. Jedním odpalem z povrchu Měsíce však Shepard přepsal historii. Ačkoli šlo spíše o symbolický úder, stal se tento moment ikonickým – golf byl oficiálně hrán i mimo Zemi.

2. Golf a jeho skotské kořeny: Hra králů

Golf je často spojován se Skotskem, kde se datuje jeho počátek už ve 15. století. Příběhy o králi Jakubovi II., který údajně zakázal golf, protože rušil výcvik vojska, jsou dobře známy. Nicméně, právě Skotsko je považováno za kolébku tohoto sportu, a starobylý St Andrews je nazýván "Domovem golfu".

3. Hole-in-one: Golfový Svatý grál

Trefit míček do jamky na jediný úder je snem každého golfisty. Hole-in-one je vzácná a fascinující událost, avšak víte, že nejstarší zaznamenaný hole-in-one učinil král Jakub IV. ve Skotsku v roce 1672? Od té doby se tento úspěch stal svatým grálem golfu, přičemž statistika tvrdí, že průměrná šance amatérského golfisty na hole-in-one je přibližně 1 ku 12,500.

4. The Green Jacket: Symbol mistra

Každoroční Masters turnaj v Georgii je nejenom jedním z nejprestižnějších golfových turnajů, ale také je známý zeleným sáčkem – Green Jacket, který je od roku 1949 tradičním oděvem pro vítěze. Tento kabát není jen obyčejným kusem látky, ale symbolizuje příslušnost k exkluzivnímu klubu šampiónů.

5. Golf v srdci Hollywoodu

Golf neunikl ani pozornosti Hollywoodu, což dokazuje několik filmů, kde se golf stal hlavním tématem. Od komedií jako 'Caddyshack' až po dramatické zpracování 'The Legend of Bagger Vance', golf našel své místo i ve filmovém průmyslu. Ačkoli tyto filmy nemusí vždy odrážet realitu golfu, jistě přispěly k popularizaci tohoto sportu.

Dnešních pět perliček je pouze malým ochutnávkou toho, co golfový svět skrývá. V dalších dílech našeho seriálu se budeme věnovat méně známým příběhům, bizarním okamžikům, a nezapomeneme ani na další rekordy a neobvyklé úspěchy, které tento fascinující sport přinesl. Od nejdelších drive po nejexotičtější golfové hřiště, od golfových legend až po současné hvězdy – příště na vás čekají nové příběhy, které vás provedou labyrintem golfu a jeho jedinečnou kulturou. Takže si držte své puttery pevně a připravte se na další cestu do světa golfu, který neustále překvapuje, baví a inspiruje.

---
+ jeden rekord navíc: Nejdelší drive v soutěžním golfovém turnaji

Obecně uznávaný světový rekord pro nejdelší drive v soutěžním golfovém turnaji patří tehdy 64-letému Mike Austinovi, který v roce 1974 odpálil na na mistrovství US National Seniors Open v Las Vegas golfový míček úctyhodných 515 yardů (471 metrů). Tolik mluví o tomto výkonu různé prameny na netu např. Wikipedia. I když, v Guinessova kniha rekordů (dále GBWW) už tento rekord z důvodu změny měření v roce 2003 neuznává a jako jeho držitelem je oficiálně uveden Davis Love III, kdy je "po novu" oficiálně změřeno 476 yardů (435 metrů) na 18. jamce hřiště Plantation Course v Kapalua na Havaji v roce 2004 (viz zdroj GBWW). Předchozí absolutní rekordy, jako 787 yardová jízda (720 metrů) Carla Coopera na Texas Open v roce 1992 (která se odrážela po betonové cestě pro bugyny), nebývá s ohledem na odrazy a atypické podmínky dané rány uznávána - btw. bylo z toho tehdy double-bogey ;).