S příchodem sezony někteří z naší 19.jamky zarputile finišujeme své golfové dovednosti na to, abychom letos vylepšili svou hru. Nebo alespoň o tom gaučově přemýšlíme! A snad všichni se těšíme na hezké výsledky a užívání si slunečních dnů na fervejích. Vyjma toho je to také ale možnost si trošku připomenout tu neodmyslitelnou součástí této noblesní hry, kvůli které věřím, že máme všichni tento nádherný sport rádi - jednoduché pravidla etikety a vzájemného respektu. Alespoň trochu, než nás naštve ten náš první šlajs na prvním odpališti, následovaný druhou ranou do vody. Golf není jen o dokonalých úderech a snižování handicapu; je také o umění komunikace, respektu a vzájemné podpory na hřišti. Tedy, co by se nám určitě všem u všech z nás líbilo? Je to jednoduchý!

Dobrý den a ahoj - to jsou dveře do světa slušnosti a uznání. Samotné pozdravení na začátku hry vytváří atmosféru vzájemného respektu a přátelské rivality. Je to symbol otevřenosti a ochoty sdílet s ostatními radost z hry. A i to, že se rádi vidíme!

Prosím a Děkuji - tyto základní slovní projevy slušnosti jsou v golfu stejně důležité jako v jakékoli jiné oblasti života. Ať už žádáme o radu vzdálenosti, podáváme si golfový míček nebo děkujeme za pomoc při nalezení míčku, tato slova přispívají k udržení pozitivního ducha na hřišti. A nic nestojí.

Omluva a promiňte jsou slova, která mají v golfu zvláštní význam. Ať už jde o nechtěný úder do skupiny před námi nebo zpoždění hry, tyto výrazy ukazují naši ochotu přijmout odpovědnost za naše akce. Vyjadřují naši úctu k ostatním hráčům a ke hře samotné.

Ochota pomoci a podpora - ideálně sám od sebe, když je třeba. Ať už pomáháme spoluhráči hledat ztracený míček nebo nabízíme pro vhodné chvíli povzbuzení po špatném úderu, tato gesta ve vhodnou chvíli vydají za tisíce slov. Budují pocit společenství a přátelství, který golf jako sport přesahuje. Každý někdy potřebuje povzbudit. Nikdo nemá dokonalý den pokaždé.

Respekt není jen slovo, ale postoj, který by měl provázet každého golfistu. Respektujeme nejen ostatní hráče, ale i pravidla hry, hřiště, na kterém hrajeme, a samotnou tradici golfu. Projevuje se v našem chování, ať už jde o opravu divotů, vyhlazení stop v bunkru nebo zacházení s vlajkou s náležitou péčí.

Uctivé mlčení během úderů ostatních, nebo když hráč potřebuje klid a chvíli sám pro sebe, je znakem hlubokého respektu a soustředění, které golf vyžaduje. Tímto „zlatem“ prokazujeme porozumění pro potřeby a prostor ostatních hráčů, aby mohli podat svůj nejlepší výkon.

A konečně - umění upřímně myšleného podání a potřesení rukou před ale především po vyhrocené hře je pak vrcholným projevem sportovního ducha. Tento jednoduchý, ale významný akt symbolizuje uznání soupeřovy hry, ocenění k jeho úsilí a schopnosti přijmout výsledek bez ohledu na to, jak byl napínavý. A nechat někdy vzplanuvší vášně a rivalitu na hřišti. Je to připomenutí, že ačkoliv jsme byli na okamžik soupeři, stále zůstáváme součástí golfové komunity, často i přáteli, kteří si váží férovosti, přátelství a společné vášně pro hru.

Takže, ať už jsme na hřišti nováčkem nebo zkušeným matadorem, připomeňme si, že golf je mnohem více než jen hra, jamkovka, turnaj. Přeji nám všem krásnou a úspěšnou sezónu plnou nezapomenutelných momentů a férové hry. A spoustu birdíků! A nebo třeba "jen" krásných zážitku z poznávání nových golfistů, hřišť, povedených ran... každému dle jeho gusta. :)

Hezkou sezónu 2024 všem, hezkou hru, milí Jamkaři! ⛳