Poslední
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Český golf stárne

Tady bych za sebe laicky doplnil, že pár rozdílu Skotsku (5,5 mil/obyv, 78.782 m2) přeci jen oproti ČR (10 mil/obyv 78.780 m2) má. Rozloha je dle Wiki skoro stejná, počet obyvatel dvojnásobný, a ten půdní profil je přeci jen dramaticky jiný. Přeci jen... až nejsem žádný odborník, ale jestli se nepletu, tak Skotsko prostě nemá žádné ideální podmínky pro intenzivní zemědělství. Přeci jen, na pobřeží i dále všudypřítomná lehká písčitá půda - blbě se v tom cokoli pěstuje, ale skvěle to odvádí vodu, pro golf jak dělaný. Tráva tam taky roste v podstatě přirozeně a leckde celoročně. A těch stromů (východ, sever) tam taky moc není. Takže ta nákladovost na "přirozené" golfové louky ve Skotsku jsou podle mě neporovnatelné s tím, co je potřeba investovat do jakékoli slušné golfové hrací plochy v ČR. Tzn. musí se to alespoň trochu vyplatit, tomu kdo to dělá. Ale budu rád vyveden z omylu.

Jasně, pomíjím v tomhle kompletně historii a tradici golfovou tradici ve Skotsku - což značně určuje priority směřování společnosti. Ale v ČR to šlo jiným směrem a vyčlenit v dnešní době plochu pro golfové hřiště v dnešních podmínkách (výrazně vyšší procento hustoty zalidnění) prakticky mnohem náročnější, než vyčlenit menší plácek - ale fotbalové hřiště. Tím neříkám, že se mi líbí, že se musí platit za golfové hřiště a vyjmutí celého půdy. Předchozí úprava (grýny, odpaliště) mi přišlo mnohem smysluplnější. Zvlášť, když když hřiště necháte ladem, tak za pár let nepoznáte vůbec nic... narozdíl od těch hromad betonových hal, co vznikají pořád kolem dálnic.

úplně by stačilo, kdyby naši politici zrušili nutnost vyjmout ze zemědělského půdního fondu plochy na hraní golfu, pak by přibývaly i menší, třeba 6ti, 9ti jamkové resorty, případně drivingy,

v současné době se musí! vyjmout také i veškeré hrací plochy jako odpaliště, ferveje, grýny a tuším že i bankry ... což je pro nové resorty likvidační již dopředu, ... dle mě dostupných informací jsou to vyšší jednotky milionů korun na devítku,

a současně chápu, proč proti tomu nic nemají resorty, které byly postaveny (a většinou z nějakých dotací) v době, kdy tato povinnost ještě neplatila 🤬🤬🤬, neroste jim konkurence například!

jestli něco brzdí rozvoj našeho sportu, tak i toto
Ono to není tak jednoduché - jakmile něco vyjmeš ze zemědělského půdního fondu, tak změníš notičky pro využití té půdy. A je naprosto jasné, že orná půda se z toho už nikdy zpátky nestane. Protože i kdyby nakrásně to sportoviště přestalo existovat, tak bude mnohem lukrativnější ho předělat na parcely pro baráky než na pole pro kukuřici. Nehledě na chytráky, co by to takhle udělali rovnou - vyjmuli by něco na fiktivní hřiště a za pár let by tam stáli domy. Takže on má ten problém 2 strany, ne-li víc:-).

Ono to není tak jednoduché - jakmile něco vyjmeš ze zemědělského půdního fondu, tak změníš notičky pro využití té půdy. A je naprosto jasné, že orná půda se z toho už nikdy zpátky nestane. Protože i kdyby nakrásně to sportoviště přestalo existovat, tak bude mnohem lukrativnější ho předělat na parcely pro baráky než na pole pro kukuřici. Nehledě na chytráky, co by to takhle udělali rovnou - vyjmuli by něco na fiktivní hřiště a za pár let by tam stáli domy. Takže on má ten problém 2 strany, ne-li víc:-).
Myslím, že nic nebrání vyjímat až před povolením těch baráků ....

@mkopcak No dřív to byl tak, že hřistě jsi postavil bez vynětí a baráky a haly s vynětím. Teď musíš vyjímat i pro hřiště....... což je vlastně kontraproduktivní, páč jednou vyňatou půdu už nikdo nezorá.

Já si tedy nemyslím, že řešením ke snížení věku golfistů je stavba nových hřišť. Vždyť jich je tady doslova mraky. A s výstavbou na orné půdě už vůbec. Ať je to hala nebo golfové hřiště.

Třeba tady v MB se pro nábor nových hráčů nedělá vůbec nic. Do dětských kroužků chodí téměř bezvýhradně děti rodičů golfistů. Na akademii vyvrtali ďoury pro footgolf a tam chodí snad víc lidí, než na normální golf.

Já si tedy nemyslím, že řešením ke snížení věku golfistů je stavba nových hřišť. Vždyť jich je tady doslova mraky. A s výstavbou na orné půdě už vůbec. Ať je to hala nebo golfové hřiště.

Třeba tady v MB se pro nábor nových hráčů nedělá vůbec nic. Do dětských kroužků chodí téměř bezvýhradně děti rodičů golfistů. Na akademii vyvrtali ďoury pro footgolf a tam chodí snad víc lidí, než na normální golf.
Hřišť je sice na první pohled dost, ale dost nerovnoměrně

Otázka je, proč nikdo ještě nepostavil hřiště třeba v Domažlicích nebo u Bruntálu? Neměl by tam konkurenci a nebo hráče?

Podle mě platí především u dětí a mládeže, že dělají sport, který je poblíž. Vemu míč a jdu kopat, vemu kolo a jedu, i ten tenis jsme hráli tak, že jsme na silnici natahli síť mezi lampu a popelnici, namalovali čáry a hrálo se. Pokud budu mít poblíž plac, kde mohu trénovat a hrát, tak je šance, že mě to začne bavit a budu se tomu věnovat víc.
Podle mě by stačil obyčejný placek, nic luxusniho. Hřiště jsou až na výjimky mimo město. Takže ideálně by mělo mít hřiště treninkovou plochu v nejbližším městě. Zde dělat kroužky apod.
Věk 20 až 30 je podle mě o náhodě, že přijde ke golfu.
U starších je důvodů víc a už to tu bylo popsané.

Otázka je, proč nikdo ještě nepostavil hřiště třeba v Domažlicích nebo u Bruntálu? Neměl by tam konkurenci a nebo hráče?
Opět se vrátím k onomu setkání ČGF. Mimo jiné nám tam ukazovali filtrování dat dle krajů a klubů. A vyjma Phy a středočeského kraje jsou ta čísla překvapivě vyrovnaná a vlastně dost smutná. Každý region má cca 9 000 golfistů, každý kraj pak cca 2 - 3 000 golfistů. Když se na to pak podíváš podrobně, tak zjistíš, že např. v Plzeňském kraji jsou 4 golfistky ve věku 15 let. A to je dost k pláči...

Takže ano, plnohodnotné 9ti jamkové hřiště u Domažlic nemá ve stávajících společensko-ekonomických kulisách šanci na úspěch. Protože mimo jiné právě za vyjmutí ze ZPF zaplatíš desítky milionů a tos vlastně ještě nezačal...

Já si tedy myslím, že je to o dětech a spolupráci klubů se školami - a za nimi by pak snad přišli na hřiště i rodiče (nejdřív se podívat, zkusit si to třeba zadarmo a pak hrát už za peníze). Ani blízkost nepomáhá, v Praze je spousta škol do 1-2km od hřišť a kluby ty školy vůbec nezajímají (a škola se tam nepotřebuje hlásit, kroužků a aktivit má dost i bez golfu - ano, bohužel je o i o tom, kdo koho víc potřebuje - jako vždy - nemohla či dokonce neměla by v tomhle CGK dělat víc a třeba to víc organizovat?). Zajímalo by mě, jak to funguje v Hořehledech - jestli, když se Ti povedlo získat nějaké dětských hráčů ze škol, jestli to pak jejich rodiče přitáhlo na ke hře taky? A podle mě strašně škodí golfu ta pověst drahého a snobského sportu, ještě spojeného s tím, že to stojí spoustu času, že se mi někdo bude smát, když to nebudu umět - ale vždyť nic z toho už nejmíň 15 let neplatí a pořád si to většina lidí myslí - a nejčastěji slyším v posledních letech argument, že golf stojí hrozně času - a pak na mě ten člověk kouká jako blázen, když mu vysvětlím, že si často dám 6 jamek za 50-60 minut nebo 9 jamek pod hodinu a půl - a ty procesy před a po hře jsou mnohem kratší než třeba u tenisu (převlékání, přezouvání, sprchování, čekání na spoluhráče, kterého u golfu nemusím nutně mít nebo na něj prostě nemusím čekat, žádné stahování antukového kurtu jako u tenisu po hře atd.) - a stejně z té diskuze pak ten člověk odejde s tím, že je mu to jedno a že stejně asi kecám a že to nezkusí (případně přejde do argumentu, že to není sport a že to není dostatečně náročné - tam se většinou ptám, jestli taky jako já ujde pěšky v přírodě každý týden 4-5x6km - a zase kouká a nevěří mi). Tak nevím, ale prostě musíme bojovat dál.

Já bych moc neutíkal od původní myšlenky - do golfu proudí kolem 4000 nováčků ročně, z toho cca 1000 dětí - to dle mého názoru rozhodně nejsou špatná čísla. Mimo jiné to říká, že se vlastně celá členská základna obměnila za cca 14 let. A to přestože tvrdíme, že golf je sport na celý život.

Nábor tedy máme vcelku zmáknutý, respektive lze ho považovat za slušný - dokážeme ke sportu přivést cca 10% existující členské základny ročně. Ale proč nám stejný počet lidí odchází? Kam jdou? Co jsou spouštěče? Po jaké době golf opouští? To jsou zásadní otázky, na které bychom měli hledat odpovědi.

Jinak samozřejmě @lukas15 - děti přivedené ke golfu, pokud nějakou chvilku vydrží a ideálně pokud jsou v něm dobré, tak sebou přivedou i rodiče, prarodiče,...Za poslední roky si dovolím říci, že takto přibylo do klubu 20 členů určitě.

My třeba v Hořehledech víme o obrovské mezeře, kterou máme. Ve stejném čase, jako máme dětské tréninky, bychom měli mít i tréninky pro rodiče a byl by pro ně obrovský zájem. Ale nezvládáme to personálně a prostorově - nemám na to trenéry a ty trenéři nemají místo, kde by trénovali. Protože na každý dětský trénink přijde přes 20 dětí a jsme rádi, že se tam vlezeme...

Ale ono to není jen růžové s těmi školami. Jsou to desítky a stovky hodin práce, kdy se zdánlivě nic neděje. Kdy ti chodí na tréninky 2-3 děti. Ty se jim věnuješ v podstatě zadarmo a ono je to v půlce roku přestane bavit. Chodíš dělat kašpárka do hodin tělocviku nebo do družin, kde jsi zábavnou atrakcí a rozptýlením. Ale když tyhle drobky sbíráš dostatečně dlouho, přeci jen z toho něco poskládáš. Ale nejsou to davy, jsou to jednotlivé těžce vydřené kusy.

Nekritizoval bych v tomto směru pražské kluby - ty nemají tu potřebu a jejich fokus je někde jinde. Rohožky na drivingu plné, lekce u trenérů za tisíce plné, hřiště od rána do večera plné. Je to jiný svět, jiné potřeby, jiné náklady a problémy.

A ano, podpora ČGF shora by dozajista byla vítána. Ale MŠMT je náročný soupeř a nesmíme zapomínat, že ČGF je volený orgán a ten bude činit jen tak, jak jí prezidenti nařídí. A tam shoda na podpoře projektu Se školou na golf příliš nepanuje. Jsou i tací, kteří by ho naopak okamžitě zrušili...

K tématu děti, školy a golf mám jen pár let starou zkušenost z Plzně, dcera zapsala vnuka do sportovní třídy na druhém stupni ZŠ, dostal na výběr dvě možné specializace, volejbal a golf.
Vybral si golf, já byl zvědavý, jaké dělá pokroky, a ono nic. Za celý rok měli jeden výjezd na Dýšinu, aby viděli, jak vypadá hřiště. Zbytek roku normální tělák, nebo koukali na ty, co dělali volejbal. Po roce ho dcera převedla jinam, dnes už ta škola golf nenabízí. Možná na to neměli člověka, nevím.

Já bych moc neutíkal od původní myšlenky - do golfu proudí kolem 4000 nováčků ročně, z toho cca 1000 dětí - to dle mého názoru rozhodně nejsou špatná čísla. Mimo jiné to říká, že se vlastně celá členská základna obměnila za cca 14 let. A to přestože tvrdíme, že golf je sport na celý život.

Nábor tedy máme vcelku zmáknutý, respektive lze ho považovat za slušný - dokážeme ke sportu přivést cca 10% existující členské základny ročně. Ale proč nám stejný počet lidí odchází? Kam jdou? Co jsou spouštěče? Po jaké době golf opouští? To jsou zásadní otázky, na které bychom měli hledat odpovědi.

Jinak samozřejmě @lukas15 - děti přivedené ke golfu, pokud nějakou chvilku vydrží a ideálně pokud jsou v něm dobré, tak sebou přivedou i rodiče, prarodiče,...Za poslední roky si dovolím říci, že takto přibylo do klubu 20 členů určitě.

My třeba v Hořehledech víme o obrovské mezeře, kterou máme. Ve stejném čase, jako máme dětské tréninky, bychom měli mít i tréninky pro rodiče a byl by pro ně obrovský zájem. Ale nezvládáme to personálně a prostorově - nemám na to trenéry a ty trenéři nemají místo, kde by trénovali. Protože na každý dětský trénink přijde přes 20 dětí a jsme rádi, že se tam vlezeme...

Ale ono to není jen růžové s těmi školami. Jsou to desítky a stovky hodin práce, kdy se zdánlivě nic neděje. Kdy ti chodí na tréninky 2-3 děti. Ty se jim věnuješ v podstatě zadarmo a ono je to v půlce roku přestane bavit. Chodíš dělat kašpárka do hodin tělocviku nebo do družin, kde jsi zábavnou atrakcí a rozptýlením. Ale když tyhle drobky sbíráš dostatečně dlouho, přeci jen z toho něco poskládáš. Ale nejsou to davy, jsou to jednotlivé těžce vydřené kusy.

Nekritizoval bych v tomto směru pražské kluby - ty nemají tu potřebu a jejich fokus je někde jinde. Rohožky na drivingu plné, lekce u trenérů za tisíce plné, hřiště od rána do večera plné. Je to jiný svět, jiné potřeby, jiné náklady a problémy.

A ano, podpora ČGF shora by dozajista byla vítána. Ale MŠMT je náročný soupeř a nesmíme zapomínat, že ČGF je volený orgán a ten bude činit jen tak, jak jí prezidenti nařídí. A tam shoda na podpoře projektu Se školou na golf příliš nepanuje. Jsou i tací, kteří by ho naopak okamžitě zrušili...
U mě to bylo jednoduché, rodina, nové zájmy, a hlavně se rozpadla partička nás 4 kamarádů, co jsme dřív spolu všude chodili, a nějak ani nebyla chuť chodit s někým jiným/někam jinam, samotného mě to nebaví vůbec. Taky mě odradilo to množství lidí, které na domovském hřišti bylo, nutnost dělat rezervace bůhví jak dlouho dopředu a pak jít za pomalými flajty úmorně dlouho bez možnost předejití. Neříkám, že se zas k tomu někdy nevrátím (občas mám i chuť zase vyrazit), hole jsem neprodal, ani to nemám v plánu. Dovedu si představit to dát jako zpestření dovolených, až budu "starší". Nyní se věnuju přístrojovému potápění, to je tak extrémně časově a finančně náročné, že na hraní golfu už prostě nezbývá ani vteřina času.

K tématu děti, školy a golf mám jen pár let starou zkušenost z Plzně, dcera zapsala vnuka do sportovní třídy na druhém stupni ZŠ, dostal na výběr dvě možné specializace, volejbal a golf.
Vybral si golf, já byl zvědavý, jaké dělá pokroky, a ono nic. Za celý rok měli jeden výjezd na Dýšinu, aby viděli, jak vypadá hřiště. Zbytek roku normální tělák, nebo koukali na ty, co dělali volejbal. Po roce ho dcera převedla jinam, dnes už ta škola golf nenabízí. Možná na to neměli člověka, nevím.
Co to bylo za školu nevíš? 25. základka "Chválenda"?

VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Ders - software jednoduše DG TIP - reklamní předměty Hezká Hra Golf59 - Custom fitting & building Golf Resort Hořehledy GolfGear - víc než golfový eshop Česká Golfová Asociace Maršálů Obchůdek Vendula - originální barevné veselé obrázky od Venduly Hegerové Samolepky nejen na auto!
Back
Nahoru Bottom