Celý produktivní život se aktivně pohybuju v oblast IT aplikací. Za ta léta jsem získal úplně opačnou zkušenost. Největší průsery byly vždy tam, kde měly spolu komunikovat aplikace různých dodavatelů.
Já se celý život taky pohybuji v IT jak v soukromém tak státním sektoru a zkušenosti s monopolem jednoho dodavatele, pokud není dobrovolný a obsahuje příliš velké portfolio různých služeb, se mně spíše vymstily, tedy v Čechách (čest výjimkám, díky za ně) - hlavně proto, že postupně situace vygraduje tak, že není alternativy a za druhé že se z toho tane velmi výnosné léno: především pro takového dodavatele, který vyparazituje odborníky a zároveň nutí využívat služby (a především si za ně nechat platit) - které potřebné nejsou, případně nabízí řešení kanónu na vrabce atp. A na konci se zatraceně prodraží - ne vždy, ale IT monopoly specifických agend se neprojevují zrovna tím, že by byly vždy cenově efektivní a flexibilní (pokud nemají možnou konkurenci). Jinak cestou je standardizace protokolů, která v mnoha případech je možná a je velmi dobře funkční. To, že v ČR to mnohdy nefunguje, není problém toho, že by to nešlo.
Mně možnost přidání služby do TT nijak dramaticky nevadí, ve výsledku. Dokážu si velmi dobře představit model, že je to funkčnost, kterou si může uživatel sám nějakým způsobem aktivovat, stáhnout do svého TT. Podobně, jako si můžeš stáhnout aplikace do telefonu, hry na konzole atp. Mám prostředí, k němu si připojuji aplikace. Ale pokud si pozorně přečtu email v úvodu, tak tam se píše, že "EČK bude součástí mobilní aplikace TT" a ani slovo o tom, že by byla pro mě i možnost samostatného použití bez TT (pokud pominu možnost tisku plastu na rok 21 a co dál?). Nejsem příjemce veškeré komunikace, tak nevím, ale představoval bych si korektní sdělení v duchu:
Čas T: 1.email - budou EČK, chystáme aplikaci pro EČK, která bude funkční pro Android/iOS a bude všem uživatelům k dispozici v únoru/březnu, nezávisle na tom v roce 21 poběží ještě plast pro zájemce, v průběhu roku vyhodnotíme, kdy dojde k celému přechodu na EČK...
+14 dní druhý email: podařilo se nám domluvit s TT, že pro zájemce bude EČK možno aktivovat i v aplikaci TT, samostatná a plnohodnotná aplikace čgf pro EČK nicméně bude k dispozici.
Úplná rezignace alespoň na nějakou formální snahu ukázat, že čgf není vazal teetimu a že to je nezavislá (možná nebyla nikdy, netuším) instituce. Možná je to ztraceno jen ve formulaci, možná šly nějaké zprávy i kolem, nevím. Jen vím, že se mi to nelíbí. Jako golfista s tím dělat nic nejspíš nebudu, zvyknu si. Jako člen klubu - to zatím nevím, nejsem si jist, aktuálně se cítím morálně podveden a prodán (a klidně přiznám, že je to jen můj mylný pocit). A to ve sportu, který se ohání slovy jako "členství", "klub", "gentleman" - tzn. pro mě sen důvěry o maximální snahu zachování soukromí podobnou jako Švýcarské banky. Jo, mně se tím ukazuje, že jsou to jenom slova. Ale nemusela by být. Ale pořád doufám, že to je jen méně šikovná formulace sdělení. Chci tomu věřit.