Poslední
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Garmin Enduro3/Fenix8 pro golf (srovnani s Approach70) ?

HonxaG

Člen fóra
Jméno
Honza
Klub
GCB
HI (HCP)
prý 21 :-)
Zdravim. Jen dotaz ... netusi nekdo (idealne z vlastni zkusenosti), jak na tom jsou hodinky Garmin Enduro3/Fenix8 (beru to tak, ze v tomhle budou asi oba modely totozne) pro pouziti na golfu? Presneji ... umi golfistovi nabidnout to same jak Approach S70 ? Nebo mene, a v tom pripade co neumi?

Snazil jsem se odpoved dohledat na netu, ale neuspel jsem .. je sice spousta videi o Enduro3 nebo Fenixech8, ale zadne se o golfovych funkcich nejak detailneji nezminuje. To je asi pochopitelne, nebot primarne to golfove hodinky nejsou. Ale zda se, ze by ho mely zvladat = co jsem koukal do navodu u Garminu na webu pro tyto modely, tak se mi na prvni pohled jevi, ze snad umi to same jak ApproachS70 .. tedy ve smyslu .. maji mapy hrist, vidis kde ses, vzdalenosti k prekazkam, grenu, funkce pro prepocitani sklonu vetru, skorekarta atd ... Dokonce jsem nekde zahlidl screenshot s mapou hriste, kde to vypadalo naprosto stejne jak u Approach.

Proc se ptam? Aktualne mam Approach S70, ale pokud by model Enduro3 umel v podstate to same (co se golfu tyka), uvazoval bych o tom, ze na ne prejdu a stavajici prodam. Nechci ale prijit o golfove funkce tak, jak je nabizi Approach (coz byl primarne duvod proc jsem si Garminy porizoval). Kdyby byly Enduro pro golf v necem horsi/ochuzene, asi bych nemenil .. nebo bych zvazoval jak moc tu chybejici funkci potrebuju ... napr. trener tempa svihu apod me vubec netrapi :-)

Diky predem za info ...

Mám nové Fenix8, stihl jsem 2 hry a mají úplně vše, co si dovedu představit, že potřebuju ;) Neumím to porovnat s S70.

Osobně preferuji Fenix8 Amoled 47mm, protože ten display je famózní a výdrž baterie min 15 dnů. Na všechny zapnuté satelity to pak vydrží cca 30 hodin.

Mám nové Fenix8, stihl jsem 2 hry a mají úplně vše, co si dovedu představit, že potřebuju ;) Neumím to porovnat s S70.

Osobně preferuji Fenix8 Amoled 47mm, protože ten display je famózní a výdrž baterie min 15 dnů. Na všechny zapnuté satelity to pak vydrží cca 30 hodin.
diky za info :up: Vychazi mi to, ze ty funkce budou ty same ... mne, jak jsem psal, jde predevsim o mapu hriste/jednotlivych jamek + info k tomu (vzdalenosti, prekazky, atd..). Jedine co bych nerad, abych ty docela povedene mapky co jsou na S70 a na ktere jsem zvykly, vymenil za nejake zjednodusene, schematicke "fleky" jak byvalo u uplne prvnich verzi .. coz ale asi nebude ten pripad.

Technicka: ja osobne bych tedy sel do Endura3 s MIP displejem .. je mi jasne ze oproti Amoledu nebude tak zarive barevny (i dyz paradoxne se pise, ze citelnost na primem slunci by mela byt lepsi), ale jde mi hlavne a predevsim o to solar dobijeni a z toho plynouci "temer nekonecnost" pro bezne pouziti ...

Když jsem kdysi porovnával Fenix a Aproach řadu (než mi došlo že pro mě není ani jedno), matně si vzpomínám, že ve fénixech chybí ten jakýsi "virtual caddy". Jestli je to potřeba a co to vlastně dělá už si nepamatuju...
Ty golfové zase myslím nemají topo mapy v ceně (hodí se na kolo).
Z toho porovnávání (pokud jsem se nekoukal špatně) mi vyšlo, že vlastně neexistují žádné garminy, které by uměly úplně vše. A to ani Marq.
Pokud tedy jsi člověk, kterej hraje golf a třeba zároveň pilotuje a musíš mít všechny fce (i když je reálně třeba ani nevyužiješ), potřebuješ dvoje hodinky:-)

Používám Fenix 7 a funkci virtual caddy mají. Funguje to tak, že podle historie her doporučí hůl, kterou hrát (teda pokud jsou zadané po hře nebo používáte senzory Garmin CT10).

Ahoj, já čekám na příští rok na jaro, kdy snad vyjde Garmin Forerunner 975. Taky jsem hledal nějaké porovnání, ale hlubší rozdíly nenašel. Možná zkusit přímo na prodejně v Praze.

... ale jde mi hlavne a predevsim o to solar dobijeni a z toho plynouci "temer nekonecnost" pro bezne pouziti ...
Na to zapomeň, ten solar zase není až tak výkonný, aby byl schopen hodinky plnohodnotně dobíjet, jen zpomaluje vybíjení hodinek. Určitě to není tak, že bys hodinky nemusel připojit občas na nabíječku. A pro golf potřebuješ mít zapnuté GPS (všechny systémy pro větší přesnost).

Zde technické parametry pro F8 Solar Saphire 51mm (největší display, u menšího jsou parametry horší):
Chytré hodinky: až 30 dní / až 48 dní se solárním dobíjením*
Režim hodinek s úsporou baterie: až 48 / až 107 dní se solárním dobíjením*
Pouze GPS: až 95 hodin / až 149 hodin se solárním dobíjením**
Všechny satelitní systémy: až 68 hodin / až 92 hodin se solárním dobíjením*
Všechny satelitní systémy a více pásem: až 52 hodin / až 65 hodin se solárním dobíjením***
Všechny satelitní systémy a hudba: až 18 h
Režim GPS s maximální výdrží: až 186 hodin / až 653 hodin se solárním dobíjením**
Expediční aktivita GPS: až 50 dní / až 118 dní se solárním dobíjením*
*Solární dobíjení; předpokládá se celodenní nošení se třemi hodinami vystavení intenzitě světla 50 000 luxů
**Solární dobíjení; předpokládá se používání při intenzitě světla 50 000 luxů
***Solární dobíjení; předpokládá se používání při intenzitě světla 50.000; předpokládá se běžné používání s technologií SatIQ

luxů
**Solární dobíjení; předpokládá se používání při intenzitě světla 50 000 luxů
***Solární dobíjení; předpokládá se používání při intenzitě světla 50.000;

Co ta jednotka 50.000 luxů znamená? Plný letní den?

Co ta jednotka 50.000 luxů znamená? Plný letní den?
Slunečný den, venku (50.000 luxů)
Slunečný den, uvnitř u okna (10.000 luxů)
Zataženo, uvnitř u okna (5.000 luxů)
Umělé světlo žárovky (500 luxů)

Na to zapomeň, ten solar zase není až tak výkonný...
no ... ve zkratce data pro Enduro3 solar (detaily na netu)
  • Smartwatch (bezny rezim) : 90 dni
  • Vsechny Satelity : 144 hodin = 6 dni
  • pouze GPS: 320 hodin = > 13 dni
  • Max Battery GPS (popravde presne netusim co to je) : Unlimited
  • Expedition mode (myslim ze je to zaznam trasy po 1 hodine) : Unlimited
(vse pochopitelne pri dostatecne dodavce svetla, coz taky bude otazka jak je to realisticke). Ale ano, uznavam, ze az na posledni dve moznosti se nejedna o mnou zminenou "vecnost"... ale i tohle by mi bohate stacilo :-) Na rozdil od situace, kdy musim hodinky dobijet co druhy den .. ted pochopitelne nemluvim o pouziti na golfu, ale treba pro zaznam vicedenniho treku, kdy v rezimu zaznamu trasy jedou XY km=hodin.

U nás ten solar nemá skoro žádnej vliv.
ted se optam zda je to nazor nebo skutecnost (bez jakekoliv urazky ci snahu o ni) ? Tedy jestli si to myslis, nebo to vis ? Pripadne o jake zkusenosti se to opira.

ted se optam zda je to nazor nebo skutecnost (bez jakekoliv urazky ci snahu o ni) ? Tedy jestli si to myslis, nebo to vis ? Pripadne o jake zkusenosti se to opira.
Nějaký drobný efekt to bude mít tak od půlky května do půlky září a to za předpokladu, že půjdeš v krátkém tričku kolem poledne a bude svítit. Navíc při tom pohybu stejně nebudeš stále v ideálním úhlu vůči sluníčku. 😉

Zkušenost? Stačí ta s provozem FVE? 😉

Mirku, nezlob se, ale srovnani s FVE mi prijde trochu nepatricne (puvodne jsem napsal ze je to blbost :-) ... imho. Presneji, prave tohle je totiz tvrzeni ve smyslu "ja si myslim" .. a "myslet si" vetsinou znamena to nevedet presne. Jako nedelam si zadne iluze, ze Garmin pro sve hodinky vymyslel revolucni solarni system, ale na druhou stranu ... jejich solary (hodinky s tou technologii) uz jsou nejaky rok na trhu, a pokud by to byl spis reklamni trik nez skutecnost, tak na to nektera z existujicich recenzi uz davno, davno poukaze. A ze by si to ti recenzenti dozajista uzili. A vetsina tech recenzi pochazi ze stejnych ci obdobnych zemepisnych sirek jako jsme my - tedy USA, Evropa ... tedy toho svetla maji tak nejak podobne... a pokud vim, nikdo na nejake zasadni "lhani od Garminu" nepoukazoval.

Ja bych zase na druhou stranu mohl argumentovat s tim, ze to musi BOHATE stacit na nonstop provoz, protoze mam hodinky Casio se solarnim nabijenim (nejaky namorni model), ktere na slunko jedou uplne na 100%. Skutecne jsem v nich ani jednou za cca 20let nemenil baterku (nabijet je nelze) .. a staci jim toho svetla minimum. A pokud zustanou v supliku a po X dnech "zemrou", staci je na par minut dat pobliz okna a "jsou zpet". Ale ano .. uznavam ze nelze srovnavat LCD hodinky Casio se zroutem od Garminu. Ale to ovsem nelze ani srovnavat Garminy s FVE. Si myslim teda

Ja bych spis uvital _osobni_ zkusenost nekoho, kdo mi napise neco ve smyslu: "Ja mam uz dva roky Fenixy solar a ze SVE OSOBNI zkusenosti rikam, ze ta cisla v tabulkach nesedi vubec. Nebo sedi presne. Nebo pocitej s tim, ze plati tak 70%. Nebo 30%" ... to by pak bylo to, cemu rikam "vedet" a ne "si myslet".

Ale vnimam, ze mas k te jejich technologii a hlavne k deklarovanym cislum jistou neduveru. V pohode ... kazdy to mame trosku jinak. Ja jim taky neverim vsechno, ale na druhou stranu mam jistou duveru v to, ze uplne nekecaji ..

Mirku, nezlob se, ale srovnani s FVE mi prijde trochu nepatricne (puvodne jsem napsal ze je to blbost :-) ... imho. Presneji, prave tohle je totiz tvrzeni ve smyslu "ja si myslim" .. a "myslet si" vetsinou znamena to nevedet presne. Jako nedelam si zadne iluze, ze Garmin pro sve hodinky vymyslel revolucni solarni system, ale na druhou stranu ... jejich solary (hodinky s tou technologii) uz jsou nejaky rok na trhu, a pokud by to byl spis reklamni trik nez skutecnost, tak na to nektera z existujicich recenzi uz davno, davno poukaze. A ze by si to ti recenzenti dozajista uzili. A vetsina tech recenzi pochazi ze stejnych ci obdobnych zemepisnych sirek jako jsme my - tedy USA, Evropa ... tedy toho svetla maji tak nejak podobne... a pokud vim, nikdo na nejake zasadni "lhani od Garminu" nepoukazoval.

Ja bych zase na druhou stranu mohl argumentovat s tim, ze to musi BOHATE stacit na nonstop provoz, protoze mam hodinky Casio se solarnim nabijenim (nejaky namorni model), ktere na slunko jedou uplne na 100%. Skutecne jsem v nich ani jednou za cca 20let nemenil baterku (nabijet je nelze) .. a staci jim toho svetla minimum. A pokud zustanou v supliku a po X dnech "zemrou", staci je na par minut dat pobliz okna a "jsou zpet". Ale ano .. uznavam ze nelze srovnavat LCD hodinky Casio se zroutem od Garminu. Ale to ovsem nelze ani srovnavat Garminy s FVE. Si myslim teda

Ja bych spis uvital _osobni_ zkusenost nekoho, kdo mi napise neco ve smyslu: "Ja mam uz dva roky Fenixy solar a ze SVE OSOBNI zkusenosti rikam, ze ta cisla v tabulkach nesedi vubec. Nebo sedi presne. Nebo pocitej s tim, ze plati tak 70%. Nebo 30%" ... to by pak bylo to, cemu rikam "vedet" a ne "si myslet".

Ale vnimam, ze mas k te jejich technologii a hlavne k deklarovanym cislum jistou neduveru. V pohode ... kazdy to mame trosku jinak. Ja jim taky neverim vsechno, ale na druhou stranu mam jistou duveru v to, ze uplne nekecaji ..
Fyzikální princip „solaru" u Garmin a FVE je stejný, tudíž platí i stejné zákonitosti - holt fyzikální vlastnosti „nevočůráš". Takže to přirovnání fungování je, dle mého, zcela relevantní.

Prostě a jednoduše - čím je vyšší energie, která díky slunečnímu záření dopadá na plochu, tím větší je účinnost fotočlánku. A ta účinnost je ovlivněna jednak rozptylem světla v atmosféře (ztráta energie či jakýsi „útlum") a pak také úhlem, pod jakým to sluneční světlo na fotočlánek dopadá. Proto v období od října do dubna v našich končinách je ten zisk fotočlánku, díky malému úhlu pod jakým sluneční paprsky dopadají, minimální (a je jedno jestli je to fotočlánek v Garmin nebo fotočlánek v solárním panelu).

Srovnání Casio vers. Garmin - koukni na to, jakou plochu zabírá fotočlánek u Casio a Garmin. Casio má pokrytou daleko větší plochu (dle typu i téměř celý ciferník), zatímco Garmin má jen slabý kroužek na okraji displeje, takže výrazně menší plochu (tudíž menší výkon).

A ještě jedna věc - nikde jsem nepsal, že to nefunguje či že to je podvod a Garmin lže. Jasně jsem napsal, že to jen zpomaluje vybíjení hodinek, ale že to nenahradí plnohodnotné nabíjení.

Takže abych to nějak zakončil (a za pravdu mi dají určitě i majitelé solar modelů Garmin) - technologie Solar u modelů Garmin v létě za slunečného počasí prodlužuje výdrž, zatímco v zimě či za nepříznivého počasí je přínos zanedbatelný.

VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Ders - software jednoduše DG TIP - reklamní předměty Hezká Hra Golf59 - Custom fitting & building Golf Resort Hořehledy GolfGear - víc než golfový eshop Česká Golfová Asociace Maršálů Obchůdek Vendula - originální barevné veselé obrázky od Venduly Hegerové Samolepky nejen na auto!
Back
Nahoru Bottom