Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Poznámka: This feature may not be available in some browsers.
Když potřebuješ přesně spin...A musi se teda pouzivat micek s kovovou bodkou?
Kdo ne... ;-)Chtěla bych být dobře finančně zajištěný důchodce. Pak bych si dopřávala pravidelný trénink 1x týdně, dvouhodinovka- první hodina s trenérem, druhá hodina už bez něj, k upevňování získaných "dovedností". (těch pár takto probíhajících tréninků mělo znatelný efekt.) A občas (1x za měsíc?) si s trenérem zahrát celé hřiště. Samostudium u mě nepřipadá v úvahu, nejsem schopná se na sebe " podívat z venku", abych si byla schopná uvědomit jak to přesně prasím....A obecně, bez pomoci z venku - trenéra - se nejsem schopná posunout dál.
Samozřejmě že za to může inkasovat peníze. Ne ovšem od klientů, ale od klubu - nesmí to být hlavní zdroj finančních příjmů,... tzn. že je to oficiálně spíše brigádničina. Další věc - trénovat může, ale pouze za dozoru profesionálního trenéra nebo svého garanta z řad PGA.Až při letošním vypsání kurzů pro trenéry jsem si všiml zajímavého bodu. V Kvalifikačním řádu pro trenéry golfu ČGF (viz scan níže) najdete mimo jiné podmínky nutné pro absolvování kurzu trenéra III. třídy. Tzn. nejnižší licence, takový trenér je v podstatě "podržtaška", která může nosit kužely a uklízet driving po tréninku. Pro jistotu ho pustí jen k dětem, aby nic moc extra nezkazil. V žádném případě nemůže za svou práci inkasovat peníze. Zaujali mne následující body:
Na jedné straně ČGF a kluby investují obrovské prostředky do rozvoje golfu a jeho protlačení k mládeži. Na straně druhé nutí lidi, kteří velmi často dělají tuto práci zdarma nebo za směšnou almužnu, k absolvování (a uhrazení) kurzu stále dokola a to s odůvodněním, že je potřeba sledovat nové trendy.
- HCP max 18 - proč proboha? Jakou souvislost má HCP takového trenéra s jeho schopností zaujmout děti a něco je naučit? Proč se automaticky ČGF a kluby připravují o 70% golfové základny?
- Platnost 5 let a následná povinnost absolvovat (a uhradit) celý kurz znovu - proč se ČGF snaží tuto nejnižší třídu demotivovat takovýmto nařízením? Proč si samotní prezidenti dávají takto nesmyslnou podmínku?
Každý trochu zodpovědný trenér sám pravidelně hledá nové techniky a pomůcky. Sebevzdělává se u videí na youtube, vše zkouší na sobě. A u líného trenéra to stejně nedává smysl, protože si daný "osvěžující" kurz jen odsedí.
Profík absolvuje 3 roky dálkového studia, dostane živnosťák a je hotovo. Nikdo neřeší, jestli se dovzdělává. Pomocný trenér pro děti se musí pro udržení licence vzdělávat nadosmrti a nesmí si za to vzít ani kačku.
Zobrazit přílohu 8738
tzn. že je to oficiálně spíše brigádničina
Další věc - trénovat může, ale pouze za dozoru profesionálního trenéra nebo svého garanta z řad PGA.
A proč na tuhle brigádničinu potřebuju každých 5 let papír?
Myslíš toho, co má taky povinnost se nonstop vzdělávat?
Ano, ve stanovách PGA je bod, kde je povinností každého člena se nadále vzdělávat.
Protože jim to nese peníze - zní to blbě, ale je to tak.
Když to nebude dělat, přijde o možnost trénovat golf a inkasovat za to peníze?
No vzhledem k tomu, že tento bod pro ČGF zajišťuje PGA, tak je to především zdroj peněz pro ně.
V určitém slova smyslu ano, protože nebude mít nové poznatky, lepší znalosti, a vůbec jeho odbornost půjde do kopru - v důsledku toho se mu bude hůř shánět klientela a nebude mít koho trénovat... když to přeženu
PGA tohle přebrala prvním rokem, nevím, jak se to bude dál vyvíjet, možná se to změní, možná ne... Jde hlavně o to, že po 3 letém absolvování vzdělávacího programu PGA dostane absolvent živnostenský list, který dokazuje určitou odbornou znalost. Cvičitel nikoli - ten může provozovat pouze volnou živnost.
Ps. pokud vím, když jsem si před lety dělal kurz cvičitele 3. třídy, tak to bylo na doživotí a nic se obnovovat nemuselo, to až ty vyšší kvalifikace.
Takže ne. Dáváš už souvislosti, které mohou, ale rozhodně nemusí nastat. Nikdo nepřijde a nevezme PGA trenérovi možnost trénovat. Může být pablb, co se připraví o klienty, ale ne o oprávnění.
PGA tohle dělá už minimálně 7 let, sám od nich mám papír. A ano, ten papír je na doživotí. Bohužel licence s ním spojená u ČGF nikoliv, takže naprosto všichni trenéři pod ČGF, pokud chtějí být nadále licencováni, musí nejpozději v roce 2023 absolvovat přeškolení.
Což v případě, že trénuješ dospěláky a inkasuješ za to 600 Kč za hodinu a ty lidi se dál pohybují v golfovém světě má své opodstatnění. Pokud jseš čičmunda, co to má jako brigošku 4x do měsíce na 2 hoďky v tělocvičně, tak tam ten smysl nevidím.
Pozor.... PGA to zaštiťovala svými lektory, ale nespadalo to pod ni.
náročnější podmínky než pro trenéry PGA,
Tohle mě pobavilo. Co je na tom náročnější? I kdyby se to po 5 letech mělo absolvovat znovu, tak to není ani zlomek vzdělávacího programu PGA.
Já to chápu, sám jsem si tím jako trenér ČGF 3. třídy prošel a štvalo mě to stejně jako tebe, možná ještě víc, ale tak to je,... Bez dokončení vzdělávacího programu PGA nezískáš živnostenský list a tím pádem nemůžeš ani trénovat. Další alternativa jak to obejít je mít vysokou školu se sportovním zaměřením, na kterou lze žinvosťák získat. Tohle není o ČGF nebo PGA, ale o nastavení pravidel v tomto státu. Máš živnost? - trénuješ. Nemáš? - netrénuješ.Pokud se rozhodnu dělat profesionálního trenéra golfu, je to pro mne pravděpodobně smysl mého života. Veškeré moje přání, investice a čas se upírají tímto směrem. Stejně jako chci-li být zubařem nebo právníkem. Upravím svůj celý život této aktivitě, vše podrobně rozplánuju a promyslím tak, abych to skutečně mohl dělat a uživilo mne to.
Oproti tomu mám vesnickou 9ku, která chce ve školách v okolí učit děti golf (mimo jiné proto, že ČGF říká, že je potřeba to dělat). Žádný profík sem jezdit nebude, protože kombinace vzdálenosti a peněz je pro něj prostě neakceptovatelná. Takže se osloví své členy a najde se mezi nima chlápek, co dokáže v rámci svého volného času urvat pár hodin týdně, aby ty školy objel a dětem něco ukázal. Vyplacené peníze mu sotva stačí na projetou naftu, o výdělku se nedá mluvit ani náhodou. Skutečně je nutné mu dávat ještě nějaké klacky pod nohy?
Někdy si Bohouši říkám, proč vlastně nejsi v PGA... ;-)Nejsem sice trenér a trenéra jsem měl jen pro získání povolení pro hru, nevím proč začínat na drivingu, malé dítě taky nejde ihned na závodní dráhu, ale začíná malými krůčky a ty pomalu spojuje.
Proto doporučuji začít s čipem a patem ,protože tam je ihned vidět výsledek a pokrok. A až je toto slušně zvládnuté začít prodlužování úderů, nejlépe si najít hřiště s čip arénou do 100m. Toto obecně platí, když nejde delší vrátit se ke kratšímu, tj potvrdit si, že to umím a opět zkoušet další delší metu.
Kdo toto umí ví , že takhle je easy dosahovat čísel a hrát dobrý koukatelný golf.
Děkuji, to nejsi sám , kdo mi to často říká: že je Škoda abych s nimi hrál, že se tím můžu živit.Někdy si Bohouši říkám, proč vlastně nejsi v PGA... ;-)