Ad 2 - přestože je to evidentně otázka, která nemůže jakýmkoliv , ani teoretickým způsobem ovlivnit mojí následnou ránu.
Ale to je přeci jedno. Pořád tomu upřímně řečeno moc nerozumím. Rozumím pocitu, že je to přísné a že to může být vnímáno určitým spektrem golfistů jako volovina, ale není to tady zrovna úplně jedno? Prostě se přizpůsobit, že v určitou část své golfové hry nemohu položit jednu otázku, akceptovat a jít dál - i s ohledem na to, že vysvětleno výše bylo, proč to pravidlo je a že někdy je/může být užitečné?
Pojďme na to z jiného úhlu. Jak by si to řešil a co by ti obecně přišlo jednodušší a spravedlivější v rámci soutěže?
a) Toto pravidlo úplně vypustit pro všechny
b) Pravidlo nechat platné pouze pro Profíky
c) Pravidlo nechat platné pouze pro Profíky a AM HI < 10 (třeba)
d) Nechat to jak to je a někdy "dle selského rozumu" zúčastněných jeho aplikaci nevyžadovat a přehlížet, nebo řešit domluvou na místě
Každá z těch variant má své vcelku zásadní důsledky.
Nezapomínejme, že golf je jeden z mála sportů, který primárně přímo staví na tom, že spolu mohou hrát golfisti různé úrovně. Jinak dost pravidelně se i na těch zmíněných našich "srandaturnajích" ale i jiných "vážnějších akcích" setkávám s golfisty i nižších HI, pro které právě to nevyžadování Pravidel na jejich sranda turnajích je pak běžný standard, který přenáší dále. Jak k tomu pak přijdou ti ostatní, která Pravidla dodržují? Proč oni ano a ostatní nemusí? Ano, pravidla jsou stále relativně obtížná a nabobtnala, taky si dokážu představit jejich výrazné zjednodušení a myslím, že k němu dojde a postupně dochází - a většina z nás si myslím ve výsledku uvědomuje, že v globalizované společnosti je to všechno docela dlouhý proces. Ale určitě bych se nechtěl osobně dívat nevraživě na koholi, kdo vyžaduje a správně uplatňuje nějaký nárok na Pravidlo. Krátkodobě bych byl určitě navztekaný, ale později bych to asi vnímal (a snažím se o to, byť někdy mi to trvá déle) jako svoji neochotu, neznalost příp. volbu se dané situaci přizpůsobit. Nikdo není rád, když je upozorněn na chybu. Ale pořád je to moje chyba. Ne toho, kdo mě na ní upozorní (a to i když následuje vcelku nicotný trest z pohledu našeho amatérského golfu pro radost). Pořád vnímám pro soutěžní golf jednotná pravidla pro všechny úrovně golfistů a i úrovně organizovaných soutěží jako velký přínos.