K otázce 1) kvízu položil
@Mirek_62 doplňující dotaz:
co znamená „cvičně si zapatuje" ?
Já mu odpověděl:
provede úder (nebo více úderů) patrem do míče (nebo míčů).
Následně
@Mirek_62 poukázal na nepřesné položení kvízové otázky, neboť skutečně záleží na tom, kolik těch ran (patů) hráč v dané situaci provedl. A proto zde předkládám podrobnější rozbor:
Podle pravidla 5.2 se "cvičením na hřišti" rozumí zahrání míče, nebo zkoušení povrchu jamkoviště kutálením míče nebo hlazením.
Podle pravidla
5.2.b nesmí hráč ve hře na rány cvičit na hřišti před kolem (vyjma tří konkrétně vyjmenovaných úkonů). Mnou uvedená situace žádnou ze tří výjimek nesplňuje.
Trest za porušení pravidla 5.2b je popsán následovně: "Jestliže hráč zahraje ránu v rozporu s tímto Pravidlem, obdrží na své první jamce
všeobecný trest. Jestliže zahraje další ránu v rozporu s tímto pravidlem, je
diskvalifikován."
Předchozí text si já ve své praxi (- stalo se mi vícekrát na klubových turnajích) vykládám tak, že pokud se jako rozhodčí dozvím, že hráč porušil pravidlo 5.2b způsobem popsaným v uvedené pravidlové situaci, ověřím si tuto skutečnost u dalších osob a především u hráče samotného a udělím mu všeobecný trest (2 TR připsané k výsledku na první jamce) bez ohledu na to, kolik cvičných patů na tom grýnu provedl, zda jeden nebo více.
Vycházím přitom i z interpretace
5.2b/3 – Application of Penalty for Practising on Course Before Round in Stroke Play Rule 5.2b explains when a player is not allowed to practise on the
course before a round in
stroke play. The penalty statement in
Rule 5.2b is not limited to making a
stroke as the term “practising on the course” also includes testing the surface of the
putting green by rolling a ball or rubbing the surface. If a player rubs the surface of a single
green, they have only breached
Rule 5.2b once no matter how many times they rub the surface of the same
green.
A to i přes to, že v poslední větě o tom, že je jedno, kolikrát přitom na grýnu provede "rubbing", tedy v překladu tření, drhnutí (do českých pravidel přeloženo zřejmě jako hlazení), se vysloveně nehovoří o provedení rány (nebo ran), tedy onomu patování.
Jenže konec textu pravidla 5.2b o trestu lze vykládat tak, že za cvičnou 1 ránu (pat) je všeobecný trest, za 2 cvičné rány (paty) by už měla být diskvalifikace a ne že za první porušení (kdy je jedno, jestli byl proveden cvičný pat jeden nebo více) je udělen všeobecný trest a až za následné další porušení (na stejném grýnu nebo jinde na hřišti, když nepůjde o jednu ze tří výjimek) diskvalifikace (tedy že trest diskvalifikace ne hned, ale až po předchozím uložení všeobecného trestu).
Pomohla blesková konzultace s Mgr. Daliborem Procházkou, který byl tak laskav a mé žádosti o posouzení postupu obratem vyhověl, a věc se má správně takto (uvádím celou odpověď):
"Správně je v tomto případě ovšem ta přísnější interpretace - první cvičná rána všeobecný trest a druhá cvičná rána (jakákoli, kdekoliv, samozřejmě kromě uvedených vyjímek) diskvalifikace.
Proč? Rána je pravidlově jasně definovaný pojem, se kterým se tak dá následně dobře pracovat. To testování povrchu může mít více podob (kutálení míče, hlazení povrchu) a bylo by nadúčelné pokoušet se vydefinovat počátek a konec jednoho každého takového úkonu (např. přejedu rukou po povrchu jamkoviště tam a zpátky - jde o jeden úkon nebo o dva?; podobně u toho kutálení), takže tam se to v inkriminované situaci schová pod jedno provinění.
Hlavně se tu ale v principu bavíme o (násobném) trestu za více provinění (viz 1.3c(4)), kdy "zahrání rány" je explicitně definováno jako "přerušení činnosti", takže další cvičná rána je samostatným a tedy druhým porušením zmíněného pravidla se zřejmými následky podle uvedené textace.
Ostatě dřív to byla rovnou diskvalifikace, dneska má hráč možnost si při prvním porušení uvědomit, že nekoná správně, a ještě se tak zachránit pro účast v soutěži.
U toho testování povrchu by na základě uvedené interpretace bylo pro přerušení činnosti potřeba stejný či podobný úkon provést na jiném jamkovišti, což už by zakládalo důvod ke zmíněné diskvalifikaci.
Každopádně díky za všeobecnou osvětu a snahu uplatňovat pravidla co možná přesně!"
Takže já děkuji
@Mirek_62 za to, že do toho "rýpal" a tím napomohl dobrat se skutečnosti, jak to vlastně v daném případě je. Za nepřesnost v položení a upřesnění kvízové otázky 1) se omlouvám, neodradí mě to ale v přípravě pokračování kvízu, budete-li o to stát.
Více mi jde proti srsti to, že v rozhodování dané situace teď budu muset být přísnější než dosud, zcela v duchu odpovědi Mgr. Procházky.
Jindra