Poslední
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Maršálové na českých hřištích

.…kazdopadne, každý správný přicmrndávač mouder, sběratel docházky na oběd a večeři, podavač psací fixy mistrům @mkopcak a @HonzaSonka a tak si musí především umět si dobře sednout do čela výsledné fotky. 😀

Upraveno:
Prišel mi newsletter z PragueCityGolf... (Zbraslav, Vinoř) - tematická novinka:

• Připravujeme občerstvení u maršála
    [UWSL]Od 1. června budou naši maršálové na hřišti mít v buggy k dispozici lehké občerstvení. Nabízíme vodu, pivo, limonádu, prosecco a drobné snacky. Stačí zamávat na maršála nebo zavolat na recepci, a rádi Vás obsloužíme přímo na hřišti.[/UWSL]
[UWSL][/UWSL]

No, bohužel se to chystá. Netuším co budeme dělat dříve. Startovat, kontrolovat provoz na hřišti, vypichovat, nebo prodávat pití. Přitom by stačilo tak málo, požadovat po provozovateli stánku na devítce, aby měli otevřeno denně např od 10 do 17 hodin podle lidí. Nehledě k tomu, že jim takhle budeme brát kšefty. Občerstvovací marshal nefunguje nikde a tam kde to zkusili, od toho rychle upustili. Bohužel, tyhle rozhodnutí činí někdo, kdo golfu moc nerozumí. Škoda, ale což už.

No, bohužel se to chystá. Netuším co budeme dělat dříve. Startovat, kontrolovat provoz na hřišti, vypichovat, nebo prodávat pití. Přitom by stačilo tak málo, požadovat po provozovateli stánku na devítce, aby měli otevřeno denně např od 10 do 17 hodin podle lidí. Nehledě k tomu, že jim takhle budeme brát kšefty. Občerstvovací marshal nefunguje nikde a tam kde to zkusili, od toho rychle upustili. Bohužel, tyhle rozhodnutí činí někdo, kdo golfu moc nerozumí. Škoda, ale což už.
Já nevím, z mého pohledu hráče to beru všema deseti. Startér mi k ničemu není, ale když v horku pojede kolem 4x za hru bugyna s chlazeným pitím, je to super. Zažil jsem to na Kynžvartu a super, na Penati a i jinde v zahraničí je to celkem běžné. Naprosto pravidelně vypichuju všude kam přijedu 3-4 pitchmarky skoro na každém greenu, tam taky nepotřebuju, aby to dělal chlap na bugy za všechny. Jestli má ten stánek běžně zavřeno (já ho teda asi za 4 hry ještě otevřenej neviděl), žádný kšefty mu nevezmete😉

Prosím neplést marshala s občerstvovací buggy ( což je třeba Penati a Španělsko ) Kynžvart nevím. Startéra bude potřebovat až se na startu sejde víc flajtů a budou se dohadovat kdo má jít teď, protože hřiště je zasekaný a starty posunutý. Věřte, že se to běžně děje. Stejně tak až se budete dožadovat zrychlení hry, nebo přeskočení flajtu, kterej má dvě jamky díru a marshal jako na potvoru nikde, protože prodává… A to ž vypichujete i za ostatní je chválihodné a děkujeme, to jsem na startu na Albíku za osm let slyšel nespočetně krát. Jen nevím proč každý večer na každým greenu vypichuji 10-15 “tučňáků”. Bohužel realita.

Psal jsem to ze svého pohledu. Na turnaje poslední roky chodím málo a když už, tak pořád stejná TOUR, kde žádné problémy na startu nejsou a hraje se minimálně o hodinu nebo více rychleji než je běžné.
No, na tom Penati to byla jediná buggy, kterou jsem potkal. Hrál jsem v Hapky hours, obě hřiště narvaná k prasknutí. V tom případě byl maršál neviditelnej asi. Co se týče zrychlení hry nebo zařízení, aby brzdící flajt pustil před sebe, dlouhodobě kritizuji poměry na většině hřišť u nás, kdy se toho prostě nedočkáte. Zažil jsem jen na pár hřištích, kde to fungovalo super (zase z mého subjektivního pohledu).
Za vypichování mi nikdo děkovat nemusí, dělám to primárně pro sebe, chci patovat na pěkném greenu. Nikdy nepochopím, že to spoustě lidí nedochází. A znám lidi, kteří to prostě nedělají.

S občerstvením na buggy ať jezdí personál restaurace, když mají zrovna prázdný lokál. A stará také se o peníze, účtenky, doplňování a chlazení zboží.

Maršál není číšník. Ano, i já rád vyhovím zdvořilému přání hráčů a dovezu chybějící láhev vody (z vlastního, nic za to nechci) nebo pivo v plechovce z restaurace. Umím zařídit i čepované pivko pro flajt po 9. jamce a dovezu ho, mám-li chvíli času. Jen si musím být jist, že to hráči po hře nezapomenou zaplatit a nezůstane to na mně. :D Ale nejsou to běžné služby a už vůbec ne povinnosti maršála. Pro hráče máme na hřišti na třech místech čerstvou chlazenou vodu, o jejíž doplňování se starají právě maršálové. Rychlíkům, jako je třeba Jarda, nabídnu při plném hřišti 15-20 min. pauzu na pivo či kafe po 9. jamce (to když není kam předcházet flajty před nimi a když je za nimi mezera).

Dění na hřišti, řádně sledované a kvalitně organizované, to je starost maršála. Kdyby po mně chtěli rozvážet občerstvení, s maršálováním bych skončil.:(

Vnímám to obdobně. A to i jako hráč - osobně mám rád, a jsem přesvědčen, že maršál má řešit průchodnost hřiště. A ne aby sloužil partičkám jako pingl. Pokud je čas, volno... Ok. Proč ne. Schopný maršál to jistě vyhodnotí, jestli má na výpomoc v tomto v danou chvíli prostor. Úplně vidím, jak pak budou stížnosti na recepci... Měli jsme žízeň a on si nekde řeší pořadí flajtu nebo hledá někomu míček! :oops:

A na druhý straně, když to přeženu... Budu potřebovat maršála, protože se to na hřišti nesune a on se bude točit kolem dvou tří flajtu žíznívcu... - neboť mastné dýško atd.

Jsem zvědav, jak to bude v praxi. Jsem přesvědčen, že zajišťování občerstvení povinnosti maršála není. A osobně bych to fakt dělat nechtěl.

Upraveno:
Myslím, že z pozice určité autority by už z principu maršál takovou činnost dělat neměl. Rozvážet občerstvení je úplně jiný typ služby a podle mě není slučitelný s rolí maršála. Neřeknu, když v pařáku pojede kolem flightu a nabídne hráčům z ohleduplnosti vodu, aby mu na hřišti nepadli.

Tak jsem se zeptal ještě na stejné téma AI, zde vygenerovaná odpověď:

---
Otázka Requo: Jak zapadá případný rozvoz občerstvení hráčům do hlavní činnosti maršála, který by měl dle mého spíše řešit průchodnost hřiště, řešit herní situace? Není to z tohoto pohledu spíše nevhodné?

Odpověď ChatGPT: To je velmi relevantní otázka. Hlavní náplň práce maršála na golfovém hřišti je zajištění plynulého průběhu hry, řešení herních situací a dohlížení na dodržování pravidel a etikety. Proto může být zařazení rozvozu občerstvení do jeho povinností problematické z několika důvodů. Pojďme se na to podívat detailněji.

Nevhodnost rozvážení občerstvení maršálem:​

1. Rozptýlení od hlavních povinností:
    • Maršál by měl prioritně řešit průchodnost hřiště, sledovat rychlost hry a pomáhat hráčům při řešení herních situací. Rozvoz občerstvení by ho mohl odvádět od těchto klíčových úkolů.
    • V případech, kdy by maršál musel řešit složitější situace na hřišti, by rozvážení občerstvení mohlo vést k prodlevám a narušení jeho hlavní činnosti.
  2. Konflikt rolí:
    • Maršál, který zajišťuje pravidla a řád, by měl zůstat v roli autority. Rozvoz občerstvení by mohl tuto roli zpochybnit a snížit jeho respekt mezi hráči.
    • Hráči by mohli maršála vnímat více jako obsluhu než jako někoho, kdo dohlíží na správný průběh hry a řeší problémy.
  3. Logistické problémy:
    • Přidání další odpovědnosti by mohlo způsobit logistické komplikace. Maršál by musel plánovat trasu pro rozvoz občerstvení a zároveň sledovat průběh hry, což by mohlo být náročné.
    • Vytvoření harmonogramu pro rozvoz občerstvení by mohlo být složité, zejména v době, kdy je hřiště plné hráčů.

Alternativní řešení:​

Namísto toho, aby maršál sám rozvážel občerstvení, lze zvážit následující alternativy:
  1. Zvláštní tým pro rozvoz občerstvení:
    • Zavedení samostatného týmu nebo zaměstnance, který by měl na starosti pouze rozvoz občerstvení. To by umožnilo maršálovi soustředit se na své hlavní úkoly.
    • Tato osoba by mohla být vybavena speciálním vozidlem a školena, aby nenarušovala průběh hry.
  2. Stacionární občerstvovací stanice:
    • Umístění stacionárních občerstvovacích stanic na strategických místech po hřišti, kde by si hráči mohli sami občerstvení vyzvednout.
    • Tato řešení by mohla být méně rušivá a stále poskytovat hráčům snadný přístup k jídlu a pití.
  3. Mobilní aplikace pro objednávky:
    • Vytvoření mobilní aplikace nebo systému, kde by si hráči mohli objednat občerstvení, které by jim bylo doručeno na konkrétní jamku.
    • To by mohlo zefektivnit celý proces a minimalizovat rušení hry.

Závěr:​

Z hlediska hlavních povinností maršála by bylo nevhodné, aby rozvážel občerstvení hráčům, protože by to mohlo narušit jeho klíčové úkoly a autoritu. Lepším řešením by bylo zavedení samostatného týmu nebo jiných způsobů, jak zajistit občerstvení hráčům bez ovlivnění role maršála.

Cituji info z emailu od @mkopcak - Martina Kopčáka:

Zároveň s radostí informuji, že celoroční snaha o výraznější propojení našich aktivit s ČGF se podařila. ČAGM byla na včerejší Mimořádné konferenci ČGF přijata mezi další členy ČGF. Stejně jako u greenkeeperů, profesionálů, seniorů a hendikepovaných, vnímáme to především jako potvrzení dlouhodobé a přínosné spolupráce a jasný signál obou stran směrem ke sportovnímu prostředí.

---

ČAGM = Česká asociace golfových maršálů

Upraveno:
toto téma mě zde pokaždé když ho vidím trochu vyprovokuje.... poslední zkušenost z Hodkovoček s maršálem kterej nepozdravíjak je sezona dlouhá a jak sem ho tam celej rok když se čekalo jak sviň a oni se zašívali na recepci tak teď napodzim stojí vpravo na kopečku u 2ky na sluníčku a smaží mobil....

Nabízíme hřištím každý rok proškolení nových i stávajících maršálů, zda to využijí bohužel neovlivníme. Od roku 2017 na našem školení z Hodkoviček nikdo nebyl…

toto téma mě zde pokaždé když ho vidím trochu vyprovokuje.... poslední zkušenost z Hodkovoček s maršálem kterej nepozdravíjak je sezona dlouhá a jak sem ho tam celej rok když se čekalo jak sviň a oni se zašívali na recepci tak teď napodzim stojí vpravo na kopečku u 2ky na sluníčku a smaží mobil....
Nechci kohokoli obhajovat ani hanět, zvláště pokud jako maršál pracuji, navíc jsem u této situace nebyl, takže nemohu hodnotit, ale z vlastní zkušenosti vím, že na mnoha hřištích maršálové fungují dobře a snaží se hráčům chvíle na golfu usnadnit,.zpříjemnit.
Osobně vím že tomu tak je na Ostravicí, Albatrossu, Loretě, Kácově, Slapech a určitě i dalších. Trošku neskromně zmíním, že se o dobrý servis snažíme i na Zbraslavi a Vinoři, ale mnohdy je to personálně kvalitativní problém. Práce to není nijak zvlášť odměňována a ač se to možná tak nezdá, i dost náročná. Zájemců je prostě pomálu.
A nedá mi to nezmínit jednu zkušenost, poznatek. Za svou více než desetiletou praxi marshala jsem se setkal s mnoha kladnými reakcemi od hráčů, kterým jsem já, nebo moji kolegové tak či onak pomohli. Bohužel ale ve veřejném prostoru hlavně rezonují stížnosti, kritiky, o tom že je to zašívána, že si jen vozíme zadky na buggy, atd., atd. Těch pozitivních je hrozně málo a možná i to nejeden z důvodů proč je tahle práce tak málo ceněná a vyhledávaná. Přitom každý opravdový golfista ví, jak je marshal na golfovém hřišti potřebný. Toliko mé zkušenosti a názory.

V sobotu jsem byl na Zbraslavy na 9j hřišti od ČGK. Měl jsem start v 9:00.
V 8:48 se přivalila skupinka 4 hráčů a hned hráli. V pořádku říkám si.
Jenže v 8:50 přišli další dva s tím, že mají start v 8:50 a vyjeveně koulali na ty 4 co tam plácali míčky po rafech. Ta 4ka měla start v 8:40.
Za náma měl jít od 9:30 turnaj a ještě tam stálo pár flightů co šli po nás.
Díky tomuhle by se to natáhlo. Tak jsme náš flight spojili s těma dvěma a ti šli s náma v 9:00.
Říkal jsem si kde je asi maršál, a vzpoměl jsem jak jsem dostal nabídku abych ho tam dělal. Musel jsem jí bohužel odmítnout.
Když jsme byly na odpališti 2 jamky, tak se někdo kdo jako maršál vypadal, ale klidně to mohla bejt údržba, přiřítil na bugině. Skupinku před náma zprcal a popohnal a nám poděkoval za sloučení se.

Zajímavé bylo, že tu 4ku opozdilců jsem potkal 30 minut před naším časem na drivingu, kde se v klidu rozehrávali.
Jeden z nich přijel fakt pěkným BMW sporťákem, ty zbylé jsem už nepostřehnul.

Takže tam byli včas jen si šli na hřiště jak se jim chtělo.

Jako maršál ve stresové situaci bych je možná vyhodil, ale z pohledu ekonomie hřiště jsme to za maršála vyřeili asi lépe. O platící hráče do budoucna snad nepřišel.

Jenže v 8:50 přišli další dva s tím, že mají start v 8:50 a vyjeveně koulali na ty 4 co tam plácali míčky po rafech. Ta 4ka měla start v 8:40.
Díky tomuhle by se to natáhlo. Tak jsme náš flight spojili s těma dvěma a ti šli s náma v 9:00.
Říkal jsem si kde je asi maršál, a vzpoměl jsem jak jsem dostal nabídku abych ho tam dělal. Musel jsem jí bohužel odmítnout.
Když jsme byly na odpališti 2 jamky, tak se někdo kdo jako maršál vypadal, ale klidně to mohla bejt údržba, přiřítil na bugině. Skupinku před náma zprcal a popohnal a nám poděkoval za sloučení se.

Zajímavé bylo, že tu 4ku opozdilců jsem potkal 30 minut před naším časem na drivingu, kde se v klidu rozehrávali.

Jako maršál ve stresové situaci bych je možná vyhodil, ale z pohledu ekonomie hřiště jsme to za maršála vyřeili asi lépe. O platící hráče do budoucna snad nepřišel.
Omlouvam se za offtopic, ale muzu potvrdit z osobni zkusenosti, ze na golf parku to obcas je s temi starty divocejsi. Parkrat se mi odpoledne take stalo, ze v rezervacnim systemu bylo prazdno, a presto se par minut prede mnou objevil 4-flight. Mam za to, ze to byvajici ČGK domaci lidi nebo nejaka "protekce" co sedi na kaficku a pak jde kdy se jim chce. Ac situace v ten moment nastve, ze se start zpozdi o par minut, tak nastesti tempo drzeli OK.

ČGK na Zbraslavi úplně nevím, je to jiný klub. Je to jen devítka a nevím jestli mají stálého marshala.

VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Ders - software jednoduše DG TIP - reklamní předměty Hezká Hra Golf59 - Custom fitting & building Golf Resort Hořehledy GolfGear - víc než golfový eshop Česká Golfová Asociace Maršálů Obchůdek Vendula - originální barevné veselé obrázky od Venduly Hegerové Samolepky nejen na auto!
Back
Nahoru Bottom