Poslední
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Mistrovstvi klubu

Pro mě... mistrovství klubu = soutěž pro nejlepší členy klubu.
Je to soutěž pro všechny členy klubu. 😉

Počty účastníků mistrovství klubů na rány evidentně klesají a je to škoda. Možná je to i tím, že jsou většinou dvoudenní. Atraktivita je pro vyšší hcp logicky nižší, když nemají moc šanci na solidní umístění, jako u stb kategorií. Už jsem to jednou psal: já bych zavedl v rámci mistrovství klubů na rány brutto vedlejší kategorii na rány netto. Třeba by přišlo lidí více a otázka se nabízí: na co máme hendikepy, když pořád zdůrazňujeme, že golf je
jediný sport, ve kterém díky HCP může porazit kdokoliv kohokoliv.

Počty účastníků mistrovství klubů na rány evidentně klesají a je to škoda. Možná je to i tím, že jsou většinou dvoudenní. Atraktivita je pro vyšší hcp logicky nižší, když nemají moc šanci na solidní umístění, jako u stb kategorií. Už jsem to jednou psal: já bych zavedl v rámci mistrovství klubů na rány brutto vedlejší kategorii na rány netto. Třeba by přišlo lidí více a otázka se nabízí: na co máme hendikepy, když pořád zdůrazňujeme, že golf je
jediný sport, ve kterém díky HCP může porazit kdokoliv kohokoliv.
Jo, to by bylo řešení, zavést další kategorii. Ti co nemají šanci v hlavním boji o “mistra klubu”, hráli by alespoň o něco. Pokud se nepletu, Krumlov to takto má na více turnajích včetně čtyřdenního SGA..
Dělat v podstatě jen křoví nejspíš moc lidí nenaláká..

... já bych zavedl v rámci mistrovství klubů na rány brutto vedlejší kategorii na rány netto. Třeba by přišlo lidí více ...
V CL vloni byl vypsáno tzv. „Fake MK", čili mistr klubu na „stejbly“. Bohužel se to na celkové účasti zase až tak moc neprojevilo. 🤨

Ad 1) porovnavame sportovce takze to neni mimo misu
Ad2) souhlasim je to nastaveni jak clovek citi klubovej zivot, ja se driv taky ucastnil, ale dnes uz turnaje hraju malo cca 5 za rok

Uzivejme si, jak skvely v tomhle golf je. Mame na vyber stovky nebo spis tisice turnaju za rok, kde si muzeme hrat na to, ze to umime, protoze nas "hcp vyrovna", navic nas rozdeli do kategorii, takze i na turnaji, kde je treba pres 100 lidi mame velkou sanci uspet, kdyz je v kategorii treba 20-40 lidi. Za me je to parada, kazdy z nas asi chtel v detstvi byt sportovec a vyhravat ve světě tenisové turnaje, cyklistické závody, na vesnicích jsme si organizovali turnaje i sami.... a golf nám tohle všechno splňuje a mám dojem, že zejména nám chlapům to trochu plní dětské sny .... zvednout si ten pohár nad hlavu v "opravdovém" turnaji. A přijde mi i super motivace, že na pár turnajů jsou vysoké hcp občas výhodou, než se potkají s realitou, jak je pak těžší a těžší obhajovat střední a nižší hcp, třeba je ten úspěch na začátku o to víc nakopne. Ale pak jsou i turnaje, treba právě to MK, kde jde prostě o skutečný sport = nejlepší vyhraje - a je problém každého z nás, jak se živí a kolik tréninku dává a nebo nedává a proč. Já to beru jako odměnu pro toho opravdu nejlepšího. Je jedno, jestli je to AM nebo PRO, nejspíš má ve většině klubů hcp kolem nuly a "komerční" turnaj pro něj vůbec není lehké s tak nízkým hcp vyhrát. Tihle hráči, kteří to fakt umí, mohou zase hcp systém vnímat jako něco, co je poškozuje a ptát se, proč by měl vyhrávat někdo "horší".... pamatuju si na výrok Ivana Lendla, který říkal, že hendikepový systém v golfu je jako komunismus :-) na to že on nehraje a vyhrát, že má ten nejlepší... samozřejmě to je názor někoho, kdo byl top profi v tenise a dal tomu strašně moc... ale taky nikdy nemusel sedět v kanceláři a živit se jinak a na golf nebo tenis mu nezbývalo pár hodin týdně. Takže prostě MK je ten skutečně nejlepší. Asi nic nebrání klubům vypsat nějakou kategorii i i podle hcp, aby přišlo víc lidí, protože prostě strávit celý den turnajem, kde vím, že v nejlepším případě dopadnu někde v polovině a ještě za to zaplatit startovné - nějak nevím, proč bych tam měl chodit, pokud to není nějaký lokální klub, kde to žije klubismem a kde chci klub prostě podpořit a jít se pobavit - třeba pro mě je větší pobavení jít sám nebo max. v plném flightu s lidmi, se kterými si rozumím. Třeba v tom tenise bych se asi taky nepřihlásil na mistrovství klubu, když bych věděl, že hned v prvním kole uhraju třeba jen 0-2 gamy a to při tom tenise bych měl ještě štěstí, že by to bylo do hodiny hotové a ne na celý den. Ještě k PRO - párkrát jsem měl to štěstí jít náhodou s PRO a vždycky to bylo super a ostych ze mě spadnul hodně brzy, v čemž mi dost pomohli, i když jsem měl třeba střední hcp. Takže dobrou motivací, proč třeba na MK jít, může být pro někoho si prostě zahrát s někým o dost lepším a něco odkoukat, naučit se, bez ohledu na výsledek.

Upraveno:
V CL vloni byl vypsáno tzv. „Fake MK", čili mistr klubu na „stejbly“. Bohužel se to na celkové účasti zase až tak moc neprojevilo. 🤨
Chápu. Za sebe jen můžu říct, že by se mi mnohem víc líbilo označení Mistr klubu na rány s vyrovnáním, než Mistr klubu na stbf body.
Můj subjektivní názor člena virtuálního klubu, který má za sebou i několikaleté členství v klubu klasickém: Mistrovství klubu na rány jsem se zúčastnil i s HCP 30! A byl to pro mě velký zážitek. Osobně by mě v současnosti nejvíc odrazovalo to, že se hraje více než jeden den. Označení OPEN, není podle mě jenom o tom, že můžou hrát profíci, ale hlavně o tom, že by to mělo být i pro nečleny a takových mistrovství je určitě hodně málo. Atd., atd.
Nakonec chci jen zdůraznit, že jsem obrovským zastáncem formátu hry na rány s vyrovnáním obecně. Myslím, že je to pro hru rekreačních golfistů na turnajích to nejspravedlivější. Stbf body by měly sloužit jen k úpravě HCP právě proto, aby byla ta hra s vyrovnáním co nejobjektivnější.

Stbf body by měly sloužit jen k úpravě HCP
Se vším souhlas....ale jen jedna technická:):.........k úpravě HI (dříve HCP) slouží nyní už výhradně jen rány........Stb body slouží max. k určení pořadí v turnajích na ně vypsaných

Se vším souhlas....ale jen jedna technická:):.........k úpravě HI (dříve HCP) slouží nyní už výhradně jen rány........Stb body slouží max. k určení pořadí v turnajích na ně vypsaných
ANO, souhlasím, ve výpočtu hcp: UV-CR x 113/SR stbf nefigurují :up::up:

Z hlediska organizátora klubových turnajů doplním, že změnit kategorii v rámci mistrovství klubu (např. z "na rány" na "na rány s vyrovnáním" nebo "na rány s max score") mimo jiné znamená, že v podstatě mažete historickou hodnotu všech předchozích výkonů. Můžeme se pak dohadovat, zda mistr, který vyhrál v roce 2010 je stejně hodnotný mistr, jako v roce 2025. Chápu, že tohle patrně vnímá jen hrstka účastníků, ale golf je sport, který si na určité tradici a kontinuitě zakládá a za mne je prostě mistrem jen ten, kdo to na ty rány utlouk bez jinejch berliček a odečtů.

Samozřejmě můžeme kategorie přidávat (my přidali pro juniory a seniory a mistrovství máme solidně zaplněné, byť době před 15ti lety se to nerovná), ale asi zase není smyslem vytvořit kategorii pro každého hráče jen proto, aby na turnaj přišel...

Z hlediska organizátora klubových turnajů doplním, že změnit kategorii v rámci mistrovství klubu (např. z "na rány" na "na rány s vyrovnáním" nebo "na rány s max score") mimo jiné znamená, že v podstatě mažete historickou hodnotu všech předchozích výkonů. Můžeme se pak dohadovat, zda mistr, který vyhrál v roce 2010 je stejně hodnotný mistr, jako v roce 2025. Chápu, že tohle patrně vnímá jen hrstka účastníků, ale golf je sport, který si na určité tradici a kontinuitě zakládá a za mne je prostě mistrem jen ten, kdo to na ty rány utlouk bez jinejch berliček a odečtů.

Samozřejmě můžeme kategorie přidávat (my přidali pro juniory a seniory a mistrovství máme solidně zaplněné, byť době před 15ti lety se to nerovná), ale asi zase není smyslem vytvořit kategorii pro každého hráče jen proto, aby na turnaj přišel...
ALE tady nikdo neříká, že by se mělo brutto nahradit nettem! Nikdo nic mazat nechce, to je nesmysl.

který vyhrál v roce 2010 je stejně hodnotný mistr, jako v roce 2025

Na tohle bych za sebe osobně argumentoval (i když s Tebou souhlasím), že to prostě neplatí. Podle mého názoru hřiště, počasí, podmínky, stav hřiště ale i nastavený setup jsou prostě pokaždé tak naprosto rozdílné a jiné, že tohleto porovnávání v historii času podle mého názoru neplatí. Je to pro mě Mistr klubu daného roku, dané konkrétní soutěže, jedné (n) her, která tak je vyhlášena. Ale určitou výjimečnost chápu a plaketku na nástěnce mezi ostatními taky.

Obecně si myslím, že čím víc udělám jakýkoli turnaj přístupný více lidem, tak je větší šance, že se toho formátu přestanou bát a přijdou... a pokud je to doplňková soutěž, nebo cokoli jiného, proč ne. Ale pokud obecně zmiňujeme, jak někde padlo výše i ten společenský akcent, a vyvrcholení místní klubovosti a pocituslušnosti atd, tak by to tak mělo působit a lákat. I třeba možná těmi doplňkovými soutěžemi.

Na druhou stranu, klidně ať ten jeden turnaj je přísný, klidně pro všechny na rány, klidně třeba i kategorie (vyrovnání ran se mi osobně moc nelíbí)... vždyť je to jen jeden turnaj do roka, a ostatních možností, jak si standardně zahrát na STB každý hřiště/klub pořádá do roka hromadu.

Já nejsem ani organizátor turnajů, ani majitel klubu či hřiště, je to jenom takový nic neříkající plkání.
:D
Ale kdybych byl, tak bych to určitě vyzkoušel.
A přesně o tom to je: hra na rány s vyrovnáním je kategorie pro každého hráče, kde nehraje roli věk, pouze výkonnost.;)

rány s vyrovnáním

btw. a jake to vyrovnání na rány by sis představoval, aby to bylo pro všechny "stejné" a "spravedlivé? řekněme pro jednoduchost pro HI od 0 - 54? :) 1/4, 1/3, 1/8, 1, nebo pro některé tak a některé jinak? :) Ta diskuse se akorát posune někam jinam, řekněme o stupeň dál. Stejně velká skupina bude křičet, jak je to nespravedlivý, protože moc/málo... ?

btw. a jake to vyrovnání na rány by sis představoval, aby to bylo pro všechny "stejné" a "spravedlivé? řekněme pro jednoduchost pro HI od 0 - 54? :) 1/4, 1/3, 1/8, 1, nebo pro některé tak a některé jinak? :) Ta diskuse se akorát posune někam jinam, řekněme o stupeň dál. Stejně velká skupina bude křičet, jak je to nespravedlivý, protože moc/málo... ?
Úplně jednoduše, proč to zase komplikovat nějakým dělením. Zahraju 100 ran, hcp mám 15, můj výsledek je 85. On zahraje 85, má hcp 5, jeho výsledek je 80. Zaokrouhlování do 0,5 dolů, od 0,6 nahoru například.
Opakuju, je to můj osobní, dlouholetý názor. No a řvouni se najdou vždycky a všude.
Dodávám, že naopak u jamkovky jsem jednoznačně pro formát absolutně bez vyrovnání! A to hlavně z toho důvodu, že v jamkovce má vyšší hcp mnohem větší šanci porazit i podstatně lepšího hráče, než ve formátu na rány brutto. Proč tomu tak je snad nemusím tady vysvětlovat.

Úplně jednoduše, proč to zase komplikovat nějakým dělením. Zahraju 100 ran, hcp mám 15, můj výsledek je 85. On zahraje 85, má hcp 5, jeho výsledek je 80. Zaokrouhlování do 0,5 dolů, od 0,6 nahoru například.

Ja ti to nerozporuju, jen stejně do toho taháš i tak tu další proměnou a to HI - které samo o sobě u mnohých nemusí neříká nic o jejich herní výkonnosti (nechodí pravidelně na turnaje...). Uznávám, jinou proměnou nemáme. Ale jako každá statistika - platídobre pro ty, které mají HI pravidelně validovany a udržovany.Tzn. že 54, který zahraje na rány 125, by odečetl/a 54 a rázem by se stala Mistrem, protože by zahrála ránu pod PAR hřiště? Nebo zavedeme pro Mistra nějaké omezení kategorie? Nebo Max 36 apod?

Myslím si, že ta optika celé šíře členské základny je mnohem širší a poměrně obtížně se hledá způsob, který by přišel "spravedlivý" úplně všem výkonnostním skupinám.

Pro mě Mistrovství je jeden turnaj za rok, ať se hlavní soutěž a mistr klubu hraje pěkně naférovku, bez jakékoli vyrovnání, protože Mistr je ten, kdo je nejlepší v daném prostoru a čase na daném místě. On zahrál nejméně ran ze všech, bez ohledu na nějaké vyrovnání. To je Mistr = ten nejlepší. To, že k tomu přidám další kategorie, třeba STB netto, nebo doplňková s vyrovnáním... něco třeba jako Stínový MiniSTR, proč ne. Efekt dle mého názoru stejný.

V MB je to smutný příběh, 8 účastníků celkem... klubový život tady neexistuje.

MB.webp

Ja ti to nerozporuju, jen stejně do toho taháš i tak tu další proměnou a to HI - které samo o sobě u mnohých nemusí neříká nic o jejich herní výkonnosti (nechodí pravidelně na turnaje...). Uznávám, jinou proměnou nemáme. Ale jako každá statistika - platídobre pro ty, které mají HI pravidelně validovany a udržovany.Tzn. že 54, který zahraje na rány 125, by odečetl/a 54 a rázem by se stala Mistrem, protože by zahrála ránu pod PAR hřiště? Nebo zavedeme pro Mistra nějaké omezení kategorie? Nebo Max 36 apod?

Myslím si, že ta optika celé šíře členské základny je mnohem širší a poměrně obtížně se hledá způsob, který by přišel "spravedlivý" úplně všem výkonnostním skupinám.

Pro mě Mistrovství je jeden turnaj za rok, ať se hlavní soutěž a mistr klubu hraje pěkně naférovku, bez jakékoli vyrovnání, protože Mistr je ten, kdo je nejlepší v daném prostoru a čase na daném místě. On zahrál nejméně ran ze všech, bez ohledu na nějaké vyrovnání. To je Mistr = ten nejlepší. To, že k tomu přidám další kategorie, třeba STB netto, nebo doplňková s vyrovnáním... něco třeba jako Stínový MiniSTR, proč ne. Efekt dle mého názoru stejný.
Ale já s tím bruttem přece nemám vůbec žádný problém!!!
Diskuse, aspoň jsem si myslel, byla o tom, že je tragicky malý počet soutěžících na klubových mistrovstvích na rány a já si myslím, že by tomu pomohla VEDLEJŠÍ KATEGORIE na rány s vyrovnáním hcp. To se opravdu vyjadřuju tak blbě a nepochopitelně?
Ještě jednou a naposled: Můj osobní názor je, že je formát hry na rány s vyrovnáním pro rekreační hráče nejspravedlivější! Ano, klidně ať je mistrem klubu na rány S VYROVNÁNÍM na hřišti PAR 72 člověk s hcp 54, když zahraje 125! Jen tady teoretizujeme: Kde je ale předem jasné, že tam stejný den nezahraje hráč s hcp 0 třeba 2 a více ran pod par NEBO hcp 10 "ulítne" na skóre například 79?
Podobně je to u běžných turnajů v stb kategoriích. Hypotetická otázka zní: z hlediska vyhodnocení turnaje je spravedlivější rozdělení na 0 - 9,9, 10,0 - 18, 18,1 - 25 (například!)stb, když mám jako hcp 18,0 mnohem větší šanci na výhru, než, když mám hcp 18,1 a nebo máme všichni podobnou šanci umístit se na bedně ve formátu hry na rány s vyrovnáním?
Myslím, že jsem to snad vysvětlil dostatečně, líp už to nedokážu.:)

V MB je to smutný příběh, 8 účastníků celkem... klubový život tady neexistuje.

Zobrazit přílohu 46053
A mě osobně tohle přijde zajímavé ze 2 důvodů:

1. MB má v klubu 30 hráčů s HCP do 10, s HCP do 20ti dokonce přes 120 a to celé při základně necelých 300 lidí!!! Pro srovnání Hořehledy mají s HCP do 10 jen 11 hráčů, do 20ti pak celkem 70. Se základnou 625 ks. MB má mnohem lepší situaci pro nalákání velkého množství hráčů s šancí na vítězství, přesto se to nedaří.

2. Když už se nepodaří motivovat ty nejnižší HCP (z jakéhokoli důvodu), tak v tomto konkrétním případě nechápu, proč se nepřihlásí ten druhý sled. Protože hráčů, kteří mohli v MB letos bojovat o mistra klubu (a ne jen dělat křoví) je dle jejich HCP minimálně 60!

Na tohle bych za sebe osobně argumentoval (i když s Tebou souhlasím), že to prostě neplatí. Podle mého názoru hřiště, počasí, podmínky, stav hřiště ale i nastavený setup jsou prostě pokaždé tak naprosto rozdílné a jiné, že tohleto porovnávání v historii času podle mého názoru neplatí.
Já s tebou v tomhle souhlasím. Hořehledy v roce 2003, 2011 a 2024 se tak dramaticky liší, že ty výsledky jsou neporovnatelné. A za dalších 10 a 20 let budou zrovna tak nesrovnatelné.

Já osobně nemám touhu se nijak podbízet vytvořením nějaké "jakoby" kategorie. Poslední roky se nám daří MK držet kapacitně na 35 - 56 hráčích. Průměrná obsazenost 18ti jamkového turnaje u mne v posledních letech koluje kolem 40ti hráčů.

Ekonomické hledisko nehraje roli, MK je u nás vždy na černé 0. A tak nějak tuším, že by hráči mohli mít pocit, že na ně s tou tvorbou pomocné kategorie jen šijeme boudu, protože mistři stejně nebudou:-).

VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Ders - software jednoduše DG TIP - reklamní předměty Hezká Hra Golf59 - Custom fitting & building Golf Resort Hořehledy GolfGear - víc než golfový eshop Česká Golfová Asociace Maršálů Obchůdek Vendula - originální barevné veselé obrázky od Venduly Hegerové Samolepky nejen na auto!
Back
Nahoru Bottom