Prvně bych rád popřál krásný den všem, kteří se rozhodli rozkliknout tohle vlákno.
Další nálož bílé vodní hmoty, která se opět nekontrolovatelně řítí z oblohy na zem, mně úspěšně vytlačila ze zimních tréninkových ploch do zatepleného pokoje s internetem a tak jsem se rozhodl zůstat navázaný na téma golfu alespoň zde na 19. jamce.
Již delší dobu mi občas probíhají hlavou témata spojená s českým golfem. A právě jedno z nich se úzce dotýká systému trénovaní a poskytování trenérských služeb v této. Rád bych objevil také názory ostatních golfových kolegů a rozšířil si tím svou vědomostní bublinu třeba o nové zajímavé poznatky. Budu velice rád, když se do diskuze zapojí obě strany barikády, jak „pouze“ hráči, tak také golfisté, kteří svůj um aktivně předávají dál a rozšiřují tím naše řady.
Pro přehlednost jsem se rozhodl rozdělit text do několika bodů.
Další nálož bílé vodní hmoty, která se opět nekontrolovatelně řítí z oblohy na zem, mně úspěšně vytlačila ze zimních tréninkových ploch do zatepleného pokoje s internetem a tak jsem se rozhodl zůstat navázaný na téma golfu alespoň zde na 19. jamce.
Již delší dobu mi občas probíhají hlavou témata spojená s českým golfem. A právě jedno z nich se úzce dotýká systému trénovaní a poskytování trenérských služeb v této. Rád bych objevil také názory ostatních golfových kolegů a rozšířil si tím svou vědomostní bublinu třeba o nové zajímavé poznatky. Budu velice rád, když se do diskuze zapojí obě strany barikády, jak „pouze“ hráči, tak také golfisté, kteří svůj um aktivně předávají dál a rozšiřují tím naše řady.
Pro přehlednost jsem se rozhodl rozdělit text do několika bodů.
- Jak vnímáte celkovou úroveň trenérských služeb v ČR? Již mnohokrát jsem slyšel názor, že třeba v zemích na západ od nás je to jiné, že tady se v nemálo případech jedná jen o „tahání peněz“ z klientů. Moc netuším, co si o tom myslet. Pokud je mi známo, tak trenéři absolvují 3 leté golfové vzdělání a takový čas přece musí být dostatečně dlouhý pro následné vykonávání alespoň slušné trenérské práce.
- Na rozdíl od jiných sportů jsem u golfu málokdy viděl trenéra, jako zaměstnance. Většinou mi přišlo, že z 99% fungují jako OSVČ. Některé resorty dokonce mají na webu ceníky, za jaké částky umožní trenérům nabízet služby na svých plochách. (Tuším, že to tak má Černý most.). Nevyplatí se trenérům pracovat přímo v resortu? Nebo resorty nechtějí mít trenéry jako další „nákladovou“ položku?
- Máme tady PRO trenéry PGA, potom trenéry ČGF, spoustu regulací, kdo co může, kdo co nemůže. Tohle snad nemá golf společné s žádným jiným sportem. Když si udělám kurz na fitness trenéra, mohu dělat fitness trenéra. Pokud je člověk trenér golfu, ale ne profesionál, tak vlastně ani nemůže sám trénovat. Jaký to dává smysl? Výsledkem je pouze to, že to v reálu stejně funguje trochu jinak, než je to nastavené psanými pravidly, tak proč si pořád hrát na nějaké dělení hráčů na Pro a Am.
- Snad žádný jiný sport nemá délku k získání trenérské licence pro samostatný výkon služby 3 roky. Nezašlo to už přeci jen trochu daleko? Pokud bych chtěl například teď přes zimu učit lidi lyžovat, stačí mi k tomu 14 denní kurz a složení zkoušky na závěr. Potom nemají chudáci malé kluby a resorty nikoho, kdo by jim mohl pravidelně vést například skupinové tréninky.
- Existuje zde nepsané pravidlo, že trénovat jen tak někoho na „cizím“ drivingu se nesmí. Přitom to resorty často nemají nikde uvedeno v podmínkách. Takhle jednou velice pokárali mého známého, který mě trochu šteloval na jednom nejmenovaném drivingu a skoro nás za to i vyhodili. Po pár minutách přiskočil místní trenér, že se to nesmí jen tak tady někoho trénovat, že to mohou jen místní trenéři. Slečna na recepci mi to poté potvrdila. Písemně však o takovémto pravidlu ani zmínka. A prý to tak mají skoro všude na cvičných plochách. Proto oceňuji třeba již zmiňovaný Čerňák, který má pravidla i ceny jasně a přehledně popsané na webu. Rozumím, že si chce každý pohlídat své "teritorium". Ale i zde přece musí platit, co je psáno, to je dáno.
- Myslíte si, že takto silné regulace pro české trenéry jsou k dobru, nebo že to jen odradí některé hráče, kteří by v budoucnu mohli kvalitně golf vyučovat a tím přilákat více nových hráčů?
- Je podle vás golfový trenér třeba? Nestačí, tak jako u spousty jiných sportů, pokud nemám závodní ambice, systém nauč se sám?