- Klub
- ČGK, GC Bítozeves
- HI (HCP)
- 15 +-
Hele @Trenér-e. Já naprosto chápu, že persona žívící se trénováním se bude hlasitě vyjadřovat takovým způsobem, aby každý byť jen elementárně vnímavý čtenář pochopil, že bez trenéra to prostě nejde. Je tady na fóru víc lidí, co si přivydělávají trénováním, ale u žadného necítím, takové podprahové signály řikající: "Najmi si mě a budeš žasnout co z tebe udělám za hvězdu". Stokrát jsem si říkal, že si toho nebudu všímat ale už se ucho utrhlo. Pokud chceš hrát golf, je samozřejmě nezbytné se naučit pravidla. K tomu ale trenéra nepotřebuješ. Základy si nastuduješ i sám a v praxi je s tebou projde a procvičí zkušenější kamarad. A hrát a zlešpovat se, jde bez trenéra také. Ne úplně snadno ale zato úplně přirozeně.A kde se to ten dotyčný naučí?
Modelová situace. Nejsem totální sportovní antitalent a není mým snem hrát za Bayern. Když budu denodenně hrát na plácku za barákem s klukama fotbal dostanu za určitý nedlouhý čas návyky, cit pro balón periferní vnimani hry na takovou úroveň, že budu mít z hry radost. Nestojím o to honit si fyzičku drilovat do zblbnutí kdejaký pohyb a signál. Chci se bavit a ne se stresovat, že svojí zlatokopce nekoupím nový auto, když mě trenér nepustí na hřiště, protože jsem zrovna na dolní úvrati své kolísavé formy.
Úplně stejné je to s golfem, jen je to trochu složitější a časově náročnější. Pokud by mým cílem bylo hrát profesionálně, je víc než pravděpodobné, že bez trenéra se na vrchol nedostanu (i když i zde jsou výjimky). Pokud se ale chci golfem jen bavit a nikam nespěchám, tak si svúj švih najdu a bude mi vyhovovat i když nebude dokonalý. Hodně jezdím a viděl jsem i singlisty švihat takovým způsobem, že bych nevěřil, že vůbec můžou trefit míč. Tím prosím neříkám, že trenéři jsou na nic, a většině populace určitě trenér pomůže posunout se rychleji a výše (nebo spíš níže). Říkám jen to, že dostat hru na takovou úroveň, abych z ní měl ve svých očích radost jde i bez trenéra.
Tak na závěr prosím, zkus přijmout tu možnost, že i bez tvé pomoci se můžé prostý člověk stát rekreačním golfistou a neplaš tolik začátečníky. Určitě to nebude ta správna cesta k propagaci golfu mezi širokou veřejnosti, do které se momentalně tvoje alma mater "vehementně" obula.