Z
Začátečník
Neregistrovaný
Dobrý den. Jaký je rozdíl mezi brutto a netto výsledkem? A netto je to samé, jako STB? Kdy který mám použít, když si zapisuju rány na kartu z recepce? Mám v tom zmatek, kdy se co hodí. Děkuju!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Poznámka: This feature may not be available in some browsers.
Na score kartu se vždy zapisují rány odehrané na hřišti..Kdy který mám použít, když si zapisuju rány na kartu z recepce?
Což je Brutto výsledek ran - jen pro doplněníNa score kartu se vždy zapisují rány odehrané na hřišti..
17 je brutto - čili uhrané STB proti PAR hřiště.
Tak to mi konečně dává smyslPodle všeho tam bylo omezení HCP na 36, takže všichni kdo mají HCP větší jsou v tomhle lehce znevýhodněni. Je to bohužel docela časté, protože většinou vyhrají lidi co hrají první turnaj.
Na tvém místě bych ty výsledky rozporoval. U HI 36 a vyšších se na tom turnaji ve výsledcích bere jako maximální HI36 ( přesný ). Není to však nikde v propozicích definováno. Takže to, že tak soutěžní výbor počítal výsledky je chyba soutěžního výboru, pro kterou neměl oporu v propozicích. Výsledky by tedy neměly platit a měly by je změnit v souladu s propozicemi, tedy tak, že HI 36 a vyšší hrají proti svému HI a HI nejsou kráceny ( je tam sice uvedeno rozpětí kategorie C, 24,1 až 54 (36), ale to je vpodstatě irelevantní, není jasné, co tím chtěl pořadatel říci a hlavně, je to technická oblast nastavení turnaje, kde nikdo obecné podmínky turnaje nemá hledat). Obecně je samozřejmě takové omezení možné a je i celkem smysluplné, ale MUSÍ být předem v propozicích definováno ( pokud je to tůra, tak třeba i odkazem na pravidla tůry, ale ani to tady není)Tak to mi konečně dává smyslOrganizátoři to totiž neuvedli, že je to s HCP omezením a jaký je ten limit.
Aby to nebyla Tvoje poslední hra na Čeladné
Jak potom může být v brutto pořadí takto ureden hráč, který asi škrtnul jamku? Něco mi asi ještě utíkáTo je několik otázek dohromady. Pokusím se ti je za sebe postupně zodpovědět a nezamotat se v tom.
STB - stableford (stablefordové body): je systém, který boduje zahraný výsledek na každé jamce podle počtu odehraných ran. Počítá se následovně:
důležité je slovo PAR: jednou je to tzv. "osobní PAR jamky" a jednou "skutečný PAR jamky" . A to právě říká to netto a brutto, tedy:
- 4 rány pod PAR = 6 STB bodů pro hráče
- 3 rány pod PAR = 5 STB bodů pro hráče
- 2 rány pod PAR = 4 STB bodů pro hráče
- 1 rány pod PAR = 3 STB bodů pro hráče
- zahraný PAR = 2 STB body pro hráče
- 1 rána nad PAR = 1 STB bod pro hráče
- 2 a více ran nad PAR = 0 STB bodů pro hráče
a) Stableford "netto"
b) Stableford "brutto"
- Tím se myslí, když se řekne, že se hraje na stejbly (stableford, std). Když se hraje stableford, tak se hraje "stableford netto".
- Hraješ na svůj osobní par jamky, který se vypočítává dle výše tvého HCP (od letoška zkratka HI). Každému hráči se určuje tzv. hrací HI pro konkrétní hřiště a dané odpaliště (více info třeba tady). Např. já mám HI cca 25, tak na některých běžných jamek s PAR 4 je můj osobní PAR dané jamky roven číslu 5 (jindy 6). Tedy... 2 body za zahraný PAR mi bude započítán, pokud tuto jamku zahraju na pět ran (viz tabulka výše).
- Systém umožňuje hru golfistů různé výkonnosti (HI) proti sobě a jejich vzájemné porovnání (bez ohledu na HI, odpaliště atd.). Je oblíbený u golfistů s vyšším HI - když se jim zadaří, mají šanci získat velký počet STB bodů.
- Krátká zmínka... dle těchto STB se zároveň řídí snižování/zvyšování HI, ale to je na jiné povídání (a letos ten výpočet bude ještě obtížnější). Snad jen v obecné rovině: na 18 jamkách zahrát sám na sebe znamená, že do klubovny v celkovém součtu ze všech 18 jamek přineseš 36 STB bodů (na devítce 18 STB bodů). Pokud přineseš víc - zlepšuješ (snižuješ HI), pokud méně - zhoršuješ (zvyšuješ HI). Ale znovu říkám - je to jen princip, ve skutečnosti je to složitější, zvlášť od letoška. Takže se tím vůbec netrap. Servery čgf to po turnaji každému spočítají (do druhého dne).
---
- Hraješ na par jamky... tedy na to číslo, co je napsáno na ceduli u odpališť. Neaplikuje se žádný přepočet, který by zohledňoval výkonnost (HI) konkrétního hráče. Na ceduli je PAR 4, pokud zahraješ 4 rány, dostaneš 2 body, pokud 5 ran = 1 bod atd. Jasné.
- Systém je "spravedlivější" - hraje se proti hřišti bez ohledu na osobní par. Prostě víc na férovku. Mají spíše v oblibě golfisti s nižším HI.
Na skorekartu sobě nebo soupeři zapisuj vždy zahrané rány. Na recepci, pokud se jedná o turnaj (nebo nesoutěžní výsledek) zadají počet ran do systému, který následně vypočítá i stb body (standardně netto). Případně existuje celá řada aplikací na mobil, v PC, které ti ten výpočet zajistí. Není složité se to ani naučit z hlavy, ale podmínkou pro golf a zápis výsledků to není. Dokonce někdy ti recepce i připraví skorekartu pro turnaj tak, že máš označeno v kolonce u každé jamky, kolik je tvůj osobní par pro danou jamku (tečky apod).
Důležité je mít na paměti jednu úžasnou vlastnost stablefordu (ať už netto či brutto) - pokud zahraješ tolik ran na jedné jamce, že už za to nemáš žádný bod, můžeš (a měl bys) zpravidla zvednout míček a jamku nedohrávat. A tím pádem SE NETRÁPIT a NEZDRŽOVAT hru 18. ránou z 3. bunkeru jedné jamky. Prostě za jednu jamku je nula bodů... no a co? Na dalších jamkách to doženeš.
A snad poslední, co mě napadá. Stableford je rozpracován i v Pravidlech golfu, konkrétně pravidlo 21.1., ke stažení jsou zdarma např. na webu cgf.cz, v sekci Dokumenty.
Pořadí | Jméno | Klub | Členské číslo | HCP | Kolo 1 | Skóre | HCP po |
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | TESAŘÍK David | GCOLO | 02400775 | 0,3 | 38 / 70 / (41) | 38 | +0,3 |
2 | ČAPČUCH Josef | GCOLO | 02400681 | 1,9 | 32 / 76 / (37) | 32 | 1,6 |
3 | SEDLÁK Adam | GCOLO | 02401517 | 1,0 | 30 / 79 / (34) | 30 | 1,0 |
4 | VYKOUKAL Jiří | GCOLO | 02400083 | 2,8 | 30 / 78 / (36) | 30 | 3,1 |
5 | JANSA Milan | GCOLO | 02401230 | 3,9 | 26 / --- / (34) | 26 | 3,9 |
6 | BAUDIS Jiří | GCOLO | 02401560 | 10,9 | 26 / 83 / (42) | 26 | 10,1 |
7 | HÖKL Martin | GCBRN | 02502189 | 11,8 | 25 / 84 / (40) | 25 | 11,4 |
Díky.Brutto body jsou za hru proti paru. Když škrtne jamku, tak má na ní 0 brutto bodů. Ale na jiných jamkách ano. Neplést s hrou na rány.