Poslední
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

PRAVIDLOVÉ DÝCHÁNKY aneb golf § zážitky ze života :)

Já bych tipnul za B
Když to vezmu tak nějak lidsky, tak to chápu, jeho startovní čas je posunut poté, co odejde první flight.
To, že by mi to přišlo hloupé k ostatním, pominu, na to pravidla nejsou, já bych to neudělal.

Dle mého formálně za A, protože to, že je někdo součástí zdvojeného flajtu a hraje jako druhý v pořadí ještě neznamená, že má startovní čas ofino napsaný jiný.

Ale přijde mi to přísný a osobně bych tady asi přimhouřil oko a jen napomenul. :)

Pokud nebylo stanoveno, že „B“ flajty mají start posunutý (např. o 10 minut), tak by měl dostat trest za pozdní příchod, protože startovní čas byl pro všechny hráče dán „výstřelem".

Ale jako rozhodčí jsi měl právo posoudit situaci na místě a zvolit řešení „v duchu hry a fair play", což jsi učinil.

Takže správně jsou vlastně obě možnosti. 🤭

Být rok 2012, kdy mi sotva zaschnulo potvrzení rozhodčího II. třídy, rovnou ho disknu a ještě mu vynadám. Ale protože je rok 2024, tak bych ho na odpaliště jeho jamky svezl, dal mu 2 míče a týčka, připil bych si s ním panáka a byl rád, že vůbec na start přišel:-D

Být rok 2012, kdy mi sotva zaschnulo potvrzení rozhodčího II. třídy, rovnou ho disknu a ještě mu vynadám. Ale protože je rok 2024, tak bych ho na odpaliště jeho jamky svezl, dal mu 2 míče a týčka, připil bych si s ním panáka a byl rád, že vůbec na start přišel:-D
Rád bych byl tím hráčem kterého svezeš 😉👍

Řešení:

Na toho hráče se často hněvám i jako maršál, přestože se velmi dobře známe. Stále chodí pozdě, na výtku reaguje úsměvem a výmluvou. Proto (A) jsem mu sdělil, ať počítá se 2TR podle pravidla 5.3a, výjimka 1. (- pozdní dostavení se na start do 5 min.) Ale že definitivně ještě rozhodnu.

Já si poodjel na bugině do klidného místa a v hlavě si probral, co se na startu stává (při postupném startu např. z j. 1), když 3 hráči ze čtyř zadrajvují blbě a musí hrát provizi a pak ještě hledají. Další flajt nemůže začít včas. Pak v případě, že když hráč dalšího flajtu přijde na start později, nemůže být potrestán, protože ještě nemůže začít hrát (to řeším běžně). U cannon startu, což jsem ještě nikdy neřešil, by to mělo bý stejně tak.

Proto (B) jsem od potrestání upustil v souladu s pravidlem 5.3a, poslední odstavec: "Jestliže je startovní čas z jakéhokoli důvodu opožděn (třeba kvůli počasí, pomalé hře jiných skupin nebo potřebě rozhodnutí rozhodčího), pak hráč splní požadavky tohoto Pravidla, když je přítomen a připraven ke hře v okamžiku, kdy jeho skupina může startovat." Protože v době dostavení se tohoto hráče na místo startu jeho flajt (zdvojený a ten druhý v pořadí podle startovní listiny) ještě nemohl odstartovat kolo, neboť před ním v dopadové vzdálenosti dosud byli hráči prvního flajtu na této jamce.

Pozdější konzultací u kvalifikovanějších kolegů rozhodčích jsem si následně ověřil, že toto rozhodnutí (B) bylo jediné správné.

Všem ale vřele doporučuji: Choďte vždy včas, i na cannon.

Místní pravidla hřiště určují, že kolíky vyznačující trestné oblasti jsou pohyblivé závady. Míč skončil tak, že mi kolík brání v nápřahu k ráně. A teď ta záludnost - kolík nejde vyndat ze země. Mám nárok na beztrestný drop když je pohyblivá závada de facto nepohyblivá?

Já osobně, pokud to nikdo ze zkušenějších nevyvrátí, bych našel nejbližší místo úlevy, ne blíže k jamce a tam beztrestně dropoval. A nechám se poučit z příspěvků zkušenějších 🙂

Místní pravidla hřiště určují, že kolíky vyznačující trestné oblasti jsou pohyblivé závady. Míč skončil tak, že mi kolík brání v nápřahu k ráně. A teď ta záludnost - kolík nejde vyndat ze země. Mám nárok na beztrestný drop když je pohyblivá závada de facto nepohyblivá?
A kde leží míč? V poli nebo v trestné oblasti?

Upraveno:
Úleva bez trestu jako od nepohyblivé závady.
Děkuju. Nicméně tou svou otázku jsi mě navnadil :) Jaký by v tom byl rozdíl, kdyby ležel v trestné oblasti?

Děkuju. Nicméně tou svou otázku jsi mě navnadil :) Jaký by v tom byl rozdíl, kdyby ležel v trestné oblasti?
Bez úlevy 😉

Pro @PetrK :

Podle pravidla 16.1a(2) není úleva od abnormálního stavu hřiště (včetně nepohyblivých závad) možná v trestné oblasti - tam je možná pouze úleva s trestem podle pravidla 17.

Nakonec - i ten kolík, který nejde vyndat, je celý v trestné oblasti (-viz. definice Trestné oblasti).

VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Ders - software jednoduše DG TIP - reklamní předměty Hezká Hra Golf59 - Custom fitting & building Golf Resort Hořehledy GolfGear - víc než golfový eshop Česká Golfová Asociace Maršálů Obchůdek Vendula - originální barevné veselé obrázky od Venduly Hegerové Samolepky nejen na auto!
Back
Nahoru Bottom