Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Poznámka: This feature may not be available in some browsers.
Byl jsem kolegou opraven, protože jsem rozhodl přesně jak popisujete. Existuje rozhodnutí 17.1d(3)/2, ktere se krom trestné oblasti vztahuje i na naši situaci - hráč naopak musí redropnout…
Takže už tak složitá a místy i pro dost golfistů nepřehledná pravidla se USGA a R&A rozhodly ještě více zkomplikovat obsáhlým dokumentem „Rozhodnutí" (navíc jen v angličtině).Byl jsem kolegou opraven, protože jsem rozhodl přesně jak popisujete. Existuje rozhodnutí 17.1d(3)/2, ktere se krom trestné oblasti vztahuje i na naši situaci - hráč naopak musí redropnout…
Takže už tak složitá a místy i pro dost golfistů nepřehledná pravidla se USGA a R&A rozhodly ještě více zkomplikovat obsáhlým dokumentem „Rozhodnutí" (navíc jen v angličtině).
To aby si člověk ke každé hře bral jako caddyho právníka znalého „právní angličtiny"
S takovým řešením já nesouhlasím.Byl jsem kolegou opraven, protože jsem rozhodl přesně jak popisujete. Existuje rozhodnutí 17.1d(3)/2, ktere se krom trestné oblasti vztahuje i na naši situaci - hráč naopak musí redropnout…
Tak možná na turnajích ČGF, jinak pochybuji, že rozhodčí III. či II. třídy, kteří jsou obvykle jako rozhodčí zapsáni u běžných turnajů (a zhusta nejsou ani přítomni) znají všechna „Rozhodnutí".Tak dobře, taky bych to řešil špatně, ale od toho je tam rozhodčí/soutěžní výbor....
Tak možná na turnajích ČGF, jinak pochybuji, že rozhodčí III. či II. třídy, kteří jsou obvykle jako rozhodčí zapsáni u běžných turnajů (a zhusta nejsou ani přítomni) znají všechna „Rozhodnutí".
Reagoval jsem v podstatě stejně a Adam mi k tomu řekl, že tohle ví jen díky tomu, že to měli v roce 2019 v testu v R&A…S takovým řešením já nesouhlasím.
Jednak rozhodnutí 17.1d(3)/2 se týká míče v trestné oblasti, přičemž pro opravu chyby by mělo platit pravidlo 1.3b(2) a postupovat pak podle 17.1d nebo 17.2a (pořád úleva s trestem od trestné oblasti) v souladu s 14.5b(2), což tebou popisovaný případ není (- mělo jít o úlevu od náhodné vody v bankru podle 16.1e), jednak se i v onom rozhodnutí jasně hovoří, že původní míč je nalezen ještě před tím, než je hráčem spuštěn do oblasti úlevy další míč /But before making a stroke at the dropped ball, one of the players in the group finds the player’s original ball ..... / (což se podle tvého popisu stalo v opačném pořadí). Že by se ono rozhodnutí mělo vztahovat i na tebou uvedený případ (náhodná voda v bankru) a postup (pořadí kroků učiněných hráčem), který jsi popsal, jsem v něm nenalezl.
Je jedno, jestli na Karlštejně šlo o kolegu Štroufa nebo Kratochvíla, jichž obou si nesmírně vážím a ctím jejich zkušenosti, zůstávám však přesvědčen, že v souladu s 16.1e a 14.4 jsi zvolil správné řešení. Já bych postupoval stejně.
AnoA to teda znamná, že když utopím míč a dropuji, kde si myslím že míč přešel. A ještě před odehráním kolega ve flightu uvidí původní můj míč a nově dropovaný míč je například 2 metry mimo. Tak musím dropovat z nového místa, beztrestně?
To, že se spustí míč (tj. dropování, dropped ) pravidlovou situaci neukončuje. Uzavírá ji až úder do míče ( making stroke ) případně i splnění nějaké jiné podmínky, např. překročení časového limitu atd.. Pokud zahraji míč, hledám ho se spoluhráčem 1 minutu, vrátím se hrát druhý míč, míč si za další minutu dropnu a v tu chvíli spoluhráč míč najde. Míč zvednu a budu hrát ten původní. Nebyl překročen časový limit a neudeřil jsem do míče. Běžný standardní případ, žádný špek, je podle mne přímou analogií případu míče nalezeného dodatečně po dropu v půdě v abnormálním stavu . Míč hráč sice dropl, ale neuvedl úderem do hry. Situace tedy nebyla pravidlově uzavřena ve chvíli, kdy byl míč reálně nalezen, proto musí postupovat podle reality, tedy pozice nalezeného míče ne podle pomocného pravidla.S takovým řešením já nesouhlasím.
Jednak rozhodnutí 17.1d(3)/2 se týká míče v trestné oblasti, přičemž pro opravu chyby by mělo platit pravidlo 1.3b(2) a postupovat pak podle 17.1d nebo 17.2a (pořád úleva s trestem od trestné oblasti) v souladu s 14.5b(2), což tebou popisovaný případ není (- mělo jít o úlevu od náhodné vody v bankru podle 16.1e), jednak se i v onom rozhodnutí jasně hovoří, že původní míč je nalezen ještě před tím, než je hráčem spuštěn do oblasti úlevy další míč /But before making a stroke at the dropped ball, one of the players in the group finds the player’s original ball ..... / (což se podle tvého popisu stalo v opačném pořadí). Že by se ono rozhodnutí mělo vztahovat i na tebou uvedený případ (náhodná voda v bankru) a postup (pořadí kroků učiněných hráčem), který jsi popsal, jsem v něm nenalezl.
Je jedno, jestli na Karlštejně šlo o kolegu Štroufa nebo Kratochvíla, jichž obou si nesmírně vážím a ctím jejich zkušenosti, zůstávám však přesvědčen, že v souladu s 16.1e a 14.4 jsi zvolil správné řešení. Já bych postupoval stejně.
B - cvičení na jamkách, které nejsou určeny ke hře je povoleno Dodatkem 5.2/1:Předkládám k diskuzi situaci, která se skutečně stala:
Turnaj vypsán na 9 jamek (jamky č. 10 až 18 na 18-ti jamkovém hřišti), senioři, start odpoledne, součást celoroční seniorské série, hrané střídavě na první a druhé devítce. Hra na rány (stableford).
Hráč v den turnaje odehrál v dopoledních hodinách první devítku (jamky č. 1 až 9). Odpoledne se zúčastnil uvedeného turnaje na jamkách č. 10 až 18. Celé hřiště bylo připraveno jednotně včetně grýnů, jejichž kvalita byla na obou devítkách totožná.
Co myslíte?
A) Porušil hráč prav. 5.2b o zákazu cvičení na hřišti před kolem a měl být diskvalifikován?
B) Nebo neměl, protože soutěžní kolo (turnaj) bylo vypsáno na jiných jamkách, než na těch, které hrál hráč dopoledne?
Překlad:B - cvičení na jamkách, které nejsou určeny ke hře je povoleno Dodatkem 5.2/1:
Zobrazit přílohu 46065