Poslední
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

PRAVIDLOVÉ DÝCHÁNKY aneb golf § zážitky ze života :)

Mimochodem ....
Setkali jste se už s nebezpečnou zvířecí situací?
Po mě kdysi v Alfrédově šla s vyceněnýma zubama ondatra, co bránila mladé. Něco podobného se mi pak stalo i v Poděbradech (ondatra nebo nutrie, nebyl čas, bylo třeba rychle ustoupit). A jednou na mě zle syčel známý labuťák u posledního grýnu na Kaskádě. :D Vždycky to bylo blízko míčku.

Upraveno:
Mimochodem ....
Po mě kdysi v Alfrédově šla s vyceněnýma zubama ondatra, co bránila mladé. Něco podobného se mi pak stalo i v Poděbradech (ondatra nebo nutrie, nebyl čas, bylo třeba rychle ustoupit). A jednou na mě zle syčel známý labuťák u grýnu 18 na Kaskádě. :D

Jo, asi 4 nebo kolik roky zpátky v Beleku, byli jsme tam na dovolené s rodinami a s @Marklar jsme se asi dvakrát utrhli na golf... shodou okolností v Belegu je pár golfových hřišť, náhoda. :-D No, a tuším 12 nebo 13 jamka... roj vos nad fervejí a ty potvory tam dost agresivně nalétávaly a nechtěly letět pryč. Tak tam jít fakt nešlo (jamku jsme nakonec vynechali). Od té doby to mám v hlavě jako strašák. Tohle tak řešit při nějakém turnaji... jako promotér.

Upraveno:
Míč leží na hrábích, které zasahují do bankru (viz. 1. obrázek v příloze)

Byl jsem na dálku kontaktován kolegy, kteří v neděli odehráli turnaj ve Slavkově. Tázali se, zda v uvedeném případě byl míč v bankru? A co správně s tím? Je to jednoduché, podělím se o to s Vámi:

A) Míč je v bankru podle Pravidla 12.1 (viz. 2. obrázek).

B) Zároveň je na pohyblivé závadě - Pravidlo 15.2a(2) - hráč může využít beztrestnou úlevu tak, že míč zvedne, odstraní pohyblivou závadu (hrábě) a spustí míč do oblasti úlevy o velikosti 1 délky hole, ne blíže k jamce a ve stejné oblasti hřiště jako referenční bod (ten je zde pod míčem), tedy v bankru.

Přílohy

• IMG-20231008-WA0001.webp
    IMG-20231008-WA0001.webp
    200,7 KB · Zobrazení: 144
  • Snímek obrazovky 2023-10-08 163215.webp
    Snímek obrazovky 2023-10-08 163215.webp
    37,6 KB · Zobrazení: 134
Míč leží na hrábích, které zasahují do bankru (viz. 1. obrázek v příloze)

Byl jsem na dálku kontaktován kolegy, kteří v neděli odehráli turnaj ve Slavkově. Tázali se, zda v uvedeném případě byl míč v bankru? A co správně s tím? Je to jednoduché, podělím se o to s Vámi:

A) Míč je v bankru podle Pravidla 12.1 (viz. 2. obrázek).

B) Zároveň je na pohyblivé závadě - Pravidlo 15.2a(2) - hráč může využít beztrestnou úlevu tak, že míč zvedne, odstraní pohyblivou závadu (hrábě) a spustí míč do oblasti úlevy o velikosti 1 délky hole, ne blíže k jamce a ve stejné oblasti hřiště jako referenční bod (ten je zde pod míčem), tedy v bankru.

Pravidlově jasný a díky za sdílení.

Nejhorší ale na tomhle je a už jsem se s tím setkal taky, že tam, kde se vrácí hrábě do bankeru, docela často v okolí těch hrábí je od nich udělaný ďolík nebo poměrně výrazná nerovnost v tom písku, a pak máš holt smůlu. Viz např. na té fotce u pravidlové situace, ta díra cca pod spojem hrabadla s násadou.

To je dobré téma – pozice hrábí – kam je vracíte? Celé do bunkeru, část v bunkeru s držadlem venku, celé mimo bunker, spíše paralelně se směrem bunkeru a jamky nebo jinak? Zatím jsem se setkal s tím, že neexistuje správně umístění – vždycky někomu bude něco vadit :D.

Viz např. na té fotce u pravidlové situace, ta díra cca pod spojem hrabadla s násadou.
To vypadá jako greenkeepingem nedostatečně upravený okraj bankru.

To je dobré téma – pozice hrábí – kam je vracíte? Celé do bunkeru, část v bunkeru s držadlem venku, celé mimo bunker, spíše paralelně se směrem bunkeru a jamky nebo jinak? Zatím jsem se setkal s tím, že neexistuje správně umístění – vždycky někomu bude něco vadit :D.

Viz třeba i obdobná starší diskuse z roku 2017 - https://www.19jamka.cz/tema/umisteni-hrabe-u-bankru.203/

A koukám, že jsem tam byl i příspěvkově aktivní. A vlastně po letech mám stejny přístup i když teď už z jiných důvodu než tehdy. Dávám hrabě typově tam, kde jsem je našel (dovnitř/ven/napůl), resp. kde na daném hřišti jsou od obsluhy původně ponechány. A netrapim se tím. ;)

Upraveno:
Vždycky to někomu bude vadit. Když je necháš v bankru, vadí chlapovi při strojní úpravě bankru bankrovačkou (u nás na Ostravici každý den), když je necháš mimo, vadí chlapovi, co seká kolem bankru (cca 2x týdně), když jsou napůl tam i tam tak vadí v obou případech. A ti dva si je při práci střídavě vyházejí ven nebo naopak naházejí dovnitř. :D

Lepší je tedy nechat je mimo bankr (nejlépe násadou podél okraje bankru), to dává šanci případně zastavit běžící míček před pádem do bankru. ;) Také záleží na typu a tvaru násady hrábí.

Z praxe na našich hřištích jistě víte, že z pohledu českého hráče
a) jsou hrábě šíleně daleko
b) nejsou hrábě skoro vůbec nikde v dohledu
c) hrábě jsou tak blízko, že překážejí
d) typ hrábí je úplně na h...o
e) při hrabání se práší, když je sucho
f) hrabat je těžké, když je mokro
g) kdo by se s tím hrabal, když se nikdo nedívá

Btw všimli jste si, že od doby covidu se práce s hrabáním u hráčů tak trochu omezila?

Btw všimli jste si, že od doby covidu se práce s hrabáním u hráčů tak trochu omezila?
Jo, všiml jsem si, zrovna včera Welten-Báč, bunkry plný šlápot ne po jednom, ale třeba po třech lidech (zbytek spečený písek plný kamínků). A jedny hrábě na rozlehlý, členitý bunkry, to taky není žádná hitparáda.

Dnes se mi povedl krásný odpal, míč se ale nakonec dokutalel pod traktor, který ho zavalcoval celý do země. Logicky jsem ho vydloubal ze země, dropnul si a hrál dal. Řeší toto nějak pravidla?

Mimochodem ....
Po mě kdysi v Alfrédově šla s vyceněnýma zubama ondatra, co bránila mladé. Něco podobného se mi pak stalo i v Poděbradech (ondatra nebo nutrie, nebyl čas, bylo třeba rychle ustoupit). A jednou na mě zle syčel známý labuťák u posledního grýnu na Kaskádě. :D Vždycky to bylo blízko míčku.
Stala se mi ne nebezpečná zvířecí situace při jedné hře na Mnichu, jamky myslím 17. a 18. Na 17-ce ležel na ferveji velký kapr, který měl ukousnutou hlavu a vnitřnosti. Po drajvu ležel míček těsně vedle a hypoteticky mohl zapadnou do kapra. Nevím co na to pravidla, byla by úleva? A hned na další jamce po zataženém drajvu vlevo do řídkého lesíka ležel míč zabořen v hovně asi od nějakého zvířete, nebyl kolem žádný použitý papír:p. Hrál jem ho jak ležel a pak dlouho čistil hůl a pak míček. Byla možnost nějaké úlevy?:D:)

Stala se mi ne nebezpečná zvířecí situace při jedné hře na Mnichu, jamky myslím 17. a 18. Na 17-ce ležel na ferveji velký kapr, který měl ukousnutou hlavu a vnitřnosti. Po drajvu ležel míček těsně vedle a hypoteticky mohl zapadnou do kapra. Nevím co na to pravidla, byla by úleva? A hned na další jamce po zataženém drajvu vlevo do řídkého lesíka ležel míč zabořen v hovně asi od nějakého zvířete, nebyl kolem žádný použitý papír:p. Hrál jem ho jak ležel a pak dlouho čistil hůl a pak míček. Byla možnost nějaké úlevy?:D:)
Od 🐟 ano - volný přírodní předmět, můžeš místo označit, kapra odstranit a míček spustit.
Od 💩 stejný postup 🤭

Tedy nekoukal jsem do pravidel, ale snad se nepletu. 🤔

Od 🐟 ano - volný přírodní předmět, můžeš místo označit, kapra odstranit a míček spustit.
Od 💩 stejný postup 🤭

Tedy nekoukal jsem do pravidel, ale snad se nepletu. 🤔
Pozor, pozor. Žádné označování, zvedání nebo spouštění. To nejsou nepohyblivé závady ale volné přírodní předměty!

Z definice vyplývá, že mezi volné přírodné předměty patří m.j. mrtvá zvířata a zvířecí trus.

Prav. 15.1a Odstranění volného přírodního předmětu
Hráč může beztrestně odstranit libovolný volný přírodní předmět kdekoli na hřišti nebo mimo něj a může tak učinit libovolným způsobem (třeba rukou, nohou, holí nebo jinou výstrojí, za pomoci někoho jiného nebo odlomením části volného přírodního předmětu).
Prav. 15.1b Míč se pohne při odstraňování volného přírodního předmětu
Jestliže se hráčův míč pohne v důsledku toho, že hráč odstraní volný přírodní předmět:
• Míč se musí vrátit na původní místo (které, když není známo, musí být odhadnuto) (viz Pravidlo 14.2).
• Jestliže míč, který se pohnul, byl v klidu jinde než na jamkovišti nebo na odpališti, obdrží hráč jednu trestnou ránu podle Pravidla 9.4b.

Dnes se mi povedl krásný odpal, míč se ale nakonec dokutalel pod traktor, který ho zavalcoval celý do země. Logicky jsem ho vydloubal ze země, dropnul si a hrál dal. Řeší toto nějak pravidla?
Snad tohle:
9.6 Míč zvednul nebo s ním pohnul vnější vliv
Jestliže je známo nebo prakticky jisto, že nějaký vnější vliv (včetně jiného hráče ve hře na rány nebo jiného míče) zvednul hráčův míč v klidu nebo s ním pohnul:
• Není to trestné, a
• Míč se musí vrátit na původní místo (které, když není známo, musí být odhadnuto) (viz Pravidlo 14.2).
A pak ještě tohle:
8.1d Obnova podmínek zhoršených poté, co se míč zastavil
Jestliže podmínky ovlivňující ránu jsou zhoršeny poté, co se míč zastavil:
(1) Kdy je povoleno obnovit zhoršené podmínky. Jestliže zhoršení podmínek ovlivňujících ránu způsobila jiná osoba, než hráč, nebo zvíře, může hráč, aniž by obdržel trest podle Pravidla 8.1a:
• Obnovit původní podmínky, jak nejlépe je to možné.
• Míč označit, zvednout, očistit a vrátit na původní místo (viz Pravidla 14.1 a 14.2), jestliže je to potřebné k obnovení původních podmínek, nebo když při zhoršení podmínek skončil na míči nějaký materiál.
• Jestliže zhoršené podmínky není možné jednoduše obnovit, míč zvednout a vrátit tak, že ho umístí na nejbližší místo (ne blíže jamce), které (1) poskytuje co možná nejvíce stejné podmínky, (2) se nachází do vzdálenosti jedné délky hole od původního místa, a (3) je v té samé oblasti hřiště jako původní místo.
Řešil to konkrétně někdo ze zdejších kolegů rozhodčích? Já ne. Odstrčený míč ano, zatlačený do země ne.

Pozor, pozor. Žádné označování, zvedání nebo spouštění. To nejsou nepohyblivé závady ale volné přírodní předměty!

Z definice vyplývá, že mezi volné přírodné předměty patří m.j. mrtvá zvířata a zvířecí trus.

Prav. 15.1a Odstranění volného přírodního předmětu
Hráč může beztrestně odstranit libovolný volný přírodní předmět kdekoli na hřišti nebo mimo něj a může tak učinit libovolným způsobem (třeba rukou, nohou, holí nebo jinou výstrojí, za pomoci někoho jiného nebo odlomením části volného přírodního předmětu).
Prav. 15.1b Míč se pohne při odstraňování volného přírodního předmětu
Jestliže se hráčův míč pohne v důsledku toho, že hráč odstraní volný přírodní předmět:
• Jestliže míč, který se pohnul, byl v klidu jinde než na jamkovišti nebo na odpališti, obdrží hráč jednu trestnou ránu podle Pravidla 9.4b.
Nojo, nějak jsem si to popletl 🙈

Ale pokud by ten kapr už byl usmažený, tak … 🤭

Koukal jsem na video, kde míč na grýnu skončil v prudkém kopci v pitchmarku. Po označení, opravě pitchmarku a vrácení na původní místo míček nebylo možné zastavit, pokaždé ujel pár metrů směrem k jamce. Ani profík, který hrál The Open, nevěděl jistě, co s tím. Vyhodnotili to tak, že nechal míček sjet blíže jamce a tam bez trestu pokračoval. Je to dobře? ;)

VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Ders - software jednoduše DG TIP - reklamní předměty Hezká Hra Golf59 - Custom fitting & building Golf Resort Hořehledy GolfGear - víc než golfový eshop Česká Golfová Asociace Maršálů Obchůdek Vendula - originální barevné veselé obrázky od Venduly Hegerové Samolepky nejen na auto!
Back
Nahoru Bottom