Dnes se mi povedl krásný odpal, míč se ale nakonec dokutalel pod traktor, který ho zavalcoval celý do země. Logicky jsem ho vydloubal ze země, dropnul si a hrál dal. Řeší toto nějak pravidla?
Snad tohle:
9.6 Míč zvednul nebo s ním pohnul vnější vliv
Jestliže je známo nebo prakticky jisto, že nějaký vnější vliv (včetně jiného hráče ve hře na rány nebo jiného míče) zvednul hráčův míč v klidu nebo s ním pohnul:
• Není to trestné, a
• Míč se musí vrátit na původní místo (které, když není známo, musí být odhadnuto) (viz Pravidlo 14.2).
A pak ještě tohle:
8.1d Obnova podmínek zhoršených poté, co se míč zastavil
Jestliže podmínky ovlivňující ránu jsou zhoršeny poté, co se míč zastavil:
(1) Kdy je povoleno obnovit zhoršené podmínky. Jestliže zhoršení podmínek ovlivňujících ránu způsobila jiná osoba, než hráč, nebo zvíře, může hráč, aniž by obdržel trest podle Pravidla 8.1a:
• Obnovit původní podmínky, jak nejlépe je to možné.
• Míč označit, zvednout, očistit a vrátit na původní místo (viz Pravidla 14.1 a 14.2), jestliže je to potřebné k obnovení původních podmínek, nebo když při zhoršení podmínek skončil na míči nějaký materiál.
• Jestliže zhoršené podmínky není možné jednoduše obnovit, míč zvednout a vrátit tak, že ho umístí na nejbližší místo (ne blíže jamce), které (1) poskytuje co možná nejvíce stejné podmínky, (2) se nachází do vzdálenosti jedné délky hole od původního místa, a (3) je v té samé oblasti hřiště jako původní místo.
Řešil to konkrétně někdo ze zdejších kolegů rozhodčích? Já ne. Odstrčený míč ano, zatlačený do země ne.