@Kubouu:
V podstatě se domnívám že máš pravdu a souhlasím s Tebou. Aktuální rozdíly jsou ve filozofii poplatné době vzniku 19.jamky, technickými omezeními současné aplikace a aktuálně nedostatečným zdrojům (čas/finance) na změnu.
19.jamka je fórum na platformě xenforo - fungujici jako typické diskusní forum, což nyx, cyberspace atp nejsou - pokud vezmu zdroj infa
https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_forum. Tato naše česká "fóra" alespoň co vím vznikly na koleni po vzoru původního cyberspace, který se pak rozpadl, aby vznikly jeho klony... ale to se jen domnívám a už si to moc nepamatuji. A mají spíše blíže k sociálním sítím (které vznikly tedy později, takže to není přesné), alespoň dle mého. Tzn. tento software jako nyx nejsou nebo nebyly volně k dispozici a co vím, nejsou nadále - je pravda, že jsem nijak nepátral, kolik by stál případný klon. Co si i pamatuji, ale to se mohlo změnit, byly přímo spojené se svými tvůrci, kteří je sami naprogramovali. Xenforo je komerční konkurence phpbb a podobných celosvětově standardizovaných diskusních fór běžící na jiné filozofii ovládání, které nejde nijak jednoduše "změnit".
Ale to je někdy k pivu, jsem rád, že si to nahodil. Pokusím se ti to ozřejmit stručně: současné řešení a podvozek fóra (ten software) nelze, fakt nelze udělat tak, aby fungoval jako nyx. Ta vnitřní filozofie koupeného a placeného licencovaného software tak vytvořena není. Tzn. v podstatě je to jako skutečné fórum - jsi řečník, otevřeš téma a ostatní k němu reagují (jako senát). Už prostě je téma na stole a žije vlastním životem. Moderuje ho pak někdo, kdo dohlíží nad chod diskuse, pravidel atd. Nejsou to samostatné "Tvé" místnosti, kde jsi pánem svého klubu. Je to prostě jiný koncept, který nelze jednoduše změnit, prostě to to fórum/software neumí ohlídat. Pravděpodobně by to šlo přeprogramovat, tam to ale naráží na problém lidských zdrojů. Ano uznávám, že mnoho věcí z nyxu mi tu chybí, pro mě jsou to třeba nástěnky vláken. Njn.
Tzn. vytvářet a psát něco, co by bylo podobné nyxu je dobrý nápad, ale není to úplně na chvilku (a je jedno, jestli by to člověk dělal sám, s kamarády, nebo někde objednával). Prostě z osobního auta funkční náklaďák neuděláš. To auto je možná dobrý příměr. máš auto, které plus minus dobře funguje a současná komunita je na něj zvyklá. Potřebuješ vyřešit jeden problém... budeš kvůli tomu pořizovat nové auto, nebo se pokusíš upravit auto původní? Toť otázka. A v tuto chvíli se přikláním k tomu využít pro posun funkce současného "auta", které jsou dostupné, zdarma, integrované a funkční, než měnit technologický celek - kde výsledek vzniku, implementace, převodu je výrazně náročnější a může to být dlouhodobější koncept, změna. Nicméně logika je stejná - stejně musíš mít definovaná a moderovaná centrální pravidla a nějaké mechanismy, které se musí dodržovat (ve svém domě veřejně dostupném nebudeš chtít, aby někdo prodával kradené golfové hole - je to pak spojené s tvým jménem, případně jménem tebou provozovaného fóra), ten člověk pak zmizí - ale starosti a bordel po něm zůstane tobě jako adminovi k dořešení.
Když si to po sobě čtu, zdržel jsem se u té technické části a nikoli u té filozofické. Tak to kdyžtak jindy - díky za dobrý podnět, minimálně mi to udělalo radost, jsem rád že s tímto přišel a klidně to můžeme probrat i dále a klidně veřejně v nějakém vlákně - a třeba se někdo k tomu přidá a podpoří to. Je možné,, že k tebou navrhované změně časem dojde a že se to změní k podobě nyxu a spol. A nebo někdo předběhne a udělá konkurenci. I to se může stát.