No to je ale pěkná a věcná diskuse. Všimněte si prosím, jak i díky určitému porušení navrhovaných pravidel ("bezobsažný" příspěvek
@bohumil.koval + reakce
@mkopcak ) + praktická ukázka sterilizace (btw. hezké slovo) fóra v mé včerejší názorné ukázce ve vlákně Jak jste naposledy hráli, kdy jsem negativně varoval "
@NaBednu" za vcelku bezvýznamné porušení pravidel, dokázali vrátit zpět k tématu a vcelku ho konstruktivně řešit a přinášet tématické své pohledy na nějakou problematiky s cílem něco vyřešit.
---
Víte, co je na 19.jamce v českém prostoru unikátní? Vznikla kdysi dávno z mé osobní potřeby, kdy jsem se jako začínající golfista necítil nikde dobře. Protože golfová pravidla, konvence, svázaný svět, pohrdání, že jsem jaký jsem a nekoupím si drahé hole atd. Protože límečky a já límečky nerad. Neochota mi kdekoli odpovědět na mé "stupidní" začátečnické dotazy a být konstruktivní a trpělivý, neochota si ze svých výkonů dělat legraci. Pohrdání v očích těch "skutečných golfistů". Miliony Pravidel a tezí, co bych měl, co bych neměl, jak tohle se dělá a tohle ne atd. Děsně uzavřený svět - ten golf. Ve výsledku díky Jamce a snaze s tím něco dělat, i když jsem k tomu neměl naprosto žádnou golfovou kompetenci se podařilo oslovit zezdola určitou skupinu lidí podobně naladěných nadšenců. Našel jsem tu mraky přátel, i když mnozí z nich se mezi sebou osobně nesnesou. Taky mám rád špičkování, legraci. Ale taky potřebuju najít občas ty informace, které hledám. A v mém osobním případě - potřebuju udržet Jamku, ten dům, tu komunitu, to prostředí nějak při životě. A nabídnout stejnou možnost i novým uživatelům. Stejně jako těm původním. Není a nikdy to neměl být primárně chlívek pro Michala a jeho deset přátel. 19.jamka nevznikla z primární touhy vytvořit další uzavřený celek a splnit si svoji konkrétní potřebu chybějících golfových kamarádů a party. Snažím se 19.jamku stavět jako MOST českého golfu, místo, kde se ty debilní oddělené světy mohou propojit a najít k sobě cestu. Usilovně a ze všech sil a už několik let. Je to klišé? Je, jsem klišovitý člověk. Peru se o to s pro mě stále neuvěřitelně konzervativním prostředím. O to nabídnout Jamku komukoli jako místo, které propojuje všechny české golfisty - jedno, jestli profík, hobík, boháč, chudas, pražák, venkovan. Místo, které je tak jak, jen to je možné neutrální, zábavné, plné i nekonvečních názorů, které reálně ukazuje to naše golfové prostředí ve veškeré nahotě ale i jeho neskonalé kráse a přitažlivosti. Místo, které baví, ale i golfově informuje - tu odborně, tu zábavně, tu třeba i špatně, ale dobře míněnou a upřímnou snahou s respektem k názorům ostatních. A pořád věřím, že to není marná snaha a hloupý, naivní sen. Stojí to za to. Věřím tomu.
No, dost těchto osobních patetických výblitků - k rozumnému a neutrálnímu adminovi se nehodí. Ale i já mám své dny. Jen poslední dobou s Jamkou nějak často.
19.jamku vnímám a dlouhodobě se snažím tvořit jako místo, kde se bavíme a i kde se člověk může něco dozvědět. Kde je lákán ke krásám golfu a ke vstřícnému prostředí. A aby to mohlo fungovat dlouho, je potřeba pro to něco dělat. Přijmout svůj díl odpovědnosti a přicházet se svými texty, informacemi, deníčky, fotkami. Kdo to z nás i z těch starých matadorů dělá toto pravidelně? Kdo pravidelně dává tipy a konstruktivní názory, kde se mu líbilo? Podle mého názoru součást komunity není jen to, být spotřebitel a čtenář, ale vzít si na sebe i třeba jen neformálně nějaký ten díl odpovědnosti a přiložit ruku k dílu. Já tu energii nemám kde brát donekonečna. Takových z nás je tu pár a upřímné díky jim za to (byť s nimi další částo nesouhlasí a pak je tu více či méně veřejné a otevřeně kritizují - ale přitom sami nic nepíší). Proč o tom mluvím - pokud je toho příliš málo, tak výrazně pak převažuje ten zábavní obsah čistě jen proto, že tu jiný není, nebo hned zapadne. Ano, dalo by se to dělat jinak, třeba k tomu dojde. Formální redakce - ne není, nejsou ani sponzoři obsahu, možná prodej Jamky komerčnímu subjektu (ano, několik nabídek mi už padlo)? Nerad bych. Rád bych Jamku udržel takovou jaká je. Otevřená, neutrální, svobodná a upřímná. Přístupná a vstřícná všem. A nekonvenční. Ale aby to tak mohlo fungovat - je potřeba, aby každý začal tak trochu nějak u sebe a zvážil, jestli nemůže být aktivnějším a pomáhat svým obsahem Jamku tvořit. A k tomu se i bavit. Pravidla mohou být formální a někde na pozadí. Jako určitý rámec ve kterém se pohybovat. Ale celé je to o nás, jamkařích. Dlouholetých i nových. Mnozí z nás jsme si něco své díky Jamce splnili. Nestálo by za to tento servis a možnost umožnit i dalším, novým?
Pokud nastane stav, kdy budou má Pravidla absolutní, všude a bez rozdílu aplikovaná, a dojde k té sterilizaci Jamky, tak já u Jamky už nebudu. Má to být jen jeden z nástrojů. Ne nemyslicí stroj. A hodlám je využívat tam, kde jiné nástroje a domluvy selžou. Jako poslední volbu. Věřím v jejich informační hodnotu a to, že už jejich zhmotnělé formulace mnohé ozřejmí, stejně jako nějaké další kroky, plus mnoho měsíců slibovaných manuálů a tipů, co kam psát a jak, jak se na fóru orientovat, co funguje a co ne atd. A abych se k tomu dostal, protože to asi nikdo jiný neudělá - pomožte mi s tím ostatním. Udržet Jamku v chodu, přinášet i ten golfový kvalitní obsah, informovat o hřištích, svých hrách... prostě používat a tvořit i ten hodnotný obsah Jamky.
A nemlčet.