Poslední
  Omezený přístup PRO NEPŘIHLÁŠENÉ uživatele
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Urban Golf

tatomana

Aktivní člen
Jméno
Milan
Klub
Golf & Country Club Prosečné
HI (HCP)
+/-27
Narazil jsem na toto:
1741960941554.webp

Přílohy

• 20250329_150336.webp
    20250329_150336.webp
    156,1 KB · Zobrazení: 73
  • 20250329_143406.webp
    20250329_143406.webp
    166,1 KB · Zobrazení: 69
  • 20250329_130802.webp
    20250329_130802.webp
    161,2 KB · Zobrazení: 67
  • 20250329_123104.webp
    20250329_123104.webp
    187,3 KB · Zobrazení: 58
  • 20250329_103112.webp
    20250329_103112.webp
    156,8 KB · Zobrazení: 66
Admin note: (to: @tatomana, @Míra_S) Dovolil jsem si téma vyčlenit jako samostatné z "Hospůdky". Přeci jen - pár takovýchto akcí se koná a je dobré to mít někde pohromadě. Párkrát v historii to už na 19.jamce prolítlo, ale to už je dávno. Tak znovu a lépe. Díky!

Btw. jaké to bylo, hráli jste osobně? :)

Právě díky infu z 19. jamky jsem se o akci dozvěděl, tak jsem se rozhodl, že se jen jako DIVÁK seznámím s urban golfem. Připojuji fotku, kde je vidět, že ostatní diváci sledují hru z patřičné vzdálenosti a já, dlouholetý golfista, jsem se neostýchal být přímo v centru dění (ten vpravo v černé mikině) 🤣 Dokonce jsem celých 19 jamek doprovázel od 10:00 do 15:30 jeden z flightů a dokonce jsem jim dělal zapisovatele 😀 Ano, hráli celkem 19 jamek, 2 z toho byly krátké a pojaté jako dovednostní (ten chip do kašny a potom chip na bubínek). Byla to zajímavá zkušenost, hra samozřejmě odlišná od našeho golfu, fungují jiné zákonitosti ovládání i letu míčku. Hráč musí být maximálně přesný než dlouhý. A pak ten povrch, v tomto případě se jednalo hodně o zámeckou dlažbu z kočičích hlav, takže to mělo různé vlivy na odskoky míčků. Samozřejmě zůstanu u tradičního golfu, ale třeba na výletě v centru Prahy, na Karlově mostě, na Staroměstském náměstí bych se mohl pomocí 2-3 holí pokusit strefovat míčkem (je speciální lehčí) do odpadkových košů, soch, morového sloupu..., ne? 🤣🤣🤣 Ale muselo by se mně dařit, abych vybral nějaké drobné od turistů. 🤣 Urban golf totiž není vůbec jednoduchá hra.

Přílohy

• IMG-20250330-WA0004.webp
    IMG-20250330-WA0004.webp
    187,1 KB · Zobrazení: 51
info mám od člověka, který se byl podívat, osobně jsem nebyl, nějak se mi to vnitřně "příčí" stejně jako "turnaje na 9. jamek", především pak ty, co jsou jsou na 18ti jamkových hřištích, kde je každá devítka jiná a hřiště je normováno na hru na osmnáct jamek, jako všude jinde ... prostě takhle to nikdy nevzniklo, vždy se hrálo na osmnáct jamek a golf beru jako komplexní hru na hřištích k tomu vybudovaných a hezky na osmnáct, ať se ukáže připravenost hráče komplexně, fyzicky i mentálně, takhle to zakladatelé této krásné hry vymysleli a tradice by se měly dodržovat ... a to, že se na 9. jamek hraje i na úpravu HCP mi přijde jako doopravdická úchylárna, doslova ... podobně jako nesoutěžní výsledek ve dvojici ... potom se člověk diví, kolik "singlistů" neumí ani pořádně trefit merunu celý turnaj :rolleyes::D

info mám od člověka, který se byl podívat, osobně jsem nebyl, nějak se mi to vnitřně "příčí" stejně jako "turnaje na 9. jamek", především pak ty, co jsou jsou na 18ti jamkových hřištích, kde je každá devítka jiná a hřiště je normováno na hru na osmnáct jamek, jako všude jinde ... prostě takhle to nikdy nevzniklo, vždy se hrálo na osmnáct jamek a golf beru jako komplexní hru na hřištích k tomu vybudovaných a hezky na osmnáct, ať se ukáže připravenost hráče komplexně, fyzicky i mentálně, takhle to zakladatelé této krásné hry vymysleli a tradice by se měly dodržovat ... a to, že se na 9. jamek hraje i na úpravu HCP mi přijde jako doopravdická úchylárna, doslova ... podobně jako nesoutěžní výsledek ve dvojici ... potom se člověk diví, kolik "singlistů" neumí ani pořádně trefit merunu celý turnaj :rolleyes::D
Toto je hodně fundamentální názor nereflektující spoustu skutečností.

1.
velká část 18 jamkových hřišť má zvlášť znormované i jednotlivé devítky, takže z pohledu normy žádný problém.

2. hra na úpravu HI na 9 jamek - vše řeší pravidla pro hendikepový systém a zohleďnují i to, kolik jamek bylo v daném kole odehráno a dle toho upravují výpočet HI. Čili nechápu, proč by to měla být úchylárna. Navíc hra na 9 jamek je vlastně vůči HI „přísnější", protože máš méně šancí jednu nepovedenou jamku vykompenzovat jamkou povedenou.

3. ten kdo má „sportovní“ ambice, tak ať hraje jen turnaje na >18 jamek. Když už tedy chceš být tak „komplexně, fyzicky i mentálně" připraven, tak to otestují jedině vícedenní turnaje. To je teprve ten „správný soutěžní golf". Předpokládám tedy k tvému vyjádření, že hraješ jen takovéto turnaje, protože hrát turnaj jen na 18 jamek je vlastně „úchylárna". A už vůbec se určitě nezúčastňuješ turnajů na STB či s vyrovnáním HI. 🤭

4. ten, kdo hraje golf hlavně pro zábavu či je např. fyzicky indisponován, ať klidně hraje turnaje na méně jamek, než 18. Stejně tak malé děti ať klidně hrají jen na 9 jamek. Tam mi jako nesmysl přijde nutit hrát děti mladší jak 8 (či spíš 10) let hrát 18 jamek a navíc z „dospělých" odpališť.

5. Pokud si někdo „uhrál" HI nějakým podvodem, tak je jen sám proti sobě a mě osobně je úplně jedno, jestli jeho hra odpovídá HI nebo ne. Ostatně, každému z nás se občas hra nepovede a má „den blbec". Takže pokud takového člověka neznám a nikdy před tím jsem ho hrát neviděl, tak ho nebudu soudit, zda má či nemá odpovídající HI. Já také umím zahrát hřiště v PARu ale i za „hektar", když mám špatný den.

6. zkus zapátrat v historii golfu a zjistíš, že golf určitě nevznikl jako „hra na 18 jamek"

7. Neznám tvoji historii HI, ale s HI 9,7 bych očekával větší pokoru ke golfu a spoluhráčům, a nedovolil bych si hodnotit jejich schopnost „trefit merunu“. Protože kdybys ty tu „merunu" uměl trefovat, tak bys měl být „scratch" hráč.

Toto je hodně fundamentální názor nereflektující spoustu skutečností.

1.
velká část 18 jamkových hřišť má zvlášť znormované i jednotlivé devítky, takže z pohledu normy žádný problém.

2. hra na úpravu HI na 9 jamek - vše řeší pravidla pro hendikepový systém a zohleďnují i to, kolik jamek bylo v daném kole odehráno a dle toho upravují výpočet HI. Čili nechápu, proč by to měla být úchylárna. Navíc hra na 9 jamek je vlastně vůči HI „přísnější", protože máš méně šancí jednu nepovedenou jamku vykompenzovat jamkou povedenou.

3. ten kdo má „sportovní“ ambice, tak ať hraje jen turnaje na >18 jamek. Když už tedy chceš být tak „komplexně, fyzicky i mentálně" připraven, tak to otestují jedině vícedenní turnaje. To je teprve ten „správný soutěžní golf". Předpokládám tedy k tvému vyjádření, že hraješ jen takovéto turnaje, protože hrát turnaj jen na 18 jamek je vlastně „úchylárna". A už vůbec se určitě nezúčastňuješ turnajů na STB či s vyrovnáním HI. 🤭

4. ten, kdo hraje golf hlavně pro zábavu či je např. fyzicky indisponován, ať klidně hraje turnaje na méně jamek, než 18. Stejně tak malé děti ať klidně hrají jen na 9 jamek. Tam mi jako nesmysl přijde nutit hrát děti mladší jak 8 (či spíš 10) let hrát 18 jamek a navíc z „dospělých" odpališť.

5. Pokud si někdo „uhrál" HI nějakým podvodem, tak je jen sám proti sobě a mě osobně je úplně jedno, jestli jeho hra odpovídá HI nebo ne. Ostatně, každému z nás se občas hra nepovede a má „den blbec". Takže pokud takového člověka neznám a nikdy před tím jsem ho hrát neviděl, tak ho nebudu soudit, zda má či nemá odpovídající HI. Já také umím zahrát hřiště v PARu ale i za „hektar", když mám špatný den.

6. zkus zapátrat v historii golfu a zjistíš, že golf určitě nevznikl jako „hra na 18 jamek"

7. Neznám tvoji historii HI, ale s HI 9,7 bych očekával větší pokoru ke golfu a spoluhráčům, a nedovolil bych si hodnotit jejich schopnost „trefit merunu“. Protože kdybys ty tu „merunu" uměl trefovat, tak bys měl být „scratch" hráč.
věděl jsem, že můj příspěvek píchne do vosího hnízda golfového bussinesu, který více méně turnaje na devět jamek vymyslel a je to fungující systém, o tom žádná .. dokonce jsem potkal na jednom turnaji člověka, který inicioval změny na rezervačních portálech turnajů, aby mohl dělat přihlášky na dva turnaje denně

1. + 2. ne velká část, všechny mají znormované obě devítky, i devítkové hřiště má rozdílný HCP jamek pro druhé kolo ... a to je to, oč tu běží ... jsou prostě lehčí a těžší devítky na našich hřištích
3. ano, vícedenní turnaje jsou moje nejblíbenější... hraju na rány s vyrovnáním i bez
4. o dětech jsem nenapsal ani slovo...
5. s nízkým hcp u tvého jména věřím, že i když budeš mít špatný den, tak nepřinešeš kilo nebo nebudeeš mít ve vysledcích 5x po sobě WD .. což je další nešvar, co se nám tu děje, lidé neodevzdávají karty z důvodů špatného výsledku a potom se jim jejich hra nepočítá do současného HCP systému ... prostě takové zkušenosti mám z praxe
6. moje pokora ke golfu a spoluhráčům je myslím ready, to musejí posoudit jiní, naopak mu věnuji dost času i co se týká jeho propagace mezi širokou veřejností v mém okolí a regionu

Tebe Mirku neznám, tedy myslím si to .. ale rozhodně se naše názory různí a vůbec si Tě netroufám hodnotit, tak jako jsi zhodnotil Ty mě, aniž bys mě znal ... jedno jsem pochopil, vytáhl jsi z mého příspěvku přesně to, co se Ti hodilo a moc hezky jsi se k tomu rozepsal, to se musí nechat ... přeji úspěšnou sezónu 2025, V.P.

@Pechy: Úplně nevidím souvislost v diskusi o Urban golfu - který se nijak nehraje na HI, hraje se v jiných podmínkách, s jinými míčky a vůbec, jedná se o doplňkovou aktivitou postavenou/inspirovanou golfem s tvojí argumentaci ohledně hi, hře 9/18 jamek atp?

Aniž bych jakkoli rozporoval tvoji obecnou argumentaci, nemam pocit, že kdokoli z hráčů Urban golfu by tvrdil, že se jedná o "ten pravý golf".

Podle mého názoru, necht si každý hraje, co uzná za vhodné dle sloganu: kdo si hraje nezlobí. A třeba hru ve městě, v lese, nás ulici pro těch pár nadšenců, koho to chytne a baví, považuji za prima aktivitu. A nijak se mě osobně nedotýká a netrápí, že to má "v sobě" slovo golf a několik společných znaků. Myslím, že každá taková aktivita může být ve výsledku i docela slušná dovednostní výzva nebo i zážitkové obohacení pro každého včetně pokročilých golfistů. Nebo?

@Pechy: Úplně nevidím souvislost v diskusi o Urban golfu - který se nijak nehraje na HI, hraje se v jiných podmínkách, s jinými míčky a vůbec, jedná se o doplňkovou aktivitou postavenou/inspirovanou golfem s tvojí argumentaci ohledně hi, hře 9/18 jamek atp?

Aniž bych jakkoli rozporoval tvoji obecnou argumentaci, nemam pocit, že kdokoli z hráčů Urban golfu by tvrdil, že se jedná o "ten pravý golf".

Podle mého názoru, necht si každý hraje, co uzná za vhodné dle sloganu: kdo si hraje nezlobí. A třeba hru ve městě, v lese, nás ulici pro těch pár nadšenců, koho to chytne a baví, považuji za prima aktivitu. A nijak se mě osobně nedotýká a netrápí, že to má "v sobě" slovo golf a několik společných znaků. Myslím, že každá taková aktivita může být ve výsledku i docela slušná dovednostní výzva nebo i zážitkové obohacení pro každého včetně pokročilých golfistů. Nebo?

Mrzí mě, že jsem svým příspěvkem o urban golfu rozpoutal takovou diskuzi s ním nesouvisející. Chtěl jsem jenom ukázat jinou aktivitu hry s míčkem pomocí golfové hole. Já osobně bych si to i zkusil. Ostatně, neučinil jsem tak již v době covidu, kdy na jaře byla z hygienických důvodů zavřená golfová hřiště a já už se nemohl dočkat až vezmu hůl do ruky? Chodil jsem tenkrát za město na liduprázdnou louku a aspoň pomocí wedge trénoval pitche. Dvacetkrát tam a dvacetkrát zpátky. A několikrát. Toto bylo tehdy moje "hřiště", viz foto.

Přílohy

• 20200405_131006.webp
    20200405_131006.webp
    154,9 KB · Zobrazení: 28
  • 20200405_134129.webp
    20200405_134129.webp
    143,8 KB · Zobrazení: 27
  • 20210314_123555.webp
    20210314_123555.webp
    92,6 KB · Zobrazení: 26
  • 20210317_135809.webp
    20210317_135809.webp
    101,2 KB · Zobrazení: 28
@Míra_S: kdyby si věděl, jak ti rozumím. Já tady v ruce 2017 propagoval WreeGolf (https://www.19jamka.cz/tema/vlastni-devitka-na-hodinu-aneb-wreegolf.1087/). To jsem byl golfové piskle... Ale občas sem tam si to i nyní na posekáné louce mimo golfová hřiště zopáknu.

Mně se Urban golf taky líbí. Co na něm vidím jako nejrizikovější, jsou ty "odpaly z betonu". Asi chápu, že se to dá týčkovat (možná), ale i tak pocitově ten tvrdý povrch, nic, kam bych to chtěl napálit. Moje ubohé ruce a hole. Zas tak striktně čisté ten míček netrefuji.

To se hraje normálními železy? Protože když si odmyslím tu ránu do rukou (jakože jak na trávě furt topuju, tak tady jsem si jistej, že bych ty šutry trefil pokaždý), tak z druhé strany to musí být docela nátěr třeba pro dlažbu, ne? Až se divím, že se po pořádá na zámeckém nádvoří.

Asi chápu, že se to dá týčkovat (možná), ale i tak pocitově ten tvrdý povrch, nic, kam bych to chtěl napálit. Moje ubohé ruce a hole. Zas tak striktně čisté ten míček netrefuji.
Týčkuje se pouze pro první ránu ostatní ze země.Používají se hole hodně ohrané - vlastně hole vyřazené golfisty.Pokud na hřišti hraješ míček bez vyseknutí řízku tak na tomto povrchu netrpí ruce.

To se hraje normálními železy? Protože když si odmyslím tu ránu do rukou (jakože jak na trávě furt topuju, tak tady jsem si jistej, že bych ty šutry trefil pokaždý), tak z druhé strany to musí být docela nátěr třeba pro dlažbu, ne? Až se divím, že se po pořádá na zámeckém nádvoří.
Ano hraje se to pouze železy.Hraje se to většinou ve městech nebo parcích.

Zde je možno si pustit videa z turnajů.

1. + 2. ne velká část, všechny mají znormované obě devítky, i devítkové hřiště má rozdílný HCP jamek pro druhé kolo ... a to je to, oč tu běží ... jsou prostě lehčí a těžší devítky na našich hřištích
Stále nechápu v čem je problém? 18 jamková hřiště jsou také těžší a lehčí, proto tu máme SR a CR a tudíž zohledněnu onu obtížnost ve vztahu k HI.

VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Ders - software jednoduše DG TIP - reklamní předměty Hezká Hra Golf59 - Custom fitting & building Golf Resort Hořehledy GolfGear - víc než golfový eshop Česká Golfová Asociace Maršálů Obchůdek Vendula - originální barevné veselé obrázky od Venduly Hegerové Samolepky nejen na auto!
Back
Nahoru Bottom