Není sporu o tom, že umělá inteligence (AI) dělá v poslední měsících (tady se to moc na léta nedá ani měřit) ohromné pokroky a možná z toho jde někdy až hrůza. Jak je to všechno rychle a svižné. Sám jako v mládí vášnivý čtenář hromady scifi knížek, kde se to jen hemžilo katastrofickými budoucími vizemi, pociťuji na jednu stranu z toho všeho nadšení a na druhé straně obavy. Ale je to jako se vším, tím, že před tím budu zavírat oči, neznamená, že se to stejně tak neděje. A aby to vždy byl pro všechny dobrý sluha resp. pomocník a nikoli zlý pán, tak je potřeba vědět a snažit se být v obraze. Jak nám může umělá inteligence pomoci v golfu? Neuvěříte, ale už i docela obstojně při řešení golfových situací. Konkrétně pojďme se podívat, jak na to aktuálně AI je. Na ukázku si vezmeme kvízové otázky od @Henry (2. sada), které nám poskytl ve vědomostním kvízu:

Otázky od Henryho - viz příspěvek:

Obdrží hráč trest a jaký za následující úkon nebo situaci?

1) Hráč v turnaji na rány odehraje na první jamce míč od bílých odpališťových kamenů, od kterých je díky svému HI zvyklý hrát, místo od žlutých kamenů, které jsou pro tento turnaj určeny. Poté svůj omyl napraví a další míč odehraje ze správného odpaliště.
A) bez trestu, B) jedna trestná rána /1 TR/, C) všeobecný trest - dvě trestné rány /2 TR/

2) Hráč náhodou kopne do svého míče při jeho hledání v trávě v rafu (roughu) a pohne s ním jen o 5 cm.
A) bez trestu, B) 1 TR, C) 2 TR

3) Hráč se oprávněně domnívá, že jeho míč, ležící v rafu po zasažení velkého kamene, může být naseklý nebo prasklý. Označí jeho polohu, zvedne ho, očistí ho, a protože není prasklý ani naseklý, vrátí ho zpět.
A) bez trestu, B) 1 TR, C) 2 TR

4) Hráč na ferveji provede cvičný švih, kterým nechtěně vysekne řízek. Odlétající řízek zasáhne hráčův míč, který se odkutálí stranou. Hráč míč vrátí na původní místo a odehraje ránu.
A) bez trestu, B) 1 TR, C) 2 TR

5) Hráč v turnaji na rány si není jist volbou hole pro příští ránu. Dotkne se proto hlav svých holí Iron7 a Iron8 ve svém bagu a pohlédne na kolegu ve skupině, zda by mu kývnutím výběr hole doporučil.
A) bez trestu, B) 1 TR, C) 2 TR

6) Hráč zahraje dlouhou ránu z ferveje, jeho míč zasáhne před grýnem stojící vozík s bagem hráče z předchozí skupiny a odskočí několik metrů napravo kolmo na směr hry. Hráč odehraje další ránu z místa, kde se míč po odskoku zastavil.

A) bez trestu, B) 1 TR, C) 2 TR

A zde odpovědi od našeho živého a skutečného :) Henryho v jednom z dalších příspěvků:

Správné odpovědi druhé části kvízu: CABBCA

1) Míč musí být zahrán z odpaliště (prav. 6.1.b). Pokud hráč ve hře na rány zahraje odjinud, obdrží 2 TR a musí to napravit (prav. 6.1b(2)). Pokud by to nenapravil a zahájil by hru na další jamce, byl by DQ.
2) Hráč
pohnul míčem náhodou při jeho hledání (prav. 7.4 první věta) – bez trestu.
3) Hráč, který se oprávněně domnívá, že je míč prasklý nebo naseklý (prav.
4.2c), musí míč označit, může ho zvednout, ale nesmí ho očistit (to by mohl, kdyby míč byl na jamkovišti), - za 1 TR za to očištění.
4)
Úkon hráče způsobil pohnutí míče (prav. 9.4). Míč se musí vrátit na původní místo (prav. 9.4a) a hráč obdrží 1 TR (prav. 9.4b).
5) Hráč
nesmí nikoho kromě svého nosiče požádat o radu slovně ani dotekem výstroje (prav. 10.2a) - za 2 TR.
6) Hráčův
míč zasáhl vnější vliv (prav. 11.1a) a správně ho odehrál z místa, jak ležel (prav. 11.1b(1)) - bez trestu.



Pojďme se podívat na to, jak si se stejnými otázkami poradí aktuálně populární AI, konkrétně ChatGPT (https://chat.openai.com) ve verzi 4.0. Otázky jsou zadány v češtině, bez jakékoli úpravy. Převzaty screeny odpovědí, rovněž bez úprav. Posuďte výsledek sami:

GPT 1.png


Odpovědi ChatGPT jsou: CAAACA. Rozpor v odpovědích je v otázkách 3 a 4, pojďme se ale podívat na to, proč. Konkrétně jsem se na to AI zeptal:

GPT 2.png


a

GPT 3.png


Takže tak. ZA MĚ FÍHA, DOST HUSTÝ! Při další opakované položené stejné sadě otázek byly odpovědi AI naformulovány malinko už jinak, ale fakticky již správně. Těch pár překlepů v češtině již pomíjím a neřeším ("náhodně" vs "nehodně"). Za mě je to užasná ukázka toho, jak již velmi rychle mlže být umělá AI velmi dobrým pomocníkem při řešení konkrétních ukázek, webovou stránku, případně aplikaci zdarma může mít každý v mobilu již nyní. Když si vezmu, že před rokem se to pomalu nedalo ani číst, no nic. Na druhou stranu, vyplatí se sám o řešeném tématu alespoň trochu něco vědět a být obezřetný. AI je taky poměrně dost ukecaná a bez znalosti věci nám naservíruje odpověď, která bude vypadat jako správná, i když fakticky není... Takže ano, dobrý nástroj to už je. I v češtině a i pro nás, běžné golfisty - soukromej rozhodčí v kapse. Ale vždy kontrolovat a přemýšlet. :)

Co na to říkáte? Přidejte svůj názor či komentář do diskuse!