Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Poznámka: This feature may not be available in some browsers.
V úterý jsem byl v Šumperku v restauraci Gronych. Já si dal rumpsteak (lepší jsem nikdy nejedl) a grilovanou zeleninu, kolegové žebra. Rumpsteak měl mít 200g podle lístku, byl stejně velkej jako jinde 400g. Žeber byl taky plnej talíř. Každý jsme měli buď pivo nebo vodu. I s dýškem jsme za 3 lidi platili 800. Asi tam mají nějaký jiný počty i váhyJo kdybych na tohle měl recept, rád se o něj podělím...
Tak přesně tak jsem k tomu přistoupil. Odmítám prodávat smažák za 230 Kč, ale za 150 Kč už ho bohužel taky neudělám...základní restaurační logika říká, že u minutkového jídla by měla být marže 4,5 násobek nákladů. Kde se to číslo vzalo nevím, podědil jsem ho po kuchařích, co tu dříve pracovali. Jenže v tom nejsou přímo obsaženy skokové nárůsty těch dalších vstupů...Právě jsem si koupil 1 ks salátové okurky za 25 kč atd. atd. Chci tím jenom říci,že díky energiím a phm šly ceny dost nahoru. Martine pokud ti kalkulace vychází na zdražení o cca 40 kč v průměru na porci,tak se nedá nic dělat. Jen bych u párku zdražil o míň,než třeba u masa. V součtu budeš na částce ,která je těch 40 kč. Pravdou je,že já to zdražování pochopím,ale je mnoho jedinců,kteří by byli nejraději za ceny roku 2000 a platy 2022 Nezávidím ti to Martine.Nikdy se nezavděčíš všem. Musíš najít nějakou zlatou střední cestu.Nerejžovat jako prase ale také nedotovat . Prostě tak,aby jsi byl spokojen ty a tvá rodina,zaměstnanci a samozřejmě zákazníci.Držím ti palce a 23 -25.5.2022 to s kamarády u tebe vyzkoušíme a zhodnotíme jak si se stím popasoval.
Ale jo, to jsem myslel. Párky za 150 nedávají mě smysl, dražší kvalitní jídlo klidně. Smažák je blbej, ale když to lidi jí, tak co.Tak přesně tak jsem k tomu přistoupil. Odmítám prodávat smažák za 230 Kč, ale za 150 Kč už ho bohužel taky neudělám...základní restaurační logika říká, že u minutkového jídla by měla být marže 4,5 násobek nákladů. Kde se to číslo vzalo nevím, podědil jsem ho po kuchařích, co tu dříve pracovali. Jenže v tom nejsou přímo obsaženy skokové nárůsty těch dalších vstupů...
Přesně tohle jsme včera řešili a kuchyni jsem říkal, že inventuru brambor ani hranolek nedělám a že chci, aby byl talíř opticky plný - tzn. vyjde-li jim zrovna nešikovný kus masa, ať to aspoň docpu bramborem/ hranolkama/ nějakým salátkem. Ať má člověk plný talíř žrádla, těch pár ušetřených korun nás určitě nezachrání...Když mám plný talíř, i méně povedeného jídla, tak to vnímám lépe, než když dostanu skvělou jednohubku, o které nevím, jestli jsem ji náhodou omylem spíš nevdechnul. Co tím chci říct - chápu, že i přílohy a obloha nejsou zadarmo, ale pravděpodobně jsou pořád levnější, než hlavní složka jídla. Doteď si pamatuju slovy jednu rozpůlenou malou bramboru loni na Darovanském dvoře, viz můj tehdejší příspěvek, pro ilustraci foto (bylinkové kuře z grilu plus jedna brambora, tehdy 165+55 Kč).
Musím přiznat že to na mne aktuálně extrémně doléhá. Ta bezmoc to řešit. Loni jsem to aspoň mohl sdílet s Jirkou Holcem, který pokryl polovinu těch průserů a pomáhal hledat řešení. Teď už to táhnu sám a dává mi to facky ze všech stran. Velmi blbě se v tom hledá ta možnost potěšit lidi, když je prostě všechno nahovno.Ale jo, to jsem myslel. Párky za 150 nedávají mě smysl, dražší kvalitní jídlo klidně. Smažák je blbej, ale když to lidi jí, tak co.
S těma ostatními věcma z tvého příspěvku výše s tebou můžu jen soucítit. Ještě další důvod proč se ti blbě shání kvalitní lidi může být, že to nejede celoročně?
Tak snad to v létě pozvednou aspoň pumpičky…
No, pravděpodobně si všichni časem na ty nové ceny zvykneme..Musím přiznat že to na mne aktuálně extrémně doléhá. Ta bezmoc to řešit. Loni jsem to aspoň mohl sdílet s Jirkou Holcem, který pokryl polovinu těch průserů a pomáhal hledat řešení. Teď už to táhnu sám a dává mi to facky ze všech stran. Velmi blbě se v tom hledá ta možnost potěšit lidi, když je prostě všechno nahovno.
Na druhou stranu, včera jsem díky @roman007 dostal kontakt na kluka malíře. Hned jsem mu zavolal, dnes ráno přijel, zaměřil a teď poslal kalkulaci. Nastupuje v pondělí, do 14ti dní bude vymalován celý hotel. Takže furt to ještě jde...jen to holt bude stát 100 000 Kč.
Nedokazu posoudit, byl milej, vstricnej a ochotnej nastoupit hned.[UWSL]K malování za 100t, to máš nějaký levný ne? Po mě chce malíř za obývák spojený s kuchyní a schody 17t[/UWSL]
Na toho mého čekáme třetí měsíc. Dělá dobře, ale za moc…Nedokazu posoudit, byl milej, vstricnej a ochotnej nastoupit hned.
Nesmíš mít obývák jak tělocvičnu a schody z přízemí až do 10. patraNo, pravděpodobně si všichni časem na ty nové ceny zvykneme..
K malování za 100t, to máš nějaký levný ne? Po mě chce malíř za obývák spojený s kuchyní a schody 17t
Řekl někdo kdo má vlastní simulátor, zatímco já nemám ani kde patovatNesmíš mít obývák jak tělocvičnu a schody z přízemí až do 10. patra
Martine kilo je v pohodě. Já si vymaloval půlku (celé patro) nového baráku a stejně přišel ten co to realizoval a chtěl skoro 10 tisíc (rozpočet na celý barák byl 40). Samozřejmě jsem ho poslal někam, ale stejně mě překvapilo, že to zkusil.Musím přiznat že to na mne aktuálně extrémně doléhá. Ta bezmoc to řešit. Loni jsem to aspoň mohl sdílet s Jirkou Holcem, který pokryl polovinu těch průserů a pomáhal hledat řešení. Teď už to táhnu sám a dává mi to facky ze všech stran. Velmi blbě se v tom hledá ta možnost potěšit lidi, když je prostě všechno nahovno.
Na druhou stranu, včera jsem díky @roman007 dostal kontakt na kluka malíře. Hned jsem mu zavolal, dnes ráno přijel, zaměřil a teď poslal kalkulaci. Nastupuje v pondělí, do 14ti dní bude vymalován celý hotel. Takže furt to ještě jde...jen to holt bude stát 100 000 Kč.
Protože si maluju (ne obrazy) sámŘekl někdo kdo má vlastní simulátor, zatímco já nemám ani kde patovat
Tím to nebude..Protože si maluju (ne obrazy) sám
Přesně tohle jsme včera řešili a kuchyni jsem říkal, že inventuru brambor ani hranolek nedělám a že chci, aby byl talíř opticky plný - tzn. vyjde-li jim zrovna nešikovný kus masa, ať to aspoň docpu bramborem/ hranolkama/ nějakým salátkem. Ať má člověk plný talíř žrádla, těch pár ušetřených korun nás určitě nezachrání...
A v cem je ten narust presne? Neznam ten rozpad.Tak jsem si dal tu práci a poskládal proti sobě nově narostlé náklady spojené s provozem restaurace (mzdy, energie, suroviny) s loňskou realitou provozu a vylezlo mi z toho, že abych zůstal na svém, musím každé jídlo zdražit o cca 40 Kč/ porce. V takovém případě by dezert stál 120 Kč a jediný hlavní chod pod 200 Kč by byli 100g dětské řízečky s hranolky...No není to paráda?!